Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Federley: Brexit kommer inte hända

Brexit blir inte av. Det menar Centerpartiets Fredrick Federley, som snart påbörjar sin andra period i Europaparlamentet. ”Hur ska det gå till? Britterna klarar sig inte utan EU”, säger han och menar att inom parlamentet är brexit inte längre en lika stor sak som det en gång var. Resultatet i Europaparlamentsvalet innebär att hans egen partigrupp växer kraftigt. Samtidigt som det gläder honom finns det annat som oroar.

Europaparlamentsvalet är över, men det blir ingen vila för Centerpartiets Fredrick Federley. Redan på måndagen åkte han ner till Bryssel för att börja förhandla fram hur partigrupperna ska se ut. För Alde, den liberala partigrupp som både Centerpartiet och Liberalerna tillhör och som leds av nederländaren Guy Verhofstadt, ser det just nu ljust ut. Gruppen ökar från 67 till 109 mandat i parlamentet, mycket tack vare att franske presidenten Emmanuel Macrons En Marche, som tidigare inte har suttit i Europaparlamentet, har uttalat att de kommer att välja Alde.

Centerpartiet gjorde sitt bästa Europaparlamentsval någonsin. Fredrick Federley får nu, efter fem år i parlamentet, sällskap av ytterligare en Centerpartist.

– Att de liberala partierna går framåt visar att vi har nått ut med vårt budskap, säger han.

Kommer vara beroende av Alde

Fredrick Federley menar att Alde kan bli ännu större, om fler partier väljer att ansluta sig till gruppen. Förhandlingarna med andra partier inleds redan tisdagen efter valet, men han vill inte säga vilka partier som Alde ska förhandla med.

– Det får vi berätta när allt är klart, säger han.

Under lång tid har den socialdemokratiska och den konservativa gruppen i parlamentet gemensamt haft egen majoritet. Men nu kommer de att vara beroende av Alde och kanske av någon grupp till för att över huvud taget få majoritet.

– De har kunnat skaka hand med varandra och strunta i oss andra. Så blir det inte nu, säger Fredrick Federley.

Högerextrema tar större plats

På frågan om vilken partigrupp Alde kommer att förhandla med svarar han att det varierar beroende på ämne. Men att balansen i parlamentet är rubbad i och med årets val är det ingen tvekan om. Det handlar då inte bara om att de liberala partierna går framåt – även de högerextrema tar större plats.

Att högerextrema partier går framåt över hela Europa oroar Fredrick Federley även om han samtidigt konstaterar att det inte är lika illa som han befarade innan valet.

– Det var en del luft i siffrorna, säger han

Men ändå har Sverigedemokraterna fått till exempel tre mandat jämfört med två förra mandatperioden. I Italien blir högerpopulistiska Lega största parti med runt 30 procent av rösterna.

– Det kommer innebära en hel del grus i maskineriet, säger han och förklarar att det högerextrema nu kommer ta plats som ordförande för utskott i parlamentet, något som de tidigare inte har gjort.

– Det blir mycket mer jobb för oss, för vi kommer behöva jobba runt dem och skapa överenskommelser med andra partier, säger han.

”Hård brexit skulle bli katastrof”

I Storbritannien fick Nigel Farages Brexit Party 30 procent av rösterna, vilket ger 29 mandat i Europaparlamentet. Samtidigt går det starkt pro-europeiska liberala partiet LibDems fram från ett till 15 mandat. Även de gröna i Storbritannien går starkt framåt. Europaparlamentsvalet innebär att bilden av ett alltmer splittrat Storbritannien blir ännu tydligare än tidigare. Men Fredrick Federley tror inte att brexit kommer att bli verklighet.

– Antingen blir det en krasch ut ur EU, det vill säga en hård brexit, vilket skulle bli katastrof, inte minst för britterna. Men jag har sagt från början att jag inte tror att det kommer hända. Hur skulle det gå till? Britterna klarar sig inte utan EU, säger han.

Han menar att det kommer bli allt mer uppenbart för britterna att de inte kommer kunna importerna läkemedel på samma sätt, inte kommer få transporter till sina industrier, att fartyg inte kommer lägga till vid kaj och så vidare. Och att britterna ännu inte har lyckats genomföra brexit menar han är ett bevis på att det inte heller kommer att hända.

– För vår del är vi klara och de kan lämna när som helst. Det är ju inrikes de inte lyckas komma överens, säger han och menar att Europaparlamentet har förhandlat färdigt runt brexit.

– I början var det en stor oro och ett väldigt hallå runt brexit, men när det kommer upp nu för tiden är det mest axelryckningar. Det är inte längre en stor grej i parlamentet, menar Fredrick Federley.

Toppnyheter

Donald Trump i Tulsa.  Stephen Pingry / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analys: Vi kommer inte se deklarationerna före valet

Torsdagens beslut från den amerikanska högsta domstolen om president Donald Trumps deklarationer är juridiskt dåligt för presidenten – men politiskt riktigt bra, skriver CNN:s Chris Cillizza i en analys.

”Besluten gör att Trump undviker ett domedagsscenario: Allmänheten får inte en detaljerad inblick i hans finansiella historia innan han är tvungen att möta väljarna igen”, skriver Cillizza.

Domstolen kom fram till att New Yorks åklagarmyndighet ska få begära ut presidentens deklarationer och i ett annat domslut att kongressen inte ska få det.

Flera politiska kommentatorer och experter enas om att det kommer att ta tid innan allmänheten får se uppgifterna men DN:s Martin Gelin menar att det ändå är ett ”rejält bakslag” för Trump.

”Frågan om skattedeklarationer kommer nu att hänga över honom under hela valkampanjen”, skriver han.

7 min
Aktivist utanför högsta domstolen i dag.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högsta domstolen: Trump måste lämna ut deklaration

USA:s president Donald Trump måste lämna ut sin deklaration till åklagarmyndigheten i New York enligt ett beslut i högsta domstolen, uppger amerikanska medier. Kongressen får däremot inte ut uppgifterna.

Manhattans distriktsåklagare Cyrus R Vance Jr undersöker bland annat om Trumps organisation har försökt att dölja pengatransaktioner för att tysta två kvinnor, varav den ena är porrstjärnan Stephanie Clifford också känd som Stormy Daniels.

Trumps politiska motståndare har efterfrågat uppgifterna i flera år men Trump har vägrat lämna ut dem vilket har lett till spekulationer om att det där skulle finnas eventuella ekonomiska oegentligheter.

3 tim
Läs mer om Trumps Amerika
Provtagning för coronasmitta. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Coronadrabbade kommuner ska träffa regeringen i höst

Regeringen har bjudit in 14 kommuner och fem regioner som varit extra hårt drabbade av coronapandemin till ett möte, skriver TT. Syftet är att tillsammans dra lärdomar och diskutera möjliga åtgärder.

Mötet kommer att hållas först den 2 september eftersom det då bli lättare att se hur exempelvis begränsat resande och minskad turism har drabbat regioner och kommuner.

De fem regionerna är Kronoberg, Uppsala, Stockholm, Norrbotten och Jämtland.

Kommunerna är Sigtuna, Borgholm, Gotland, Åre, Värmdö, Strömstad, Simrishamn, Orust, Eskilstuna, Ockelbo, Östra Göinge, Ronneby, Gällivare samt Borlänge.

42 min
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson / Folkliv på uteservering.  TT
undefined

Kängan till de yngre som inte följer råden: ”Vi måste skydda varandra”

Trots att de svenska siffrorna går i positiv riktning är det inte läge att slappna av än, framhåller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han säger att han får många mejl om att yngre inte respekterar råden och poängterar att socialdistansering och att stanna hemma vid symtom gäller alla, inte bara de i riskgrupper.

– Vi har en spridning som till stor del finns bland yngre människor, icke riskgrupper. Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta. Det åligger var och en av oss att skydda varandra, säger Carlson.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Rapport: 124 000 jobb hotade på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos att antalet sysselsatta minskar med mellan 40 000 och 124 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det konstaterar myndigheten i en ny rapport där effekterna av elbristen studerats.

De studerade regionerna är Östra Mellansverige (Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län), Skåne län samt Västra Götalands län.

–Näringslivets investeringar är nödvändiga för klimatomställning och samhällsutveckling. Tilltron till elsystemet är avgörande. För mig är det självklart att Sveriges regering, i en tid av pandemikris med behov av ökade investeringar och ökad sysselsättning, inte kan ignorera de varningssignaler som elsystemet skickar ut. Vi ska självklart inte förlora jobb på grund av elsystemet. Ett stabilt, fossilfritt och konkurrenskraftigt elsystem ska istället bidra till att det skapas många fler jobb, säger Lina Håkansdotter, chef avdelningen hållbarhet infrastruktur på Svenskt Näringsliv till fPlus.

I Skåne är bedömningen att antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 - 19 000.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att en framtida elkris skulle kunna slå mot ”den samlade kedjan inom den exportintensiva skogs- och träindustrin” i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Här visar rapporten på att mellan 5 000 och 1 700 arbeten inte skulle skapas i skogs- och träindustrin år 2040 som en följd av elbristen.

6 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Elhaveriet är ett hot mot klimatmålen”

Regeringens nonchalanta attityd till landets elförsörjningsproblem är inte försvarbar – nu krävs krafttag för att undvika kollaps i elnätet, skriver Lina Håkansdotter i en debattartikel på Altinget.

Med dagens förutsättningar minskar incitamenten för företag att investera sig in i ökat elberoende, och långsiktigt får detta konsekvenser för klimatmålen. Länge har energipolitiken subventionerat in vindkraft som inte efterfrågats och nu befinner vi oss i en kris som är svår att lösa, menar debattören.

”Sätt ett mål för leveranssäkerhet, trygga den elförsörjning vi redan har på plats och ge Svenska kraftnät möjlighet att skyndsamt bygga ut överföringsförbindelserna inom landet”, skriver Lina Håkansdotter.

Idag 08:20
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Läs mer om Den akuta elkrisen
Gränsen på gamla Svinesundsbron, Strömstad. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge kan välkomna svenskar från tre regioner

Tre svenska regioner kan komma att godkännas för resor till och från Norge, rapporterar VG. Enligt tidningens genomgång av smittan i Sverige uppfyller Blekinge, Kronoberg och Skåne norska Folkhälsoinstitutets krav på smittspridning och testresultat.

I morgon vid lunchtid kommer myndigheten att komma med nya reseråd om resor till och från Norge inom EU och Schengen-området. Myndigheten uppger för VG att man kommer att uppdatera restriktionerna för de nordiska länderna.

5 tim
Protester under tisdagen.  Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter protesterna – ingen nedstängning i Belgrad

Efter de stora protesterna i den serbiska huvudstaden Belgrad de senaste dagarna skrotar nu regeringen planerna på en ny nedstängning under helgen. Det säger premiärminister Ana Brnabic enligt Reuters.

Demonstranter försökte storma parlamentet på tisdagskvällen och under onsdagen fortsatte våldsamma protester mot att regeringen ville införa nedstängning i staden för att hindra coronasmittan.

Men i stället införs nu ett förbud om sammankomster med fler än tio personer och kaféer och restauranger får stängningstid klockan 21.00.

4 tim
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ogifta par kämpar mot förbud – vill återförenas

Med budskap som ”Kärlek är inte turism” försöker ogifta par driva frågan om att även de som inte är gifta ska få undantag från inreseförbudet till EU och kunna återförenas med sina respektive, skriver New York Times.

EU-kommissionen har uppmanat medlemstater att göra undantag även för ogifta men än så länge är det bara Danmark och Sverige som delvis tillämpar rekommendationen.

Ylva Johansson, som är EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor, har gjort uttalanden där hon stöttar kampanjen men säger samtidigt att det är upp till medlemsländerna att avgöra.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer