Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarnas löner

Experten: LO jämför äpplen med päron

Inkomstskillnaderna mellan eliten och ”de vanliga” löntagarna slår återigen rekord, trummar LO ut i sin elitlönerapport. Enligt rapporten tjänade en toppdirektör cirka 59,2 gånger så mycket som en industriarbetare. Men rapporten får kritik av Hans De Geer, professor i företagsetik och sammankallande i Ersättningsakademien.

– Jämförelsen är orättvis. Man tar den totala inkomsten från personer i den så kallade kallad eliten, oavsett om deras inkomster är kapital- eller tjänsteinkomst. Sedan jämför man detta med en genomsnittlig grundlön för en industriarbetare trots att man vet att de också många gånger kan ha övertid, aktieinkomster eller ha sålt en bostad med vinst, säger Hans De Geer.

I inkomstligans toppskikt går undersökningen in på individnivå och slår ihop alla de olika inkomster som personen kan ha. Vilket man inte gör för industriarbetaren. Där jämför man endast med en tarifflön.

– Metoden ger en snedvriden jämförelsebild. Och ju mer tiden går desto konstigare blir dessa jämförelsetal. Då får man fram dessa dramatiska siffror som nu är uppe i närmare 60 gånger så hög. Vi vet ju till exempel att sparandet i aktier har ökat generellt sedan 80-talet, både i toppskiktet, men också för medel- och låginkomsttagare. Men för industriarbetaren räknar man inte in dessa inkomster i rapporten.

Visserligen har vd-lönerna stuckit iväg de senaste decennierna i jämförelse med övriga tjänsteinkomster. Men det finns förklaringar till detta också.

– Det finns tre orsaker till att de högsta vd-lönerna har dragit ifrån. Det ena är graden av internationalisering och att företagen har större internationell verksamhet. Det andra är storleken på företagen. Ju större bolagen blir desto större blir lönerna till vd. Det tredje är att det sker det fler vd-byten i dag vilket också trycker upp lönerna, säger Hans De Geer.

Finns det något i undersökningen som ger intressanta data om inkomstskillnader?

– Det visserligen en angelägen frågeställning som handlar om hur skillnader i inkomster och förmögenheter förändras över tid. Det är nittonde året och det blir en dataserie som är intressant. Men den har metodologiska konstigheter som innebär att man jämför äpplen och päron, säger Hans De Geer.

Är det ett problem att lönerna skiljer sig mycket?

– Internationellt sett är det inte lika stora skillnader i Sverige som det är till exempel i England eller USA. Men det är klart att fortsätter det ohämmat så kan det bli en onödig spänning mellan grupperna i samhället. Samtidigt hävdar jag att vi behöver ha höga vd-löner för att ha internationellt sett effektiva bolag. Är det bra för företagen så gynnar det ju även de anställda och deras pensioner och mycket annat.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer