Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Plastpåseskatten

Experter: Så mycket ökar utsläppen med plastpåseskatten

Kritiken mot plastpåseskatten är benhård. Nu bekräftar experter uppgifter om att regeringen använde sig av gammal statistik för att driva igenom den hårt kritiserade plastpåseskatten. ”Man har gett utredningen ett mål att skriva mot och utredningen har inte haft till uppgift att analysera andra styrmedel än skatt”, säger skattejuristen Robert Lönn till fPlus.

Tre kronors skatt på bärkassar när du handlar mat i fortsättningen. Och varje frukt- och grönsakspåse beskattas med 30 öre. Det blir verklighet när den nya lagen om skatt på plastbärkassar träder i kraft nästa år. Skatten har redan från början varit starkt kritiserad och nu vänder sig näringslivet mot att utredningen varit bristfällig och att resultatet blir allt utom miljövänligt.

Enligt Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM, innovations- och kemiindustrierna i Sverige, finns det inget positivt med att skatten införs.

– Den nya skatten kommer att leda till minskad återvinning av plast, ökad användning av förpackningar, ökad resursförbrukning och ökade koldioxidutsläpp. Det är väldigt svårt att se någon klimatnytta med det, säger hon.

Känslan i branschen är att det känns sådär att vi arbetat hårt för att minska koldioxidutsläppen. Det enda vi får är skatt.

Hon menar att den svenska marknaden varit unik ur ett internationellt perspektiv då plastbranschen arbetat mycket tätt med handeln under flera årtionden. I dag är mellan 75 till 80 procent av alla plastbärkassar som tillverkas i Sverige fossilfria, enligt IKEM.

– Enligt våra beräkningar används ungefär 20 000 ton återvunnen plast för att tillverka plastbärkassar i dag. Att den nya skatten kommer att leda till minskad användning av plastbärkassar resulterar då också till att återvinningen av plast minskar. 

Inget gehör från politiken – ”Det enda vi får är skatt”

Lena Lundberg berättar att branschen från första början har varit starkt kritiska till förslaget och in i det sista haft förhoppningar om att skatten skulle differentieras. Det vill säga att den skulle göra skillnad på om en plastbärkasse har fossilt ursprung eller är gjord av förnybara källor.

– Känslan i branschen nu är att det känns sådär att vi arbetat hårt för att minska koldioxidutsläppen och fokusera på cirkulär ekonomi och inte får något gehör från politiskt håll för vårt arbete utan det enda vi får är skatt.

Under veckan har regeringen remitterat ett förslag om skatt på plastbärkassar till lagrådet.

– Jag tror fler konsumenter kommer att använda samma påse fler gånger när det kostar några kronor extra. Det kan bli en vinst för miljön och minskad nedskräpning, säger biträdande finansminister Per Bolund, i ett pressmeddelande.

Utsläppen ökar med 40 procent

Enligt IKEM:s undersökning används runt 75 procent av alla plastbärkassar efter att man kommit hem från affären som soppåsar och 20 procent återanvänds igen som bärkassar. I dag produceras egentligen inga soppåsar i Sverige utan köps in från utlandet. De är i regel uppbyggda av fossil plast, berättar Lena Lundberg.

– Enligt våra beräkningar skulle en halverad användning av plastbärkassarna och en lika stor ökning av soppåsar öka koldioxidutsläppen med cirka 3 000 ton, vilket är en ökning med 40 procent.

Hon menar även att den nya skatten kan leda till att de plastpåsar för frukt och grönt i butikerna försvinner.

– Istället kommer butikerna antagligen färdigförpacka frukt och grönsaker vilket gör att kunden blir styrd att köpa det antal som finns i förpackningarna oavsett behov. Då är det ganska lätt att anta att både matsvinnet och mängden förpackningar ökar.

”Bara ett sätt att inbringa pengar till statskassan”

Den nya skatten på plastbärkassar är ett utmärkt exempel på symbolpolitik som inte har något med miljön att göra, menar Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert och ansvarig hållbarhet på Svensk Handel.

– Det är endast ett sätt att inbringa pengar till statskassan. Det är en skatt i grön förklädnad som påstås vara bra för miljön samtidigt som risken är stor att effekten blir den motsatta, säger han.

Sedan 2017 har branschen haft lagstiftning kring att informera om plastbärkassars miljöpåverkan och åtgärder för att minska förbrukningen. Magnus Nikkarinen, berättar att det arbetet gått mycket bra och resulterat i att mängden plastbärkassar redan minskat väsentligt.

Har kraftsamlat – ”går redan i rätt riktning”

Enligt Naturvårdsverkets prognos kommer vi under 2019 hamna på 91 platsbärkassar per person, vilket är nära målet på 90 påsar per person som skulle uppnåtts 2019. Myndighetens statistik visar även på en minskning från 2017 från 114 plastbärkassar per person.

– Handeln har verkligen kraftsamlat sedan lagstiftningen om minskning av plastbärkassar trädde i kraft 2017. Att många handlare redan tar betalt och informerar om plastbärkassarna har gjort att antalet minskar. Det är faktiskt helt obegripligt att man nu sätter skatt på något som går i rätt riktning redan, säger Magnus Nikkarinen.

Domeij: ”Symbolpolitik som sänder fel signaler”

Kritiken har även hörts från Åsa Domeij, tidigare ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet och numera hållbarhetschef på Axfood.

”Det är symbolpolitik som sänder fel signaler till både konsumenter och näringsliv vad gäller omställning till en mer cirkulär ekonomi. Plastbärkassarna är inte heller sådana som skräpar ned eftersom de används som soppåsar eller lämnas till materialåtervinning”, skrev hon i sin blogg på Axfood:s hemsida i slutet av september.

Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv, menar att det finns en övertro på att skatter ska lösa alla miljöproblem.

– Den nya skatten på plastbärkassar kommer bara att skapa en betydande administrativ börda för företagen. Det är kort och gott bara ett sätt för staten att få in pengar till statskassan.

”Gett utredningen ett mål att skriva mot”

Han menar även att det är anmärkningsvärt att regeringen i höstbudgeten skriver:

”Det lämpligaste styrmedlet i syfte att minska förbrukningen av plastbärkassar är enligt regeringen en punktskatt”.

– Man har gett utredningen ett mål att skriva mot. Utredningen har inte haft till uppgift att analysera andra styrmedel än skatt. Därför kan man inte konstatera utifrån utredningen att skatt är det bästa alternativet. Om miljön är fokus borde utredningen givetvis ha undersökt flera styrmedel för att se vilket som är bäst för miljön, säger Robert Lönn.

Bortsett från statistik

Ytterligare ett tecken, enligt Robert Lönn, på att utredningen valt att fokusera på att få sin tes bekräftad handlar om nedskräpningsargumentet.

– I promemorian hänvisar man till ”Skräprapporten 2018” från Håll Sverige Rent. Men man har på något sätt undvikt att se att ”Skräprapporten 2019” släppts och den visar att antalet nedskräpade plastbärkassar minskat med 50 procent på de stränder där mätningarna gjorts. Det här tycker vi visar på att regeringen valt att bortse från att arbetet som skett inom handeln för att minska plastbärkassarna faktiskt gett resultat.

Han menar även att det inte råder några tvivel om att plaster i världshaven är ett stort globalt problem.

– En svensk skatt på plastbärkassar är dock inte lösningen för att komma till rätta med den viktiga globala ödesfrågan för våra hav då 90 procent av plasten i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika, säger han.

fPlus har sökt biträdande finansminister Per Bolund.

Fakta: Förslaget är att skatten tillämpas från 1 maj 2020 och den beräknas ge 2,1 miljarder kronor i ökade skatteintäkter 2020.

Toppnyheter

Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

4 tim
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar måste fortsatt sitta i karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

2 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Stort charterbråk efter Tuis flyg – svenska turister på Rhodos väcker heta känslor

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

3 tim
Harry Nakos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland lägger fram stödpaket på 36 miljarder

Grekland presenterade i dag ett stödpaket på 3,5 miljarder euro, motsvarande drygt 36 miljarder svenska kronor, för att landet ska klara sig genom pandemin. Det skriver Finwire och hänvisar till ett tal av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Pengarna ska gå till att stötta verksamheter som drabbats av krisen. Dessutom kommer landet införa skattelättnader för företag som tappat mer än en tredjedel i omsättning under de senaste sex månaderna.

4 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jean Castex Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
Macrons Frankrike

Corona-koordinatorn Jean Castex ny premiärminister

Frankrikes president Emmanuel Macron utser Jean Castex till ny premiärminister. Castex har under våren haft ansvar för öppningen av det franska samhället efter nedstängningen i samband med coronapandemin.

Det var under förmiddagen som beskedet kom att den sittande franske premiärministern Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår.

Anledningen till den politiska rockaden har bara kommenterats i korthet.

”Dags för en ny etapp”, heter det i ett uttalande.

Macron har varit hårt pressad, bland annat av coronakrisen och av dåliga resultat i förra helgens lokalval. Trycket på honom att leverera förnyelse inför presidentvalet 2022 är stort.

6 tim
Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
undefined

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

Idag 07:42
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

Idag 08:51
Läs mer om Macrons Frankrike