Den svenska kronan

Experter: Stort lyft väntar kronan

Kronan är undervärderad och kommer att öka med över 5 procent fram till februari 2020, hävdar två tunga ekonomer i Realtid.

Luc Luyet på Banque Pictet i Genève och Kamal Sharma på Bank of America Merrill Lynch i London menar att den svaga svenska kronan är undervärderad.

– Kronan kommer att stärkas till 2020 eftersom den är mycket undervärderad. Riksbanken borde fortsätta att höja räntorna (när inflationsmålet är uppnått) och den ekonomiska aktiviteten i euro-området borde stabiliseras under andra delen av året. Vi förutspår att kursen kommer att vara runt 10,30 sek per euro, säger Luc Luyet.

Kronans ras beror enligt Luyet på Riksbankens agerande med inflationsmålet och den negativa styrräntan. Andra faktorer är den svaga europeiska ekonomin in och rädsla för ökade spänningar i världshandeln. Den svenska ekonomin är mycket beroende av utrikeshandeln.

Kamal Sharma anser också att kronkursen är för låg.

– Vi tycker att den svenska kronan är en av de mest undervärderade G10-valutorna. Vår prognos är att den stärks från dagens 10,84 kronor per euro. I januari 2020 kostar en euro 10,25 kronor, säger han till Realtid.

Kamal Sharma menar också att problemet är Riksbankens mycket konservativa strategi.

– Det faktum att Riksbanken verkar betrakta den svenska ekonomin med andra ögon än övriga aktörer är en källa till frustration, säger han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

Igår 12:39
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt