Stefan Ingves. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Experter: Riksbanken kan tvingas till minusränta igen

Den ekonomiska utvecklingen de senaste veckorna kan tvinga Riksbanken att sänka räntan till minus igen, skriver Aftonbladet.

I december höjde Riksbanken reporäntan till noll efter flera år av minusränta. Igår sänkte den amerikanska centralbanken Federal Reserve sin ränta i ett försök att stimulera den fallande börsen. Enligt flera experter som Aftonbladet pratat med kan Feds sänkning komma att påverka den svenska reporäntan.

– Den svenska Riksbanken är ingen isolerad ö och nu visar Fed att man verkligen tar coronavirusets effekter på stort allvar, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank, är inne på samma spår.

– De kan bli tvungna att gå tillbaka till minusränta, säger hon.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror däremot att sannolikheten för en räntesänkning i Sverige är fortsatt låg.

– Minusränta signalerar kris och jag tror att Riksbanken i det längsta kommer att dra sig för att ta ner räntan i de territorierna igen, säger hon till Aftonbladet.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

5 jun
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer