Illustrationsbild.  Leif Blom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om tiggeriförbud

Fler kommuner vill införa tiggeriförbud i framtiden

Fyra kommuner har redan infört tiggeribegränsningar, men ytterligare minst tio kommuner öppnar för att följa deras exempel, visar en rundringning som Ekot har gjort.

Kommunstyrelsens ordförande i dessa kommuner har svarat att man ska eller med stor sannolikhet kommer att införa en begränsning av tiggeri i framtiden. Det rör sig om Staffanstorp (M), Båstad (M), Lidingö (M), Kungsbacka (M), Bromölla (SD), Täby (M), Danderyd (M), Ekerö (M), Trelleborg (M) och Skurup (M).

– Vi har gått från en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, som tillsammans med Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm redan infört begränsningar gällande tiggeri.

Läs mer

Toppnyheter

Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jultidningsföretag kan få betala arbetsgivaravgifter

Sveriges ​jultidningsföretag kan få en rejäl skattesmäll då Skatteverket vill att de ska betala arbetsgivaravgifter för många av sina försäljare, rapporterar SVT Nyheter.

Skatteverket har granskat branschen och menar att företagen ska betala arbetsgivaravgifter för alla som tjänar mer än 1 000 kronor per år. Ett klargörande väntas då en tvist mellan ett jultidningsföretag och Skatteverket nu ska avgöras i förvaltningsrätten.

Flera företag försvarar sig med att Arbetsmiljöverket definierat försäljningen som en hobby när de tittat på arbetsmiljön.

– Vi anser, precis som Arbetsmiljöverket, att detta ska betraktas som en hobby och därför ska vi inte behöva betala arbetsgivaravgifter, säger Kristofer Svaninger, vice vd på Jultidningsförlaget, till SVT.

Men det köper inte Skatteverket.

– Även en hobby som ger inkomster ska man bli beskattad för, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till SVT.

Idag 07:44
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Nyamko Sabuni.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni vill fundera över flera delar i januariavtalet

L-ledaren Nyamko Sabuni menar att man borde fundera ett varv till på flera av punkterna som ligger till grund för januariavtalet eftersom det innehåller mycket ”ogenomtänkt politik”.

– Jag kommer inte att dra mig för att kritisera när jag ser att det håller på att gå snett, säger hon i en intervju med DN.

Sabuni betonar dock att partiet kommer att vara lojal med januariavtalet som paket.

Som exempel på punkter som hon tycker borde förhandlas om lyfter hon reformen av Arbetsförmedlingen och öppnar där för att se över tidsplanen.

13 nov
Karl-Petter Thorwaldsson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO-basen kritisk – vill förhandla om januariavtalet

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill se en omförhandling av januariavtalet mellan regeringen, C och L, skriver Expressen.

Han menar att det pressade ekonomiska läget i landets kommuner inte ger något utrymme till att avskaffa värnskatten eller genomföra det socialdemokratiska vallöftet med en familjevecka.

– Det vore väldigt konstigt om regeringen och dess samarbetspartier C och L inte gjorde satsningar på kommunerna med det ekonomiska läge de har, säger han till tidningen.

6 sep
Läs mer om Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Socialdemokraternas partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S har antagit ny plan: ”Vi behöver inse tuffa läget”

S-ledningens möte på högkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm har avslutats. Stefan Löfven lämnade enligt Expressen mötet bakvägen och gav inga kommentarer till journalister. Under mötet antogs en ny ”mellanvalsstrategi” för att vända opinionen.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad, som i veckan pekats ut som syndabock av S-källor som SvD intervjuat, säger att partiet måste bli tydligare och inse att man är i ett ”oerhört tufft läge”.

– Jag kan också konstatera att vi som parti kanske varit lite för snälla i det här nya samarbetet. Nu behöver alla våra statsråd, riksdagsledamöter och duktiga företrädare kliva fram betydligt mer, säger hon till Aftonbladet.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson på väg in till mötet Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-toppar på väg in till möte: ”Ett allvarligt läge”

Partistyrelsen i Socialdemokraterna har i dag samlats för att diskutera krisen som partiet befinner sig. På väg in till mötet gav flera tunga socialdemokrater sin syn på situationen.

– Det är klart att det är ett allvarligt läge, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Finansminister Magdalena Andersson kopplar det vikande stödet för Socialdemokraterna till den senaste tidens våldsdåd.

– När det skjuts och sprängs på gator och torg så är det naturligt att det är de som sitter vid regeringsmakten som märker av det i opinionen, säger hon till Expressen.

Energiminister Anders Ygeman menar att Socialdemokraterna nu måste visa hur man vill föra landet framåt. Han anser att man nu behöver prata om hur landet kan enas och välfärden förbättras.

Idag 12:25
Stefan Löfven, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare om S-skalvet: ”Paniken större om S inte hade haft regeringsmakt”

Stefan Löfven (S) sitter än så länge säkert, menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Det trots vikande stöd i opinionen och den omdiskuterade intervjun i Agenda om gängkriminaliteten i söndags.

– Paniken hade varit större om de inte hade regeringsmakten, säger Ljunggren.

Enligt Aftonbladets källor växer missnöjet mot Löfven inom partiet, men Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson menar att Löfven redan skulle ha avgått om en misslyckad intervju skulle fälla avgörandet. Han menar dock att Löfven ”är färdig”, men att det snarare beror på att statsministern har nått sitt mål, ett mittensamarbete.

Idag 11:58
Läs mer om Socialdemokraternas framtid