Experten: Snart blir Afrika superhett för svenska företag
Med det nya frihandelsavtalet som träder i kraft nästa år väntas Afrika bli en allt viktigare marknad för svenska företag. Andreas Giallourakis på Business Sweden i Kenya spår en boom för framför allt tre branscher.
Den första januari träder African Continental Free Trade Area Agreement (AfCFTA) i kraft. Avtalet är ett frihandelsavtal mellan 54 länder på den afrikanska kontinenten som ska främja handel och tillväxt i Afrika som helhet, med hjälp av minskade tullar och handelshinder inom Afrika.
Andreas Giallourakis är Handelssekreterare på Business Sweden i Kenya, och Marknadsområdeschef för Afrika. Han berättar att frihandelsavtalet kommer att sätta igång den interna handeln på kontinenten.
– Afrika är den kontinent som har minst handel internt, bara 17 procent, resten kommer utifrån. Jämfört med exempelvis EU där den interna handeln ligger på ungefär 60-70 procent. Anledningen är att det finns stora handelshinder mellan länderna. Det här kommer förändras i och med avtalet och det kommer vara oerhört positivt, säger Andreas Giallourakis.
Det här är ett projekt som enligt Andreas Giallourakis kommer att ta tid. Men på sikt kommer avtalet leda till färre handelshinder mellan länderna.
– Det kommer inte hända över en natt, kontinenten är komplex och divers, det är väldigt stor skillnad mellan länderna. Och skillnaderna inom länderna mellan stad och land är om möjligt ännu större. Det som man har kommit överens om nu är att avveckla handelshinder, harmonisera skattesatser, riva ned tullar och en konfliktlösningsmekanism ska sättas på plats. Allt detta kommer gynna den interna handeln.
Andreas Giallourakis berättar att Sverige redan idag exporterar en del till Afrika, framförallt industriprodukter. Tetrapak, Astra Zeneca och Ericsson är några av de aktörer som verkat här sedan en lång tid tillbaka. När avtalet kommit på plats kan kontinenten bli en attraktiv marknad för fler aktörer.
– Varje enskild marknad i Afrika är ganska liten, det handlar inte om så stora handelsvolymer. Siffrorna blir mer intressanta när man kan se hela kontinenten som en enhet. Det bor 1,3 miljarder människor här och befolkningen är ung. Enligt prognoserna kommer kontinenten växa med en halv miljard människor till 2050. Det innebär att ungefär en fjärdedel av den arbetsföra befolkningen i världen kommer att bo här.
Av de 1,3 miljarder människor som just nu bor i Afrika finns det många som har ett konsumtionsmönster som liknar det vi i väst har.
– Det finns stora grupper människor som handlar på samma sätt som vi gör. 150 miljoner människor i Afrika har en inkomst på över 5 000 dollar om året. Merparten bor koncentrerat i ett dussintal städer runt om kontinenten. Redan där finns en attraktiv konsumentmarknad för svenska bolag. Nu ser vi att befolkningen ökar samtidigt som inkomsten och urbanisering ökar, det innebär ännu fler attraktiva konsumenter.
Det ska bli lättare att nå de afrikanska konsumenterna när frihandslavtalet har trätt i kraft.
– Det finns stora handelshinder nu, att få in en container från EU i en hamn i Lagos kan ta tre veckor. Den typen av hinder kommer lösas succesivt i och med avtalet.
Andreas Giallourakis pekar på två sektorer som kommer att gynnas särskilt i Afrika inom en närliggande framtid.
– Den första sektorn är allt som drivs av en större och mer välmående befolkning. Redan idag ser vi att det finns nio stycken Stockholm i de fyra största städerna i Afrika om man tittar på antalet välmående hushåll med en inkomst på över 35 000 dollar om året i köpkraftsparitet. Det handlar inte bara om konsumtion och retail, det ställs nu högre krav på all typ av service, vilket kan ge möjligheter inom till exempel hälsovård och medicinteknik.
Den andra sektorn som Andreas Giallourakis räknar med kommer att gynnas av avtalet är tillverkningsindustrin.
– Här handlar det om flera trender. Många globala företag börjar nu se över sin försörjningskedja och vill flytta sin produktion närmare hem. Då tittar man kanske i första hand mot Östeuropa, men det är inte säkert att man kan hitta arbetskraft där. Då breddas sökljuset och Nordafrika kan bli attraktivt för den typen av etableringar. Jag tror att Afrika kommer bli en större del i varuförsörjningen av Europa. Det kommer också byggas fler fabriker i Afrika för att varuförsörja Afrika när handelshindren minskar.
Här kan svenska företag komma in och försörja den producerande industrin.
– Då har vi det långa spannet med svenska företag som försörjer den producerande industrin med exempelvis verktygsindustri, med processtöd och med mjukvara.
Andreas Giallourakis tror att det även kommer finnas gott om investeringsmöjligheter i Afrika de kommande åren.
– Förhoppningen har funnits länge om att Afrika ska vara nästa förlovade kontinent, vilket än så länge inte infriats till fullo, men nu börjar det röra på sig. Jag tror att över tid kommer det finnas gott om investeringsmöjligheter och god tillväxt på kontinenten. Vi ser redan nu att det börjar växa upp intressanta tech-kluster i olika tätbefolkade områden. Det kommer in företag som har backning från riskkapital och kapitaliserar på de trenderna som jag har pratat om.