Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

”Fallskador går att undvika – och tusentals liv räddas”

Fallskador är den vanligaste och farligaste skadan som dödar flest människor – årligen dör det 4 000 människor i Sverige efter en höftfraktur. Men allmänheten saknar kunskap om skadans dödlighet och politikerna prioriterar inte frågan över huvud taget, skriver Olle Svensson, professor i ortopedi, på Expressen Debatt.

Barnolycksfall och trafikdöden har man strukturerat kunnat bekämpa i decennier för att få ner dödstalen till max ett par hundra om året – ändå betraktas fallskador som ödesbestämda och oundvikliga eftersom människor blir gamla, skriver Svensson.

För att minska fallskador behövs samma metoder som varit framgångsrika för andra skador, menar professorn och föreslår riskanalyser, riktade åtgärder, mätningar och återkopplingar.

Om debattören

Olle Svensson, professor i ortopedi och tidigare ordförande i Svensk ortopedisk förening

Läs mer

Toppnyheter

Arkivbilder. TT
Företagsklimatet i Sverige

Han bytte från Coop till Ica – och mångdubblade omsättningen

Christer Dahl var en av pionjärerna inom Coops franchise-koncept. Men då Coopledningen konstant sa nej till hans idéer som att exempelvis introducera lokala varor och en delikatess, bytte han fot och blev Ica-ägare. Därefter mångdubblade han omsättningen i sin butik.

– Hade vi fått utveckla det egna företagandet och om vi hade fått mer frihet hade jag kanske fortfarande drivit en Coop, konstaterar han.

Vad hände med den tid när det var självklart för Coop-rörelsens medlemmar att handla kooperativt? Ett kooperativ som startades med syfte att krossa det monopol på orterna och pressa priserna? Det undersöker SvD:s ekonomireporter Mikael Törnvall i ett fördjupande reportage om Coops förändring.

I intervjuer lyfter han bland annat upp de stora ekonomiska problemen 1999-2007 och de förlorande banden till arbetarrörelsen.

Ytterligare förklaring till att Coop med tiden blev omsprungna av kan ha varit ett resultat av en djupt inrotad kultur där kooperationen länge tog sina medlemmar och kunder för givna.

1 tim
Foto: Claudio Bresciani / TT
undefined

Spår att färre butiker säljer tobak i framtiden

fPlus har tidigare berättat om att butiksägare går under på grund av dyra tobakstillstånd. Nu tar P4 Västerbotten upp problemet och berättar att Skellefteå kommun tror att det blir färre tobaksförsäljare framöver.

Den 1 juli började den nya tobakslagen att gälla och innebär bland annat att alla som säljer tobak måste ha tillstånd för det. Prövningen kostar pengar och varierar från kommun till kommun. P4 Västerbotten uppger att det i Skellefteå, Umeå och Lycksele hittills kommit in få ansökningar.

– Det blir både en ekonomisk och personlig prövning med en prövningsavgift på flera tusen kronor. Det är inte alldeles lätt att få ihop en ansökan och det är inte alldeles lätt att klara den heller, säger Karin Häggmark, som är tobakshandläggare i Skellefteå kommun.

I tidigare artiklar har fPlus berättat att glesbygdsföretagare varnar för konsekvenserna av den nya tobakslagen.

– Konsumenten kommer till slut inte att handla hos oss längre. Då är det bara att lägga ner, säger butiksägaren Maria Larsson i Krokom till fPlus.

17 sep
TT/Nyköpings kommun
undefined

Nyköping tar krafttag för bättre företagsklimat

Nyköpings kommun vill förbättra förutsättningarna för näringslivet, enligt redaktionen på Svenskt Näringsliv.

Martina Hallström (C) menar att politikens roll är viktig för företagsklimatet.

– Vi talar om vår viljeinriktning och sen gäller det att den sipprar ut i hela organisationen. I det här fallet har vi varit väldigt tydliga med att företagsklimatet är ett av våra prioriterade områden.

Välfärden är grunden i vårt uppdrag. Resurser får vi från ett växande och välmående Nyköping, konstaterar Urban Granström (S).

– Då behöver företag må bra och kunna växa, säger han.

Även Tell Melander, hotellägare, understryker vikten av ett sprudlande näringsliv, enligt redaktionen.

– Det är motorn i samhället, utan ett levande näringsliv blir Nyköping en sovstad, säger han.

18 sep
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Stefan Löfven/illustrationsbild. TT.
undefined

Stefan Löfven: Vi måste flyga smartare i framtiden

Statsminister Stefan Löfven varnar för klimatförändringarnas effekter och vill skruva upp Sveriges tonläge i frågan under FN-mötet, säger han i en stor intervju med Aftonbladet.

– Vi måste höja medvetenheten om allvaret, men också öka självförtroendet i möjligheterna som finns, säger han.

I intervjun säger Löfven också att vi kommer att kunna både flyga och köra bil i framtiden, men att det måste göras på ett ”mycket, mycket smartare sätt”.

5 tim
Montage TT
undefined

Miljöstrejk samtidigt som bensinuppror i Stockholm

På fredagen inleds en global miljöstrejk och i Stockholm kommer ett demonstrationståg att gå från Mynttorget till Medborgarplatsen klockan 13, skriver StockholmDirekt. Vid samma tid samlas Föreningen Uppror, som är en fortsättning på Bensinupproret, på Sergels torg. Rörelsen fokuserar nu inte enbart på bensinpriset utan har blivit en paraplyorganisation där även Försäkringskasseupproret, Inlandsupproret, Ta hand om våra sjuksköterskor och Landsbygdspartiet ingår.

Upprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm vill tona ner kontrasten mellan de två rörelser som intar stadens gator vid samma tid.

– Vi, som dem, vill ha en bättre miljö. Många är under uppfattningen att vi har ”burna däck” som motto, men det stämmer inte, säger han till tidningen.

3 tim
Läs mer om Klimatomställningen
Löfven. Lööf. TT
undefined

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

15 sep
T.h Cuf:s ordförande Ida Alterå TT
undefined

Förslag inför C-stämma: Ta bort statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten borde avskaffas skriver Ida Alterå, ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter på Expressen Debatt.

De menar att det är orättvist att högre utbildning inte lönar sig då merparten av ett lönepåslag försvinner i skatt. Därför har båda förbunden lagt ett förslag om att den statliga inkomstskatten ska avskaffas inför Centerpartiets partistämma i oktober.

”Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag” skriver de i debattartikeln.

16 sep
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer