FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

Experten tipsar: Så lyckas du bäst när du startar företag

Ska du starta företag? Då gäller det att du förbereder dig noga, så du kan undvika fallgroparna. Aftonbladet har samlat experternas tips som får dig att lyckas.

Att starta ett företag är inget litet projekt så det gäller att du är redo med en buffert för att klara av de första månaderna. Américo Fernández, företagsanalytiker på SEB, tipsar om att den bör ligga på fem till sex nettolöner så att du kan känna dig trygg medan du kommer igång.

Ett annat tips är att skaffa en hemsida tidigt i processen, som en del i att locka kunder redan från början. Det, och att ibland söka extern hjälp med firman, är två av Boo Gunnarsons, företagarexpert på Visma, tips inför bolagsstart.

Exempelvis kan det vara bra att ha kvartal- eller halvårsavstämning med en redovisningskonsult.

Gällande fallgroparna som man bör undvika menar experterna att de viktigaste är att man har en tydlig strategi, annars riskerar man att få tunnelseende.

– Man bör fundera på hur länge man ska fokusera på sin strategi och vad man är beredd att offra. Sätt upp en plan för hur du ska agera om idén inte håller om ett år. Annars kan man hamna i en spiral med förlust efter förlust, säger Américo Fernández till Aftonbladet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer