Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Federley: Brexit kommer inte hända

Brexit blir inte av. Det menar Centerpartiets Fredrick Federley, som snart påbörjar sin andra period i Europaparlamentet. ”Hur ska det gå till? Britterna klarar sig inte utan EU”, säger han och menar att inom parlamentet är brexit inte längre en lika stor sak som det en gång var. Resultatet i Europaparlamentsvalet innebär att hans egen partigrupp växer kraftigt. Samtidigt som det gläder honom finns det annat som oroar.

Europaparlamentsvalet är över, men det blir ingen vila för Centerpartiets Fredrick Federley. Redan på måndagen åkte han ner till Bryssel för att börja förhandla fram hur partigrupperna ska se ut. För Alde, den liberala partigrupp som både Centerpartiet och Liberalerna tillhör och som leds av nederländaren Guy Verhofstadt, ser det just nu ljust ut. Gruppen ökar från 67 till 109 mandat i parlamentet, mycket tack vare att franske presidenten Emmanuel Macrons En Marche, som tidigare inte har suttit i Europaparlamentet, har uttalat att de kommer att välja Alde.

Centerpartiet gjorde sitt bästa Europaparlamentsval någonsin. Fredrick Federley får nu, efter fem år i parlamentet, sällskap av ytterligare en Centerpartist.

– Att de liberala partierna går framåt visar att vi har nått ut med vårt budskap, säger han.

Kommer vara beroende av Alde

Fredrick Federley menar att Alde kan bli ännu större, om fler partier väljer att ansluta sig till gruppen. Förhandlingarna med andra partier inleds redan tisdagen efter valet, men han vill inte säga vilka partier som Alde ska förhandla med.

– Det får vi berätta när allt är klart, säger han.

Under lång tid har den socialdemokratiska och den konservativa gruppen i parlamentet gemensamt haft egen majoritet. Men nu kommer de att vara beroende av Alde och kanske av någon grupp till för att över huvud taget få majoritet.

– De har kunnat skaka hand med varandra och strunta i oss andra. Så blir det inte nu, säger Fredrick Federley.

Högerextrema tar större plats

På frågan om vilken partigrupp Alde kommer att förhandla med svarar han att det varierar beroende på ämne. Men att balansen i parlamentet är rubbad i och med årets val är det ingen tvekan om. Det handlar då inte bara om att de liberala partierna går framåt – även de högerextrema tar större plats.

Att högerextrema partier går framåt över hela Europa oroar Fredrick Federley även om han samtidigt konstaterar att det inte är lika illa som han befarade innan valet.

– Det var en del luft i siffrorna, säger han

Men ändå har Sverigedemokraterna fått till exempel tre mandat jämfört med två förra mandatperioden. I Italien blir högerpopulistiska Lega största parti med runt 30 procent av rösterna.

– Det kommer innebära en hel del grus i maskineriet, säger han och förklarar att det högerextrema nu kommer ta plats som ordförande för utskott i parlamentet, något som de tidigare inte har gjort.

– Det blir mycket mer jobb för oss, för vi kommer behöva jobba runt dem och skapa överenskommelser med andra partier, säger han.

”Hård brexit skulle bli katastrof”

I Storbritannien fick Nigel Farages Brexit Party 30 procent av rösterna, vilket ger 29 mandat i Europaparlamentet. Samtidigt går det starkt pro-europeiska liberala partiet LibDems fram från ett till 15 mandat. Även de gröna i Storbritannien går starkt framåt. Europaparlamentsvalet innebär att bilden av ett alltmer splittrat Storbritannien blir ännu tydligare än tidigare. Men Fredrick Federley tror inte att brexit kommer att bli verklighet.

– Antingen blir det en krasch ut ur EU, det vill säga en hård brexit, vilket skulle bli katastrof, inte minst för britterna. Men jag har sagt från början att jag inte tror att det kommer hända. Hur skulle det gå till? Britterna klarar sig inte utan EU, säger han.

Han menar att det kommer bli allt mer uppenbart för britterna att de inte kommer kunna importerna läkemedel på samma sätt, inte kommer få transporter till sina industrier, att fartyg inte kommer lägga till vid kaj och så vidare. Och att britterna ännu inte har lyckats genomföra brexit menar han är ett bevis på att det inte heller kommer att hända.

– För vår del är vi klara och de kan lämna när som helst. Det är ju inrikes de inte lyckas komma överens, säger han och menar att Europaparlamentet har förhandlat färdigt runt brexit.

– I början var det en stor oro och ett väldigt hallå runt brexit, men när det kommer upp nu för tiden är det mest axelryckningar. Det är inte längre en stor grej i parlamentet, menar Fredrick Federley.

Toppnyheter

Privat + TT
Arbetskraftsinvandringen

Tio miljoner i vinst – Migrationsverket: De tjänar för lite

I 33 år har John Bauer Hotel i Jönköping varit stabilt och lönsamt. I dag går det med tio miljoner i vinst och delar ut tre miljoner. Men Migrationsverket menar att de inte har råd att anställa en diskare på 70 procent, skriver Arbetsmarknadsnytt. Nu vittnar flera företag om märkliga avslagsbeslut i arbetstillståndsärenden på grund av påstådd låg lönsamhet.

– Migrationsverket anser på allvar att företagen inte har råd att anställa. Jag vill hävda att Migrationsverkets handläggare inte kan läsa siffror eller har de nödvändiga ekonomiska kunskaperna, säger ekonomen Joachim Blom, ekonomikonsult hos ett av de drabbade företagen, till Arbetsmarknadsnytt.

Restaurangerna Sushiyaki i Skövde och Jungle Thai i Jönköping ville anställa kockar med specialistkompetens från tredje land. Men båda restaurangerna har tvingats dra ner på verksamhet för att Migrationsverket nekade arbetstillstånd med hänvisning till låg lönsamhet.

– Jag undrar vilken företagare som anställer människor om man inte räknar med att den anställda ska generera vinst, säger Kent Ly, som äger Jungle Thai.

4 tim
Lars Johansson
undefined

Sverige – bäst i världen på arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandringen till Sverige består idag till största delen av högutbildade människor. Tacka den enkla svenska modellen för det, menar OECD. I sin tur gör det att den samlade arbetskraftsinvandringen fungerar bättre än någonsin, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Därför finns all anledning att bevara det nuvarande systemet och skydda det mot klåfingriga försök till förändringar, menar Caspian Rehbinder på tankesmedjan Timbro.

– Vi har ett enkelt och transparent system medan krångliga system som i till exempel Kanada och USA stöter bort människor, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Timbro har studerat den prognos som Arbetsförmedlingen gör varje år av det kommande arbetskraftsbehovet inom olika yrken. Den har sedan samkörts med Migrationsverkets statistik över beviljade arbetstillstånd. Siffrorna visar då att 90 procent av de beviljade arbetstillstånden gäller sådana yrkeskategorier där Arbetsförmedlingen menar att det råder brist på kvalificerade medarbetare i Sverige.

– Det är stick i stäv med en tämligen spridd uppfattning att merparten av invandringen rör människor som är aktuella för jobb i yrken där det inte finns något behov. Och att det i sin tur försämrade möjligheten för den mest eftertraktade arbetskraften.

10 sep
Foto:  Pontus Lundahl/TT
undefined

”Arbetskraftsinvandringens matchning är bättre än någonsin”

Trots det breda stödet för den svenska modellen för arbetskraftsinvandring finns det ett visst motstånd som mestadels bygger på missuppfattningar och överdrifter, skriver Timbros programansvarig för arbetsmarknad, Caspian Rehbinder, och vd Karin Svanborg-Sjövall.

Skribenterna tar avstamp i vad de skriver är en vanlig missuppfattning – den om att reformen för arbetskraftsinvandring från 2008 öppnade för mer invandring till yrken där det inte behövs arbetskraft. Detta stämmer inte, skriver de.

Rehbinder och Svanborg-Sjövall jämför Migrationsverkets statistik för beviljade arbetstillstånd med Arbetsförmedlingens prognos över yrken där det råder brist, överskott eller balans. Jämförelsen visar att fler arbetstillstånd till yrken med påtaglig brist beviljades 2018 än vad som beviljades totalt under 2007. I dag har andelen matchning till bristyrken ökat till över 90 procent, från 60 procent år 2007.

8 sep
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Öresunds ordförande och storägare Mats Qviberg.  TT
Rapportfloden

Tungt år för Qviberg: ”Gör ont att sticka ut hakan”

Drygt 9 procent. Så mycket rasar Projektengagemang på börsen efter att under tisdagsmorgonen både vinstvarnat och meddelat att vd:n lämnar bolaget.

Storägaren Öresund backar runt en procent på börsen efter vinstvarningen från det 15:e största innehavet i aktieportföljen.

Mats Qvibergs investmentbolag har haft ett tungt 2019 på börsen. Substansvärdet har utvecklats mycket svagt och aktien är ner runt 7,9 procent i år medan börsens breda index, OMXSPI, är upp 18,8 procent.

”Ibland gör det ont att sticka ut hakan, på sikt måste man göra det för att slå börsen”, skrev bolaget på Twitter i april.

Öresund har åkt på flera nitar under året:
• Senast i går beslutade Insr Insurance, där Öresund är storägare, att de lägger ner verksamheten i Danmark.
• Innehavet MQ har fullkomligt slaktats på börsen i år och är ner över 63 procent sedan 2018 blev 2019. Den krisande klädkedjan har också meddelat att de gör en nyemission.
• Attendo har tvingats vinstvarna under året. Aktien är ner över 42 procent i år.
• Nyckelinnehavet Catena Media är ner långt över 50 procent på börsen i år.
• Leo Vegas anklagades under våren för att ha varit för aggressiva i sin brittiska marknadsföring. I slutet av april hade aktien rasat över 34 procent sedan årsskiftet. Sedan dess har aktien dock gått bättre och nu är nedgången bara 8 procent.
• Bulten har vinstvarnat och meddelat att de ska minska personalstyrkan i Tyskland med cirka 50 personer. Aktien är ner drygt 26 procent i år.
• Det näst största innehavet, Bilia, är ner 4,5 procent sedan årsskiftet.
Det finns dock vissa glädjeämnen för Qviberg – fastighetsbolaget Fabege har rusat drygt 27 procent.

Av de större investmentbolagen har Öresund har gått sämst på börsen i år, visar Omni Ekonomis genomgång.

24 min
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Grön skattesänkning på 3,5 miljarder utlovas till 2021

Regeringen budgeterar upp 3,48 miljarder kronor för ytterligare skattesänkningar 2021. Skattesänkningarna ska vara en del av den gröna skatteväxlingen, skriver regeringen i ett pressmeddelande inför släppet av hela höstbudgeten i morgon onsdag.

Enligt punkt fem i Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska ”en kraftfull grön skatteväxling genomföras”. Målet är att den ska omfatta minst 15 miljarder kronor. Det är inte klart vilka skatter som kan komma att sänkas, skriver regeringen.

1 tim
Isabella Lövin.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Utvecklingstid är en arbetsmarknadsåtgärd

MP-språkröret Isabella Lövin menar att satsningen på den så kallade utvecklingstiden är en arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen lägger 200 miljoner under nästa år på att genomföra åtgärden som är en möjlighet för vissa anställda att ta ledigt för att utbilda sig eller starta eget. I en intervju med P1-morgon säger Lövin att tanken är att människor framför allt ska utbilda sig inom bristyrken.

Hon slår även ifrån sig kritiken som kommit från Svenskt Näringsliv och LO.

– Med friåret kunde man vara ledig för att knyppla men detta har ingenting med det att göra. Det här handlar om kompetensutveckling.

3 tim
Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
undefined

Busch Thor kritisk mot friåret: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

Igår 20:54
Läs mer om Höstbudgeten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer