Kemi Gbadebo TT
Kompetensutvisningarna

Fick jobb via Linkedin – nu utvisas hon

Under drygt ett års tid kämpade juristen Kemi Gbadebo från Nigeria mot Migrationsverket. Trots att hon har arbete måste hon nu lämna Sverige, eftersom hennes arbetsgivare inte utannonserade hennes jobb på Arbetsförmedlingen, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Juristen Kemi Gbadebo valde tidigt att byta yrkesbana för att arbeta med marknadskommunikation, men drevs av en dröm att jobba i en internationell miljö någonstans i Europa. Därför kompletterade hon sin utbildning med en MBA-examen från Rotterdam School of Management, och fick kort därefter ett erbjudande om arbete i Sverige. Hon sa ja, och flyttade hit. Året var 2016 och framtiden såg lovande ut.

Men nu har Kemi Gbadebo i över ett års tid kämpat mot myndigheterna för att få stanna i Sverige, och det på grund av ett litet misstag av hennes tidigare arbetsgivare.

– Jag fick mitt första arbetsuppehållstillstånd i november 2016, och ansökte om mitt andra när jag bytte arbetsgivare i augusti 2018. Sex månader senare hade jag fortfarande inte fått svar på min ansökan. Då skrev jag ett brev till Migrationsverket och frågade varför min ansökan inte hade blivit hanterad.

När hon efter ett halvårs väntan till slut fick beslutet fick hon en chock. Hennes ansökan hade fått avslag.

– Jag använde mig av Google Translate och tänkte att översättningen måste ha blivit fel, så jag bad min svensktalande kollega att översätta. Han bekräftade att min ansökan hade fått avslag.

Anledningen till avslaget: Kemi Gbadebos arbetsgivare hade inte annonserat hennes arbete på Arbetsförmedlingen. Hon fick fyra veckor på sig att lämna Sverige.

– Annonsen hade legat ute på Linkedin och på arbetsgivarens hemsida, och min arbetsgivare trodde att det var tillräckligt. Regelverket säger att annonsen måste ha en viss spridning och nå hela EU, vilket jag i efterhand har kunnat bevisa att den gjorde. Men det räckte inte för att övertyga Migrationsverket.

Kemi Gbadebo tog kontakt med en advokat som hade lång erfarenhet av liknande fall, och trodde att hon var i trygga händer. Advokaten överklagade avslaget till Migrationsdomstolen med tydliga bevis på annonsens spridning på Linkedin.

Hon beskriver det som att ha hela sitt liv i någon annans händer och inte ha kontroll över det.

– Det var den tuffaste perioden jag har gått igenom i hela mitt liv. Du vet inte vad som händer, var i processen du befinner dig, vem som går igenom dina handlingar. Du vet ingenting.

Kemi Gbadebos plan är nu att lämna Sverige så snart hon kan. Pandemin gör det just nu omöjligt för henne att resa, vilket hon var tvungen att skicka in en särskild ansökan till Migrationsverket för att be dem om att få uppskov. Hon vet inte om hon någonsin kommer tillbaka.

– Jag har tillbringat tre och ett halvt år i Sverige. Jag har byggt upp ett liv här, har till och med ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Jag såg fram emot ett permanent uppehållstillstånd. Nu har jag sagt upp lägenheten, sålt alla mina saker; jag lämnar allt. Nu måste jag förlita mig på mina vänners goda vilja för att ha någonstans att sova. Och om jag återvänder måste jag börja om från början. Det tog dem fem månader att bevilja mig mitt första arbetsuppehållstillstånd. Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta nästa gång.

Toppnyheter

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Sveriges historiska BNP-fall blev en världsnyhet

Den svenska BNP-siffran för det andra kvartalet har fått stor uppmärksamhet i internationella affärsmedier under onsdagen.

Amerikanska CNBC noterar att BNP-fallet på 8,6 procent var det värsta i Sverige under modern tid, men betonar att rasen var ännu större i många andra europeiska länder. Även Financial Times och Reuters rubriker handlar om att den svenska ekonomin krympte mindre än eurozonens under pandemins värsta period.

Nyhetsbyråerna AFP och Bloomberg konstaterar samtidigt att Sverige inte lyckades undkomma pandemins ekonomiska förödelse, trots Europas ”mjukaste” virusstrategi utan några nedstängningar.

2 tim
Svensk pendlare under coronapandemin Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skakig exportmarknad bakom större BNP-ras

En skakig exportmarknad tyngde BNP mer än väntat i andra kvartalet. Det är flera analytikers kommentar till det historiska BNP-raset, skriver Direkt.

Även om raset var värre än marknadens prognoser var den mindre omskakande än vad Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet hade förutspått. Dessutom visar det sig att Sverige klarat sig bättre än andra länder i Europa så här långt. Flera analytiker beskriver det som att vara bäst i ett dåligt gäng.

– En helt annan liga än skräckshowen i resten av Europa, säger David Oxley, ekonom på Londonbaserade Capital Economics, till Financial Times.

Enligt Swedbank pekar mycket på att botten är nådd och att återhämtningen som kunnat ses under sommaren kommer att fortsätta. Men de spåra att den återgången kommer ta tid, skriver Direkt.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid IFN, varnar för TT att siffrorna ännu är osäkra och väntas bli reviderade – och att helårsutfallet hänger på hur smittospridningn utvecklar sig till hösten.

– BNP-siffrorna ska tolkas med försiktighet, de revideras ofta ganska mycket i efterhand, säger han till TT.

3 tim
Andersson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: ”Återhämtningen tar tid”

Sveriges BNP-fall – 8,6 procent – under andra kvartalet är något mindre än vad finansdepartementet tidigare räknat med. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, rapporterar TT.

Hon menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid, säger hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Asanka Brendon Ratnayake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Värsta dagen i Australien – första döda under 40

725 nya coronasmittade har rapporterats i den australiska delstaten Victoria. Det är den hittills högsta dygnssiffran, skriver TT. Det senaste dygnet har 15 personer i delstaten avlidit i covid-19. En av dem är en man i 30-årsåldern, vilket är den första person under 40 år som dör i pandemin i landet.

– Det borde inte komma som en överraskning att det här är ett virus som drabbar alla, säger Victorias premiärminister Daniel Andrews.

Smittspridningen har ökat trots långtgående restriktioner. Delstatens största stad Melbourne har varit under kraftig nedstängning i nästan en månad. Fler åtgärder förbereds, som att stänga de flesta förskolor i regionen.

Idag 04:52
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Ann Linde/Arkivbild. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Ann Linde: Sverige är redo att hjälpa Libanon

Det finns ännu inga uppgifter om drabbade svenskar efter explosionen i Libanon, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Enligt henne har det under natten pågått ett intensivt arbete på EU-nivå.

”Sverige är redo att hjälpa Libanon efter explosionerna i Beirut och vi bad omedelbart EU att samordna eventuella insatser”, skriver hon.

Även flera länder har erbjudit stöd till Libanon efter den gigantiska explosionen i går eftermiddag.

2 tim
Abbas Hassan i en bild från 2012. Hamnen i Beirut efter explosionen.  TT
undefined

Allsvenske profilen skakad: ”Kusiner jobbar i hamnen”

Explosionen i Beirut är tragisk för folket i Libanon. Det säger Elfsborgs tidigare målvakt Abbas Hassan, som har rötter i landet, till Fotbollskanalen.

Hassan säger också att han har påverkats starkt av händelsen personligt.

– Jag har kusiner som jobbar i själva hamnen. Min morbror och min morbrors son jobbar där, men de slutade klockan tre… Och smällen kom klockan sex, säger han.

Målvakten, som också har spelat för Örgryte och för Libanons landslag, säger att han nu ringer runt till alla han känner för att försäkra sig om att de är i säkerhet.

– Just nu är det ingen jag känner som har gått bort, men det är fortfarande tragiskt. Det är många, många som är försvunna, av trycket, säger han.

16 min
Kvinna i skadad kyrka/António Guterres TT
undefined

Världen erbjuder nödhjälp och ”djupa kondoleanser”

Ledare över hela världen uttrycker sina kondoleanser efter tisdagens jättelika explosioner i Beirut, skriver AFP.

Flera länder, såsom Kuwait, Qatar, Iran och Saudiarabien har erbjudit nödhjälp. Även Israel har gjort det – trots att länderna tekniskt sett fortfarande är i krig.

FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte sina ”djupaste kondoleanser” efter explosionerna, i vilka han uppger att även FN-personal skadats.

Även europeiska ledare, såsom Frankrikes Emmanuel Macron, uttrycker sitt medlidande. ”Frankrike är på Libanons sida. Alltid”, skriver han i en tweet på arabiska.

3 tim
Läs mer om Explosionen i Libanon
Hans Pennink / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Modernas vaccin kommer kosta 32–37 dollar per dos

Den amerikanska läkemedelsjätten Moderna, en av de ledande aktörerna i framtagningen av ett covid-19-vaccin, flaggar nu för att prislappen på ett kommande vaccin kommer att landa på mellan 32–37 dollar per dos, rapporterar CNBC. Beloppet motsvarar omkring 277–329 kronor och kommer gälla för en del – men de understryker att priserna kan variera beroende på köpare.

– Vi arbetar med regeringar runt om i världen för att se till att ett vaccin är tillgängligt oavsett betalningsförmåga, säger Modernas vd Stephane Bancel i ett uttalande i samband med bolagets kvartalsrapport under onsdagen.

Priset är klart över konkurrenterna Pfizers och tyska Biontechs vaccin, som väntas landa på 19,50 dollar per dos.

Bolaget rapporterade under onsdagen ett femfaldigt omsättningslyft under sitt andra kvartal, som härleds till engagemanget runt vaccinframtagningen.

24 min
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Gardell, Lind, illustrationsbild av idrotssupporterar TT
undefined

”Korselden mot Amanda Lind avslöjar märklig syn”

Kritiken mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind tas upp på flera tidningars ledarsidor.

Jesper Sandström anser i Svenska Dagbladet (obunden moderat) att kritiken avslöjar en ”märklig syn på ministerns roll”, att hon skulle vara branschens företrädare i regeringen. Det går tillbaka till 1970-talets syn att politiken ”är och bör vara en självklar och aktiv del av kulturen”.

I Aftonbladet (obunden socialdemokratisk) skriver Lotta Ilona Häyrynen att Amanda Lind hamnat i en korseld mellan skräniga hockeysupportrar och Jonas Gardell. Kulturarbetarna behöver se en framtid, konstaterar hon.

”Däremot är det inte Amanda Linds avgång som kommer rädda kulturlivet. Ingen miljöpartist kan få en s-regering att prioritera kulturen”, skriver hon.

Fredrik Hultman i moderata Barometern är inne på samma linje. Kritiken mot regeringens coronalinje är befogad, men inte den mot Lind personligen, anser han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

H&M toppar börsen – ABB faller efter Gardells försäljning

Stockholmsbörsen stiger på onsdagen i linje med övriga europeiska börser. Klockan 11.00 står de ledande indexen enligt följande:
• OMXS30: +0,5%
• OMXSPI: +0,6%
Tisdagens handel på Wall Street resulterade i stigande börser medan de ledande indexen i Asien har handlats oregelbundet under morgonen. I Europa lyser det överlag grönt där samtliga index stiger. Tyska Dax är upp 1 procent.

Sveriges BNP krympte med 8,6 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, enligt SCB. Beskedet fick initialt Stockholmsbörsen att lyfta ytterligare.

Tidigare i dag presenterade Silf/Swedbank sin inköpschefsenkät som säger att svenska PMI-indexet för tjänstesektorn steg till 54,8 i juli, vilket är den högsta nivån sedan krisen började.

Familjen Persson utökar i H&M och äger nu nära halva aktiekapitalet. I fredags förra veckan köpte de via ägarbolaget Ramsbury ytterligare 1,3 miljoner B-aktier till ett värde av ungefär 176 miljoner kronor. H&M toppar OMXS30-listan på onsdagen med en uppgång på över 2 procent.

Gruvjätten Boliden, som har fått höjd riktkurs av RBC, stiger cirka 1,5 procent.

ABB steg över 1 procent under förmiddagen men aktien vände ner under nollan efter uppgifter om att Christer Gardells aktivistfond Cevian sålt 21 miljoner aktier i bolaget.

Under morgonen har Sedana Medical, Flexqube och Global Gaming rapporterat för det andra kvartalet.

Global Gaming redovisar fallande intäkter men bolaget lyckades vända till vinst. Aktien är upp nära 10 procent medan Sedana stiger cirka 3 procent. Flexqube rusade inledningsvis över 10 procent men har fallit tillbaka och var vid 11-tiden upp drygt 2,5 procent.

Pareto Securities har höjt riktkursen för hälsovårdsbolaget Mentice till 90 kronor från 75 kronor. Rekommendationen köp upprepades. Aktien stiger 3 procent och handlas runt 80 kronor.

2 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer