Johan Norberg, Från min horisont

Finländare är lyckliga, men företagare är ännu lyckligare

Finland är tydligen det lyckligaste landet i världen, enligt World Happiness Report. Det har nog vår generation svårt att tro på, vi som är uppvuxna med att SVT ibland chockade oss med att trycka in lite finsk underhållning på barnvänlig tid. Det var som att se Sjunde inseglet, men med mindre humor. Jag minns att vi länge satt kvar framför TV:n med stora ögon och posttraumatisk stress, skriver fPlus krönikör Johan Norberg.

Men många journalister och tyckare var snabba med att hitta en förklaring: Det är den generösa välfärdsstaten som gör att Finland och de andra nordiska länderna är så lyckliga. Staten tar hand om oss, så det är klart att skandinaver är tillfredsställda med sina liv.

Så går det för dem som bara läser ingresser, de missar sammanhang och bakgrund – allt sånt som gör livet så svårt. Den som läser hela rapporten, eller i alla fall några sidor till, ser att länder som Island och Schweiz också tillhör det lyckliga elitskiktet (lyckligare än Sverige, t ex), trots offentliga utgifter som är lägre än USA:s.

Många lyckoforskare hade från början en politisk ambition

Om man tittar på indexet i sin helhet verkar sambandet snarare vara att människor i rika, demokratier med social tillit (oavsett om de har höga eller låga sociala utgifter) bedömer sina liv som bättre än de som lever i fattiga, kollektivistiska diktaturer där man misstror grannarna. 

Många lyckoforskare hade från början en politisk ambition, de ville hitta ett sätt att mäta välbefinnande som var ett alternativ till konsumtion och marknadsekonomi.

När jag träffade en av de ledande forskarna på området, den nederländske sociologen Ruut Veenhoven, berättade han att han från början ville dokumentera att socialdemokratiska välfärdsmodeller skapade lycka, men i takt med att han fick in mer data ändrade han sig: ”Det visade sig helt enkelt att min tes var felaktig”.

Nu menar han i stället att sambandet är att ”ju mer individualiserat samhälle, desto gladare är invånarna”. Vi är nämligen olika, och frihet gör att vi kan utforma levnadssätt som passar just oss lite bättre.

Företagare är lyckligare med livet än anställda

En viss nivå av trygghet och stabilitet behöver vi förstås alla, men i forskningen finns ett resultat som visar att vi inte heller klarar oss utan en rejäl dos frihet: Företagare är lyckligare med livet än anställda, oavsett om de tjänar mer eller mindre.

Hur kan det komma sig? Som företagare lider man av kronisk stress på grund av uppgifter som aldrig förändras och arbete som aldrig tar slut. Det är bara det att de verkar älska det. Och det är ingen överraskning för psykologer, som länge har betonat behovet av egenmakt och ansvarskänsla för mental hälsa.

Det påminner lite om psykologen Mihaly Csikszentmihalyis upptäckt att människor mår allra bäst i kreativa ögonblick, när de är absorberade av en aktivitet och känner att den är utmanande och ändå hanterbar.

Det är då vi kämpar och anstränger oss, och sedan tittar upp och undrar vart timmarna egentligen tog vägen.

Om det man gör är för enkelt blir man uttråkad, och om det är för svårt blir man orolig och frustrerad.

Lycka är helt enkelt inte något vi konsumerar, utan något vi producerar

Det är när man hittar den rätta balansen och gör något som är komplext men ändå hanterbart, som det uppstår en känsla av lycka och kreativitet som Csikszentmihalyi kallar flow.

Förutsättningen är att vi själva har kontroll över aktiviteten, att vi styr våra handlingar och att de får konsekvenser, beroende på hur vi sköter vår uppgift.

Utan denna återkoppling skapas känslor av hjälplöshet och utsatthet. Det är väl därför det värsta som finns är att sitta i bilkö – där vi varken har kontroll eller ansvar för utfallet.

Lycka är helt enkelt inte något vi konsumerar, utan något vi producerar. Och sällan gör vi det bättre än när vi tar kontroll över vårt eget arbete och väljer vilka utmaningar vi ska ta på oss.

Om människan är ett självändamål är det allt som behövs för att rättfärdiga fri företagsamhet.

Toppnyheter

Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO slår fast: Coronavirus är ingen luftburen smitta

Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

Igår 20:12
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Olsen.  STAFFAN CLAESSON / Bildbyrån
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor: Tveksamt om våra åtgärder ens har effekt

Hur länge det dröjer innan livet i Sverige kan återgå till det normala efter coronakrisen är experterna oense om. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar säger till Expressen att han tror att viruset kan finnas kvar hela sommaren och in på hösten.

Han tror dock att extremt kraftfulla restriktioner skulle kunna göra att det går snabbare, som att stänga ner delar av landet och inskränka möjligheterna för människor att träffas i slutna rum.

– Jag kan inte se att de restriktioner vi vidtagit är tillräckligt hårda för att ens ha effekt, säger Olsen.

Tidigare statsepidemiologen säger å sin sida till Aftonbladet att han tror att det värsta kan vara över i maj.

Igår 21:10
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ibrahim Baylan. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Risk för utländska uppköp när svenska företag krisar

Med starka balansräkningar, en svagare svensk krona mot dollarn och euron än på mycket länge och låga nivåer på aktiepriserna är svenska bolag nu mycket attraktiva för utländska aktörer, skriver Dagens Industri.

”Svenska bolag är vidöppna för bud”, säger en investmentbankir som Dagens Industri har talat med.

Näringsminister Ibrahim Baylan säger att den svenska regeringen är positiva till investeringar och att Sverige är ett öppet land, men är medveten om sårbarheten. Han menar att det finns en beredskap från regeringen att ingripa.

Samtidigt väcker liknande scenarion politisk vrede i exempelvis Tyskland. Landets näringsminister Peter Altmaier uttalade sig i frågan förra veckan med anledning av konflikten kring det tyska företag Curevac, vilket Donald Trump enligt uppgifter ska ha erbjudit en stor summa pengar för att flytta till USA:

”Till alla i hedgefonder och på andra ställen som ser fram emot att köpa det ena eller andra tyska bolaget billigt – tro inget annat än att vi är fast beslutna att att stå vid våra bolags sida”.

Igår 18:55
Magnus Billing, Alectas vd. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolunds utspel om slopad utdelning möter hård ktrik

Finansminister Per Bolund kritiseras av flera stora bolag på Stockholmsbörsen efter sitt utspel om att alla bolag bör slopa sin utdelning, skriver Dagens Industri.

”Det är bolagsstyrelserna som ska göra bedömningar om utdelningar. Det är rimligen inte något staten eller Per Bolund ska ha åsikter om”, säger Alectas vd Magnus Billing, som får medhåll av bland annat Cevians grundare Christer Gardell.

Enligt Magnus Billing är det samtidigt inte lämpigt att de bolag som behöver statligt stöd på grund av coronakriset har kvar sina utdelningar.

Kapitalet behövs då uppenbarligen bättre i bolaget. Det är dessutom helt adekvat att staten ställer motkrav på sitt stöd till bolag”, anser Magnus Billing.

Christer Gardell menar å sin sida att det är fel att politiker bestämmer hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut och de besluten tas av bolagens styrelser. Han argumenterar också för att utdelningar är en viktig del i en dynamisk kapitalmarknad.

Igår 20:06
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

Igår 15:22
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer