Sören Andersson
Avtalsrörelsen

Fackchefen: Ta mer betalt av gästerna, så kan lönerna höjas

Arbetsgivarna inom besöksnäringen borde ta mer betalt av gästerna för att kunna höja lönerna. Det menar Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, i en intervju i Arbetsmarknadsytt. Hon vill att lönerna inom hennes bransch ska öka i snabbare takt än i andra branscher. Därför är hon beredd att se över industriavtalets roll i svensk lönebildning – och hon vill förhandla avtal oftare än idag.

Konjunkturen viker, arbetslöshetssiffrorna stiger, brexit och handelskrig hotar. Med de förutsättningarna går vi in i en avtalsrörelse. Hur ser du på det?
– Ja, där finns indikationer att vi inte har samma tillväxt som vi har haft, men i vilken omfattning konjunkturen viker… Man skriver upp prognoser och liknande, men vi har ju inte riktigt sett resultaten av det, så jag tycker att det är lite tidigt att säga, säger Malin Ackholt till Arbetsmarknadsnytt.

Hon är inte oroad över brexit för besöksnäringens del utan menar att näringen går fortsatt bra.

Men det har ju nyligen kommit en rapport från Konjunkturinstitutet som säger att det väntar mörkare tider.
– Det väntar mörkare tider, men vi kan ju fundera på nivåer i övrigt. Det har inte fått genomslag ännu, vad vi har märkt.

Ligger det i din roll att släta över varningarna, givet att vi går in i en avtalsrörelse?
– Nej, det ligger i min roll att alltid ge uttryck för den bild som vi ser, säger Malin Ackholt.

”Sverige betraktas som billigt”

Arbetsgivarna menar ofta att lönerna bör sättas på ett sånt sätt att Sverige behåller och gärna ökar sin internationella konkurrenskraft. Det innebär att lönerna, enligt arbetsgivarna, inte får öka för snabbt.

– Det är ju grundfrågan – att vi har lite olika syn på hur snabbt lönen ska öka. Inom vår bransch är vi duktiga på omställning. Vi är förbaskat duktiga på service och bemötande och ligger på en nivå där vi är väldigt överlägsna många andra länder. Så jag tycker att det är rimligt att våra medlemmar har bra villkor och bra löner och att de behöver öka väsentligt utifrån det som de faktiskt levererar, säger Malin Ackholt

– Jag tror dessutom att det kan finnas utrymme för arbetsgivarna att plocka ut de pengarna från gästen.

Vad är det som du menar är för billigt?
– Den service och de tjänster som våra medlemmar skapar och som arbetsgivaren säljer kan säljas till ett högre pris än de görs idag, säger hon och menar att Sverige betraktas som ganska billigt i omvärlden.

Toppnyheter

Den akuta elkrisen

Nej till ny ledning slår hårt mot elförsörjningen

Nu hotas elförsörjningen i södra Sverige efter att en ny planerad luftburen ledning har stoppats av Energimarknadsinspektion, kan fPlus avslöja. Ledningen är tänkt att mata in stora mängder svensk vindkraft i systemen. ”Det är ju definitivt inte bra om vi måste säga nej till en stor mängd förnybar energi som behövs i systemet för att vi ska klara våra energipolitiska mål”, säger Per Eckemark, Svenska Kraftnät.

1 tim
Pågens vd Anders Carlsson Jerndal.  Pressbild / TT
undefined

Pågens vd vill se modigare näringsliv efter elbristen

Pågens vd Anders Carlsson Jerndal kräver att näringslivstoppar i större utsträckning engagerar sig i samhällsfrågor. Till Sydsvenskan säger han att dagens medieklimat har skapat ”en feghet bortom anständighetens gränser” bland företagsledare.

Bakgrunden är att Pågens expansionsplaner i somras fick läggas på is på grund av elbrist, och bageriföretagets vd var då en av få näringslivstoppar att rikta skarp kritik mot regeringen.

Carlsson Jerndal menar att det är för riskabelt för företrädare i näringslivet att engagera sig i samhällsfrågor:

– Om du tycker olika får du plötsligt en konflikt som du ursprungligen inte haft en tanke på att skapa, säger han till tidningen.

Igår 08:02
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska Kraftnät: Vår möjlighet att importera el minskar

Svenska kraftnäts tekniska direktör Ulf Moberg varnar nu för att Sveriges möjlighet att importera el minskar.

Det skriver tidningen Svenska Dagbladet.

Det beror på att Sverige håller på att ersätta planerbar energi som kärnkraft med förnybar väderberoende produktion som sol och vind. Dessa energislag har enligt Ulf Moberg en lägre effekttillgänglighet.

Det kan till exempel handla om att det inte blåser tillräckligt mycket under den period, eller den dag, på året det är som kallast och då effektbehovet är som störst.

Det är inte ovanlig att Sverige har effektbrist under de kallaste dagarna. Då måste vi importera från andra länder. Men det är en möjlighet som nu är hotat.

– Möjligheten att importera minskar successivt, eftersom samma utveckling som pågår i Sverige även pågår i vår omvärld, säger Ulf Moberg till SvD.

Han är även orolig för att det kommer att bli svårt att rent fysiskt hitta plats åt alla nya elstationer, ledningar och kablar i framförallt storstäderna.

– Det är sådant som gör att det tar tid. Men vi tror att vi har lösningar för att nå dit vi vill.

20 nov
Läs mer om Den akuta elkrisen
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark/Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt (V) och Ali Esbati (V). TT
Arbetsförmedlingens framtid

Ledare: Sitt ner och prata om Arbetsförmedlingen

Flera ämnen lyfts på ledarsidorna i dag. Sydsvenskan/HD:s ledarredaktion varnar för att gå för snabbt fram med reformerna av Arbetsförmedlingen.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har hotat med misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Både han och januaripartierna går däremot för hårt fram, enligt ledaren. S, MP och C borde sätta sig med Liberalerna och diskutera processen. ”Om de bara backar lite, så gör Jonas Sjöstedt sannolikt detsamma”, skriver Sydsvenskan/HD.

Expressens ledarsida lyfter skandalerna kring Vetenskapsskolan i Göteborg. Bland annat har den förre ägaren Abdel Nasser El Nadi klassats som ett hot mot rikets säkerhet, och pengar har förts ut till konton i Malta och Saudiarabien. Skolan visar på ”allt som är fel med Sveriges friskolesystem”, enligt ledaren.

1 tim
Eva Nordmark. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordmarks första ord om misstroendehot: ”V skapar kaos med sitt agerande”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterar nu Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende mot henne om regeringen inte ändrar sig kring privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, säger hon till TT.

– De har ju sett den här punkten i januariavtalet, fortsätter hon.

Vänsterpartiets hot har fått stöd av både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Nordmark frågar sig vad Vänsterpartiet har för politiskt alternativ tillsammans med de partierna.

Igår 13:14
Jonas Sjöstedt. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare om V-hotet: Dålig idé och det enda rätta

S-debattören Göran Greider anser att Vänsterpartiet gör det enda rätta när de nu hotar med en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på grund av den kommande nedmonteringen av Arbetsförmedlingen.

Greider skriver på Facebook att få gillar privatiseringen av AF, knappast heller Nordmark själv.

”Förmodligen är det dessutom åtskilliga centerledamöter som - i likhet med oroade centerkommunpolitiker ute i landet - också tvekar inför Martin Ådahls nyliberala baby”, skriver Greider.

Aftonbladets Ingvar Persson kallar Sjöstedts hot ”en riktigt dålig idé” och tycker V-ledaren gör fel som plockar fram parlamentarismens skarpaste hot mot nytillträdda Nordmark.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein riktar kritik mot M och SD:

”Så M och SD ska nu rikta kritik mot arbetsmarknadsministern för att arbetsförmedlingen hamnat i kaos på grund av M o SD:s budgetpolitik. Så sorgligt att se hur M alltmer traskar runt i SD:s oseriösa högerpopulismspår. Väx upp, Kristersson!”

Igår 16:05
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Donald och Melania Trump. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Vita huset stöttar fullt riksrättsåtal mot Trump

Senaten bör inte använda sin republikanska majoritet för att omedelbart avvisa målet mot president Donald Trump, vilket vissa röster inom partiet föreslagit. Det har en grupp republikanska senatorer enats med högt uppsatta medarbetare i Vita huset om, enligt uppgifter till Politico.

Dessa sammanträdde under torsdagen för att skissa på strategin inför ett eventuellt riksrättsåtal.

Republikanerna anser i stället att en fullständig rättegång bör hållas. En av orsakerna uppges vara att partiet vill visa respekt för processen, eftersom man gått hårt åt Demokraternas hantering av frågan i representanthuset.

3 tim
Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

”Oacceptabelt när Trump hotar svenska jobb”

Sveriges ambassadör i Washington, Karin Olofsdotter, kallar Donald Trumps hot om strafftullar mot europeisk bilindustri för ”oacceptabelt”.

– Vi skulle förlora väldigt många jobb i Sverige, säger hon till TT.

Sverige hoppas att EU och USA kommer nå en uppgörelse men Karin Olofsdotter är skeptisk.

– Jag kan inte säga att handelssamtalen går så bra. Vi är inte ens nära, säger hon i samband med ett besök vid universitetet Penn State i Pennsylvania.

1 tim
Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Utredning kan ge USA skäl till nya EU-tullar

Trumpadministrationen överväger att genomföra ytterligare en säkerhetsutredning av handeln med EU, för att kunna rättfärdiga strafftullar. Det uppger källor för Politico i ett skede där tidsfristen för de varslade biltullarna löpt ut.

I praktiken skulle det leda till att fordonstullarna – motiverade av att importen ses som ett säkerhetshot – inte längre blir aktuella. I stället skulle EU kunna bli föremål för en bredare utredning, som i förlängningen skulle kunna ge Donald Trump argument för strafftullar på import från EU inom flera sektorer.

– Vad det skulle göra är att skapa en situation där presidenten får ett övertag över EU det kommande året, säger en före detta tjänsteman vid administrationen.

Igår 20:18
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Snart kan WTO sluta fungera fullt ut

Om tre veckor kan världshandelsorganisationen WTO sluta fungera full ut, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att USA vägrar att utse en ny domare till organisationens appellationsdomstol.

Den nuvarande domaren pensioneras om knappt tre veckor och om det inte finns någon ny domare på plats då kommer en fungerande instans som kan upprätthålla internationella handelsregler att saknas.

Agerandet bottnar i USA:s kritik mot WTO som man menar inte fungerar då organisationen inte hindrar länder från att stjäla teknik från bolag i andra länder och att konkurrera på oschyssta villkor, rapporterar SR.

Igår 14:28
Läs mer om Frihandelns framtid
SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna 2016, arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s partidagar

Ungsvenskarna: Viktiga frågor stötte bort unga

Sverigedemokraternas hållning i abortfrågan och motståndet mot samkönade pars adoptioner var två av de frågor som fick unga väljare att rata partiet i det senaste valet. Den slutsatsen drar Ungsvenskarna, SD:s ungdomsförbund, i ett internt dokument som Ekot tagit del av.

Även frivillig inkomstdelning mellan makar och linjen om att inte tillåta dubbla medborgarskap bidrog enligt Ungsvenskarna till att stöta bort unga.

Flera av frågorna omprövas på SD:s pågående landsdagar. Den största omsvängningen är den om adoption.

– Det finns inga, vad vi kan hitta, starka belägg för att det här skulle vara skadligt för barn, och då är det rimligt att man anpassar politiken efter det, säger avgående gruppledaren Mattias Karlsson.

2 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD-toppen: ”Vi kommer att se en strid om arbetskraftsinvandringen”

Sverigedemokraterna pressar på om att begränsa arbetskraftsinvandringen och SD-toppen Oscar Sjöstedt har inga problem att försvara partiets omsvängning i synen på värnskatten: ”Det är svårt att motivera skattesänkningar för höginkomsttagare jämfört med pensionärers”, säger han i en fPlusintervju. Han pekar ut tre huvudområden inför helgens partimöte: Migrationsfrågan, brotts- och rättsfrågor och kommunkrisen.

Igår 19:33
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och sambon Louise Erixon (SD), som sedan hon blev kommunstyrelseordförande i Sölvesborg har uppmärksammats för den förda kulturpolitiken. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD-ledaren: Kulturpolitiken viktig integrationslösning

Kulturpolitiken spelar en viktig roll framåt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT inför partiets landsdagar i Örebro som inleds i dag. Anledningen är att hundratusentals människor ”lever här fysiskt men inte mentalt”, enligt Åkesson.

– Om de någonsin ska kunna bli en del av majoritetsbefolkningens gemenskap så måste vi ju tillgängliggöra våra värderingar och vårt kulturarv och vårt sätt att tänka, säger han.

Samtidigt vill partiet skära ner kraftigt inom det kulturpolitiska området. Enligt Åkesson syftar mycket av kulturpolitiken till meningslösa integrationsprojekt som snarare bygger mer splittring. Han vill nu motverka det han beskriver som ”vänsterpropaganda inom kulturen”.

Igår 13:03
Läs mer om SD:s partidagar
Arkivbilder: Christopher Lloyd som spelade Dr Emmett Brown och Michael J Fox som spelade Marty McFly i filmen ”Tillbaka till framtiden” från 1985 / Teslas nya Cybertruck som presenterades på fredagsmorgonen.
Elon Musks upptåg

Expert: ”Tillbaka till framtiden” – i truckversion

Reaktionerna från publiken på plats i Hawthorne, Los Angeles var en blandning av jubel och förvirring när Tesla avtäckte sin nya elpickup tidigt på fredagsmorgonen svensk tid, noterar BBC.

Fordonsexperten Jessica Caldwell tror att konsumenterna kommer att ha svårt att se förbi den speciella, kantiga designen.

– Det ser ut som truckversionen av Delorean-bilen från Tillbaka till framtiden, säger hon.

Analytikern Gene Munster tror inte att Cybertruck har ett självklart hem hos den konventionella pickup-ägaren.

– En byggarbetare kommer inte att glida upp till byggarbetsplatsen i den här bilen. Med det sagt kommer Tesla fortfarande sälja några av dem, säger han till Bloomberg.

1 tim
Musk står framför Cybertruck som fått sina rutor krossade.  Ringo H.W. Chiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Okrossbar” Cybertrack sprack under uppvisningen

Teslas nya elpickup ska stå emot stenkastning och repor. Det var budskapet från grundaren Elon Musk under fredagsmorgonens avtäckning av den nya modellen Cybertruck, världens första eldrivna pickuptruck.

Men under avtäckningen gick det inte som planerat, noterar bland annat Mashable på Twitter. På ett videoklipp ses Teslas designchef Franz von Holzhausen kasta en metallkula på bilens ruta, som spricker på en gång.

– Det kanske var lite hårt, sa Musk enligt Bloomberg, varpå von Holzhausen kastade kulan en andra gång – och krossade en andra ruta.

Före fadäsen med de krossade rutorna slog von Holzhausen på bilen med en slägga, utan att lämna ett spår, skriver nyhetsbyrån.

2 tim
FREDERIC J. BROWN / AFP
undefined

Teslas Cybertruck avtäckt: ”Inspirerad av actionfilmer”

Teslas Elon Musk avtäckte bolagets nya elpickup, kallad Cybertruck, under ett event tidigt på fredagsmorgonen svensk tid, rapporterar CNBC.

Pickupen är den sjätte modellen som Tesla har släppt sedan grundandet 2003 och beskrivs enligt CNBC som den mest ”experimentella”.

Musk har tidigare sagt att inspirationen till Cybertruck kommer från två actionfilmer – ”Bladerunner” och Bond-filmen ”Älskade spion”.

2 tim
Läs mer om Elon Musks upptåg

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer