Wade Robson till vänster och James Safechuck till höger. I mitten regissören Dan Reed. Taylor Jewell / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kultur

Fans stämmer vittnena i dokumentär: ”Är oskyldig”

Tre separata fangrupper till Michael Jackson stämmer Wade Robson och James Safechuck som anklagar den döde världsstjärnan för sexuella övergrepp, skriver The Guardian.

Fansen menar att anklagelserna, som framförs i dokumentären ”Leaving Neverland”, smutsar ner popstjärnans minne. ”Michael Jackson är oskyldig. Punkt”, står det i stämningsansökan.

Fallet kommer att tas upp i rätten i Orléans i norra Frankrike i juli.

Toppnyheter

Ebba Busch Thor. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s nya inriktning

Nära hälften positiva till KD:s öppning mot SD

En ny opinionsundersökning från Expressen/Demoskop visar att 48 procent av väljarna är positiva till Kristdemokraternas besked om att de kan samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna. Av de 1 055 tillfrågade svarade 40 procent att de tyckte att det var dåligt.

Demoskops opinionschef Peter Santesson säger till Expressen att M och SD bör se upp.

– Det finns en rätt stor väljargrupp som ligger i gränslandet mellan M, SD och KD. Man har väntat på det här beslutet rätt länge, är mitt intryck.

Av KD:s egna väljare svarar 92 procent att det är ett bra beslut och bland M-väljarna är det 87 procent.

22 mar
Foto:  Henrik Montgomery/TT
KD:s nya inriktning

”Kristdemokraternas beslut är klokt”

”Även om den förväntade reaktionen från förväntat håll är att kristdemokrater nu öppnar helvetets portar, är beslutet klokt, såtillvida partiet orkar med den transparens som måste följa ett sådant beslut”, skriver Tove Lifvendahl i en ledare i SVD, om KD:s besked om att öppna för samtal med SD.

Den underliggande farhågan är vad som följer av att samtala och i vissa frågor samarbeta med partiet Sverigedemokraterna. Därför har Kristdemokraterna ett intresse av att öppet redovisa hur de har resonerat i de enskilda frågorna, skriver hon vidare.

Tove Lifvendah påpekar att om KD lyckas göra det på rätt sätt ”kan det förhoppningsvis bereda väg för en ny standard, som låter medborgarna bättre förstå hur politik fungerar”. Med det menar hon att alla partier vid olika tillfällen har lutat sig mot SD för att få igenom sin politik – även S.

”Bristen på samstämmighet mellan vad partier utåt säger och i utskotten gör, har varit djupt ohederlig gentemot väljarna”, skriver hon i ledaren.

21 mar
Läs mer om KD:s nya inriktning
Norska sjödramat

Dramatisk natt – fartyget var nära att gå på grund

Det har varit en dramatisk natt för passagerarna ombord på kryssningsfartyget Viking Sky utanför Norges kust. I videoklipp som sprids på Twitter kan man se hur bord och stolar far fram över golvet när kryssningsfartyget kränger i de hårda vindarna.

Under lördagen, när inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag, enligt TT. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget, och när de till slut lyckades var de farligt nära land.

– De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

Det blåser fortsatt kuling på platsen, men läget ombord har förbättrats något i och med att tre av motorerna nu åter är i drift. Evakueringen har pågått hela natten och beräknas fortsätta i många timmar till.

2 tim
Fartyget på väg mot land igen, samt passagerare ombord på båten. AP/TT
Norska sjödramat

Fartyget har fått i gång motorer – på väg mot land

Kryssningsfartyget Viking Sky har fått igång tre av fartygets fyra motorer igen och är på väg mot staden Molde, rapporterar flera norska medier.

– Motorerna fungerar bra och läget är stabilt ombord. När det åter blir dagsljus ska en lots gå ombord för att föra fartyget till Molde, säger Eirik Walle vid räddningscentralen HRS, till VG vid tvåtiden på morgonen.

Fartyget drabbades i går av ett motorhaveri utanför Hustadvika på norska västkusten och evakueringen av passagerarna ombord pågår fortfarande.

Hittills har 371 av de 1 373 personerna ombord evakuerats, skriver TT. På grund av de höga vågorna har flera räddningsbåtar tvingats vända.

Tre av passagerarna som tagits från fartyget är allvarligt skadade, och är förda till sjukhus tillsammans med ytterligare 14 personer.

4 tim
Fartyget Viking Sky Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska sjödramat

Evakuerad: ”Aldrig upplevt något så skrämmande”

Evakueringen av det norska fartyget Viking Sky väntas pågå hela natten. Helikoptrar evakuerar passagerarna en efter en och fortfarande väntar cirka 1 200 personer på att få lämna kryssningsbåten.

Janet Jacob är en av de passagerare som har evakuerats och säger att hon bad för alla ombord på båten.

– Jag blev rädd. Jag har aldrig upplevt något så skrämmande, säger hon till NRK.

Runt 130 av 1 300 personer har evakuerats hittills.

Igår 22:14
Läs mer om Norska sjödramat
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. TT
Kompetenskrisen

S vill göra det möjligt att få CSN-lån för yrkeskörkort

Socialdemokraterna vill göra det möjligt för den som vill ta yrkeskörkort för att köra lastbil eller buss att få studiemedel under tiden. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tror att det är en viktig reform. De ungdomar som skaffar sig den typen av körkort är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. Så det blir också ett sätt för unga människor att snabbt komma i jobb, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) under den pågående S-kongressen i Örebro i helgen.

Sedan drygt ett halvår är det möjligt att få CSN-lån för att ta körkort för personbil.

4 tim
Mostphotos
Kompetenskrisen

Transportnäringen: Tillåt CSN-lån för lastbilskort

Sedan snart ett år tillbaka kan man bli beviljad CSN-lån för vanligt körkort. Men det gäller inte lastbilskort. Nu vill transportnäringen utöka möjligheterna för att komma tillrätta med problemen i en bransch med svår kompetensbrist.

– Att utöka möjligheten till CSN-lån för att ta körkort även för tyngre fordon vore en oerhört enkel och effektiv ågärd för en krisdrabbad transportnäring, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, till Arbetsmarknadsnytt.

Ylva Johansson säger till Arbetsmarknadsnytt att det ännu är för tidigt att utvärdera möjligheterna. Hon är dock försiktigt positiv.

– Jag utesluter det inte, men jag är inte heller beredd att säga ja, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Arbetsmarknadsnytt.

13 mar
Läs mer om Kompetenskrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stefan Löfven på Socialdemokraternas partikongress i Örebro under lördagen. Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Ledare: ”Tufft för Löfven när arbetsrörelsen hotas”

Arbetarrörelsens utmaningar och läget i Göteborgs hamn. Det är några av ämnena som det skrivs om på tidningarnas ledarsidor i dag.

Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson tar upp att Stefan Löfven (S) står inför en svår utmaning då arbetarrörelsen hotas av dåliga kompromisser. Han skriver att det inte spelar någon roll om Löfven kan tala med folket.

”Det hjälper knappast om den riktiga politiken rör sig bort från människorna som finns på det där golvet,” skriver Persson.

Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman anser att om Göteborgs hamn skulle stänga så kommer mat och drivmedel i Sverige att vara slut inom en vecka. Han lyfter att marinen är ”underdimensionerad, livsmedelslagren obefintliga och grossisternas centrallager helt beroende av löpande import.”

”Låt inte detta bli ännu ett politiskt område där politiker, om några år, tvingas utbrista att: ’vi har varit naiva!’”, skriver han.

2 tim
S-kongressen i Örebro pågår under helgen. Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-ombud kräver ny politik – mer fokus på landsbygd

Flera av Socialdemokraternas ombud kräver en ny landsbygdspolitik för att hela landet ska leva. Det framkommer under den pågående S-kongressen, skriver DN.

En kartläggning som tidningen har gjort visar att i mindre kommuner som Hällefors, Arvidsjaur och Åre har S tappat ungefär var tredje väljare sedan 2002. Även partiets egna valanalys visade att tappet av väljare var störst på landsbygden efter valet i september.

– Våra väljare i glesbygden ser att det börjar bli omöjligt att leva och verka där, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunstyrelseordförande i Arjeplog, till DN.

Statsminister Stefan Löfven medger för tidningen att tappet bland väljare på landsbygden är ett misslyckande för partiet. Däremot lyfter han att utvecklingen inte kan vändas på bara ett par år – inte ens under en mandatperiod.

2 tim
Läs mer om Socialdemokraternas framtid