TT
De svenska krispaketen

Experten: Därför väljer företagare konkurs istället för krishjälp

Företagare som nu ansöker om anstånd med skatten tar i många fall en rejäl risk, där de kan bli personligt betalningsansvariga om räddningsaktionen misslyckas. Många känner inte till reglerna, andra vågar inte ta hjälpen. ”Reglerna driver i praktiken fram konkurser”, säger skatteexperten Patrick Krassén.

Just nu pågår det en förödande utslagning av företag inom framförallt restaurang– och hotellbranschen men flera branscher står utan tvivel på tur inom en snar framtid om Coronastoppet står sig.

För att hjälpa företag att komma till rätta med den akuta likviditetskrisen presenterade regeringen i förra veckan ett förslag där företag kan ansöka om anstånd med tre månaders skatt (moms, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt), och därigenom skjuta upp betalningen av skatten i ett år.

Från och med den 7 april kommer företag också att kunna ansöka om att få tillbaka skatteinbetalningar från januari till och med mars retroaktivt för att stötta upp likviditeten.

Men nu pekar Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna samt verkställande ledamot för Rättvis Skatteprocess, på att det finns en stor risk att företagare med likviditetsproblem måste välja mellan att betala sina skatteskulder till Skatteverket, och därmed inte kunna betala löner och fakturor, eller att försätta bolaget i konkurs, för att inte själv bli personligt betalningsansvarig för skulderna.

Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna samt verkställande ledamot för Rättvis Skatteprocess. Företagarna

Det är följden av hur regelverket kring det så kallade skatterättsliga företrädaransvaret ser ut idag.

– Om företrädaren för företaget inte lyckas vidta tillräckliga verksamma åtgärder för att avveckla bolagets samlade skulder senast på förfallodagen kan Skatteverket hävda att företrädaren, med uppsåt eller på grund av grov oaktsamhet, underlåtit att betala bolagets skatteskulder, och då bli personligt betalningsansvarig, säger Patrick Krassén.

Vad är verksamma åtgärder enligt Skatteverket?

– Som verksamma åtgärder räknas enligt rättspraxis och Skatteverkets instruktioner främst att företrädaren ansökt om konkurs, eller rekonstruktion av bolaget. Det betyder att företagare som ansöker om anstånd nu riskerar att tvingas att sätta bolaget i konkurs när anståndsperioden är slut, för att undvika att bli personligt betalningsansvariga. Reglerna driver på så sätt i praktiken fram konkurser, säger Patrick Krassén.

Thomas Sonesson, entreprenör och grundare till Gallerixkedjan, ser även han en uppenbar risk att företagare i den akuta situation som råder kan frestas att begära anstånd med skatteinbetalningarna utan att ha klart för sig vilka konsekvenserna blir i slutändan.

– Det är lite som Lyxfällan, eftersom det finns en stor risk att mindre företag inte känner till de exakta reglerna som omger företrädaransvaret. Man ska också ha klart för sig att anstånd med skatten handlar om likviditet och inte balans. Risken är då att företag som hamnar i obestånd använder det egna kapitalet för att prioritera sina leverantörer i stället för sin likviditetsskuld till Skatteverket och då bli personligt återbetalningsskyldiga.

Thomas Sonesson, entreprenör och grundare till Gallerixkedjan

Patrick Krassén påpekar att det också finns en motsägelse i att tillföra likviditet till företag i kris genom skatteanstånd, eftersom pengarna med största sannolikhet kommer att behövas inom en snar framtid.

– Det kan bli bedrägligt eftersom skulden kvarstår. I sin tur betyder det att de medel som man får anstånd med måste investeras på ett sådant sätt, som inte bara gör att man har den uppskjutna summan vid anståndstidens slut, utan också anståndsavgiften och räntan, som tillsammans blir 6,6 procent på ett år.

– Det kräver att verksamheten ger överskott som täcker marginalerna, för att vara på den säkra sidan. Men som det ekonomiska läget ser ut att utvecklas är det inte ett särskilt sannolikt scenario för de flesta småföretag, fortsätter han.

Han menar därför att regeringen helt borde pausa reglerna om företrädaransvar.

– Om man som företagare vet att företrädaransvar inte kommer påföras, gör det nog att många inte ansöker om konkurs i panik redan nu i mars-april av rädsla för personligt betalningsansvar.

– Men för att på riktigt stärka företagens likviditet krävs dock mer, till exempel att företagen undantas från skatt helt i några månader. Då ges de möjligheten att klara den här akuta krisen och har större chans att komma levande ur den.

Toppnyheter

Finansminister Magdalena Andersson (S)/Stängd restaurang. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Myndigheter varnar: Stöd till företag kan missbrukas

Omställningsstödet till företag som drabbats av coronakrisen kan missbrukas, varnar flera remissinstanser enligt Ekot.

Ekobrottsmyndigheten menar att risken att stödet missbrukas är stor och att man måste överväga någon form av löpande kontroller. Brottsförebyggande rådet är inne på samma linje.

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om stödet på totalt 39 miljarder kronor till företag som tappar en stor del av sin omsättning i pandemin.

44 min
Tegnell, illustrationsbil TT
undefined

Dödshot mot Tegnell: ”Känns inte alls bra”

Sedan coronapandemin bröt ut har statsepidemiolog Anders Tegnell utsatts för upprepade hot, skriver Aftonbladet. Hoten ska ha framförts via mejl och brev. De ska ha kommit under andra halvan av mars. Via messenger ska det även ha riktats mot anhöriga till honom.

”Det känns inte alls bra. Det är lite stalker-varning på det känner jag”, säger Tegnell i polisförhör.

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp har utan framgång försökt spåra gärningsmännen.

”Ganska snart avfärdades en person då vi bedömde att det skickade materialet inte täckte brottsrekvisiten”, skriver Kristina Forsgren, polisens gruppchef för demokrati- och hatbrottsgruppen, till tidningen.

44 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
EU-kommissionens ordförande Ursula von d - / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Hårt tryck mot ”sparsamma Sverige” från övriga EU

Frågorna är många inför dagens besked från EU-kommission, där man väntas presentera ett åtgärdspaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Frankrike och Tyskland har föreslagit en återhämtningsfond på 500 miljarder euro som ska ges som bidrag till länderna. Detta har fått kritik från Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – kallade ”de sparsamma fyra” – som vill att pengarna ska ges ut som lån.

EU-parlamentets talman David Sassoli uppmanade så sent som i går de fyra länderna att ge med sig.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som gör invändningar är några av dem som har tjänat mest, sa han enligt TT.

3 tim
Illustrationsbild. ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare avråder staten från infrastruktursatsningar

Satsningar på infrastruktur är klassisk krispolitik som ofta lyfts fram i debatten – inte minst när räntorna är låga. Men transportekonomiforskaren Disa Asplund varnar i en ny SNS-rapport för sådana åtgärder utan en genomtänkt analys där nyttan vägs mot kostnader. Det rapporterar DI.

Hon är tveksam till större infrastrukturprojekt som konjunkturåtgärd.

– Främst därför att de tar flera år, ibland årtionden, att planera, förankra och bygga, säger hon till tidningen.

3 tim
Fredric Alm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Höjda skatter – ett skott i foten”

Stats- och finansministerns utspel om höjda skatter för att minska statsskulden riskerar att bromsa återhämtingen, skriver Viktor Munkhammar i en DI-analys.

Bara en fingervisning om höjda skatter kan leda till en minskning i hushållens konsumtion och en svagare ekonomisk återhämtning.

Enligt Munkhammar finns det ingen anledning för sådana besparingar.

För det första för att en fördubbling av den svenska statsskulden fortfarande skulle vara lägre än statsskulden hos exempelvis storekonomin Tyskland.

För det andra för att Sveriges nominella tillväxt fortfarande kommer att vara högre än räntan på de svenska statsskulden, vilket visar på en hållbar situation i statsfinanserna.

”Ibland ger Magdalena Andersson intryck av att vara kvar i 2014 års valrörelse. Hon och Anders Borg tävlade då med varanda om vem som var mest finanspolitiskt ansvarsfull”, skriver Munkhammar.

4 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT
De svenska krispaketen

Tunga jurister: Utdelningsstoppet bryter mot grundlagen – ”Bedrövligt”

Att staten förbjuder krisande företag från att göra utdelningar bryter mot grundlagen, kränker äganderätten och strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt juridikexperterna Marie Karlsson Tuula och Claes Sjölin. Även tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll är på krigsstigen. ”Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel”, säger Claes Sjölin till fPlus.

Idag 05:24
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaner, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor obesvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

Igår 12:24
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Statens stöd till företagen är felkonstruerat

”Systemet med korttidspermittering spelar en avgörande roll för Sveriges möjligheter att ta sig ur krisen. Därför är det viktigt att diskutera det”, skriver Nima Sanandaji i ett gästinlägg på SvD:s ledarsida.

Han menar bland annat att systemet är krångligt samt att regeringen ”bestraffar” framgångsrika verksamheter då företag som gör utdelning inte får ta del av stödet.

Dessutom får enskilda näringsidkare endast begränsat stöd i Sverige, till skillnad från Tyskland, Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge.

”Systemet är kort och gott felkonstruerat. Staten behöver växla om till en konstruktiv ton, och i samråd styra upp så att korttidspermitteringen blir en bra lösning för alla företag”, konstaterar han.

Igår 13:58
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Scandic Hotels och SAS rusar på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt på tisdagen efter gårdagens lyft på omkring 2 procent. Vid 13.15 noteras OMXS30 på sin högsta nivå sedan början av mars.

• OMXSPI: +1,0 procent
• OMXS30: +0,8 procent
En liknande utveckling syns på de globala börserna där optimismen har återvänt i spåren av vaccinframsteg och återöppnandet av ekonomier runt om i världen, skriver CNBC.

Enligt medieuppgifter väntas Tyskland följa Italiens och Spaniens exempel och öppna upp landet för turister i sommar. Nyheten lyfter hela resesektorn där SAS och Scandic Hotels klättrar 11 respektive 15 procent.

Storbolagsindexet toppas av industrijättarna SKF, SSAB och Volvo med uppgångar på omkring 3 procent. I den motsatta änden av listan syns den defensiva trion Essity, Astra Zeneca och Getinge.

Evolution Gaming passerade i går 100 miljarder kronor i börsvärde. Vd:n Martin Carlesund säger till DI att det andra kvartalet har startat bra med en hög aktivitetsnivå. Aktien stiger 5 procent.

Köksbolaget Nobia lyfter 11 procent sedan Pareto inlett bevakning med rådet köp.

5 tim
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tokyobörsen ledde breda uppgångar i Asien

Asienbörserna steg brett på tisdagsmorgonen och japanska Nikkei noterades på sin högsta nivå sedan början av mars. Vid stängning stod indexen som följer:
• Nikkei: +2,6 %
• Shanghai: +1,0 %
• Shenzhen: +2,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1,8 %
Enligt Reuters stärktes de kinesiska börserna efter att centralbanken flaggat för ytterligare stimulanser och räntesänkningar på lån. Japan har dessutom avslutat sitt nationella nödläge och slopat vissa virusrestriktioner.

– Spänningarna mellan USA och Kina finns kvar i bakgrunden men investerare tycks ta större intryck av att många länder nu öppnar upp sina ekonomier igen, säger Rodrigo Catril, strateg på NAB, till Reuters.

Idag 03:30
Läs mer om Dagens börs