Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Experterna: Krisen är redan här – då tvärstannar ekonomin

Regeringens krisåtgärder räcker inte och i takt med att företagens likviditet sinar vaknar den livsfarliga kreditfrossa som startade 1930-talets depression och Lehman-kraschen, menar nationalekonomen Stefan Fölster. "Nu riskerar vi ett "chicken race" bland företag som vill vara först i kön att få betalt”, säger den fristående analytikern Peter Malmqvist till fPlus.

Hittills har Coronakrisen handlat om ett gigantiskt efterfrågefall som dragit undan mattan för branscher som lever på att människor möts.

Men krisen riskerar att sprida sig till bransch efter bransch. Johan Eklund, vd och professor på Entreprenörskapsforum, uppgav nyligen till fPlus att nu står konsulter, frilansare och giggare av olika slag på tur.

– När företagen sätter sig ned och tittar framåt i den rådande osäkerheten så är risken överhängande att man då väljer att inte förnya kontrakt eller lägga ut nya uppdrag, sa Johan Eklund.

Tsunami av osäkerhet

Nästa steg i den tsunami av osäkerhet som snabbt sprider sig handlar om osäkerheten kring företagens betalningsförmåga. Något som riskerar att ekonomin i princip helt avstannar eftersom det innebär att företagen slutar att lita på varandra.

Det menar Stefan Fölster, nationalekonom och vd på Reforminstitutet och han jämför med 1930-talskrisen och Lehman-kraschen 2008.

– Det var båda kreditkriser som utlöstes av att några företag till en början inte kunde betala sina skulder. Det fick i sin tur konsekvensen att en allmän oro spred sig bland företag för sina leverantörskrediter och kundfordringar. Ovanpå det, började företagen även att oroa sig för förnyelsen av sina banklån. Då blir även banker väldigt restriktiva med utlåningen och vi får på så sätt en spridning som lätt skapar en allmän kreditfrossa som kan leda till en djup lågkonjunktur.

Stefan Fölster, nationalekonom och vd på Reforminstitutet HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens krisåtgärder handlar om att tillföra likviditet och betalningsförmåga till företagen för att de ska överleva. Men lika viktigt är att åtgärderna ska leda till att efterfrågekrisen inte spiller över till kreditsystemet och de finansiella transaktionerna. Det kan orsaka det totalstopp i systemet som Stefan Fölster varnas för.

Oroväckande signaler

Han menar dock att det finns tecken på att just denna osäkerhet nu sprider sig.

– Ja absolut, ett tecken är till exempel att marknaden för företagsobligationer har avstannat, samt att flera fonder som investerar i företagsobligationer har spärrats för uttag. Det betyder att marknaden ser en ökande risk för företagens betalningsförmåga i den annalkande lågkonjunkturen. Det späder på denna misstänksamhet, säger Stefan Fölster.

Han tror inte heller att steget sedan är långt från att den rådande osäkerheten på den finansiella marknaden för företagsobligationer även tar sig in i den reala ekonomin.

– De mindre företagen kommer att begära in sina kundfordringar så snabbt de kan. De kommer sannolikt inte att ge leveranskrediter längre. Företagens misstänksamhet när de gör affärer kommer att öka eftersom båda parter kommer att fundera på vilka risker de tar om motparten går under i denna extrema situation, fortsätter Stefan Fölster.

”Finns en naiv inställning”

Även Peter Malmqvist, fristående analytiker och kopplad till den företagsekonomiska institutionen vid Stockholms Universitet, tror att det kan bli trångt när likviditeten snabbt sinar.

Peter Malmqvist

– Det finns en slags naiv inställning som bygger på att vi i dessa Coronatider ska vara vänliga och ta hand om varandra. Det här är affärsmän vi talar om, och ingen vill bli rundad av någon annan, och även om regeringen gör detta så kommer det att spridas ett misstroende där vi riskerar ett ”chickenrace” bland företag som vill vara först i kön att få betalt. Det blir en ökad konkurrens om pengarna helt enkelt, säger Peter Malmqvist.

Svårt med motåtgärder

Drabbas företagen av akut kreditfrossa i Coronakrisens spår kan heller inte penningpolitiken göra särskilt mycket nytta.

– Det blir svårt att sätta in motåtgärder eftersom det handlar om företagens misstänksamhet gentemot varandra. Fastighetsbolagen blir osäkra på om de kommer att kunna få in hyror när deras kunder drabbas. Då oroar sig bankerna för säkerheten om de ska låna ut till fastighetsbolagen och så sprids oron vidare, säger Stefan Fölster.

Regeringen presenterade i veckan ytterligare ett krispaket med fokus på tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter, en statlig lånegaranti samt en tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher.

Lovvärda åtgärder - men räcker inte

Stefan Fölster tycker att det är lovvärt av regeringen men han tror inte att det kommer att räcka för att undvika den annalkande kredittorkan.

– Den större delen, alltså företagsakuten, är ju lån som inte hjälper företag som är på väg att förbruka sitt eget kapital. Men det kan hjälpa företag som har en robust balansräkning. En restaurang som ser det egna kapitalet snabbt förbrukas har jag svårt att se våga låna pengar. Det behövs större injektioner i de här företagen i form av direkta kostnadsersättningar eller avbrottsersättning som en följd av regeringens restriktioner.

– Delen med slopade arbetsgivaravgifter på lön upp till 25 tusen kronor per företag är ett plåster som kan hjälpa framförallt engångsföretag, men det adresserar egentligen inte risken för att en kredittorka kommer att spridas via företagen, fortsätter Stefan Fölster.

Peter Malmqvist är dock på det hela positiv till regeringens senaste krispaket.

– Regeringens paket fokuserar på det som är det omedelbara problemet och försöker hjälpa till att i första hand lösa likviditetsproblem för småföretag. Det är också rätt att i första hand dela ut pengar generellt. Tekniken med snabb återbetalning av skatt och avgifter är utmärkt. Detta går snabbare och är enklare än att försöka lösa långsiktiga soliditetsproblem. Pengarna måste ut snabbt, säger Peter Malmqvist.

Det finns däremot inget sätt att rädda företag som tappar 70–90 procent av intäkterna, vilket ofta verkar vara fallet i många servicesektorer och detaljhandeln. Det betyder också att konkurrensen om pengarna och misstänksamheten kommer att bestå, menar han.

– Vi måste få fart på intäkterna. Det regeringen möjligen skulle kunna åstadkomma är att göra hämtmat från en restaurang avdragsgill i kommande deklaration och på så sätt styra tillbaka en del konsumtion från ICA, Coop och Axfood, till restaurangerna.

Toppnyheter

WHO
Coronavirusets spridning – globalt

Över 18 000 nya virusfall i USA – världens högsta siffra

USA rapporterar 18 093 nya konstaterade fall av covid-19 det senaste dygnet. Den siffran är världens klart högsta. Spanien hade nästan 10 000 färre fall, men är trots det tvåa på samma lista med 8 189 nya bekräftade virusfall.

Med 63 159 nya bekräftade fall det senaste dygnet hamnar den totala siffran globalt på 634 835, visar WHO:s senaste dygnsrapport. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

WHO:s officiella dödssiffra är nu 29 957. Det är en ökning med 3 464 på ett dygn.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 29 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 30 mars klockan 06.15.

28 mar
Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Olsen.  STAFFAN CLAESSON / Bildbyrån
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor: Tveksamt om våra åtgärder ens har effekt

Hur länge det dröjer innan livet i Sverige kan återgå till det normala efter coronakrisen är experterna oense om. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar säger till Expressen att han tror att viruset kan finnas kvar hela sommaren och in på hösten.

Han tror dock att extremt kraftfulla restriktioner skulle kunna göra att det går snabbare, som att stänga ner delar av landet och inskränka möjligheterna för människor att träffas i slutna rum.

– Jag kan inte se att de restriktioner vi vidtagit är tillräckligt hårda för att ens ha effekt, säger Olsen.

Tidigare statsepidemiologen säger å sin sida till Aftonbladet att han tror att det värsta kan vara över i maj.

Igår 21:10
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ibrahim Baylan. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Risk för utländska uppköp när svenska företag krisar

Med starka balansräkningar, en svagare svensk krona mot dollarn och euron än på mycket länge och låga nivåer på aktiepriserna är svenska bolag nu mycket attraktiva för utländska aktörer, skriver Dagens Industri.

”Svenska bolag är vidöppna för bud”, säger en investmentbankir som Dagens Industri har talat med.

Näringsminister Ibrahim Baylan säger att den svenska regeringen är positiva till investeringar och att Sverige är ett öppet land, men är medveten om sårbarheten. Han menar att det finns en beredskap från regeringen att ingripa.

Samtidigt väcker liknande scenarion politisk vrede i exempelvis Tyskland. Landets näringsminister Peter Altmaier uttalade sig i frågan förra veckan med anledning av konflikten kring det tyska företag Curevac, vilket Donald Trump enligt uppgifter ska ha erbjudit en stor summa pengar för att flytta till USA:

”Till alla i hedgefonder och på andra ställen som ser fram emot att köpa det ena eller andra tyska bolaget billigt – tro inget annat än att vi är fast beslutna att att stå vid våra bolags sida”.

Igår 18:55
Magnus Billing, Alectas vd. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolunds utspel om slopad utdelning möter hård ktrik

Finansminister Per Bolund kritiseras av flera stora bolag på Stockholmsbörsen efter sitt utspel om att alla bolag bör slopa sin utdelning, skriver Dagens Industri.

”Det är bolagsstyrelserna som ska göra bedömningar om utdelningar. Det är rimligen inte något staten eller Per Bolund ska ha åsikter om”, säger Alectas vd Magnus Billing, som får medhåll av bland annat Cevians grundare Christer Gardell.

Enligt Magnus Billing är det samtidigt inte lämpigt att de bolag som behöver statligt stöd på grund av coronakriset har kvar sina utdelningar.

Kapitalet behövs då uppenbarligen bättre i bolaget. Det är dessutom helt adekvat att staten ställer motkrav på sitt stöd till bolag”, anser Magnus Billing.

Christer Gardell menar å sin sida att det är fel att politiker bestämmer hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut och de besluten tas av bolagens styrelser. Han argumenterar också för att utdelningar är en viktig del i en dynamisk kapitalmarknad.

Igår 20:06
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

Igår 15:22
Läs mer om Den svenska konjunkturen