Brittiska soldater vid en operationen mot Grace 1.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
USA:s fejd med Iran

”Fel läge för konflikt mellan Iran och Storbritannien”

Det är uppenbart att den brittiska regeringen är oroad över utvecklingen i relationen med Iran, skriver Paul Adams i en analys i BBC. Storbritanniens regering har varnat brittiska fartyg eftersom man tror att det kan komma vedergällningar för att ett iranskt fartyg beslagtogs utanför Gibraltar med hjälp av brittiska flottan. Fartyget Grace 1 beslagtogs för att Gibraltar misstänkte att det bröt mot EU:s sanktioner och fraktade olja till Syrien.

Patrick Wintour skriver i en analys i The Guardian att brittiska företrädare gör vad de kan för att låtsas att fri väg för brittiska fartyg och Irans kärnenergiavtal – som Storbritannien försöker hålla vid – inte har något med varandra att göra. ”Men de två frågorna är tätt sammanlänkande”, skriver Wintour.

”Storbritannien behöver inte en annan strid med Iran precis som samtal mellan Teheran, Storbritannien, Frankrike och Tyskland om att rädda kärnenergiavtalet har nått sitt mest känsliga läge.”

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer