Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Fler åtgärder krävs i nytt krispaket för jobb och omställning

Januaripartiernas nya krispaket på nästan 11 miljarder kronor med fokus på jobb och omställning får främst god kritik från arbetsmarknadens parter, men Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof efterlyser en stärkning av korttidspermitteringarna, skriver Arbetsmarknadsnytt.

I krispaketet ingår sänkta trösklar för a-kassa, höjda ersättningar och ett antal arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att möta den ökande arbetslösheten, där bland annat Arbetsförmedlingen får mer pengar till olika program. Maxtiden för stöd till start av företag förlängs också från sex till tolv månader.

Jan-Olof Jacke menar att många av omställnings- och utbildningsinsatserna är bra, men att det krävs mer för att bromsa krisen och rädda jobb och företag, framförallt genom att stärka systemet för korttidspermittering.

Fler åtgärder efterlyser även Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega.

– Arbetsmarknadsutbildningarna måste också prioriteras så att vi snabbt kan få ut arbetslösa i bristyrken inom exempelvis vård och omsorg. Vi hade dock helst sett en ännu större satsning på den aktiva arbetsmarknadspolitiken där fristående jobb- och utbildningsförmedlare är centrala, säger Andreas Åström, till Arbetsmarknadsnytt.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer