Illustrationsbild. Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Fler anmälda knarkbrott i Rinkeby än i Danderyd

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd 2018. Det skriver Expressen efter statsminister Stefan Löfvens uttalande om att gängkriminaliteten till stor del beror på överklassens drogvanor.

Tidningen har gått igenom siffrorna, som visar att även när det gäller eget bruk av narkotika är siffrorna flera gånger högre i de utsatta området.

I en rapport som Brå släppte 2018 toppade Danderyd listan över gymnasieelever som testat narkotika. Studien slog även fast att ”självdeklarerat bruk är vanligare i stadsdelsområden med högre medelinkomst, medan andelen misstänkta är färre”, skriver Expressen.

Läs mer

Toppnyheter

WHO
undefined

WHO väntar med att utlysa nödläge efter utbrottet

Det för tidigt att utlysa ett internationellt nödläge efter virusutbrottet i Kina som hittills tagit 17 personers liv. Det sa Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på onsdagen.

– Jag tar inte lätt på att utropa ett sådant nödläge, sa Ghebreyesus.

I stället ska WHO fortsätta att utvärdera situationen ytterligare ett dygn. Ghebreyesus meddelade också att WHO:s experter är på plats i Kina för att följa situationen. Han berömde också Kina för hur landet hanterat utbrottet.

33 min
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Riksdagen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Analys: Käbblet skadar folks tilltro till demokratin

Onsdagens besked att M, KD, V och SD är överens om att tillföra 7,5 miljarder kronor till kommuner och regioner betyder att det politiska landskapet fortsätter att ombildas. Det skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg i en analys.

Centerns satsning på slopade arbetsgivaravgifter för enklare jobb har fått strykas från januariavtalet, bara en månad efter att regeringen tvingats skjuta fram reformen av Arbetsförmedlingen. Trots detta menar Stenberg att samarbetet ser ut att överleva – men det kommer bli fortsatt svårt för januaripartierna.

Lena Mellin på Aftonbladet skräder inte orden när hon kallar riksdagen för ”rena lekstugan”. Hon menar att partiledarna beter sig som barnrumpor – och värst är Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V).

I värsta fall kan det fortsatta käbblet skada ”tilltron till demokratin som den är organiserad i Sverige, parlamentarism baserad på allmän och lika rösträtt”, skriver hon.

2 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringslivet rasar mot M:s och V:s budgetuppgörelse

Budgetuppgörelsen mellan M, KD och V får nu hård kritik från näringslivet, som menar att det är företagen som får ta största smällen vid räddningen av de krisande kommunerna. ”Inte seriöst” säger Företagarnas vd Günther Mårder till Di.

Totalt ska nu 1,7 miljarder kronor gå till kommunerna, pengar avsedda att gå till sänkta arbetsgivaravgifter. Enligt Svenskt Näringsliv får resultatet av uppgörelsen bakvänd effekt, då den kommer leda till färre arbetade timmar och lägre skatteintäkter för kommunerna.

– Att skrota ingångsavdraget kommer att drabba de arbetslösa och företagen som skulle ha använt det här stödet, säger Johan Lidefelt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, till Di.

Günther Mårder, vd på Företagarna, menar att samarbetet mellan de tre partierna inte är seriöst och en del av ett större politiskt spel för att förstöra Socialdemokraternas regeringsduglighet, hellre än att föra landet framåt.

4 tim
Magdalena Andersson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S svar: ”Kommer bli väldigt krångligt för kommunerna”

Socialdemokraterna är inte imponerat av att M, KD, SD och V har enats om ett utökat tillskott till kommunerna. Partierna vill skjuta till 7,5 miljarder i stället för de fem miljarder som regeringen aviserat.

– Vi kunde enas om fem, de här partierna har enats om två miljarder, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Hon menar att partierna i själva verket tar tillbaka pengar som kommunerna skulle använda till att anställa lärarassistenter.

– Det kommer att bli väldigt krångligt för kommunerna som planerat att anställa lärarassistenter, säger Andersson.

Idag 13:25
Läs mer om Vårbudgeten
Adam Schiff inför dagens förhandlingar.  Mary Calvert / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trump kan fuska i nästa presidentval

Donald Trump missbrukade sin makt som president när han försökte få Ukraina att påverka det amerikanska presidentvalet – och när han blev påkommen försökte han stoppa utredningen av sina egna handlingar. Det var budskapet från Adam Schiff, som leder Demokraternas riksrättsåtal mot Trump, när han i dag började lägga fram sin sak i senaten.

Schiff avfärdade också republikanernas argument att saken borde avgöras av det amerikanska folket i det kommande valet istället för genom riksrätt.

– Presidentens misskötsel kan inte avgöras vid valurnan eftersom vi inte kan vara säkra på att valet kommer att avgöras på ett ärligt sätt, sa Schiff.

1 tim
Frida Stranne. TT
undefined

Expert: Politisk dragkamp mer än juridisk process

Efter gårdagens omröstningar om ramverk och regler är det slutligen dags för riksrättsprocessen mot Donald Trump att dra igång på riktigt. De demokratiska ”åklagarna” kommer nu under tre dagar att lägga fram sina argument för varför presidenten gjort sig skyldig till bland annat maktmissbruk, skriver TT.

Att Trump slutligen fälls är dock osannolikt eftersom det skulle kräva att två tredjedelar av senaten, som domineras av hans eget republikanska parti, röstar för att fälla honom.

Statsvetare Frida Stranne säger att det i stället handlar om att fläcka ner bilden av presidenten.

– Det här är en politisk dragkamp mer än en genuin juridisk process, säger hon.

2 tim
Fox News Sean Hannity och MSNBC:s Michael Steele. TT
undefined

En ful kupp eller rättvisa – skilda bilder i USA:s medier

Handlar det pågående riksrättsåtalet mot Donald Trump om en ful politisk kupp eller är det ett bevis på att demokratin fungerar som den ska? Svaren blir helt olika beroende på vilken amerikansk tv-kanals bevakning man följer, konstaterar AFP, som jämfört Fox News och MSNBC:s bevakning.

I konservativa Fox News, ofta utpekad som Donald Trumps egen favoritkanal, kallade fixstjärnan Sean Hannity rättegången ”ett smutsigt trick från början till slut”.

I MSNBC, som AFP kallar Fox News motsats, ansåg kommentatorn Michael Steele i stället att Demokraterna lyckats mycket bra med att presentera hållbara bevis mot Trump.

Enligt medieexperten Kathryn Cramer Brownell har de politiska skillnaderna mellan olika amerikanska medier ökat rejält sedan den senaste riksrättsprocessen mot Bill Clinton 1998.

3 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Boris Johnson i parlamentet på onsdagskvällen JESSICA TAYLOR / AFP
Brexit - förhandlingarna

Brexitlagen igenom sista hindret – på väg bli lag

Storbritannien har tagit ytterligare ett steg mot att lämna EU den 31 januari när brexitlagstiftningen under onsdagskvällen gick igenom det sista skedet i parlamentet. Det enda som återstår för för lagen att träda i kraft är att drottningen ska ge sitt samtycke, något som kan ske redan under torsdagen, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Överhuset hade försökt få in några ändringar i lagen, rapporterar Reuters, bland annat rörande skydd för barn som ensamma kommer till Storbritannien. Men Boris Johnson har motsatt sig alla ändringar, och överhuset valde till slut att släppa igenom lagen.

Innan utträdet blir helt klart ska även Europaparlamentet godkänna avtalet, något som väntas ske den 29 januari.

2 tim
Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Diplomat om utträdet: Kan få till skelettavtal 2020

Om mindre än två veckor lämnar Storbritannien EU och nu förbereder sig Europas diplomater för nästa utmaning: Intensiva förhandlingar för att mejsla ut de framtida handelsrelationerna.

Nyhetsbyrån AFP har intervjuat 18 icke namngivna tjänstemän och diplomater som arbetar med förhandlingarna och listar sex knäckfrågor för förhandlarna att lösa.

Den första frågan är den hårda slutpunkten för förhandlingarna, 31 december i år, som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson satt ut. Det innebär att man i praktiken bara har åtta månader, mars till oktober, att förhandla.

– Vid årsskiftet kan vi ha ett skelettartat handelsavtal, plus något om intern och utrikes säkerhet, men det finns inga garantier, säger en diplomat till AFP.

20 jan
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Ringhals andra reaktor. Bjorn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Partier vill rädda Ringhals i eftermiddagens votering

Riksdagen röstar i eftermiddag om Ringhals avveckling ska bromsas eller inte, skriver TT. Sverigedemokraterna vill att riksdagen ska beordra regeringen att ge ägaren Vattenfall nya direktiv rörande reaktor 1 och 2 – och M, KD och L har alla ställt sig bakom förslaget. Partierna är bara några få röster från majoritet.

Den andra reaktorn stängde vid årsskiftet och när 2020 blir 2021 stängs också reaktor ett. Att återskapa reaktorn som redan har stängt skulle kräva stora investeringar och nya tillstånd, skriver nyhetsbyrån.

Beslutet att stänga reaktorerna fattades av ägarna Vattenfall och Uniper, som inte längre såg någon lönsamhet.

Idag 06:16
Läs mer om Kärnkraftens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Luigi Di Maio. GUGLIELMO MANGIAPANE / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Analys: Politiskt underbarn som lämnar ett parti i kris

När Luigi Di Maio tog över den kontroversiella Femstjärnerörelsen, som grundades av komikern Beppe Grillo, var det med målet att göra partiet mer moget och seriöst, skriver AFP i en analys. Di Maio, född 1986, beskrivs som ett politiskt underbarn som både varit den yngste vice talmannen och den yngste utrikesministern i Italiens historia.

Men som partiledare har han på senare tid fått hård intern kritik för att ha regerat både med högerpopulistiska Lega och center-vänsterpartiet PD. Kritikerna menar att han har satt makten framför principer.

Di Maio lämnar nu ett parti som kämpar både med att behålla makten och försöka undvika ett nyval, och mer att över huvud taget vara fortsatt relevant efter en tid med många uppmärksammade avhopp och sjunkande väljarstöd.

2 tim
Luigi Di Maio. GUGLIELMO MANGIAPANE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio hoppar av

Luigi Di Maio hoppar av som ledare för antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S), ett av partierna i den italienska regeringen, rapporterar Corriere della Sera. Han uppges dock stanna i partiet.

Di Maio är också landets utrikesminister. Enligt Dagens Nyheter kommer han att fortsätta på den posten.

Beskedet skakar om den redan svaga italienska regeringen, skriver AFP. Det kommer bara dagar inför ett viktigt lokalval, där M5S ser ut att förlora mot den tidigare regeringspartnern Lega. En sådan förlust skulle kunna spräcka regeringen och tvinga fram ett nyval.

3 tim
Läs mer om Italiens nya regering