Alliansens Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP) inför riksdagsvalet 2014. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Federley: På flera områden mer C-politik med S än på åtta år med Alliansen

En ny S-regering ger mer centerpartistisk politik än Fredrick Federley någonsin har sett under sitt långa aktiva politiska liv, säger han själv i TV4:s Nyhetsmorgon. Han fick följdfrågan om partiet får igenom mer C-politik än under Alliansens åtta år vid makten.

– Det skulle jag vilja säga, på ett antal områden i varje fall. Vad gäller arbetsmarknaden till exempel föreslog vi det här under samtliga Alliansår, men Reinfeldt-regeringen vägrade genomföra det, säger han.

Han säger också att han hoppas att Allianspartierna kan hitta tillbaka till varandra på sikt.

Läs mer (11 januari)

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer