Henrik Wickström. Privat/TT
Brotten mot företagen

Familjeföretaget lurat: Vi får inte tillbaka pengarna

Familjeföretaget Stånga Brädgård AB är ett av offren i en ekobrottshärva där flera personer dömts för olika ekonomiska brott.

– Det är bra att de straffas men vi får inte tillbaka våra pengar, säger Henrik Wickström, vice VD och delägare, till fPlus.

Sammanlagt sju personer har dömts för inblandning i ett ekobrottsmål där elva byggbolag använts för att slussa pengar och betala ut svarta löner. I ett senare skede användes också målvakter.

De två huvudåtalade männen dömdes till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt näringspenningstvättsbrott och ytterligare fem inblandade dömdes för näringspenningstvättbrott och brott mot aktiebolagslagen. Sex av de sju fick näringsförbud.

Åtalet gällde också bedrägerier där de dömda vid 150 tillfällen ska ha fått bolag att ingå olika avtal som de aldrig fick betalt för. Men i den delen friades huvudmännen. Tingsrätten menade att det inte kunde bevisas att de inte hade tänkt betala för varorna när avtalen slöts.

Ett av de drabbade företagen som förlorade över 100 000 kronor på affärerna är Stånga Brädgård AB på Gotland. Henrik Wickström berättar för fPlus att företaget levererade specialpaneler till ett byggbolag i Mellansverige.

– Först gjorde vi en leverans och när de gjorde en andra beställning så krävde vi att få 25 000 kronor först. Pengarna betalades in och sedan skickade vi iväg varorna men det kom inga fler inbetalningar. Vi skickade påminnelser, inkasso och allt men vi hörde inget, säger han.

Istället hörde Ekobrottsmyndigheten av sig och berättade att det pågick en brottsutredning. Stånga Brädgård AB var en av målsägandena i rättsprocessen som nyligen avgjordes men eftersom huvudmännen friades rörande bedrägerimisstankarna får företaget inte tillbaka en krona.

– Det är bra att de straffas för det visar att rättssamhället fungerar. Men vi får inte tillbaka våra pengar och det är synd att de inte kunde dömas för allt. Vi får acceptera att det krävs vattentät bevisning, säger Henrik Wickström.

Familjeföretaget Stånga Brädgård AB har efter erfarenheten ändrat sina rutiner i kontakterna med andra företag.

– Vi har blivit mycket mer försiktiga än tidigare och kollar upp mycket mer. Sedan har vi bytt affärssystem som automatiskt skickar påminnelser och inkasso så att vi tjänar tid, säger Henrik Wickström till fPlus.

Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden specialsatsar nu för att stoppa målvakterna i den organiserade ekonomiska brottsligheten, skriver DN. Målet är att snabbt förbjuda personerna från företagande i Sverige.

– Vi vill få upp ett antal ärenden i domstol och se vilka som är framgångsfaktorerna, säger Per Hedman, vice överåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Ekobrottsmyndigheten tror att mörkertalet är ”mycket stort” vad gäller hur många målvakter som upptäcks.

Så fungerar målvaktsupplägget

1. En person, en så kallad målvakt, registreras som styrelseledamot eller verkställande direktör i ett företag. Personen kan få olika typer av ersättningar för att ta på sig uppdraget.

2. Målvaktens identitet används utan att personen nödvändigtvis har någon insyn i vad som händer i bolaget.

3. De verkliga företrädarna för företaget kan bedriva grov ekonomisk brottslighet utan att deras identitet förekommer i handlingar.

Källa: DN

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer