Unga på arbetsmarknaden

Experter: Därför försvinner ungdomarnas jobb

En redan hög ungdomsarbetslöshet riskerar att bli högre, varnar flera experter. Det är automatiseringen som hotar de jobb som traditionellt har varit de ungas steg in på arbetsmarknaden, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige har hållit sig på relativt höga nivåer sedan år 2000. I slutet av förra året låg den på 16,3 procent, att jämföra med den totala arbetslösheten som låg på drygt sju procent. Men nu finns det en risk för att ungdomsarbetslösheten ökar ännu mer de kommande åren, till följd av automatiseringen. Det menar nationalekonomen Stefan Fölster.

– På 80-talet, till exempel, var det lätt att hitta sommarjobb. I dag är det en väldigt stor grupp som inte sommarjobbar längre. Enkla rutinjobb finns inte kvar i samma utsträckning, berättar han.

Mest påtaglig är automatiseringen inom detaljhandeln, menar Stefan Fölster. Han säger att till exempel självbetalning och konkurrensen från e-handeln minskar personalstyrkan i butiker. Det betyder också att det blir allt viktigare att den kvarvarande personalen har erfarenhet av yrket, vilket inte alltid unga har.

Allt mer teknikdrivet

Hans Tjernström, som är presschef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, förklarar att handeln i dag genomgår en ”enorm omställning” där allt mer satsas på lager- och logistikverksamhet, som till viss del är automatiserad.

– Handeln har blivit mer teknikdriven. I dag köper vi varannan bok och var tredje elektronikpryl på nätet, säger han och fortsätter:

– E-handeln är inte lika personalintensiv. Det kommer att bli upp till 50 000 färre jobb inom svensk sällanköpshandel, det vill säga allt som inte är mat, fram till 2030. Detta beror även på att vi kommer att tappa försäljning till utländska aktörer.

Var femte ungdom upp till och med 24 år som i dag går till ett jobb arbetar inom handeln. I takt med att e-handeln växer så blir det viktigare för fysiska butiker att hitta sin konkurrensfördel. Av den anledningen håller Hans Tjernström med Stefan Fölster, om att arbetserfarenhet hos de anställda kommer att vara en allt mer eftertraktad egenskap för företagen.

– Däremot behöver inte erfarenhet per automatik vara knutet till ålder, även om man får erfarenhet om man har jobbat länge.

Egenskaperna som kommer att bli allt viktigare inom handeln är kunskapsintensiv kompetens inom bland annat teknik, programmering och logistik, främst i huvudkontoren, säger Hans Tjernström.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer