Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Federley: Brexit kommer inte hända

Brexit blir inte av. Det menar Centerpartiets Fredrick Federley, som snart påbörjar sin andra period i Europaparlamentet. ”Hur ska det gå till? Britterna klarar sig inte utan EU”, säger han och menar att inom parlamentet är brexit inte längre en lika stor sak som det en gång var. Resultatet i Europaparlamentsvalet innebär att hans egen partigrupp växer kraftigt. Samtidigt som det gläder honom finns det annat som oroar.

Europaparlamentsvalet är över, men det blir ingen vila för Centerpartiets Fredrick Federley. Redan på måndagen åkte han ner till Bryssel för att börja förhandla fram hur partigrupperna ska se ut. För Alde, den liberala partigrupp som både Centerpartiet och Liberalerna tillhör och som leds av nederländaren Guy Verhofstadt, ser det just nu ljust ut. Gruppen ökar från 67 till 109 mandat i parlamentet, mycket tack vare att franske presidenten Emmanuel Macrons En Marche, som tidigare inte har suttit i Europaparlamentet, har uttalat att de kommer att välja Alde.

Centerpartiet gjorde sitt bästa Europaparlamentsval någonsin. Fredrick Federley får nu, efter fem år i parlamentet, sällskap av ytterligare en Centerpartist.

– Att de liberala partierna går framåt visar att vi har nått ut med vårt budskap, säger han.

Kommer vara beroende av Alde

Fredrick Federley menar att Alde kan bli ännu större, om fler partier väljer att ansluta sig till gruppen. Förhandlingarna med andra partier inleds redan tisdagen efter valet, men han vill inte säga vilka partier som Alde ska förhandla med.

– Det får vi berätta när allt är klart, säger han.

Under lång tid har den socialdemokratiska och den konservativa gruppen i parlamentet gemensamt haft egen majoritet. Men nu kommer de att vara beroende av Alde och kanske av någon grupp till för att över huvud taget få majoritet.

– De har kunnat skaka hand med varandra och strunta i oss andra. Så blir det inte nu, säger Fredrick Federley.

Högerextrema tar större plats

På frågan om vilken partigrupp Alde kommer att förhandla med svarar han att det varierar beroende på ämne. Men att balansen i parlamentet är rubbad i och med årets val är det ingen tvekan om. Det handlar då inte bara om att de liberala partierna går framåt – även de högerextrema tar större plats.

Att högerextrema partier går framåt över hela Europa oroar Fredrick Federley även om han samtidigt konstaterar att det inte är lika illa som han befarade innan valet.

– Det var en del luft i siffrorna, säger han

Men ändå har Sverigedemokraterna fått till exempel tre mandat jämfört med två förra mandatperioden. I Italien blir högerpopulistiska Lega största parti med runt 30 procent av rösterna.

– Det kommer innebära en hel del grus i maskineriet, säger han och förklarar att det högerextrema nu kommer ta plats som ordförande för utskott i parlamentet, något som de tidigare inte har gjort.

– Det blir mycket mer jobb för oss, för vi kommer behöva jobba runt dem och skapa överenskommelser med andra partier, säger han.

”Hård brexit skulle bli katastrof”

I Storbritannien fick Nigel Farages Brexit Party 30 procent av rösterna, vilket ger 29 mandat i Europaparlamentet. Samtidigt går det starkt pro-europeiska liberala partiet LibDems fram från ett till 15 mandat. Även de gröna i Storbritannien går starkt framåt. Europaparlamentsvalet innebär att bilden av ett alltmer splittrat Storbritannien blir ännu tydligare än tidigare. Men Fredrick Federley tror inte att brexit kommer att bli verklighet.

– Antingen blir det en krasch ut ur EU, det vill säga en hård brexit, vilket skulle bli katastrof, inte minst för britterna. Men jag har sagt från början att jag inte tror att det kommer hända. Hur skulle det gå till? Britterna klarar sig inte utan EU, säger han.

Han menar att det kommer bli allt mer uppenbart för britterna att de inte kommer kunna importerna läkemedel på samma sätt, inte kommer få transporter till sina industrier, att fartyg inte kommer lägga till vid kaj och så vidare. Och att britterna ännu inte har lyckats genomföra brexit menar han är ett bevis på att det inte heller kommer att hända.

– För vår del är vi klara och de kan lämna när som helst. Det är ju inrikes de inte lyckas komma överens, säger han och menar att Europaparlamentet har förhandlat färdigt runt brexit.

– I början var det en stor oro och ett väldigt hallå runt brexit, men när det kommer upp nu för tiden är det mest axelryckningar. Det är inte längre en stor grej i parlamentet, menar Fredrick Federley.

Toppnyheter

Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot terrorn

Imamernas advokater: ”Är ingen rättssäker process”

Sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund pekas av Säpo ut som hot mot rikets säkerhet och har placerats i förvar. Fyra av de sex männens advokater är starkt kritiska till hur processen gått till och menar att den inte är rättssäker, skriver TT.

Problemet är enligt advokaterna att klienterna ställs inför vissa påståenden utan att få ta del av bevisning – vilket gör det svårt att bemöta anklagelserna.

– Det finns en bevisning som Säpo inte visar oss. Vi har sett en generell sammanställning där anklagelserna är väldigt allmänt hållna och väldigt luddiga, säger Joakim Johansson som företräder en imam från Västerås.

Igår 20:50
Dennis Töllborg. Bild från 2005. Anders Wejrot / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsexpert: ”Avviker från minimikrav på en rättsstat”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, är mycket kritisk till Säpos hantering av fallen med de sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund som satts i förvar, skriver TT.

– Det avviker från minimikraven på en rättsstat. Att du och jag inte får reda på det här – fair enough, det kan finnas anledningar att hålla det hemligt. Men ingen får dömas ohörd och då måste man få ta del av det material som ligger till grund för ett myndighetsbeslut, säger han.

Fyra av de sex männens advokater kritiserar processen för att inte vara rättssäker och menar att de inte fått ta del av bevis som finns mot deras klienter.

Men Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wenstedt håller inte med om kritiken. Han menar att Migrationsverket såväl som regeringen och Migrationsdomstolen har tillgång till de uppgifter som ligger till grund för en ansökan om utvisning.

– I vissa fall kan det finnas uppgifter där sekretessen är såpass omfattande att de måste hållas hemliga även för personen själv, säger han och tillägger att det handlar om uppgifter som kan röja källor eller avslöja hur Säpo arbetar.

Igår 20:52
Läs mer om Kampen mot terrorn

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild/Kerstin Heinemann 2004 och Linnéa Darell 2002. TT
Liberalernas framtid

L-politikerna lämnar efter avhoppet: Allvarlig delning

Partiveteranen och den tidigare riksdagsledamoten Linnéa Darell, 73, lämnar L:s partistyrelse efter Erik Ullenhags besked att han drar sig ur partiledarkampen, skriver TT.

Hon har tidigare tagit tydlig ställning för Ullenhags socialliberala linje. Darell hade inga planer på att kandidera till omval vid landsmötet, men väljer att kliva av nu eftersom hon anser att det finns andra som kan ”lirka ihop viljor” bättre.

73-åringen kan inte minnas att splittringen varit större än vad den är nu.

– Nej, inte sedan jag blev aktiv i partiet, sedan jag gick med som medlem 1983 och fick mina första uppdrag, säger hon till TT och fortsätter:

– Det som har funnits, vilket jag också sett på nära håll i vinter och nu än mer, är en väldigt allvarlig delning i politiska åsikter.

Även den tidigare riksdagsledamoten Kerstin Heinemann och Anna Maria Hellström Narti, liberal från Stockholm, lämnar partiet, skriver Aftonbladet.

Igår 17:37
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Sabuni har var femte väljares förtroende

Drygt var femte väljare, 22 procent, har ganska eller mycket högt förtroende för Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni, visar en ny opinionsmätning av Novus på uppdrag av SVT.

Samtidigt uppger tio procent att de har ganska eller mycket högt förtroende för Erik Ullenhag.

– Jämför vi med Jan Björklund låg hans förtroende på 15 procent i den senaste mätningen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Igår 16:23
Annie Lööf/Ulf Kristersson/Nyamko Sabuni. TT
undefined

Lööf: Jag ser fram emot konstruktivt samarbete

C-ledaren Annie Lööf gratulerar Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni efter att hennes sista motståndare, Erik Ullenhag, meddelat att han drar sig ur.

”Ser fram emot ett konstruktivt samarbete för liberala värderingar och frihetliga reformer som Sverige behöver!” twittrar hon.

M-ledaren Ulf Kristersson säger till Expressen att han inte vill lägga sig i andra partiers partiledarval.

– Nu konstaterar jag att det är Nyamko Sabuni kvar och jag tror att det kan bli väldigt bra, säger han.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) skriver på Twitter att Ullenhag var för snäll när han formulerade sina politiska ambitioner. ”Snällhet vinner inga segrar i dagens politiska klimat.”

Igår 15:11
Läs mer om Liberalernas framtid
Saki Kumagai gråter efter matchen- LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

”Det är tragiskt – vi kan inte spela som pingviner”

Japan var förkrossade efter VM-uttåget mot Nederländerna. Trots stor dominans i andra halvlek blev det förlust, sedan Nederländerna fått straff med en minut kvar.

Straffsituationen blev omdiskuterad. Viviande Miedemas skott tog klart på Saki Kumagais hand. Bilderna visade dock att Kumagai försökte dra bort handen men att hon på grund av det korta avståndet inte hann. Enligt de nya reglerna ska det vara straff, oavsett om man tar med handen frivilligt eller inte.

– Vi kan inte spela fotboll som pingviner med händerna bakom ryggen, säger experten Malin Swedberg i TV4:s studio.

Östersundsspelaren Tom Pettersson reagerar också starkt på straffen.

”Handsregeln förstör vår sport. Orkar inte”, skriver han på Twitter.

Igår 21:23
undefined

”Läget ger hopp om att slå mardrömsmotståndaren”

På pappret är Tyskland en mardrömsmotståndare för Sverige när lagen möts i kvartsfinal på lördag. Tyskland har besegrat Sverige 19 gånger på 27 försök.

Men SVT:s kommentator Frida Östberg säger att det nu är ett bra läge att möta Tyskland.

– De har en ny förbundskapten och har inte hunnit spela ihop sig. Det har man också sett under turneringen där de har varit ojämna i sina matcher. Jag tror att Sverige har goda chanser att gå vidare, säger hon.

Även DN:s Johan Esk skriver att han känner ”små spår av hopp och tro”, av två skäl. Ett är att ”årets Tyskland inte har varit som det Tyskland vi varit vana vid att se. Mycket på grund av superstjärnan Dzsenifer Marozsans tåskada”. Det andra skälet till Esks optimism är att ”vi i matchen mot Kanada fick se det Sverige vi väntat på. Till slut”.

Igår 08:34
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019