Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Fallet värre än väntat – ”Regelrätt lågkonjunktur nära”

Arbetslösheten steg i augusti till högsta nivån sedan 2015. Värre än väntat enligt bedömare som dock varnar för ännu bistrare tider.

I augusti var 393 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent, visar Statistiska centralbyrån (SCB) siffror. På årsbasis är det en ökning med 56 000 personer eller 1,0 procentenheter men också betydligt högre än många på förhand förutspått.

– Vi hade en prognos på 6,8 procent och det här bekräftar bilden att arbetsmarknaden har vänt. Nu har vi haft väldigt svaga siffror sedan maj, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg är inne på samma linje och skriver i en kommentar: "Arbetsmarknaden viker snabbare och mer än väntat, det här innebär att risken för en regelrätt lågkonjunktur ökar".

Sysselsättningen har samtidigt minskat med 36 000 personer till 5 129 000 personer, vilket inte är en statistisk säkerställd förändring. Det motsvarar en sysselsättningsgrad, andelen sysselsatta som andel av befolkningen, på 68,3 procent.

”Vi ser en lite starkare avmattning”

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade siffran i samband med att regeringen föreslog ett nytt jobbpaket på 1,3 miljarder kronor.

– Vi ser en lite starkare avmattning av sysselsättningen och starkare ökning av arbetslösheten jämfört med vad de flesta bedömare hade väntat sig. Samtidigt är det här en månadssiffra, och det är en sommarmånad men här handlar det om att följa utvecklingen väldigt noga under hösten.

TT: Men vad betyder det för politiken, kommer de åtgärder ni föreslår att räcka till?

– Vår bedömning är att det här är väl avvägt med vad som ligger i budgeten, skulle det bli helt annorlunda så får vi analysera det, men här kommer rejäla tillskott.

Susanne Spector varnar dock för en arbetslöshet som kan krypa upp mot åtta procent. Detta om inflationen oväntat skulle stiga och Riksbanken tvärtemot många bedömare går vidare med en räntehöjning vid årsskiftet vilket i sin tur skulle stärka den svenska kronan.

– Då skulle arbetslösheten stiga rejält och jag skulle inte bli förvånad om vi går över åtta procent.

TT: Vilken påverkan skulle det få?

– Det är ett klart lägre resursutnyttjande än vid ett normalläge. Det skulle skapa en osäkerhet över inhemsk ekonomi. Ser man personer i sin omgivning förlora jobbet, då drar man ned på sin konsumtion och stabiliseringen av bostadsmarknaden skulle dröja ännu längre.

I augusti var 393 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent. Det är en ökning med 56 000 personer eller 1,0 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Sysselsättningen har minskat med 36 000 personer till 5 129 000 personer. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 68,3 procent.

Enligt säsongsrensad och utjämnad data (så kallade trendvärden) var arbetslösheten 7,1 procent i augusti, jämfört med 7,0 procent månaden före.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

2 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

3 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

2 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer