Den svenska våldsvågen

Fick bilen uppeldad – nu vågar Mateusz inte åka till jobbet

Skiftledaren Mateusz fick sin bil uppeldad och vågar inte längre åka till jobbet på korvfabriken Härryda Karlsson utanför Göteborg. Vd:n Marcus Karlsson har också behövt investera hundratusentals kronor i dubbla staket för att hålla människor borta nattetid. ”Jag blev så jävla förbannad när min medarbetare råkade ut för detta”, säger han till fPlus.

– Man räknar väl för fan inte med att vandalisering och bilbränder i tidigare lugna Partille ska drabba vårt företag. Men det har fått stora konsekvenser för oss, säger Marcus Karlsson.

Han är vd på familjeföretaget Härryda Karlsson som tillverkar korv, både köttkorv och vegankorv, och levererar till hela landet samt även internationellt. Företaget har funnits i 102 år. Aldrig tidigare har företaget behövt lägga resurser på grund av en eskalerande kriminalitet och våldsutveckling.

”Blir både livrädd och förbannad”

Han är inte ensam om sina upplevelser av ökad otrygghet. Enligt en färsk undersökning av Svenskt Näringsliv känner hela 72 procent av företagarna oro för att för att den ökade brottsligheten skulle kunna leda till negativa konsekvenser för företaget. Denna oro uppges ha förvärrats de senaste två åren av 81 procent av företagen. 

För Härryda Karlssons blev otryggheten ytterst konkret under juluppehållet, då Marcus Karlsson fick ett sms från en av hans fabrikschefer som leder nattskiftet i fabriken.

”Nu bränner de bilar här i Partille igen”, stod det.

Marcus hade läst i tidningen att det hade förekommit bilbränder runt julafton och visste att medarbetare bodde där. Marcus Karlsson blev orolig, men räknade inte med vad som komma skulle. En dag innan julledigheten var slut ringde medarbetaren till honom.

”Nu har de bränt upp min bil också”.

– Jag blev så jävla förbannad. Efter att ha sett bilen så blir man både livrädd och förbannad, säger Marcus Karlsson.

Bilen, en splitter ny tjänstebil som företaget hade bekostat, var fullständigt förstörd. Försäkringsbolaget räknade med att den skulle gå till skroten.

Vågar inte längre åka till jobbet - fick bilen uppeldad

Men det värsta var att både medarbetaren och hans fru, som också jobbar på företaget, nu blev så rädda att de inte längre vågar gå vägen mellan hemmet och bilen för åka till jobbet under de tidiga morgontimmarna.

När jag går till parkeringsplatsen ser jag fortfarande spåren av vad som har hänt. En av de brända bilarna står kvar och det är svårt att glömma händelsen. Jag är mest orolig för min familj.

Mateusz, som medarbetaren heter, vill inte framträda med efternamn eller bild. Han, hans fru och hans femåriga dotter hade vaknat av tumultet under natten.

– Det luktade bränt i lägenheten, blåljusen blinkade och polisen gick runt och väckte grannarna. Det visade sig vara min bil som brann den här gången, säger Mateusz.

Händelsen har satt spår. Nu känner de sig inte längre säkra i området.

– När jag går till parkeringsplatsen ser jag fortfarande spåren av vad som har hänt. En av de brända bilarna står kvar och det är svårt att glömma händelsen. Jag är mest orolig för min familj. Vad kan hända med min femåriga dotter? När hon hörde nyårssmällar några dagar senare blev hon orolig och undrade om de brände bilar igen, säger Mateusz.

Han flyttade till Sverige för sju år sedan från ett annat europeiskt land för att jobba här.

– Fram till denna händelse har jag upplevt Sverige som ett tryggt och säkert land. Nu är känslorna mer blandade. Vi visste att det fanns andra områden som var otrygga runt Göteborg, men Partille har hittills varit lugnt. Nu inser jag att sådant här kan hända var som helst, säger Mateusz.

Svårt att hitta personal som vill jobba

Han är inte ensam om att känna otrygghet att ta sig mellan hemmet och arbetet. fPlus har tidigare rapporterat om en rapport från Livsmedelsföretagen och IKEM som har undersökt hur deras medlemmar påverkas av det tilltagande gängvåldet och den grövre brottsligheten. Av Livsmedelsföretagens medlemmar svarar 39 procent att deras personal känner en ökad otrygghet på väg till och från jobbet på grund av den grova brottsligheten.

Den stora kostnaden är svår att räkna på – den som kommer då vi måste lägga om passen, rekrytera ny personal och annat som det för med sig.

Det har också fått konsekvenser för företaget. Bilen tillhörde firman och det krävdes polisanmälan och anmälan till försäkringsbolag, samt kostnader i form av självrisk. Men den stora kostnaden rör bemanningsproblematiken.

– Nu har vi behövt lägga om schemat och hitta människor som kan jobba de tidiga timmarna. Det har inte varit lätt eftersom det är maskiner som ska skötas som är svåra att lära sig. Det har kostat både tid och pengar, säger Marcus Karlsson. 

– Att Partille drabbas av sådant här är sorgligt. Jag har alltid upplevt att Partille har varit en lugn del av Göteborg där barnfamiljer gärna slår sig ner. Det är en utveckling som har kommit på bara ett par år. I närheten av min bostad, i Linnéstaden, var det någon som försökte kapa en bil med en pistol nyligen, säger han. 

Investerat i staket för 150 000 kronor

Det är inte första gången som företaget har fått ta konsekvenserna av en ökad kriminalitet. De senaste åren har de fått lägga mycket pengar på brottsförebyggande åtgärder.

– Jag har börjat bli rejält orolig över vad som händer kring fabriken på helgerna. Via våra kameror som vi har inne i byggnaden har vi sett okända människor som rör sig utanför nattetid. En del drar i dörrar och känner om de är öppna.  

Detta har fått honom att investera i extra stängsel runt vissa delar av byggnaden. Han vill också installera fler kameror och ha dem utomhus, men reglerna är väldigt hårda för detta.

– Det har kostat oss minst 150 000 kronor att installera de extra staketen. Därutöver har vi kameror, larm och annan säkerhetsanordning. Men den stora kostnaden är svår att räkna på – den som kommer då vi måste lägga om passen, rekrytera ny personal och annat som det för med sig, säger Marcus Karlsson.

Även de ökade kostnaderna för brottsförebyggande åtgärder är något som går i linje med Svenskt Näringslivs undersökning. 62 procent av Sveriges företag tror att de kommer att behöva öka sina utgifter för brottsförebyggande åtgärder de kommande fem åren.

Vad säger den övriga personalen?

– Folk tycker att det är helt sjukt. De har fått se bilderna på Mateusz bil och blir rädda. De tycker, liksom jag, att detta är en utveckling som har kommit de senaste åren och att det har ballat ur. Jag vet inte riktigt vad som ska kunna vända utvecklingen, säger Marcus Karlsson.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer