Sören Andersson
Avtalsrörelsen

Facktoppen: Här är frågan som kan spräcka LO

Det finns en schism inom LO. Och när 14 förbund ska komma överens om prioriteringar inför avtalsrörelsen kan den schismen fälla avgörandet. ”Håller vi ihop så är vi starkare. Men det är inte till vilket pris som helst”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Arbetsmarknadsnytt.

Konjunkturen viker, arbetslöshetssiffrorna stiger, det finns hot om handelskrig och brexit. I ett sånt läge går vi in i en avtalsrörelse. Hur ser du på det?
– Det är klart att det påverkar avtalsrörelsen. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Vi är en fackförening som står upp för att industrin ska normera avtalen och där ska jag överlåta till dem att göra de bedömningar som de måste göra. Men jag tror att när vi nu går in i…eh… kanske inte en lågkonjunktur, men i varje fall en avmattning, då ser vi till att klara det så bra som möjligt. Där tror jag inte minst på investeringar i offentlig sektor, säger Tobias Baudin till Arbetsmarknadsnytt.

Men inte helt oväntat vill han inte heller se det som han kallar för ”för låga löneökningar”.

– När medlemmarna i Kommunal får lite extrapengar så går de iväg och köper den där latten eller ut och käkar på den där restaurangen. På det sättet är det ju viktigt att få mer pengar för att kunna stimulera ekonomin.

Du säger att du tycker att det är viktigt att industrin sätter märket, men samtidigt nämner du låglönesatsningar. För ett par veckor sedan gick Kommunal ut och krävde högre löner än märket. Hur viktigt är industriavtalet då, när man samtidigt ska rucka på det?
– Jag menar att den lönebildningsmodell som vi har inte är huggen i sten. Man måste kunna göra vissa avsteg från den. Vi har bevisat att det går och nu måste vi kunna göra det igen, säger han och menar att det finns en acceptans på arbetsmarknaden.

– Skulle det visa sig att även om det är enorma kompetensförsörjningsbehov och att de som har minst tre års utbildning inom välfärdsyrken aldrig någonsin kan få mer – ja, då har vi svårt att stå upp för en sån modell, säger Tobias Baudin.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är markant missnöjd med ert utspel inför den här avtalsrörelsen och även med det utspel som Pappers har gjort om fyraprocentiga löneförhöjningar. Vad tycker du om det?
– Det får stå för Torbjörn Johansson, men han är också den som har lagt fram ett förslag till styrelsen i LO om att vi senast 2028 ska halvera skillnaden mellan kvinnors och mäns löner, säger Tobias Baudin.

Handlar om trovärdighet

Det är ingen tvekan om att det här finns en viss schism inom LO-kollektivet. Att det kan bli en utmaning när samordningen mellan de 14 olika LO-förbunden ska komma på plats inför avtalsrörelsen är kanske snarare troligt än möjligt.

Hur sannolikt är det att ni lyckas?
– Jag tror och hoppas att vi kommer att komma överens. Det borde finnas en stark samsyn kring de mål som vi själva har varit med och tagit fram, säger Tobias Baudin.

– Har man någon trovärdighet som styrelse, så måste man presentera förslag kring hur vi ska minska gapet mellan kvinnor och mäns löner.

Men han medger att det kommer att vara mycket diskussioner mellan LO-förbunden och att det inte kommer vara helt enkelt.

Har du inte sänt signalen att det finns en stark samsyn, även om du egentligen har tänkt tanken att det kommer gå åt skogen?
– Det är klart att jag går in för att det finns en stark samsyn. Håller vi ihop så är vi starkare. Men det är inte till vilket pris som helst.

Det är tydligt att för Tobias Baudin är frågan om jämställda löner avgörande för att Kommunal ska ställa upp på en samordning.

Är det en undersköterskesatsning du vill se i år också?
– Vi har 238 yrken i förbundet. Undersköterska är ett. Om yrken kräver motsvarande tre års utbildning och det finns ett avancerat innehåll i arbetet – ja, då måste de grupperna kunna få mer, för att det är där som rekryteringsbehoven kommer att vara skyhöga.

Toppnyheter

Arkivbild, uppställda polisbilar på Mynttorget i Stockholm.  50080 / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Operation Rimfrost läggs ner – dödsskjutningarna har blivit fler under insatsen

Polisens Operation Rimfrost läggs ner den 15 juni. Insatsen startades för att få ner antalet skjutningar och sprängningar, men det målet har man inte uppnått, rapporterar SVT Nyheter.

Mellan juli och november 2019 skedde 142 skjutningar i Sverige. Under de fem följande månaderna när Operation Rimfrost pågick minskade siffran något till 135.

Under de fem månaderna före insatsen sköts 12 personer till döds. Under Operation Rimfrosts första fem månader ökade dock denna siffra till 25 dödsskjutningar.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson som är polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala.

2 tim
Biträdande rikspolischef Mats Löfving.  SVT
undefined

Löfving: ”Har utvecklat vår taktik och sätt att leda”

Biträdande rikspolischef Mats Löfving gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om polisens Operation Rimfrost som avslutas i mitten på juni.

– Parallellt med insatsen har vi utvecklat vår taktik och vårt sätt att leda, vi kommer inte gå tillbaka till den gamla polisen, säger han i programmet.

Trots att antalet dödsskjutningar ökat under månaderna som Operation Rimfrost pågått menar Löfving att siffran ligger på ungefär samma nivå om man jämför över en längre tid.

2 tim
Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjugotal poliser smittade – utredningar läggs på hög

Göteborgspolisens redan hårt ansatta avdelning för grova brott har nu fått ännu en motgång i coronaviruset. Ett tjugotal av sektionens poliser har insjuknat i covid-19, skriver GT.

– Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Mer specifikt är det ärenden utan frihetsberövande som läggs till väntelistan. Polisen har inte lyckats hitta källan till utbrottet.

25 maj
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash.  Nasa / IRF
Den nya rymdkapplöpningen

Professor imponerad av Space X-kapsel: Fantastisk

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

2 tim
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Just nu: Raketen redo för dockning – bara meter kvar

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Idag 14:09
John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elon Musk: Första steget mot en civilisation på Mars

Space X-grundaren Elon Musk var mycket nöjd med den lyckade uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida i går kväll, skriver Business Insider.

– Det här är förhoppningsvis det första steget på en resa mot en civilisation på Mars, mot ett liv på flera planeter, en bas på Månen och att utvidga oss längre än Jorden.

Uppskjutningen skulle egentligen ha skett redan i onsdags, men då tvingades man ställa in i sista stund på grund av dåligt väder. Musk berättar att han då gick från ”100 procent adrenalin” till noll när försöket blåstes av.

Inför lördagens försök var känslorna helt andra, säger han.

– Det var som att gå till jobbet.

Astronauterna väntas docka ISS klockan 16.29, svensk tid.

Idag 09:43
Läs mer om Den nya rymdkapplöpningen
Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sjukvårdens oro: Antalet patienter ökar i Göteborg

Antalet patienter med covid-19 som har lagts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat under den gångna veckan, skriver GT.

På söndagen vårdades 155 personer med coronaviruset på sjukhuset varav 44 på intensivvårdsavdelningen. Förra lördagen var siffrorna 148 respektive 40.

Det ökade antalet patienter bekymrar chefläkaren Per Karlsson. Han menar att det finns en oro inom sjukvården för att människor slappnar av och inte håller lika hårt på social distansering.

– Vi måste få ihop sommaren. Och för att klara den är det viktigt att inte ha alltför många covid-fall, säger han till tidningen.

3 tim
Gunnar Hökmark (M), socialminister Lena hallengren (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Kritiken mot regeringen: En vilsen krishantering

Oppositionen riktar hård kritik mot regeringens hantering av coronatesterna, skriver Expressen.

I interna mejl från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick statssekreterare inom regeringskansliet information om att det inte finns behov av att öka provtagningen för covid-19.

– Det råder otydlighet från såväl regeringen som de ansvariga myndigheterna och det visar att regeringen inte har kontroll över situationen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Även den moderate tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark är skeptisk och menar att regeringen är ”vilse i krishanteringen”.

3 tim
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Spontanbesök görs för att stoppa permitteringsfusk

Från och med i morgon den 1 juni kommer Tillväxtverket att kunna göra oanmälda besök hos företag som ansökt om korttidspermittering, skriver DN. Syftet är att få bukt med fusket, exempelvis om man misstänker att företaget lämnat in felaktiga uppgifter och att personalen inte alls jobbar mindre.

– [Oanmälda besök] är ett av flera verktyg som vi har – men det är absolut en viktig del, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kontroll på Tillväxtverket, till tidningen.

Enligt statistik från Tillväxtverket har drygt 71 000 företag ansökt om korttidspermittering hittills och närmare 63 000 ansökningar har godkänts. Enligt DN har Tillväxtverket lämnat in omkring 400 tips till polisen om misstänkt permitteringsfusk.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Poliser i Brooklyn i samband med protesterna i går. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Folkets egen armé har gjort folket till fienden

Organiserar sig antidemokratiska grupper för att påverka protesterna mot polisvåld i USA i en mer extrem riktning? I sina analyser landar CNN och Fox News i två olika slutsatser.

CNN:s Donie O’Sullivan menar att det visserligen kan förekomma yttre påverkansförsök, men att det är viktigt att ta ett steg tillbaka. Han påminner om att protesterna är äkta och att det är närmast omöjligt att skapa den djupa ilska som nu finns. Fox News skribent Jim Hanson håller däremot med Donald Trump om att vänsterextrema gruppen Antifa förvandlat flera protester till upplopp.

New York Times Mara Gay fokuserar på protesterna som inträffat i New York. Hon menar att polisen har använt oproportionerligt våld och att stadens polisstyrka måste reformeras.

”En armé som ska skydda amerikaner behandlade dem i stället som fienden”, skriver hon.

En nyhet under protesterna är attackerna på journalister som är på plats för att bevaka, skriver DN:s tidigare USA-korrespondent Sanna Torén Björling. Hon noterar att amerikanernas förtroende för medier har sjunkit över tid.

4 tim
En bank brinner efter protester mot polisvåld i Kalifornien. Gregory Bull / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA terrorstämplar Antifa efter våldsamma protester

USA terrorstämplar den vänsterextrema rörelsen Antifa, meddelar Donald Trump på Twitter. Presidenten anklagar grupperingen för att vara en drivande kraft bakom protesterna som har dragit över landet i veckan.

AP konstaterar att många politiker och tjänstemän anklagar utomstående aktörer för att söka sig till protesterna. Vänsterextremister, högerextrema nationalister och till och med drogkarteller har pekats ut. Men, fortsätter nyhetsbyrån, få bevis har hittills presenterats och det kaos som har uppstått har gjort det svårt att avgöra exakt vilka grupperingar som har deltagit.

I en separat tweet på söndagskvällen berömmer Trump också nationalgardets insats i Minnesota.

”De gjorde ett jättebra jobb och borde användas i andra delstater innan det är för sent!” skriver Trump.

6 tim
Svenska Maj-Britt, 62, är bosatt nära de platser som skakats av demonstrationer.  Privat / TT
undefined

Svenska Maj-Britt: Aldrig sett något liknande här

Svenska Maj-Britt, 62, är bosatt i Minneapolis och har på nära håll sett de våldsamma demonstrationerna som skakat staden sedan polisingripandet som ledde till George Floyds död.

Till Aftonbladet säger hon att det som inträffat är förskräckligt och att hon aldrig tidigare sett en liknande situation i staden.

Efter att demonstranter satt eld på en bensinstation i närheten av hennes hem förberedde hon och hennes make sig på det värsta.

– Vi försökte försvara oss, vi var oroliga att de skulle sätta eld på våra hus, säger Maj-Britt till tidningen.

5 tim
Läs mer om Trumps Amerika