Illustrationsbild.  Carl-Johan Utsi / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Facket riktar kritik mot LKAB:s smittohantering

Facket ville redan i vintras se åtgärder vid LKAB:s gruva i Gällivare för att bromsa spridningen av coronautbrottet – men ledningen lyssnade inte. Det säger Tomas Larsson, ordförande för IF Metall-klubben Gruv 4:an i Malmberget, till SvD Näringsliv.

Att Gällivare är hårt drabbat av covid-19 går enligt region Norrbotten sannolikt att spåra till det reparationsstopp som skett på LKAB, då många tillresta jobbade i gruvan, skriver tidningen.

Fackmedlemmar hävdar att inga av de föreslagna säkerhetsåtgärderna genomfördes – något LKAB menar har gjorts.

Ståljätten ser heller ingen koppling mellan stoppet och de ökade fallen av covid-19, uppger man för SvD.

Toppnyheter

Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Harris och Biden på scen: Vårt land står på spel

Joe Biden och Kamala Harris höll på onsdagskvällen sitt första framträdande tillsammans sedan det stod klart att hon blir demokraternas vicepresidentkandidat i höstens val.

– Jag har inget tvivel om att jag valde rätt när jag valde Kamala Harris, säger Biden och fortsätter: Hon är smart, tuff och erfaren.

Kamala Harris svarar med att hon är stolt över att stå på scenen tillsammans med Biden. Amerika skriker efter ledarskap, säger hon.

– Det här är ett ögonblick som kommer att göra avtryck för Amerika. Allt vi bryr oss om: vår ekonomi, vår hälsa, våra barn, vilket land vi bor i, står på spel.

Igår 21:06
Arkivbilder TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistikgurun: Trump inte chanslös – men Biden leder

Demokraternas utmanare Joe Biden har greppet om presidentvalet i höst, men Donald Trump är inte helt chanslös. Det konstaterar statistikveteranen Nate Silvers sajt Fivethirtyeight, som i dag lanserade sin prognos över presidentvalet utifrån en mängd opinionsmätningar och beräkningar.

Om valet skulle hållas i dag tyder en del på att det skulle bli en jordskredsseger för Biden, skriver Nate Silver. Men, poängterar han, valet hålls inte i dag. ”Det är inte ovanligt, historiskt sett, att mätningarna i mitten av augusti skiljer sig ganska radikalt från valdagen.”

Därför ger Silvers modell Donald Trump 29 procents chans att vinna i november, trots att Biden leder med marginal både nationellt och i viktiga vågmästarstater.

Igår 20:19
Arkivbild: Kamala Harris Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hon kan mycket väl hålla i nyckeln till Bidens vinst”

Två gånger tidigare, 1984 och 2008, har något av de två stora partierna i USA haft en kvinna som vicepresidentkandidat och en gång, 2016, som presidentkandidat. Har någonting förändrats när nu Kamala Harris blir demokraternas vicepresidentkandidat i höstens val? Den frågan ställer Politico till 17 kvinnor inom den amerikanska politiken.

Den republikanska politiska strategen Beth Hansen tror att Harris kommer att bedömas mer utifrån vad hon gjort och hennes åsikter än någon av hennes föregångare. Tina Tchen vid Times’up Now delar inte den bilden. Enligt henne bedömer medier fortfarande kvinnor efter en annan måttstock. Historieprofessorn och författaren Keisha N. Blain menar att timingen av valet är viktigt. ”Hon kan mycket väl vara den som håller i nyckeln till Bidens vinst i november.”

I Fox News skriver Donna Brazile, tidigare partihöjdare inom Demokraterna, att utnämningen av Harris får henne att tacka Gud och ropa till sina systrar och bröder: ”Vår tid har äntligen kommit – som demokrater, som kvinnor, och som afroamerikaner.”

Igår 17:58
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Tobias Billström (M), Christina Höj Larsen (V), Rikard Larsson (S) och Annika Hirvonen Falk (MP) från migrationskommittén/Arkivbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

S stödjer samtliga förslag från kommittén – MP tre

Socialdemokraterna är det enda parti som står bakom samtliga 26 förslag från migrationskommittén, rapporterar TV4 Nyheterna och DN. Regeringspartnern Miljöpartiet stödjer dock endast tre av förslagen enligt dokument som visar hur partierna röstat.

Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot en stor del av förslagen. Liberalerna står bakom 24 förslag och blir det parti som stödjer näst flest av förslagen från migrationssamtalen.

– Jag är inte främmande för att i en riksdagsmotion yrka på det som det finns majoritet för i kommittén, säger Fredrik Malm (L) till TV4 Nyheterna.

Igår 20:17
Arkivbild: Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Sprickan mellan S och MP kan bli regeringskris

Sprickan mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet växer sig allt djupare i och med konflikten om migrationssamtalen, skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys.

Partierna är endast överens om tre av 26 förslag från kommittén – vilket för S närmare SD och alla andra partier än sin regeringspartner. Stenberg konstaterar att om inte coronakrisen kommer i vägen kan Sverige få regeringskris i höst – för överens lär inte S och MP bli.

Enligt Helena Gissén, politisk kommentator på TV4 Nyheterna, är det svårt att förutse den politiska utvecklingen.

– Ett tänkbart scenario är att konflikten mellan de båda regeringspartierna återuppstår och man kan faktiskt inte utesluta att det i förlängningen leder till regeringskris, säger hon i TV4 Nyheternas sändning.

Igår 21:09
Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Andersson (SD)/Arkivbild. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD lanserar eget förslag om ny migrationspolitik

Förslagen från migrationssamtalen är ”urvattnade och tandlösa”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och Jonas Andersson, ledamot i migrationskommittén, på DN Debatt.

”En halvmesyr som inte ens de rödgröna regeringspartierna kunde vara överens om sinsemellan”, konstaterar de.

I stället lanserar Sverigedemokraterna ett eget migrationspolitiskt förslag. Bland annat tycker partiet att rätten att söka asyl ska begränsas till första asylland, anhöriginvandringen begränsas till EU-rättens miniminivå och försörjningskraven skärpas.

Igår 20:50
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

”Svenska strategin räddade 100 miljarder kronor”

Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.

Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.

Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt.

Igår 20:18
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

6 aug
Eva Nordmark (S). Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arbetslösheten oroar ministern: ”Allvarligt läge”

Enligt Arbetsförmedlingens senaste veckorapport står närmare en halv miljon svenskar utan jobb, vilket innebär att arbetslöshet uppgår till 9,2 procent.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Det är den största krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till DI.

Hon är också bekymrad över att långtidsarbetslösheten fortsätter att växa.

Antalet långtidsarbetslösa (arbetslösa i minst 27 veckor) uppgick till 92 000 under andra kvartalet 2020, enligt färska siffror från SCB.

11 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
George Soros. Olivier Hoslet / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Soros skarpa EU-kritik mot Sverige: ”Mycket själviskt”

Mångmiljardären och filantropen George Soros riktar skarp kritik mot Sverige, Nederländerna, Österrike, Danmark och Finland gällande EU:s återhämtningsplan på 750 miljarder euro, skriver SvD.

I en intervju med La Repubblica säger han att de ”sparsamma fem” är ”pro-europeiska i grunden men mycket själviska”.

– EU tog ett mycket viktigt steg framåt genom att åta sig att låna pengar från marknaden på en mycket större skala än tidigare. Men då lyckades flera länder göra det faktiska avtalet mindre effektivt, säger han till den italienska tidningen.

Igår 20:26
Mikael Damberg/Erna Solberg (Arkivbild).  TT
undefined

Damberg om norskt beslut: ”Svårt att hänga med”

Norges beslut att rödlista ytterligare sex regioner kommer att få konsekvenser för det nordiska samarbetet, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

"Vi respekterar Norges rätt att fatta beslut men många människor tycker nog att det börjar bli svårt att hänga med alla olika nya besked", skriver han i en kommentar till TT.

Han tycker att det hade varit bättre om de nordiska gränserna hållits öppna. Sedan tidigare är tolv svenska regioner rödlistade. Enligt Norges hälsominister Bent Høie bedöms regioner i Sverige, Danmark och Finland var för sig för att kunna hålla gränser öppna.

Igår 18:11
Arkivbild Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien justerar ner dödstal – ny mätmetod

Storbritannien justerar ner siffran över hur många som dött i covid-19 med 5 000 människor, rapporterar flera medier.

Anledningen är att regeringen infört ett nytt sätt att räkna, efter att det hörts röster om att det gamla sättet inkluderade människor som dött efter att ha tillfrisknat från covid-19.

Från och med nu kommer myndigheterna att rapportera hur många som dött inom 28 dagar efter ett positivt provsvar. Den nya justerade siffran över antalet döda, 41 329, är fortfarande den högsta i Europa.

Igår 19:32
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Alina Krus, 26, med ett plakat som enligt AP:s översättning lyder: ”Det är min födelsedag i dag. Jag önskade att ingen skulle dödas. Vi är ett fredligt folk. Sluta med våldet, snälla”. TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Över 6 000 gripna i Belarus: ”Polisen slår brutalt”

En person har dött i fängelse efter protesterna i samband med presidentvalet i Belarus, rapporterar AFP. Uppskattningsvis har över 6 000 personer gripits, enligt FN:s människorättschef Michele Bachelet.

I Minsk protesterade flera hundra kvinnor genom att bilda en mänsklig kedja. Många av dem var klädda i vitt och hade blommor i händerna.

– Kravallpolisen slår människor, slår dem brutalt, och allt vi kan göra är att hålla en sån här fredlig protest, säger 29-åriga Darya till AFP.

Igår 20:44
Protester i Minsk, Belarus. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Extrainsatt ministermöte på fredag om valet i Belarus

Europeiska utrikesministrar kommer att hålla ett extrainsatt möte på fredag med anledning av det omtvistade valresultatet i Belarus, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter.

– Jag tycker absolut att vi måste överväga att utöka riktade sanktioner, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Sveriges Radio Ekot.

Under dagen har kvinnor samlats på gatorna runtom i Belarus i demonstrationer mot polisvåldet. Efter att valresultatet presenterats, där Alexander Lukasjenko fick över 80 procent av rösterna, har omfattande protester pågått i landet.

Igår 15:28
Protester i Belarus. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya protester i Belarus – över 1000 omhändertagna

För tredje natten i rad var det protester i Belarus sedan Aleksandr Lukasjenko utropats till segrare i det kritiserade valet, det rapporterar flera medier. Under natten sköt polisen gummikulor och distraktionsgranater mot tusentals demonstranter i huvudstaden Minsk.

Belarusisk polis rapporterar att de omhändertagit över 1 000 demonstranter under nattens protester. Polisen ska ha skadats under nattens protester. I de södra delarna av landet ska en person ha skadats sedan polisen använt vapen.

Hittills har två personer dött i demonstrationerna som inleddes i söndags.

Igår 10:21
Läs mer om Valet i Belarus
S REN ANDERSSON / S REN ANDERSSON
Diskussionen om LAS

På tisdag inleds LAS-förhandlingarna

På tisdag sätter sig tre parter på arbetsmarknaden runt förhandlingsbordet för att diskutera arbetsrätt och omställning på den svenska arbetsmarknaden. Uppgiften är att träffa ett nytt avtal.

– Det ligger mycket i potten. Misslyckas vi att komma överens får den svenska modellen sig en rejäl törn. Den bygger på att vi levererar lösningar för arbetsmarknaden, men nu har vi fått besked om att politikernas tålamod börjar tryta. Den här typen av utredningar var otänkbara för bara tio år sedan, säger Mattias Dahl, vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv, till DN.

Martin Wästfelt, förhandlingschef för Sveriges största fackförbund Unionen, säger till DN att förbundet vill få in möjligheten till ständig kompetensutveckling.

– Det handlar om att folk ska hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändrar sig snabbt. Här känns det som att det finns god uppslutning, men det är klart - kompetensutveckling kostar, säger han.

Igår 19:50
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Höga arbetslösheten kan sänkas med flexibel arbetsrätt

En flexibel arbetsmarknad gynnar de arbetslösa, skriver Ellen Gustafsson i en DI-ledare. En avgörande faktor bakom arbetslösheten är trösklarna in på arbetsmarknaden, anser hon.

”I Sverige är dessa hutlöst höga. Till stor del handlar det om omfattande anställningstrygghet för de som väl fått in en fot på arbetsmarknaden. Uppressade löner och svårigheter att säga upp anställda som inte fungerar skapar en klyfta mellan de som har ett arbete och de som inte har det. Därför sätter de oroväckande siffrorna Las-förhandlingarna i nytt ljus”, skriver hon.

Igår 17:44
Arkivbild: Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter avhoppet – Kommunal vill förhandla om las igen

Kommunal är redo att ge sig in i förhandlingarna om arbetsrätten igen, efter avhoppet i vintras. Det rapporterar Ekot. Fackets ordförande Tobias Baudin menar att tiden är rätt, efter sommarens LO-kongress där man fått gehör för de krav som man ställt.

Kommunals comeback i förhandlingarna hänger dock på att LO beslutar om begränsningar i förhandlingarna. Det skulle bland annat innebära att LO inte får medverka till att reglerna om saklig grund för uppsägning förändras.

– Om nu LO:s representantskap på fredag beslutar enligt förslaget från LO-styrelsen så kommer vi gå in i las-förhandlingarna med full kraft, säger Tobias Baudin till Ekot.

Igår 05:06
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Loppmarknad Sergels torg/Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

C: Rutavdraget utökas med nya tjänster – taket höjs

Regeringen kommer att besluta om utökat rutavdrag i morgon, uppger C:s skattepolitiske talesperson Per Åsling för DN.

– Vi måste fortsätta att göra offentligfinansiella satsningar för att på så sätt minimera fortsatta verkningar av coronapandemin, säger han till tidningen.

Det utökade rutavdraget är en del av januariavtalet och taket på avdraget kommer att höjas från 50 000 till 75 000 kronor. Dessutom kommer fyra nya tjänster att ingå, bland annat tvätt vid tvättinrättning, möblering av bostad och transport av bohag till loppmarknader.

Igår 15:51
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debatt: Återställ rot-avdraget till 50 procent nu!

”En statlig investering i ett återställt rot-avdrag betalar sig i form av nya vita jobb och därmed fler intäkter till staten i form av moms och arbetsgivaravgifter, vilket också är belagt med tidigare erfarenheter”, skriver företrädare för en rad branschorganisationer på ÖP:s debattsida.

Debattörerna vill se att regeringen återställer rot-avdraget till 50 procent vilket kan rädda flera av landets företag.

”När vi nu befinner oss i en extraordinär situation med en allvarlig lågkonjunktur som väntar skulle en återställning av rot ha stor betydelse för landets små och medelstora företag, vars verksamheter ofta är integrerade och beroende av varandra”.

25 maj
Arkivbild. Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rotavdragen ökar under pandemin: ”Stor aktivitet”

Under årets första halvår har det betalats ut 350 miljoner kronor mer i rotavdrag än under samma period förra året. Det rapporterar Ekot med hänvisning till statistik från Skatteverket. Enligt myndighetens skattejurist Pia Blank Törnros så finns det ingen analys om vad som är anledningen till ökningen men en förklaring skulle kunna vara pandemin.

– Under den här perioden så har det varit en stor aktivitet i folks privatbostäder när det gäller att bygga och reparera, säger hon till Ekot.

Även utbetalningar för rutavdraget har ökat i år.

30 jul
Läs mer om Framtiden för RUT och ROT