Mostphotos
Företagarjouren

Experten: Så håller du it-bedragare borta när du jobbar hemma

Allt fler företag låter medarbetarna jobba hemifrån på grund av coronakrisen. Samtidigt utnyttjar it-bedragare situationen. ”Vad ska du tänka på när du tar med jobbdatorn hem?” och ”Vad måste du som företagsledare tänka på när du skickar hem dina medarbetare?”. Säkerhetsspecialisten Carl Önne på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, reder ut.

Vad är det första du ska tänka på?
– När det gäller it-säkerhetsinformation till företag så är det två målgrupper som behöver lite olika råd och tips. Den ena är företaget eller företagaren. Den andra är medarbetarna som arbetar hemifrån som blir påverkad av reglerna och restriktionerna. Tydlig kommunikation är a och o, säger Carl Önne.

Vad måste ledningen tänka på?

Tydlig och enhetlig information till medarbetarna
Se till att alla medarbetarna är informerade om vad man får och inte får göra när man jobbar hemifrån via datorn. Det är viktigt att alla får samma information och att det inte uppstår oklarheter. Vad som gäller är naturligtvis olika för olika företag, men det kan handla om vilken dator man får ta med hem, vilken utrustning man får använda, hur man ska använda sociala medier, eller huruvida man får ladda ner dokument och så vidare. Har du inte hunnit ännu, så gör det nu. Bättre sent än aldrig. 

Identifiera begränsningar och prioritera
Företaget kanske inte har resurser att låta alla koppla upp sig hemifrån. Systemet kanske inte är dimensionerat eller också krävs det viss bemanning på plats. Då är det viktigt att ledningen kartlägger vilka som bör och vilka som inte bör jobba hemifrån. Här kan man behöva prioritera mellan medarbetarna. Kanske behöver man upprätta ett schema där man turas om?

Låt it-funktionen få rätt befogenheter och resurser
I kriser kan det vara svårt att prioritera bland resurserna. Men it-säkerheten riskerar att bli känsligare under en kris och därför bör just it-specialisterna och resurser att arbeta med detta. It-funktionen ska också kunna vara på tå när medarbetarna utsätts för krångel på något sätt, med uppkopplingar och dylikt.

Upprätta en policy för driftstörningar
I kristider är det vanligt med driftstörningar i systemen då de blir överlastade. Som företagsledare kan det vara viktigt att bestämma vilken typ av data som måste skyddas vid driftstörningar och vilka system som kan behöva uppdateras och sparas och hur ofta det behöver göras om systemen skulle braka samman. Vid hemarbete så är det viktigt att medarbetarna vet hur man uppdaterar och sparar sin data på rätt sätt.

Låt it-specialisterna vara delaktiga i ledningens beslut
It-specialisterna på företaget bör vara delaktiga i vad som händer under krisen så att de snabbt kan stötta ledningen och ge råd om det behövs. Vid kriser kan det uppstå situationer som gör hemarbetet osäkert, att kommunikation kommer på avvägar med mera. Kommunikationen bör vara direkt.

Vad måste medarbetarna tänka på?

Lyssna noga på ledningens information och följ reglerna
I kristider så är det viktigt att ledningen informerar om vad som gäller. Följ de regler som finns. Om det inte finns regler - fråga din chef om du känner dig osäker och uppmana ledningen om att informera alla.

Se till att uppkopplingen är så säker som möjligt
– Det är inte alltid så lätt att veta om hemnätverket är nog säkert. Många använder bara internet för nöjes skull hemma, som att titta på netflix, med mera. De flesta har kanske inte den expertisen, men det finns några saker att göra för att öka säkerheten. Du bör kolla om nätverket är skyddat med lösenord och att routern är uppdaterad. Vad gäller annan it-säkerhet som brandväggar med mera så är det best effort som gäller. Kolla med din it-avdelning om företaget har en sådan om de kan ge råd.

Var varsam med vilken info du jobbar med
Om den information du arbetar med är känslig för företaget bör du idka extra försiktighet. Är det lämpligt att ladda ner bilagor från mejlen till en egen dator? Är det lämpligt att använda privata enheter som Ipads med mera? Finns det informationshantering som kan vänta tills man är tillbaka på plats på kontoret?

Var försiktig med den fysiska utrustningen
Små enheter som laptops, Ipads och smartphones kan lätt bli stulna på vägen mellan jobbet och hemmet, samt om man sitter utomhus någonstans. Håll hela tiden uppsikt över dina enheter så att de inte hamnar i orätta händer.

Var kritisk till desinformation
Om du sitter hemma har du kanske inte möjlighet att samtala om den nya information som når dig. Var försiktigt med att ta till dig ny information som kommer till dig från sociala medier eller från andra källor. Bedöm om källan är trovärdig, om den kommer från etablerade mediehus, eller om det bara är lösa rykten. Återkoppla till din chef om du är osäker, vad gäller information som rör ditt företag.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vindkraftslobbyn går utländska ärenden”

Vindkraften är inte bara en oberäknelig energikälla, utbyggnaden får även konsekvenser för besöks- och fiskenäring. Att begränsa lokala politikers veto är att gå ärenden åt utländska investerare, skriver William Elofsson (M) i en replik på SvD debatt.

Frågan handlar inte om ja eller nej till vindkraft, utan ja till havsbaserad vindkraft där parkerna inte kan störa turistnäringen och närmiljön kring boenden, och nej till kustnära vindkraft.

Sverige kan fortfarande göra samma bidrag till miljömålen, utan att gå ärenden åt de utländska investerarna som vill  tjäna pengar på vindkraftsparker i Sverige, menar debattören.

”Ska kusten för många år framåt förändras – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö utan att de lokala politikerna har möjlighet att stoppa etableringen?”, skriver William Elofsson.

3 jun
Läs mer om Den svenska vindkraftsutbyggnaden
Gränsen vid Svinesundsbron. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tre av fyra norrmän vill inte öppna gränsen mot Sverige

Gränsen mot Sverige bör hållas stängd anser tre av fyra norrmän enligt en ny opinionsundersökning, rapporterar NRK.

73 procent av de tillfrågade svarar att de inte vill öppna gränsen för fritidsresor mot Sverige.

– Det är ett kristallklart svar från det norska folket [...] Jag tror att den viktigaste orsaken är den massiva kritiken mot svenskarnas hantering av coronakrisen, säger Ola Gaute Aas Askheim, senior rådgivare vid mätinstitutet Opinion.

1 tim
L-ledaren Nyamko Sabuni. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabunis (L) coronakritik: Regeringen misslyckades

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är kritisk till hur regeringen har hanterat coronakrisen.

– Regeringen har misslyckats, inte så mycket på grund av sin strategi utan mer för sin oförmåga att verkställa den, säger hon i en intervju till Aftonbladet.

Hon tycker att regeringen borde ha gjort mer för att stärka Sveriges krisberedskap och att man borde ha säkerställt att det skulle kunna gå att genomföra strategin innan man antog den.

1 tim
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbjuder fläktar: ”Kan öka spridningen”

Västerås kommun förbjuder fläktar i allmänna utrymmen på äldreboenden där det finns bekräftade fall av coronasmitta, rapporterar P4 Västmanland.

– Fläktar kan öka smittsprdiningen eftersom de transporterar luft och partiklar längre sträckor och därför kommer vi att försöka undvika dem, säger Tobias Åsell, direktör på vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.

För att hålla temperaturen nere vid värmeböljor kommer man nu i stället på mer luftkonditionering och fler kylvästar.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

M: ”Det är inte läge för stora stimulanspaket nu”

Svensk ekonomi är långt ifrån stabil. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff i dag.

– Det är inte läge med stora stimulanspaket nu, för där befinner sig svensk ekonomi inte ännu.

Moderaterna vill också att korttidspermitterade ska få vidareutbilda sig. De föreslår digitala kurser som anordnas av universitet och högskolor.

M-ledaren Ulf Kristersson upprepar också att testning är viktigt när Sverige lyfter reserestriktioner.

– Provtagning, isolering och smittspårning är helt avgörande för ekonomisk återhämtning, säger Kristersson på en pressträff.

24 min
CHRISTIAN ÖRNBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter raset: Framtiden ljusnar för hotellbranschen

Nu har kurvan börjat peka uppåt igen för hotellbolagen efter den tuffa våren. Framförallt ökar bokningarna från affärsresenärer i höst, rapporterar Di.

Under april månad föll antalet gästnätter men 70 procent, ett hårt slag mot branschen. Men nu börjar bokningarna ramla in. Framförallt ökar septembersifforna, där bokningsgraden i dag ligger på 40-50 procent.

Framförallt förutspår man att affärsresorna kommer öka till hösten, när semestern är slut och många korttidspermitteringar avslutas. Men uppsvinget kan komma tidigare.

– Med klarare direktiv tror jag att bokningsläget ändras drastiskt, jag ser ett starkare uppsving i juli och till och med i slutet av juni. Nu har det stått lite still eftersom folk avvaktat, Sasha Bahremandi, vd på Queen's Hotel, till Di.

Igår 18:41
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag drabbade när Danmark nobbar svenskar vid gränsen

Sverige lämnas utanför när Danmark öppnar sina gränser för fritidsresenärer från grannländerna, något som kan slå hårt mot näringslivet, rapporterar Di.

Fortsätter den danska gränsen att vara stängd mot Sverige kan framförallt svensk exportindustri. Många exportbolag är frustrerade över situationen med Danmark och risken är även att övriga Europa påverkas av landets beslut att hålla stängt mot Sverige.

– Många länder i Europa följer ju noga gränsöppningarna nu och om inte ens ett grannland öppnar upp för svenskar, då drar de öronen till sig, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska handelskammaren, till Di.

3 jun
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Polisen började skingra demonstranter nära Vita huset på måndagen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

ACLU stämmer Trump efter ingripande vid Vita huset

Den amerikanska människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) stämmer president Donald Trump och justitieminister William Barr, rapporterar Washington Post.

Det var i måndags som polisen skingrade demonstranter utanför Vita huset med tårgas, distraktionsgranater och gummiklädda kulor.

På torsdagen lämnades en stämning in där ACLU, tillsammans med Black Lives Matter, kallar polisens ingripande, som Trumpadministrationen godkände, för ”oprovocerat” och kriminellt”.

4 tim
Mikael Damberg. SVT
undefined

Mikael Damberg: Bra att demonstrationerna stoppas

Trots pandemin och risken för smitta har polisen gett tillstånd till två demonstrationer till stöd för Black lives matter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det är polisens beslut, men att det är bra att polisen också upplöser demonstrationerna om för många deltar, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Det är ytterst olämpligt att så många människor samlas på en och samma plats.

Under onsdagskvällen kom tusentals personer till centrala Stockholm och under torsdagskvällen tågade hundratals demonstranter i Malmö.

– Det är viktigt att de som vill manifestera ska kunna göra det, men man kan göra det digitalt, säger Damberg i Aktuellt.

Igår 19:18
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer