Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Facken inom industrin vill se treprocentiga löneökningar på ett år

Fem industrifackförbund kräver nu en löneökning på 3,0 procent. "Alldeles för högt" anser Teknikföretagen som vill se en halvering.

Vid en gemensam pressträff presenterade de fem industrifackförbunden sina krav. I ett ettårsavtal vill man se tre procents löneökning med en lägsta löneökning på 530 kronor.

– Vi har tittat på omvärlden och gjort bedömningar efter alla rapporter som kommit. Det här är vad som krävs för att vi ska ha en reallöneökning, säger Marie Nilsson, förbundsordförande vid IF Metall.

– Alldeles för högt. Vi har en världskonjunktur som är på väg ner, säger motparten, Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe om fackens krav på löneökningar på 3,0 procent..

Han bedömer snarare att runt 1,5 procent är mer rimligt.

Stundande lågkonjunktur

För tre år sedan låg kraven på 2,8 procent samtidigt som svensk ekonomi gynnades av dåvarande högkonjunktur. Nu gör de allra flesta en helt annan bedömning. Konjunktursignaler visar i stället på en avmattning och en stundande lågkonjunktur. Fackförbunden medger att den ekonomiska situationen är tuffare, men anser att det finns fog för kraven.

– Det är klart att vi ser en avmattning, men vi får inte glömma bort att avmattningen sker från väldigt höga nivåer och vi går ned i ett normalläge, säger Marie Nilsson.

TT: Med facit i hand. Borde ni krävt mer?
– Det är alltid lätt att vara efterklok men vi gör inte bedömningen att det var för lågt.

Industrins avtal ska förhandlas fram med arbetsgivarna och vara klara den 31 mars nästa år. De utgör sedan norm för hela arbetsmarknaden.

Totalt berörs nästan 3 miljoner anställda när 485 avtal ska omförhandlas nästa år, bland annat de för statligt anställda och i industrin.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Avtalsrörelsen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer