Framtidens pensioner

Experter till företagare: Så räddar du pensionen

Egenföretagare är inte bara ytterst ansvariga för sin tjänstepension. De är också mer utsatta för ekonomiska risker när de väljer försäkring, varnar pensionsexperter. ”Risken är att placeringarna hamnar rakt ner i källaren”, säger pensionsexperten Ingvar Backle till Arbetsmarknadsnytt.

Egenföretagare måste bli bättre på att skilja en tjänstepension från en annan, annars riskerar de att bli ekonomiskt utsatta i framtiden. Det varnar pensionsexperter.

– Risken är att placeringarna hamnar rakt ner i källaren, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv, till Arbetsmarknadsnytt.

Han fortsätter:

– Det kan vara svårt att avsätta för mycket pengar när du precis har startat företag. Men så fort möjligheten finns, kanske efter två, tre år måste du börja tänka på att dels ta ut en marknadsmässig lön och dels en tjänstepension baserat på den lön du har lyft.

Men det finns skillnad på tjänstepension och tjänstepension. Det menar Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. För Arbetsmarknadsnytt berättar han att för att uppnå en pensionslösning som kan likställas med den anställde, måste egenföretagaren försäkra sig att tjänstepensionen innehåller traditionell försäkring.

– En traditionell fondförsäkring garanterar minsta utbetalning av pension och försäkringsbolaget sköter alla investeringsbeslut. Det är en självklar del i den kollektivavtalade tjänstepensionen, men det är inte alls lika självklart för egenföretagare, säger Mattias Munter.

Problemet är att traditionella försäkringar är mindre populära att marknadsföra vilket gör att de hamnar i skymundan för alternativet: Fondförsäkring, med andra ord fondplaceringar.

– Traditionell försäkring är bra inte minst för den stora grupp människor som saknar intresse att noggrant följa sina pensionsplaceringar. Men det har i stället blivit populärt i pensionsindustrin att erbjuda olika typer av fonder, säger Ingvar Backle.

Men är det fel med att investera i fonder? Det beror på vem företagarens riskprofil, menar han.

– Här måste du fråga dig själv hur riskvillig du är, hur mycket tid du vill lägga på dina egna investeringsstrategier och framför allt vilken tidshorisont du har. När lågkonjunkturen nu knackar på dörren kan vi se rejäla svängningar på börsen. I värsta fall kan tillgångarna falla rakt ner i källaren och fondens värde bli noll. Skulle detta hända behöver du en tillräckligt lång tidshorisont för att kurserna ska kunna hinna återhämta sig innan du går i pension, säger Ingvar Backle.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer