Experter: Ringhalsbudet är seriöst – "Stora industrier intresserade"
fPlus kunde nyligen avslöja att ett privat initiativ planerar att rädda kärnkraftverket Ringhals 1. Nu säger experter och politiker till fPlus att erbjudandet måste tas på allvar, trots att Vattenfall vill gå vidare med nedstängningen. ”Den svenska industrin är riktigt orolig för framtiden”, säger forskaren Mats Nilsson till fPlus.
Nyligen kunde fPlus avslöja att ett affärkonsortium söker efter investerare för att kunna driva kärnkraftverket Ringhals 1 vidare.
Vattenfall har uppgett att det inte finns plats för Ringhals på den svenska energimarknaden och menar att nedstängningen som planeras efter nyår är ett ekonomiskt rationellt beslut.
Sveriges målsättning är att elproduktionen ska vara hundra procent förnybar 2040 och för att lyckas med det fasas nu stora mängder vindkraft in i elsystemet.
Det är en utveckling som flera experter och myndigheter varnar för. Svenska Kraftnät har till exempel i flera rapporter pekat på att avvecklingen av planerbar energi som kärnkraft kan få allvarliga konsekvenser för elsystemet.
Mats Nilsson, docent och nationalekonom med inriktning på energi- och miljöproblem vid Södertörns högskola, menar att detta privata initiativ ger en tydlig signal till politiken om att marknaden anser att det måste finnas tillgång till planerbar baskraft i framtiden.
– Jag tror att den svenska industrin är riktigt orolig för framtiden och att de här diskussionerna är ett tecken på det. Man ser att planerbar kärnkraft läggs ned alldeles för snabbt vilket bäddar för en väldigt volatil prisbildning och en allmän osäkerhet. Vi får inte heller glömma att skatten på kraftvärme resulterar i att även det planerbara energislaget får det svårare att överleva på marknaden.
Senast igår i tidningen Dagens Industri gick flera energijättar ut och varnade för att sommarens händelser, då Svenska kraftnät var tvungna att panikköpa systemtjänster av Ringhals 1 för att balansera upp elsystemet, kommer att upprepas.
– Liknande, eller ännu allvarligare problem, kommer sannolikt att uppstå igen. Därför är det oerhört bråttom att det vidtas åtgärder för att komma till rätta med de stora obalanserna och bristerna som nu hotar elförsörjningen där underskottet på planerbar produktion i främst södra och mellersta Sverige blivit ett allt mer akut problem, sa Johan Svenningsson Sverigechef på Uniper till Dagens Industri.
Göran Hult, chef för Fortums kärnkraft i Sverige, varnade för att den svenska elmarknaden befinner sig i kris.
– Marginalerna krymper, prisområdesskillnaderna ökar och Svenska Kraftnät har tvingats till en rad näst intill panikartade upphandlingar av olika systemtjänster för att det inte ska bli svart i södra Sverige, uppgav han till Dagens Industri.
Man varnar också för att det kommer att bli värre av att Ringhals 1 stängs vid nyår.
”Dyrt med kraftiga prisskillnader och ett osäkert elsystem”
Det finns en tradition i den svenska industrin att även investera i och äga energiproduktion. Skogsföretaget Stora-Enso har tidigare varit stora ägare av vattenkraft och kärnkraft. Holmen har fortfarande innehav i vattenkraften och har även byggt ut vindkraft.
I samband med avregleringen av den svenska elmarknaden avvecklade dock industrin stora delar av industrin sina energiinnehav.
– Jag kan tänka mig att stora energiintensiva industrier, som till exempel Stora Enso, skulle kunna vara intresserade av det här projektet. SSAB är också med sitt gasdrivna hybritprojekt en tänkbar intressent eftersom gasframställning kräver stora mängder energi, säger Mats Nilsson
Johan Bruce är energidirektör på Skogsindustrierna och verksamhetsansvarig på SKGS som är den svenska basindustrins energisamarbete.
– Vad man kan konstatera efter sommarens krissituation för elsystemet i södra Sverige är att det specifikt handlade om västkusten och att Ringhals 1 behövdes för att stötta upp elsystemet just där. Det visar hur beroende vi fortfarande är av kärnkraft. I alla fall i det korta perspektivet.
Mats Nilsson ser en risk att företag i framtiden förlägger sina investeringar på andra plaster om det svenska elsystemet inte kan garantera stabilitet.
– Kraftiga prisskillnader och ett osäkert elsystem är dyrt. Resultatet kan bli att industrin lägger sina investeringar på annat håll eller att man lägger ned. Finland är ett land som man då kan tänkas att gå till eftersom man där har en idé om hur både kärnkraft och industri ska kunna behållas.
”Ringhals 1 kommer att stängas”
Inom politiken har planerna på att driva Ringhals 1 vidare väckt uppmärksamhet. Lars Hjälmered, moderaternas energipolitiska talesperson och ordförande i näringsutskottet menar att staten borde ta erbjudandet på allvar.
– Vattenfall har gjort en affärsmässig kalkyl, men vi och andra menar att man måste göra en samhällsekonomisk kalkyl. Att lägga ned Ringhals 1 kanske är bra för Vattenfall, men inte för Sverige. Ringhals 1 är också helt uppdaterat säkerhetsmässigt efter att Vattenfall gjort nödvändiga investeringar. Nu handlar det om politisk vilja och jag skulle önska att Vattenfall och regeringen, inte minst efter sommarens händelser, släpper sargen och seriöst överväger detta erbjudande.
Arman Teimouri, klimatpolitisk talesperson för Liberalerna, menar att det absolut är värt att ta initiativet på allvar.
– Det är flera aktörer som påvisat att det fortfarande finns en affär i att driva Ringhals 1 vidare. Och om det nu finns ett konsortium som ser detta och vill satsa så är det jätteintressant. Det ska bli spännande att följa. Sen är det självklart så att detta är inte en uppgörelse man sätter ihop på en dag.
– Men det kanske viktigaste argumentet för att driva Ringhals 1 vidare är dess stabiliserande effekt på elsystemet. Den kan inte vindkraften tillhandahålla idag. Vi såg alla vad som skedde i somras när Svenska Kraftnät fick gå in och panikupphandla systemtjänster av Ringhals för att upprätthålla stabiliteten i systemet, menar Camilla Brodin, Kristdemokraternas närings- och energipolitiska talesperson.
När fPlus kontaktar Vattenfall skriver energijätten att det inte är aktuellt att driva Ringhals 1 vidare.
”Reaktorn Ringhals 1 kommer att stänga enligt plan vid årsskiftet 2020/21 och nu återstår bara 3 månaders drift. Planeringen för stängning är långt framskriden och driften optimerad inför stängningen. Vattenfall beslöt stänga Ringhals 1 år 2015, frågan om försäljning är inte aktuell. Ringhals satsar nu på effektiv avveckling av Ringhals 1 och 2 och säker och stabil långtidsdrift av reaktorerna Ringhals 3 och 4”, skriver Torbjörn Wahlborg produktionschef Vattenfall.
fPlus har sökt näringsminister Ibrahim Baylan som är ansvarig för statens ägande i Vattenfall. Han pressekreterare hälsar att han avböjer att kommentera. Även Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt har sökts men utan framgång.