Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Fallet värre än väntat – ”Regelrätt lågkonjunktur nära”

Arbetslösheten steg i augusti till högsta nivån sedan 2015. Värre än väntat enligt bedömare som dock varnar för ännu bistrare tider.

I augusti var 393 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent, visar Statistiska centralbyrån (SCB) siffror. På årsbasis är det en ökning med 56 000 personer eller 1,0 procentenheter men också betydligt högre än många på förhand förutspått.

– Vi hade en prognos på 6,8 procent och det här bekräftar bilden att arbetsmarknaden har vänt. Nu har vi haft väldigt svaga siffror sedan maj, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg är inne på samma linje och skriver i en kommentar: "Arbetsmarknaden viker snabbare och mer än väntat, det här innebär att risken för en regelrätt lågkonjunktur ökar".

Sysselsättningen har samtidigt minskat med 36 000 personer till 5 129 000 personer, vilket inte är en statistisk säkerställd förändring. Det motsvarar en sysselsättningsgrad, andelen sysselsatta som andel av befolkningen, på 68,3 procent.

”Vi ser en lite starkare avmattning”

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade siffran i samband med att regeringen föreslog ett nytt jobbpaket på 1,3 miljarder kronor.

– Vi ser en lite starkare avmattning av sysselsättningen och starkare ökning av arbetslösheten jämfört med vad de flesta bedömare hade väntat sig. Samtidigt är det här en månadssiffra, och det är en sommarmånad men här handlar det om att följa utvecklingen väldigt noga under hösten.

TT: Men vad betyder det för politiken, kommer de åtgärder ni föreslår att räcka till?

– Vår bedömning är att det här är väl avvägt med vad som ligger i budgeten, skulle det bli helt annorlunda så får vi analysera det, men här kommer rejäla tillskott.

Susanne Spector varnar dock för en arbetslöshet som kan krypa upp mot åtta procent. Detta om inflationen oväntat skulle stiga och Riksbanken tvärtemot många bedömare går vidare med en räntehöjning vid årsskiftet vilket i sin tur skulle stärka den svenska kronan.

– Då skulle arbetslösheten stiga rejält och jag skulle inte bli förvånad om vi går över åtta procent.

TT: Vilken påverkan skulle det få?

– Det är ett klart lägre resursutnyttjande än vid ett normalläge. Det skulle skapa en osäkerhet över inhemsk ekonomi. Ser man personer i sin omgivning förlora jobbet, då drar man ned på sin konsumtion och stabiliseringen av bostadsmarknaden skulle dröja ännu längre.

I augusti var 393 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent. Det är en ökning med 56 000 personer eller 1,0 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Sysselsättningen har minskat med 36 000 personer till 5 129 000 personer. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 68,3 procent.

Enligt säsongsrensad och utjämnad data (så kallade trendvärden) var arbetslösheten 7,1 procent i augusti, jämfört med 7,0 procent månaden före.

Toppnyheter

Sörjande vid en begravningsceremoni i Brooklyn. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Pandemin snart dödligaste hälsokatastrofen i USA sedan 1918 – 100 000 döda

Över 100 000 personer i USA har nu dött till följd av coronaviruset enligt New York Times sammanställning. Dödssiffran är den högsta i världen till följd av viruset och enligt tidningen är pandemin på god väg att bli den näst dödligaste hälsokatastrofen i landet sedan 1918–1919, då Spanska sjukan dödade drygt 675 000 amerikaner.

Samtidigt ser antalet nya fall och nya dödsfall ut att minska i landet. Hårt drabbade New York rapporterade på onsdagen drygt 1000 nya fall. Så låga siffror har inte registrerats i delstaten sedan mars, skriver tidningen.

35 min
Familj i hemmakarantän. Elizabeth Dalziel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Testsystem vägen ut ur britternas coronakarantän

Under torsdagen kommer England införa ett nytt system för coronatester, rapporterar Sky News.

Enligt premiärminister Boris Johnson är testen nyckeln till att ”låsa upp fängelset” för alla dem som befinner sig i karantän.

Engelsmän som misstänker att de är smittade kommer att kunna beställa hem ett test. Visar det positivt för covid-19 får personen lämna uppgifter om vilka de har varit i nära kontakt med utan att ha burit munskydd.

De som varit i kontakt med någon som är smittad kommer att bli kontaktade och uppmanas att sätta sig i karantän under två veckor – även om de inte uppvisar symtom på att vara smittade.

10 min
Nattklubbskvarter i Itaewon. JUNG YEON-JE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya virusfall i Sydkorea kopplas till nattklubbar

Sydkorea rapporterade 40 nya bekräftade fall av coronaviruset på onsdagen, den största dagliga siffran på 49 dagar, rapporterar Korea Herald. Enligt tidningen har stadsdelen Itaewon i Seol blivit en lokal smitthärd för viruset och många nya fall har kunnat kopplats till nattklubbar i området.

De nya fallen har fått landets smittskyddsmyndighet att varna för att restriktioner och regler kring kontakter och social distansering kan komma att återinföras, skriver The Guardian.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
 Aida Hadzialic (S) och Irene Svenonius (M) TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Bråk om coronatester i Stockholm: ”Pajkastning”

En politisk konflikt kring vem som bär ansvaret för coronatesterna i Stockholm har blossat upp.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) har i en intervju med Svenska Dagbladet sagt att staten har brustit och att det är beklagligt att regeringen ”på område efter område” uppger att ansvaret varit någon annans.

Hon får nu mothugg av oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) som menar att ansvaret ligger på Moderaterna.

– Jag tycker inte om pajkastningen som har uppstått här, utan jag säger att alla måste ta sitt ansvar. Staten måste ta ansvar, och även Moderaterna och deras regionföreträdare måste göra det, säger hon till SvD.

1 tim
Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Giesecke backar: ”Jag som har misskött det här”

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke backar efter uppgifterna om att han fakturerat Folkhälsomyndigheten för tv-framträdanden som inte ingick i hans konsultkontrakt.

– Det är jag som har misskött det här lite, säger han till Aftonbladet.

Giesecke har ett kontrakt med Folkhälsomyndigheten som går ut på att hjälpa till med analysarbete. Men enligt uppgifter som först publicerades på journalisten Emanuel Karlstens blogg ska den tidigare statsepidemiologen även ha fakturerat myndigheten för två tv-intervjuer i TV4 och SVT:s ”Aktuellt” under april.

Nu uppger Giesecke att han ska skriva om sin faktura för april för att rätta till misstaget.

37 min
 Camilla Waltersson Grönvall (M) och Lena Hallengren (S).  TT
undefined

Fortsatt oklart vem som bär ansvar för coronatester

Det är fortsatt oklart vem som bär ansvaret för coronatester av personer med samhällsviktiga funktioner utanför sjukvården, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) är testerna av den här gruppen regionernas ansvar. Samtidigt menar flera regioner att detta inte framgår av Folkhälsomyndighetens nationella strategi för ökad provtagning.

På onsdagen gästade Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson riksdagens socialutskott, men det fick inte frågetecknen att skingras.

– Det enda som har varit klart och tydligt är att det inte är tydligt vem som bär det här ansvaret, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson till Ekot.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Lena Hallengren (S).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Regeringen föreslår ersättning till riskgrupper

Regeringen förslår att personer i riskgrupper som måste vara hemma för att inte smittas av coronaviruset, men som inte kan jobba på distans, ska få rätt till ersättning.

Förslaget väntas kunna omfatta 70 000 personer som har arbete men som har sjukdomar som gör dem extra utsatta om de drabbas av covid-19. Socialstyrelsen har pekat ut nio diagnoser, som bland annat cancer, immunbrist och fetma. Ersättningen ska kunna utgå i tre månader, från den första juli, och bli högst 804 kronor per dag.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt henne handlar det i princip om att införa ett helt nytt, tillfälligt socialförsäkringssystem.

4 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jacke: Dags att återstarta Sverige

Svenskt Näringsliv kommer att presentera flera konkreta förslag i ett projekt kallat Återstarta Sverige, skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på DN debatt. Projektet kommer att bidra med konkreta reformförslag och prioriteringar i krisens kommande faser.

”Det kommer en tid efter den akuta krisen, då Sverige och världen återigen öppnar upp och företagen kan börja producera, sälja och anställa”, skriver han.

Han konstaterar att den akuta krishanteringen måste vara tillräcklig, uthållig och gå att lita på.

Samtidigt kommer mycket att vara annorlunda när den akuta krisen är över och en återstart kommer att kräva åtgärder.

Riktningen behöver vara tydlig, konstaterar han och radar upp; incitamenten att investera och ta risk, viljan att anställa, incitamenten att arbeta samt handeln med omvärlden, som huvudfokus.

”Gör vi rätt i den akuta krisen och under vägen framåt finns det all anledning till optimism”, skriver han vidare.

2 tim
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tunga aktörer kräver förlängt omsättningsstöd

Det räcker inte med stöd för två månader till företag vars omsättning rasat i krisen, det måste förlängas. Det hävdar Tillväxtverket, Svenskt Näringsliv och flera med dem när de tycker till om regeringens föreslagna omställningsstöd på 39 miljarder.

Förslagets grundbultar presenterades för en månad sedan. Ett mer detaljerat förslag har nu varit ute på remissrunda till myndigheter, domstolar, organisationer och företrädare för näringslivet.

Regeringen bedömer att stödet kan kosta 39 miljarder i ökade utgifter för staten i år. Maxbeloppet ett företag kan få är 150 miljoner.

Lagen som styr stödet ska träda i kraft den 1 juli, först då kan företag ansöka om stöd. De som kan komma ifråga ska ha en årsomsättning på över 250 000 kronor. De ska ha tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april jämfört med samma period förra året.

Stödet är tänkt att täcka en del av företagens fasta kostnader under de två månaderna.

Två månader är alldeles för lite, anser Tillväxtverket.

Perioden borde vara minst lika lång som myndigheternas restriktioner och rekommendationer gäller om social distansering, begränsningar av folksamlingar och avrådan från resor inom och från Sverige.

Riksidrottsförbundet och Småföretagarnas riksförbund är inne på samma linje.

Svenskt Näringsliv, Företagarna och Stockholms handelskammare vill att det ska omfatta även maj, kanske ytterligare någon månad. Svenskt Näringsliv vill att det ska träda i kraft tidigare – företagen ska inte behöva vänta på pengar till efter sommaren.

Länsstyrelsen i Västra Götaland och Region Kalmar anser också att två månader är för lite.

Flera remissinstanser kritiserar stödet och dess regler för att vara krångligt, svårt att förstå och kräva mycket tid för att hantera, redan när det ska sökas. Inte minst kan det gå ut över enskilda näringsidkare och mindre företag som inte har samma resurser som större företag.

Tillväxtverket bedömer att det kan behövas ett särskilt stöd för till exempel enskilda näringsidkare som inte har stora fasta kostnader men som är i ett läge där uppdrag och intäkter försvunnit över en natt.

Skatteverket har skrivit ett remissvar på 34 sidor, en tegelsten jämfört med de andra. Verket trycker hårt på att det är oklart för både myndigheten själv och företag som ska söka stödet på vilka grunder bedömningar ska göras. Det gör snabb och effektiv hantering svårare.

Verket undrar bland annat om förbudet mot vinstutdelning för de som tar emot stöd bara gäller just vinstutdelning.

Svenskt Näringsliv klagar över att regeringen lägger sig i företags utdelningar. Villkor för att få stöd är att inte ha aktieutdelning eller att ha sin hemvist i skatteparadis.

”Varje ingrepp i företagens självbestämmande över utdelningsfrågan riskerar att leda till snedvriden konkurrens, nya frågor och gränsdragningsproblem”, skriver organisationen.

En rad domstolar samt Domstolsverket varnar för att regeringen kraftigt har underskattat den arbetsbörda som tvister om stöd och återkrav kan leda till för dem.

Ekobrottsmyndigheten ser risk för kryphål och svårigheter att få tillbaka pengarna när de väl är utbetalda, därför behövs grundligare kontroller i förväg.

Idag 11:50
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Cummings och Johnson. TT
Storbritanniens framtid

Johnson grillades om resan: ”Dags att gå vidare”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson grillades på onsdagen om rådgivaren Dominic Cummings uppmärksammade resa som stred mot landets virusregler. Via länk frågades han ut av en specialkommitté.

Men Johnsons tydliga inställning var att han hellre vill fokusera på coronakrisen, skriver Sky News.

– Det är dags att gå vidare, sa Johnson, som säger att han inte tycker att det är särskilt bra användning av de folkvaldas tid att utreda resan ytterligare.

Premiärministern har tidigare uttryckt sitt stöd till rådgivaren, som motiverade resan med att hans fru och barn uppvisat symptom på covid-19. Därför ville han köra sonen till föräldrahemmet i Durham, 40 mil från London.

5 tim
Boris Johnson/solande britter i London. TT
undefined

Boris Johnsons stöd dyker efter Cummings-skandalen

Stödet för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson rasar efter skandalen kring rådgivaren Dominic Cummings, visar en opinionsmätning från YouGov/The Times.

Torypartiet noterar ett stöd på 44 procent, ett tapp med fyra procentenheter den senaste veckan. Labour har 38 procents stöd, en uppgång med fem procentenheter.

Det var förra veckan som det avslöjades att Cummings bland annat gjort en längre resa från London till Durham, trots coronakrisens restriktioner.

Avslöjandet om Cummings har skakat det brittiska folket och 39 konservativa parlamentsledamöter har krävt hans avgång. Johnson har hållit fast vid sitt stöd för Cummings vilket väckt starka reaktioner.

Idag 08:43
Läs mer om Storbritanniens framtid