Pressbild
Företagande i praktiken

Experttipsen: Så får du supersäljarna till företaget

Rekryteringsexperten Robert Conzato vet hur man får tag på stjärnkompetensen, och vad för fel många företag gör när de ska rekrytera säljare. ”Gå aldrig bara på magkänsla”, säger han till fPlus.

Att rekrytera toppsäljarna som behövs för att få företaget att växa är inte alltid enkelt. Konkurrensen är hård och de kommer inte att sitta och vänta på annonser som ska dyka upp. Därför måste du som vill anställa dem vara proaktiv och överge tänket om rekrytering som en punktinsats, menar Robert Conzato, CEO på headhuntingbyrån Closers.

Efter åtta år av rekryteringar ”under radarn”, det vill säga genom headhunting utan annonser, har Closers stenkoll på försäljningsbranschen. Till fPlus delar Robert Conzato med sig av tio tips som kommer att få supersäljarna att flockas kring just ditt företag.

1. Landa i en kravprofil

Många företag har inte gjort det förarbete som krävs för att förstå vilken profil som är mest lyckosam och vad för typ av kandidat som behövs. Företag måste därför sätta sig ner och göra en djupare analys internt för att identifiera gemensamma nämnare hos de som har lyckats på arbetsplatsen och se över vilka egenskaper och kompetenser som krävs för att företaget ska nå sina strategiska säljmål.

2. Utmana dig själv!

Gör dig av med förutfattade meningar om hur säljare är och ska vara. Våga ifrågasätta bilden av att kandidaten måste vara på ett visst sätt personlighetsmässigt, eller ha en viss typ av egenskaper. Robert Conzato poängterar också att man inte bör stirra sig blind på branscherfarenhet. Att våga tänka bredare kan i själva verket leda till att du hittar en ännu bättre kandidat.

– En säljare från en annan bransch kan bidra med nya perspektiv och erfarenheter. Då skapas en god dynamik som adderar mer värde in i säljorganisationen, säger han.

Fortsättningsvis berättar Robert Conzato om ett stort och välkänt företag inom IT som först tvekade att anställa en kandidat som hade väldigt många goda egenskaper men som helt saknade branscherfarenhet. Två år senare blev samma kandidat utsedd till årets säljare på företaget och hade bidragit till att utveckla och förändra säljprocessen och hur man samarbetade internt, utöver exceptionella säljresultat.

3. Få klart för dig hur säljprocessen ser ut

Om ditt företag inte tidigare har haft några säljare i organisationen kan det vara utmanande att veta vad man ska leta efter hos kandidaterna. Se då till att analysera säljprocessen, identifiera vilken typ av målgrupp ni säljer mot, vilken typ av produkt det rör sig om och vad för kultur och värderingar som ska prägla företagskulturen.

4. Kartlägg intressanta personer

Att på förhand ha kartlagt vilka personer man är intresserad av och vilka som passar in i bolagets kravprofil, utgör viktiga moment i ett proaktivt rekryteringsarbete. Robert Conzato tipsar om att införskaffa ett marketing automation system där man lagrar information om, och kommunicerar med intressanta säljare.

5. Ha ett starkt varumärke

För att supersäljarna ska vilja komma till just ditt företag måste de vara varse om er som arbetsgivare. Se till att marknads- och säljavdelningen samarbetar genom att skapa bra innehåll i rätt kanaler för att nå ut till relevanta kandidater, understryker Robert Conzato.

6. Nätverka!

När kandidaterna är identifierade och en kontakt upprättad är det viktigt att nätverka. Börja interagera med dem! Bjud in till olika event, seminarium eller luncher. Lär känna varandra, även om ni inte har ett behov av att rekrytera just nu.

– Tänk på rekrytering i sälj- och marknadsföringsbanor. Genom en god kommunikation, där man i bästa fall även har träffats, är sannolikheten att nå toppkandidaterna mycket större. När behovet då dyker upp vet de redan vilka ni är, och ett förtroende är upprättat, säger Robert Conzato.

7. Förvalta kontakten

Att investera tid i att bygga det här förarbetet och att sedan förvalta de kontakter man skapat är centralt för att ro i land topprekryteringen.

– Det kommer att vara värt det, säger Robert Conzato.

8. Agera inte utifrån punktinsatser

För att locka till sig toppsäljarna måste rekryteringsprocessen vara dynamisk och proaktiv. Då kommer företaget stå rustat när en ledig plats väl uppstår.

– Reaktivitet leder till att man tar stressade och ogenomtänkta beslut. Det ökar risken att man som rekryterande chef går på magkänslan istället för en valid och genomtänkt process, påpekar han.

9. Jobba brett och strategiskt med rekrytering

En proaktiv rekryteringsprocess stärks också av att olika delar av organisationen samarbetar. Robert Conzato fortsätter:

– Det är kritiskt för företag att hitta den allra bästa kompetensen. Rekryteringen kan därför inte bara landa på HR. Andra delar av organisationen, så som marknad och ledning, måste också involveras.

10. Utför case-intervjuer och arbetsprover

Många säljare är duktiga på att framställa sig själva på ett bra sätt. Men efter åtta år i branschen kan Robert Conzato konstatera att den som är bäst på pappret eller på en intervju, inte alltid är den som är bäst lämpad för positionen. På Closers arbetar de därför med att utforma arbetsprover och case-intervjuer baserade på vad som är viktigast att kandidaten är vass på. Det är något som Robert starkt rekommenderar.

– Det ställer om synen på kandidaterna på ett intressant sätt och man ser kandidaterna i ett nytt ljus, avslutar Robert Conzato.

Toppnyheter

”Skuldklocka” som uppdaterar italienska statsskulden på centralstaionen i Milano. Arkivbild. Antonio Calanni / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Larmet: Skuldfälla hotar EU:s hushåll

Miljoner hushåll i Europa hotas av att hamna i en skuldfälla när de omfattande krisprogrammen under coronapandemin avslutas, skriver Bloomberg.

Lånerådgivaren Maria Kemmetmüller arbetar för en österrikisk organisation som redan nu sett en markant ökning av privatpersoner som söker stöd.

– I höst räknar vi med en ökning av antalet rådgivningar med så mycket som 40 procent, säger hon till nyhetsbyrån.

Europeiska organisationen ECDB beräknar att så många som 10 procent av kontinentens hushåll redan har problem med skulder.

25 min
Arkivbild. OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

7 aug
Läs mer om Den globala konjunkturen
Svetlana Tichanovskaja. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Utmanare misstror resultat: ”Tror på mina ögon”

Aleksandr Lukasjenkos främsta utmanare i presidentvalet i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, säger att hon inte litar på valresultatet. Det rapporterar AFP.

– Jag tror på mina ögon och jag ser att majoriteten är med oss, sa hon på en presskonferens.

Tidigare under kvällen visade en officiell statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko fått stöd av 79,7 procent av väljarna, medan Tichanovskaja fått 6,8 procent.

6 min
Människor köar för att rösta i Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lukasjenko vinner kritiserade valet i Belarus

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko vinner presidentvalet i Belarus med 79,7 procent av rösterna. Det visar landets offentliga vallokalsundersökning, rapporterar AFP.

Lukasjenko säkrar därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994. Oppositionens främste kandidat Svetlana Tichanovskaja kom på andraplats med 6,8 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har de senaste veckorna gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja.

2 tim
Läs mer om Valet i Belarus
Svarshäften till högskoleprovet. Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska utbildningen

Sveriges elevråd: Ställ inte in högskoleprovet

Det är fel att ställa in högskoleprovet för andra gången till följd av pandemin. Det menar Jennie Gustafsson, förbundsordförande för Sveriges elevråd, på SvD Debatt.

”När samhället försvagas blir utbildning ännu viktigare och högskoleprovet bör därför hållas i gång som andra samhällsfunktioner”, skriver hon.

Sveriges elevråd uppmanar Universitets- och högskolerådet att tänka till om vilka signaler ett inställt högskoleprov sänder ut. De menar att provet för många är den enda chansen att komma in på en högre utbildning.

1 tim
Illustrationsbild Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndighet: Höstens högskoleprov bör ställas in

Universitets och högskolerådet, UHR, anser att höstens högskoleprov inte bör genomföras.

”Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Slutsatsen har nåtts efter ”nära dialog med de 21 universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på själva provdagen, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Tidigare under dagen kom beskedet att giltighetstiden för redan gjorda högskoleprov förlängs från fem till åtta år. Förlängningen gäller vårens antagningar till universitet och högskolan.

Även vårens högskoleprov ställdes in på grund av coronapandemin.

6 aug
illustrationsbild. Gunnar Lundmark / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot att höstens högskoleprov ställs in

Beskedet att även höstens högskoleprov ställs in får nu kritik av bland annat Sveriges elevråd, SVEA. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det borde ha gått att hitta lokaler eller ha en begränsning på 50 personer. Jag tycker inte att man ansträngt sig och det sänder signaler om hur mycket man prioriterar utbildning och ungdomar, säger Jennie Gustafsson ordförande på SVEA.

Från Universitets- och högskolerådets sida menar man dock att det var just svårigheter med lokaler och utbildning av den personal som krävs som satte stopp för provet.

7 aug
Läs mer om Den svenska utbildningen
Testning för coronaviruset i Askim i Indre Østfold. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norsk kommun slår igen – uppmanar regeringen att stänga Sverige-gränsen

Indre Østfolds kommun, söder om Oslo, inför stränga restriktioner sedan 59 personer testat positivt för covid-19 de senaste dagarna, skriver TT.

För att motverka smittspridningen stängs nu det mesta av offentlig verksamhet: fritids, förskolor, bibliotek, idrottsanläggningar och badplatser.

– Det är en kritisk situation, säger kommunordföranden Saxe Frøshaug och tillägger att antalet förväntas stiga kraftigt.

Han uppmanar också regeringen att stänga gränsen till Sverige eftersom gränsöppningen enligt honom har gjort det svårt för kommunen att stoppa smittspridningen.

32 min
Stranden Ostend i Belgien, 6 augusti. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Extremvärme skapar kaos på stränder i Europa

Värmeböljan i Europa har lett till extrem trängsel på stränder på flera håll på kontinenten.

I Spanien, Frankrike, Belgien och Kroatien har temperaturen legat på omkring 40 grader under helgen, rapporterar SVT Nyheter. I Belgien stängde myndigheterna ner två populära strandområden efter att gäng med ungdomar drabbat samman med polis, som bett dem att respektera reglerna om social distansering, skriver AFP.

I veckan som gick noterade också Storbritannien sin varmaste augustidag på 17 år, med en temperatur på 36 grader i London, enligt SVT. Det har gjort att rekordmånga flockats till stränder och i Dorset har myndigheterna tvingats be människor att hålla sig borta från två populära strandområden, rapporterar BBC.

4 tim
Marco Torrealba delar ut gratis måltider i Miami. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över fem miljoner bekräftat smittade i USA

Antalet bekräftade fall av covid-19 i USA har nu passerat fem miljoner, visar data från Johns Hopkins-universitetet, enligt amerikanska medier.

Experter tror dock att den verkliga siffran kan vara så mycket som 10 gånger högre, med tanke på att så många som 40 procent av alla smittade inte får symptom och begränsningarna när det gäller testning, skriver AP.

Antalet döda i USA är nu uppe i över 160 000. Båda siffrorna är de högsta för något land i världen totalt sett, skriver AFP.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Libanon

Kaotiska scener i Beirut: ”Regeringen måste avgå”

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut för andra dagen i rad, för att protestera mot regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är scenerna som utspelar sig i staden kaotiska. Många kastar stenar och avfyrar fyrverkerier mot poliser som blockerar en väg in mot parlamentet, och polisen svarar med tårgas.

– Vi vill att hela regeringen avgår nu. Vi vill ha val nu, säger demonstranten Yusef Dour till Reuters.

Många libaneser anklagar regeringen för att bära ansvar för den massiva explosion i Beiruts hamn i tisdags som tog över 150 människors liv.

3 tim
Demonstration och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven: Strukturella reformer behövs i Libanon

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige redan under de första dagarna efter explosionen i Beirut skickat hjälp till Libanon men att behoven är fortsatt stora.

”Internationellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratisk och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturella reformer i Libanon”, skriver Löfven.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat experter till Beirut och Svenska Röda Korset har skickat akut bistånd. Efter att explosionen ägde rum har det varit stora protester mot landets regering.

3 tim
En demonstrant i Beirut/Bitte Hammargren. TT
undefined

Expert: Extremt farligt läge – kan bli som Libyen

Läget i Libanon riskerar att eskalera ytterligare och kan i värsta fall leda till en total kollaps. Det säger Mellanösternexperten Bitte Hammargren till TT.

– Det är ett fruktansvärt farligt läge, säger hon.

Hammargren pekar bland annat på att den humanitära krisen kommer att förvärras, samtidigt som länder som Iran och Kina försöker dra nytta av krisen för att flytta fram sina positioner i regionen.

– Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där det finns många olika parter som vill utnyttja läget.

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé påpekar även han allvaret i situationen.

– Libanon är på väg in i en djupare ekonomisk kris, med mer politisk splittring och myndigheterna är förlamade, säger han till Expressen TV.

Idag 13:57
Läs mer om Protesterna i Libanon
Frankrikes president Emmanuel Macron under givarkonferensen. Christophe Simon / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Givarländer utlovar 2,6 miljarder i stöd till Libanon

Flera länder donerar tillsammans motsvarande 2,6 miljarder kronor för att hjälpa Libanon efter de massiva explosioner som förstörde huvudstaden Beirut i tisdags och tog över 150 människors liv. Det beslutades under en givarkonferens anordnad av Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar AFP.

Enligt ett gemensamt uttalande från deltagarländerna kommer den ekonomiska hjälpen att levereras ”direkt till det libanesiska folket”, rapporterar al-Jazira.

Under konferensen, som anordnades som en videokonferens, uppmanade USA:s president Donald Trump regeringen i Libanon att utföra en ”komplett och transparent” utredning av explosionerna. Enligt ett uttalande från Vita huset sa han också att USA står redo att hjälpa till.

1 tim
En soldat i Beirut/Frankrikes president Emmanuel Macron. TT
undefined

Macrons vädjan: ”Libanons framtid står på spel”

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Libanons framtid står på spel och att landets ledare måste agera för ta till vara på den strävan efter förändring som folket ger uttryck för på Beiruts gator.

Macrons uttalande gjordes under inledningen av en virtuell hjälpkonferens för Libanon under söndagen, som väntas samla ledare för flera av världens största länder, rapporterar AFP.

– Vår uppgift är att agera snabbt och effektivt och koordinera vår hjälp på marken så att den når ut så snabbt som möjligt till det libanesiska folket, sa Macron.

Kostnaden för att återuppbygga Beirut efter tisdagens förödande explosioner väntas landa på miljarder dollar, skriver Reuters. Ekonomer förutspår att explosionerna kan leda till ett fall av landets bnp på uppemot 25 procent.

Idag 12:59
Demonstranter på Martyrtorget i Beirut / Manal Abdul Samad TT
undefined

Libanesiska ministrar avgår efter explosionen i Beirut

Två libanesiska ministrar avgick under söndagen, mot bakgrund av tisdagens stora explosion i huvudstaden och de efterföljande protesterna, rapporterar al-Jazira.

Under förmiddagen meddelade informationsminister Manal Abdul Samad att hon lämnar regeringen, samtidigt som hon bad om ursäkt för att ha svikit det libanesiska folket.

Senare under dagen bekräftade miljöminister Damianos Kattar att även han hoppar av.

I går protesterade runt 10 000 personer i Beirut mot de styrande i landet och under söndagen utbröt nya våldsamma protester.

Idag 08:49
Läs mer om Explosionen i Libanon

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Bostadsmarknaden glödhet – rekordmånga affärer i juli

Antalet bostadsaffärer på Hemnet ökade med 35 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. I Stockholms län var ökningen hela 50 procent. Det är den hetaste julimånaden i bostadssajtens historia, skriver TT.

Även Länsförsäkringar fastighetsförmedling vittnar om rekordsiffror. Där ökade försäljningarna i hela landet med 25 procent medan det i Stockholms län nästan skedde en fördubbling.

Mäklarfirmans vd Marcus Svanberg är överraskad av den stora ökningen men tror att det är en effekt av att många affärer uteblev i maj och juni, samt att folk varit hemmavid.

Hemnets analytiker Erik Holmberg är inne på samma linje och menar även att oron för fortsatta problem och prisnedgångar har minskat.

– Det är en väldigt tydlig vändning i hur folk uppfattar att marknaden kommer att påverkas framåt, säger han.

5 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Extremt låga” räntor drar upp bopriser till ny topp

De svenska bostadspriserna steg till en ny rekordnivå i juni efter en uppgång med 0,4 procent över hela landet, enligt morgonens siffror från Valueguard. Därmed har hela nedgången under den mest akuta coronakrisen återhämtats, skriver Direkt.

Mäklarhuset Bjurfors har noterat att temperaturen stiger igen på bostadsmarknaden.

”Våra visningar lockar allt fler och det finns redan signaler om förbättringar i konjunkturen. För den fortsatta utvecklingen på bostadsmarknaden är det också positivt att de extremt låga räntorna väntas bestå under överskådlig tid”, skriver vd Sven-Erik Kristensen i en kommentar.

17 jul
Illustrationsbild: Norra Tornen i Stockholm. Marko Säävälä / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bopriserna fortsätter öka: ”Ingen större coronaeffekt”

Coronakrisen verkar inte bita på bostadspriserna: den senaste månaden steg priserna på lägenheter i samtliga regioner, förutom i Storstockholm där priserna sjönk med 0,3 procent. Det visar SBAB Booli housing price index, som TT skriver om.

– Det är svårt att prata om några stora coronaeffekter, säger bankens chefsekonom Robert Boije till nyhetsbyrån.

Störst var prisökningen i Stormalmö under juli, med 3,4 procent, enligt statistiken.

2 aug
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden