Experter: Så ställer du om mitt i krisen
Den nya coronavågen ställer företagen inför tuffa utmaningar. Nu tipsar ekonomer om hur företagen bäst ställer om och hur de mest effektivt använder krisstöden.
Samtidigt som det har uppstått en ny våg av coronasmitta och medföljande restriktioner så flaggas det från olika håll för att de olika stöden inte räcker till eller når fram. Nu är det dags att tänka om och rusta inför nya svåra tider.
Américo Fernández, företagarekonom på SEB, säger att det första man bör göra som företagare är att ”corona-testa” sin verksamhet – oavsett läge.
– Man ska se över hela sin verksamhet. Hur ser ens kundstock ut? Är det kunder som har försvunnit? Har man fått några nya? Har de förändrat sitt beteende? Det handlar om att matcha verksamheten med det som efterfrågas i dag och ta höjd för att stora delar av 2021 kan bli en övervintringsperiod, säger han.
Américo Fernández betonar att om företaget inte är anpassat till de nya tiderna är det dags att ställa om, kanske med hjälp av omställningsstödet. Företaget bör identifiera i vilken fas det ligger i. Kanske är det trots allt tillräckligt rustat för att växla upp, eller etablera nya samarbeten.
– Man ska också gå tillbaka till likviditetsanalysen. Se över vilka intäktströmmar du har. Finns det något du kan luta dig mer på om en andra våg plötsligt skulle göra att det blir jobbigare? påpekar han.
Américo Fernández, företagarekonom på SEB.
Ulrika Immo, affärsutvecklare på Handelsbanken, säger att coronakrisen förmodligen har förändrat stora delar av samhället för alltid. Till exempel har företagen tvingats digitaliseras snabbare än vad många hade räknat med. Det är därför viktigare än någonsin att hitta sin nisch för en långsiktig överlevnad.
– Vissa tjänster kommer det inte att finnas behov av längre då behoven förändras på grund av pandemin och nya affärsverksamheter kommer att bli eftertraktade, konstaterar hon.
Krisen fördjupas
I dagsläget har flera svenska regioner infört nya utökade restriktioner på grund av den ökade smittspridningen. Runt om i världen sker återigen flera lock-downs. Många företagare talar om en andra våg och en del har redan börjat drabbas. Och häromdagen kom beskedet om att allmänna sammankomster i Sverige begränsas till åtta personer.
Johan Löf, senior ekonom på Handelsbanken, säger att världsekonomin upplevde en kraftig uppgång i ekonomisk aktivitet när den öppnade upp under sommaren, men att återhämtningen nu är mer ”trevande”. Och nu pekar allt fler experter på en utdragen kris.
– Så länge som den här pandemin fortgår står vi och stampar i den här förhöjda osäkerheten om framtiden. Det gör att många företag och hushåll skjuter upp investeringar, konsumtion och nyanställningar, säger han.
Johan Löf varnar för att hela 2021 mer eller mindre kommer att präglas av pandemin.
– När vaccineringen kommer igång på allvar kan framtidstilltron öka och fler kommer att våga investera och konsumera. Men att komma tillbaka till samma konsumtionsnivå som innan krisen, det dröjer fortfarande till nästa år, säger han.
Så kan företagen ställa om
Enligt Johan Löf tog Sverige under hösten ikapp mer än hälften av vårens stora ras, men att lyckas uppnå en BNP på samma nivå som före krisen dröjer till 2021. Han säger att man bör ha i tanke att ekonomin i vanliga fall brukar växa med ett par procent varje år. På Handelsbanken är bedömarna dessutom oroade över återhämtningen i Euroområdet.
– Många länder har stora utmaningar i att klara av att stimulera ekonomin med finanspolitik. Den europeiska ekonomin brukar vara viktig för svensk del så det är ett mörkt moln på horisonten, säger Johan Löf.
Johan Löf, senior ekonom på Handelsbanken.
Redan innan de utökade restriktionerna hade återhämtningen i den svenska ekonomin börjat komma av sig. Branscher exponerade mot hushållens beteende, som hotell- och restaurangbranschen, har träffats särskilt hårt av detta.
Américo Fernández har flera idéer på hur framförallt företag inom besöksnäringen kan ställa om till en tåligare verksamhet. Att göra om hotellokaler till kontorshotell är ett förslag. Nu söker många företag efter ett billigare alternativ till kontorslokaler. Även Ulrika Immo har en del tips.
– Företag måste hitta nya vägar att nå ut med sina varor och tjänster till sina kunder. Det kan till exempel vara att börja sälja sina varor digitalt, erbjuda hemkörning vid köp eller använda digitala lösningar för föreläsningar och utbildningar, säger hon.
Ulrika Immo säger också att företag bör se över sina lokalytor. Nu när många arbetar hemifrån kanske lokalerna inte behöver vara så stora. Samtidigt kan vissa andra arbetsplatser, där personalen inte kan jobba hemifrån men måste hålla distans, i stället behöva större ytor och fler arbetsrum.
Ett annat tips är att alltid ha en bra dialog med sin bank för diskussion kring kapitalstruktur och likviditetshantering, påpekar hon.
Digitalisering och hållbarhet viktigt
En aspekt som både Ulrika Immo och Américo Fernández lyfter fram är det ökade behovet av digitalisering. Allt fler personer handlar på nätet på grund av pandemin. Men även sedan tidigare var detta en ökande trend, framförallt bland unga. En annan viktig faktor inför framtiden är att integrera social och miljömässig hållbarhet i hela sin affärsverksamhet.
– När man tänker på investeringar framöver är det bra att fokusera på hållbarhet. Företagets framgångar är beroende av kunders, anställdas och andra intressenters förtroende för att företaget agerar på ett ansvarsfullt sätt. Då är öppenhet kring hållbarhetsarbetet en förutsättning. Det tror vi på som en stor konkurrensfördel, säger Ulrika Immo.
Ulrika Immo, affärsutvecklare på Handelsbanken.
Américo Fernández är inne på samma linje. Han säger att det inte bara är kunder som efterfrågar hållbara produkter och tjänster.
– Man ska se det här med digitalisering och hållbarhet som en attraktionskraft för att locka den kompetens som behövs för att stå stark under nästa år, säger han.
Américo Fernández påminner också om att det finns ett investeraravdrag som kan underlätta för det företag som har planer på att växla upp. Även Ulrika Immo påpekar att det är viktigt att fortsätta att investera i företaget, så länge den initiala kostnaden inte blir för stor att hantera.
– Den som har fysiskt kapital i sin verksamhet måste investera för att inte tappa produktionskapacitet, säger hon.
Américo Fernández är noga med att påpeka att företag som har tagit del av omställningsstödet nu bör vara vaksamma med att göra utdelningar. Den som gör en utdelning och samtidigt har fått ta del av omställningsstödet riskerar att bli återbetalningsskyldig. Och det är ännu oklart hur länge begränsningarna ska gälla.
Nyligen meddelade regeringen att enskilda näringsidkare med omsättningstapp nu har rätt att söka coronastöd. Men fram till nyligen såg det annorlunda ut. Enligt en undersökning som SEB genomförde i våras uppgav personer som driver enskild firma att eget sparande var den åtgärd som de främst använde till att parera krisen, berättar Américo Fernández.