Finlands statsministerkandidater Antti Lindtman och Sanna Marin. SDP
Den finska regeringskrisen

Finland kan få sin nya regering redan på tisdag

Samtliga fem partier i den förra finska regeringen har sagt att de är redo att fortsätta att regera ihop under en ny statsminister från socialdemokratiska SDP, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det innebär att landet kan få en ny regering redan på tisdag, mindre än en vecka efter att Antti Rinne tvingats avgå som statsminister.

Under söndagen kommer SPD att meddela vem som blir partiets nya statsministerkandidat. Valet står mellan trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin och Antti Lindtman som leder partiets riksdagsgrupp.

Toppnyheter

Illustrationsbild/Reto Schmidiger från tävlingen i Schladming 28 januari. Pier Marco Tacca / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Hela världscupstävlingen ställs in efter virusutbrott

Nu ställs alpina tävlingarna i kinesiska Yanqing in i och med att coronaviruset fortsätter att spridas, meddelar internationella skidförbundet Fis.

– Även om risknivån i Yanqing är låg så är hälsan och välfärden för idrottarna och alla deltagare det som måste prioriteras, säger Gian Franco Kasper i ett uttalande på Fis hemsida.

Tävlingarna som var planerade till 15–16 februari skulle ha varit de första världscupstävlingarna någonsin som körts i Kina.

2 min
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för coronaviruset pressar svensk sjukvård

I takt med att coronaviruset sprider sig ökar trycket på svensk sjukvård, rapporterar Dagens Samhälle.

Ännu har inget sjukdomsfall konstaterats på svensk mark, men vården får allt fler samtal från människor som är oroliga för att antingen de själva eller någon i deras omgivning ska ha smittats, enligt Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Detta kan komma att pressa vården, som har en begränsad kapacitet för provtagningar, säger Hagman.

9 min
British Airways-plan på Heathrow. LEON NEAL / AFP
undefined

Viruset får British Airways att stoppa alla flyg till Kina – SAS fortsätter att flyga

British Airways stoppar alla direktflyg till och från Kina efter att Storbritannien gått ut och avrått från alla icke-nödvändiga resor till landet. Bakgrunden är coronavirusets spridning. Över 6 000 människor har insjuknat och drygt 130 dött, men siffrorna stiger kraftigt varje dag.

På flygbolagets hemsida finns det inga avgångar till Kina i januari eller februari.

I ett uttalande ber British Airways sina kunder om ursäkt och hänvisar till hemsidan för mer information.

Flygbolaget SAS, som har direktflygningar till Peking och Shanghai, har däremot inga planer på att ställa in avgångar.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Henrik Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Arvodesregler ett hot mot svensk tillväxt”

Högsta förvaltningsdomstolens dom om att styrelsearvoden ska beskattas som lön är en besvikelse. Det skriver styrelse- och näringslivsrepresentanter på SvD Debatt.

"Det innebär att ledamöters arvoden betraktas som lön, dock utan att de åtnjuter någon anställningstrygghet och de förmåner som följer med en anställning, till exempel tjänstepension", skriver de.

Det har även förödande på lång sikt eftersom det underminerar den svenska bolagsmodellen och de tydliga rollfördelningarna mellan ägare, styrelse och ledning, skriver debattförfattarna.

Med sämre förutsättningar kommer många kompetenta personer att neka framtida styrelseuppdrag.

Risken blir att hela det svenska näringslivet berövas på kompetenta ledamöter vilket lägger grunden för tillväxt och utveckling. Dessutom utarmas styrelsens på kompetens från yngre ledamöter och kvinnor. Det kan också leda till en förskjutning av makten från styrelser till så kallade advisory boards och konsulter – som inte behöver ta något ekonomiskt ansvar för sina beslut.

Nu uppmanar debattförfattarna politikerna att ta bort den "märkliga negativa särbehandlingen av ansvarstagande styrelseledamöter".

27 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Donald Trump och Benjamin Netanyahu/Ann Linde. TT
Israel – Palestinakonflikten

”EU behöver bli en spelare – USA har tagit ledartröjan”

Jerusalem ska bli Israels ”odelade huvudstad”, enligt den 80-sidiga fredsplan som USA:s president Donald Trump presenterade i går. Planen omfattar en egen stat för Palestina men att Israel fortsatt får annektera Västbanken.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att flera delar av fredsplanen är oacceptabla och strider mot internationell rätt.

– Framför allt att man ger rätt att ta stora delar av Jordandalen, man ger rätt till att låta bosättningar få vara kvar utan att det är en framförhandlad lösning, säger hon i P1-morgon.

Enligt Linde är inte heller planen för Jerusalem godtagbar. S-ministern hoppas nu på att EU blir en spelare i konflikten.

– Nu har USA helt tagit ledartröjan.

2 tim
En man håller en palestinsk flagga utanför USA:s konsulat i Istanbul. OZAN KOSE / AFP
undefined

Analys: Bästa alternativet för palestinierna

Historien visar att varje gång palestinierna avvisar en fredsplan blir allt värre för gruppen, skriver Jake Novak i en analys för CNBC. Han menar att palestinierna har skäl att inte gillar vissa delar av Trumps fredsplan men att de borde följa Indien och Pakistan som accepterat dåliga uppgörelser men i gengäld säkrat att man inte förlorar chansen till självständighet helt.

Jonathan Marcus skriver i en analys för BBC att palestinierna samtidigt har ställts inför ett ultimatum. ”Även om Trump erbjuder en väg mot att bli en egen stat är det en väldigt stukad sådan. Inga bosättningar försvinner och Israels territorium skulle expandera under planen”, skriver han. Marcus menar att frågan nu är att hur stor skada planen kommer orsaka genom att köra över palestiniernas strävan.

Igår 21:48
Palestinska protester mot Trumps plan.  AHMAD GHARABLI / AFP
undefined

Israel stärkt av Trumps plan – ska rösta om annektering

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar rösta redan på söndag om att annektera 30 procent av israeliska bosättningar på Västbanken, skriver Washington Post med hänvisning till en talesperson för Israels regering.

De områden som berörs fanns med i den fredsplan som Donald Trump presenterade på en gemensam presskonferens med Israels Benjamin Netanyahu på tisdagen.

USA har sagt att om Israel genomför en sådan omröstning kommer USA att se det annekterade området som en del av Israel.

Igår 20:24
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen på plus – rapportbolag lyfter

Stockholmsbörsen stiger under slagig handel på onsdagen. Vid 09.30-tiden står de ledande indexen som följer:
• OMXSPI +0,4 %
• OMXS30 +0,3 %
Rapportfloden rullar vidare med SEB och Telia som de stora numren under morgonen. SEB överträffade vinstförväntningarna med råge men även kostnaderna och kreditförlusterna ökade. Aktien stiger 0,4 procent. Telias justerade rörelseresultat var också bättre än estimaten, men på minussidan guidar bolaget för ett sämre operationellt fritt kassaflöde under 2020. Aktien avancerar 2 procent och toppar OMXS30.

Billerud Korsnäs rapporterade som väntat ett kraftigt vinstfall och vittnar om en tuffare marknad. Förpackningsbolaget föreslår samtidigt en extrautdelning på samma nivå som den ordinarie. Aktien handlas upp 10 procent.

Godisjätten Cloetta stiger 8 procent efter att ha rapporterat ett nära 40-procentigt vinstlyft i det fjärde kvartalet. Mjukvarubolaget Micro Systemation redovisade i sin tur ett kraftigt vinstfall och aktien rasar 20 procent.

Swedbanks valberedning presenterade under morgonen sitt förslag om hur nästa styrelse ska se ut. Nästan hälften av ledamöterna byts ut. Aktien backar knappt 1 procent och placerar sig i bottenskiktet av storbolagsindexet.

Texten uppdateras.

20 min
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsfall i Hongkong när handeln återupptas igen

Asienbörserna handlas blandat på onsdagen. I Tokyo och Seoul börjar marknaderna återhämta sig medan Hongkong öppnar med rejäla nedgångar efter flera dagars helgstängt med anledning av det kinesiska nyårsfirandet – som dock präglats av coronavirusets spridning.
Vid 05.10 svensk tid visar ledande index som följer:
• Nikkei: +0,6%
• Shanghai: stängt
• Shenzhen: stängt
• Hongkong: −2,4%
• Kospi: +0,7%
Det pågående virusutbrottet har dödat över 130 personer i Kina och även om börshandeln återupptar i Hongkong på onsdagen förlängs exempelvis skolbarnens lov till den 17 februari. Hongkongs ledare Carrie Lam har utlyst virusnödläge och vidtagit ett helt paket av åtgärder för att begränsa kontakterna med Fastlandskina.

Flygbolagen fortsätter att straffas hårt på börserna då virusoro leder till inställda resor och börjar synas på bokningsläget.

5 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer