Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska exporten

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

Toppnyheter

Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tog studenten förra veckan – nu utvisas Valeriia från Sverige

Valeriia Chyzhykova tog förra veckan studenten på en gymnasieskola i Lund och blev färdigutbildad stylist. Hon kom till Sverige från Ukraina som fjortonåring med sin mamma, pappa och lillebror för fem år sedan. Mamman jobbar som frisör i Malmö och pappan som svetsare, skriver Kvällsposten.

Men på fredag utvisas Valeriia Chyzhykova, medan hennes familj – mamma, pappa och lillebror – stannar kvar i Sverige.

Bakgrunden är att hon 2015 fick asyl som som barn i utlänningslagens mening och hon ansökte sedan om uppehållstillstånd när hon var 17 år. Men Migrationsdomstolen tog tid på sig och beslutet kom när hon hade fyllt 18 år, vilket var för sent.

– Jag har hela mitt liv här. Jag känner inte till något annat, säger hon till Kvällsposten.

Mamman Oksana Chyzhykova är förtvivlad:

– Jag känner att mitt hjärta är sönderrivet. De tar mitt barn från mig, som har levt med mig hela sitt liv.

I Migrationsverkets beslut står det att hon frivilligt måste åka tillbaka till Ukraina för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige, rapporterar tidningen.

16 jun
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Moderaternas Maria Malmer Stenergard och statsminister Stefan Löfven.  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Migrationsförhandlingar inne i avgörande skede – men partierna inte överens

Förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik har intensifierats, men partierna är fortfarande inte överens, enligt uppgifter till Expressen.

I helgen har representanter från Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna suttit i förhandlingar, som även återupptogs på måndagsmorgonen.

– I helgen konstaterade man att man står ganska långt ifrån varandra. Mötet fortsätter i dag och antingen hittar man varandra eller så faller den breda lösningen, säger en källa med insyn till tidningen.

Miljöpartiet deltar inte i förhandlingarna.

1 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SVT/Novus: Två av tre vill ta emot färre asylsökande

Nästan två av tre anser att Sverige ska ta emot färre asylsökande, enligt SVT/Novus – en signifikant ökning från i fjol. Samtidigt vill en krympande minoritet i stället att fler ska tas emot.

63 procent svarar att de vill att Sverige tar emot färre asylsökande än år 2019, vilket är sju procentenheter fler än förra gången undersökningen genomfördes.

Åtta procent svarar att de vill ta emot fler asylsökande jämfört med 12 procent förra gången frågan ställdes.

Drygt 1 000 personer har tillfrågats i undersökningen.

Igår 08:01
Lorentz Tovatt, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  TT
undefined

Tovatt: Oacceptabelt av S att förhandla utan MP

Regeringsmakten är inget mål i sig för Miljöpartiet, utan ett verktyg. Det säger partiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt i en intervju med Expressen.

Att Socialdemokraterna förhandlat om migrationen med de borgerliga partierna utan Miljöpartiet menar han är oacceptabelt och säger:

– Det är inte okej att man gör så mot sin regeringspartner. Socialdemokraterna var måna att hålla SD utanför makten i det senaste valet, nu verkar det inte vara lika viktigt längre.

3 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Illustrationsbild. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Akutläkare larmar: Folk har slutat att vara försiktiga

Många av de som misstänker att de drabbats av coronaviruset söker hjälp på akuten och sätter sig i samma väntrum som äldre personer. Det säger akutläkaren Katrin Hruska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna till Expressen.

Tidigare hade sjukhuset ett tält utanför mottagningen för att minska risken för spridning, något man nu slutat med när trycket på vården gått ner något. Detta i kombination med att allt fler vänder sig till akutmottagningen för coronaysmtom när de inte fått tid på vårdcentral gör henne oroad.

– Jag blir väldigt stressad när 80-åringar sitter i samma väntrum som ungdomar som kommer in med vad som kan visa sig vara covid.

40 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Ny studie visar: Nära var tredje testad hade T-celler

Även de som testar negativt för antikroppar kan i själva verket vara immuna mot coronaviruset. Enligt en ny studie från Karolinska institutet hade strax under 30 procent av de 200 personer som undersökts så kallade T-celler, som också kan ge immunitet, rapporterar SvD.

När studien gjordes beräknades omkring 15 procent av svenskarna ha utvecklat antikroppar.

– Därför säger vi – dock med ganska stor reservation – att ungefär dubbelt så många har T-cellssvar jämfört med antikroppar, säger Marcus Buggart, lektor och forskare vid KI och en av studiens huvudförfattare.

T-cellstester är mer komplicerade jämfört med den typ som görs för antikroppar och görs därför ännu bara i specialiserade laboratorier.

5 tim
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-chefen om svenska utvecklingen: ”Detta är mycket uppmuntrande”

Sverige har nått toppen för hur många som dör till följd av coronaviruset och är nu på väg i rätt riktning. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus till SvD.

– Dödstalen i Sverige nådde sin kulmen i april. Sedan dess har de dalat stadigt, och var de lägsta under förra veckan. Detta är mycket uppmuntrande.

Han berömmer också initiativet till en coronakommission.

Även WHO:s chef för katastrofberedskap, Mike Ryan, ger beröm på vissa punkter, men understryker också att Sverige har höga dödstal och menar att man inte lyckats pressa ner det så kallade R-talet.

Igår 09:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

”Regeringen bör utforma stödpaket för enskild firma”

De redan utsatta får betala det högsta priset när stora aktörer gynnas framför de små. Därför bör regeringen utforma stödpaket även för de med enskild firma, skriver Gert Lundstedt, ordförande Frilans Riks inom Journalistförbundet, i en debattext på Arbetsvärlden.

Hittills har regeringens stöd till enskilda firmor bestått i möjligheten att lägga sitt företag som ”vilande” och lyfta a-kassa, på villkoret att egenföretagaren måste tacka nej till alla jobb. Detta är inte förenligt med en sund inställning till arbete och ekonomi, menar debattören.

”Regeringens ovilja att stötta oss egenföretagare är därför ekonomiskt destruktivt. Istället för att hjälpa oss igenom krisen så att vi kan återuppta vårt arbete när pandemin är över, ser vi ut att få en massarbetslöshet bland egenföretagare. Tvingade att leva på a-kassa och med risk att marginaliseras på arbetsmarknaden”, skriver Gerd Lundstedt.

1 tim
Susanna Gideonsson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facken kräver förlängda permitteringsstöd

Fackföreningsrörelsen kräver att permitteringsstödet förlängs, rapporterar Dagens Industri. De vill snarast ha ett besked från regeringen.

– Vi ser fortfarande att företag absolut behöver korttidspermitteringar och det är fortfarande så att folk förlorar arbetet och blir varslade, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Regeringen kontrar med att tjänsteännen på finansdepartementet är slutkörda och behöver semester.

3 jul
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om ”orimligt högt” tryck på Tillväxtverket

Sedan regeringen införde möjligheten till statligt permitteringsstöd har trycket på Tillväxtverket ökat enormt. Nu larmar personal om ”orimligt hög” arbetsbelastning, långa arbetsdagar och brist på empati från chefer, skriver DN.

Tidningen har tagit del av ett brev som fackstyrelsen skickat till bland annat Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. I brevet efterfrågas lägre tempo för att förebygga sjukskrivningar.

Tillväxtverkets chef för verksamhetsstöd, Richard Källstrand, uppger för DN att man vidtagit åtgärder för att säkerställa en bra arbetsmiljö.

4 jul
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer