Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utanförskapet på arbetsmarknaden

Extratjänsternas bisarra konsekvenser

Den rödgröna regeringens försök till att minska arbetslösheten med hjälp av extratjänster har istället lett till att arbetslösa fått betalt utan att faktiskt utföra arbete, skriver Carina Centrén, regionchef i Malmö på Svenskt Näringsliv, och Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Expressen.

”Man förstår att erbjudandet var lockande. En arbetsgivare sparar in på försörjningsstöd, samtidigt som staten betalar hela lönen”, skriver Centrén och Hamilton om extratjänsterna. Men lösningen har fått konsekvenser.

I Malmö rekryterade kommunen över 200 arbetslösa med hjälp av extratjänsterna utan att personerna faktiskt fick arbete. Hundratals personer satt hemma utan aktivitet men med full avtalsenlig lön betald av skattepengar.

Åtgärden med extratjänsterna kostar skattebetalaren ca 5 miljarder kronor om år, och åtgärderna ger inte önskat resultat.

”Enligt en färsk rapport från Sveriges Kommuner och Landsting visar det sig att endast fem procent går vidare till ett riktigt jobb efter att tjänsten är avslutad”, skriver debattörerna.

Samtidigt som kompetenskrisen drabbar näringslivet hårt går många människor går utan jobb. Därför krävs nu en omläggning från ineffektiva åtgärder till riktiga jobb, menar Centrén och Hamilton.

De föreslår bland annat att staten måste avveckla åtgärder som inte leder till jobb, öppna upp för bemanningsföretag att erbjuda tjänster till långtidsarbetslösa och frigöra näringslivets utvecklingskraft genom strategiska skattelättnader.

”Nu krävs en omläggning från ineffektiva åtgärder till insatser som faktiskt leder till resultat. Med rätt förutsättningar kan företagen bidra till en sådan utveckling, avslutar Centrén och Hamilton.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer