Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

Expert: Tror S tvekar över SD:s stöd

Sverigedemokraternas framgångar hänger ihop med Socialdemokraternas misslyckanden. Det menar statsvetaren Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds Universitet och specialiserad på Sverigedemokraternas väljare. För fPlus spår han hur förutsättningarna ser ut för partiet att få mer makt i framtiden.

Vad betyder det nya opinionsläget?

– För Sverigedemokraterna är det naturligtvis välkommet, det är ett slags kvitto på att de i någon mening gör rätt och framstår som mer attraktiva. Det avgörande är vad som händer i ett kommande val, opinionssiffror kan svänga, säger Sannerstedt.

Han påminner om att under flyktingkrisen så låg partiet också högt i opinionen för att sedan minska fram till valet 2018:

– Vi vet inte om de här siffrorna består över ett val. Vissa mätningar pekar ut dem som största parti, men det är inte alla mätningar som gör det.

– Delvis är detta också ett socialdemokratiskt misslyckande, menar han.

– Förmodligen kommer en del av uppgången från tidigare S-sympatisörer. Dessutom går det inte särskilt bra för Moderaterna för närvarande.

Vad hindrar SD från att komma till makten 2022?

– Det handlar delvis om de andra partierna och hur de förhåller sig, ska man närma sig SD eller markera en mycket tydlig gräns. Där verkar det som att varken det ena eller det andra fungerar jättebra för de andra partierna.

Att varken den ena eller andra strategin hittills har hindrat SD från att växa handlar mer om hur de andra presenterar sin egen politik, menar Sannerstedt.

Väljare som går till SD kan lockas tillbaka

En del väljare som idag stödjer SD gör det i protest mot hur de andra partierna beter sig, säger Sannerstedt och menar att dessa personer kan vara möjliga att locka tillbaka närmare valet.

– Det verkar även som att det finns ett missnöje bland en del socialdemokrater vad gäller 73-punktsprogrammet, vilket skulle kunna ligga bakom en del av opinionstillskottet, resonerar Sannerstedt.

Han pekar även på att det finns ett starkt medborgligt missnöje med sprängningar och en ökande kriminalitet:

– Det är möjligt att den senaste tidens våldskriminalitet har fått en del av medborgarna att tänka "nä, nu jäklar blir det SD istället”, men det är en gissning.

Ju närmare valet 2022 vi kommer så kommer S, C och L att gå sina egna vägar i debatten och signalera att man går fram som egna partier, menar Sannerstedt.

– Vad vi inte vet är vad som kommer hända med utvecklingen av gängkriminaliteten och skjutningarna, vilket också kan spela en roll för hur SD fortsätter att utvecklas i opinionen.

Man kan inte säga att det är något särskilt parti som har lösningar på de problemen, säger Sannerstedt som pekar på att SD:s hårda tag och strängare straff inte skiljer sig så mycket från Moderaternas politik.

– Det är inte heller så att SD har en lösning som bara väntar på att sättas igång.

”Missförtroendeinstitutet” inleddes under Palme

Sannerstedt beskriver missförtroendeförklaringen mot justitieministern, vilken SD initierade och fick stöd av M och KD, som en demonstration.

– Det handlade inte så mycket om att få bort Morgan Johansson från sin post utan mer om att skärpa tonen i opponerandet.

– Missförtroendeinstitutet används ofta på det sättet, säger Sannerstedt som beskriver hur Palme började med det under Fälldinregeringen.

– Ingen gång har det lyckats. Men de gånger som det har sett ut som att det har blivit en majoritet då har statsråd fått lämna, säger Sannerstedt och exemplifierar med att Anders Ygeman fick lämna.

Skulle SD vara bekväma med en situation där de har mer makt?

– Att SD vill ha makt kan vi utgå från, liksom att de är beredda att samarbeta med andra partier. De inser att de inte kommer att få makt utan andra.

Sannerstedt beskriver det som att partiet gärna skulle vilja hamna i ett regeringssamarbete. Men ser det som mest sannolikt att det i så fall blir en ”dansk situation”, där det populistiska partiet blir stödparti åt en borgerlig regering.

Jag tror inte ens det skulle kännas som eftergifter för dem att ge efter på en rad punkter

Han pekar på att partiet hittills inte har jättemycket erfarenhet av samarbete med andra partier.

– Samarbetar man så följer ansvar. SD har hittills alltid varit ett oppositionsparti, det är inte säkert att siffrorna står sig när de ska ta ansvar.

Sannerstedt är övertygad om att skulle SD hamna i ett läge där de påverkar regeringspolitiken, så skulle de kunna kompromissa om de flesta områden förutom ”flaggskeppet invandring och integration”.

– Områden som vård, ekonomi och skola kommer de ha lätt att hitta lösningar på tillsammans med andra. Jag tror inte ens det skulle kännas som eftergifter för dem att ge efter på en rad punkter.

Även i miljö- och energipolitiken ligger de inte jättelångt från M och KD, säger Sannerstedt.

Den konstellation som främst diskuteras i relation till Sverigedemokraterna är den med Moderaterna och Kristdemokraterna, men kunde inte Socialdemokraterna vara intresserade av SD:s stöd i framtiden?

– Jag tror säkert att Socialdemokraterna funderar över detta. Men det är en politisk kostnad förenad med det och jag är tveksam till om S skulle vilja det, och även om de skulle det så är det mindre sannolikt att SD skulle vilja samarbeta eller ha stöd från S.

– Vad SD helst vill är att ha makten med M och KD och om det behövs någon mer så verkar det som att det är L man sneglar på, säger han.

Hur spelar det historiska bagaget roll för partiets möjligheter i framtiden?

– Det är mest en fråga vad det betyder för de andra partierna, menar Sannerstedt.

SD själva anser ju att det ligger så långt tillbaka, det är 80-90-talet och anses vara utagerat och historia, fortsätter han.

– Då och då är det enskilda personer som behöver uteslutas av det ena eller andra skälet, reaktionen internt är att det händer i andra partier också. Man är nöjd med hur man hanterar det.

– Andra partier som L, S och C har pekat på att det är ett parti med rötter i vitmaktrörelsen, och den attityden kan förstås spela in.

Samtidigt som SD har lämnat det parti man en gång var och den normaliseringsprocess som har pågått i många år har gett resultat så säger Sannerstedt att det finns en ”klar majoritet av svenska folket som ogillar partiet”.

– Utan normaliseringen hade man aldrig fått det stöd man har idag. Ett högerextremt vitmaktparti skulle aldrig ha kommit in i riksdagen.

Mikael Wallerstedt

”Här skulle det krävas att Sverigedemokraterna öppnade sitt arkiv”

Heléne Lööw är historiker och specialiserad på främlingsfientlighet och extremism. I valrörelsen 2018 var de olika partiernas förhållningssätt till Sverigedemokraterna en vattendelare och frågan om partiets ursprung fortsätter att vara en central komponent i debatten om och kring partiet.

Hur tydlig är relationen mellan Sverigedemokraterna och högerextremismen?

– Det är en otroligt komplicerad historia som också ofta förenklas väldigt mycket kring. För det första så saknar vi de facto en ordentlig studie om skapandet av Sverigedemokraterna. Det finns statsvetare som ägnat sig åt Sverigedemokraterna, men vi har ingen ordentlig studie på själva bildandet av partiet. Det finns så många dimensioner som man måste väga in, säger Helene Lööw.

– Det skulle behövas fler historiker och en materialtillgång, här skulle det krävas att Sverigedemokraterna öppnade sitt arkiv.

Det är svårt att veta vilka fraktioner som har styrt under vilka perioder och hur mycket olika individer har betytt

– Å ena sidan så finns Sverigepartiet som föregår SD, med individer från Sveriges nationella förbund, det här faller samman ganska snabbt och ur resterna av det skapas SD. Sedan tillkommer den populistiska delen, Framstegspartiet. SD fortsätter sedan successivt att äta upp massa lokala populistiska småpartier.

Så småningom blir SD ensamt på arenan, vilket också gör att historieskrivningen blir väldigt komplicerad, säger Lööw.

– Det är svårt att veta vilka fraktioner som har styrt under vilka perioder och hur mycket olika individer har betytt.

Det är heller inte bara Sverigedemokraterna som har ett kontroversiellt förflutet, pekar forskaren på:

– Om man tittar på andra partiers första skeden så har man väldigt mycket uteslutningar och fraktionsstrider, samt regionala och lokala skillnader. Frågan är hur mycket SD egentligen avviker här, säger Lööw.

Toppnyheter

Svensk pendlare under coronapandemin Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Skakig exportmarknad bakom större BNP-ras

En skakig exportmarknad tyngde BNP mer än väntat i andra kvartalet. Det är flera analytikers kommentar till det historiska BNP-raset, skriver Direkt.

Även om raset var värre än marknadens prognoser var den mindre omskakande än vad Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet hade förutspått. Dessutom visar det sig att Sverige klarat sig bättre än andra länder i Europa så här långt. Flera analytiker beskriver det som att vara bäst i ett dåligt gäng.

– En helt annan liga än skräckshowen i resten av Europa, säger David Oxley, ekonom på Londonbaserade Capital Economics, till Financial Times.

Enligt Swedbank pekar mycket på att botten är nådd och att återhämtningen som kunnat ses under sommaren kommer att fortsätta. Men de spåra att den återgången kommer ta tid, skriver Direkt.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid IFN, varnar för TT att siffrorna ännu är osäkra och väntas bli reviderade – och att helårsutfallet hänger på hur smittospridningn utvecklar sig till hösten.

– BNP-siffrorna ska tolkas med försiktighet, de revideras ofta ganska mycket i efterhand, säger han till TT.

1 tim
Andersson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: ”Återhämtningen tar tid”

Sveriges BNP-fall – 8,6 procent – under andra kvartalet är något mindre än vad finansdepartementet tidigare räknat med. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, rapporterar TT.

Hon menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid, säger hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

32 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt ras för svensk BNP – föll 8,6 procent

SCB:s BNP-indikator visar att svensk ekonomi krympte 8,6 procent under det coronadrabbade andra kvartalet, jämfört med årets första kvartal. Det är värre än Infronts prognosenkät som pekade på ett tapp på 7,6 procent. Enligt SCB är raset det största under ett kvartal på över 40 år.

Jämfört med fjolårets andra kvartal rasade BNP med 8,2 procent. Raset härleds till minskad export och svag hushållskonsumtion till följd av coronapandemin, skriver myndigheten.

Tillväxtsiffrorna är en snabbindikator av det ekonomiska läget och bygger på begränsad och preliminär data, skriver SCB. Den ordinarie beräkningen av Sverige BNP under det andra kvartalet kommer att publiceras 28 augusti.

4 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

H&M toppar börsen – ABB faller efter Gardells försäljning

Stockholmsbörsen stiger på onsdagen i linje med övriga europeiska börser. Klockan 11.00 står de ledande indexen enligt följande:
• OMXS30: +0,5%
• OMXSPI: +0,6%
Tisdagens handel på Wall Street resulterade i stigande börser medan de ledande indexen i Asien har handlats oregelbundet under morgonen. I Europa lyser det överlag grönt där samtliga index stiger. Tyska Dax är upp 1 procent.

Sveriges BNP krympte med 8,6 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, enligt SCB. Beskedet fick initialt Stockholmsbörsen att lyfta ytterligare.

Tidigare i dag presenterade Silf/Swedbank sin inköpschefsenkät som säger att svenska PMI-indexet för tjänstesektorn steg till 54,8 i juli, vilket är den högsta nivån sedan krisen började.

Familjen Persson utökar i H&M och äger nu nära halva aktiekapitalet. I fredags förra veckan köpte de via ägarbolaget Ramsbury ytterligare 1,3 miljoner B-aktier till ett värde av ungefär 176 miljoner kronor. H&M toppar OMXS30-listan på onsdagen med en uppgång på över 2 procent.

Gruvjätten Boliden, som har fått höjd riktkurs av RBC, stiger cirka 1,5 procent.

ABB steg över 1 procent under förmiddagen men aktien vände ner under nollan efter uppgifter om att Christer Gardells aktivistfond Cevian sålt 21 miljoner aktier i bolaget.

Under morgonen har Sedana Medical, Flexqube och Global Gaming rapporterat för det andra kvartalet.

Global Gaming redovisar fallande intäkter men bolaget lyckades vända till vinst. Aktien är upp nära 10 procent medan Sedana stiger cirka 3 procent. Flexqube rusade inledningsvis över 10 procent men har fallit tillbaka och var vid 11-tiden upp drygt 2,5 procent.

Pareto Securities har höjt riktkursen för hälsovårdsbolaget Mentice till 90 kronor från 75 kronor. Rekommendationen köp upprepades. Aktien stiger 3 procent och handlas runt 80 kronor.

2 min
Kvinna i skadad kyrka/António Guterres TT
Explosionen i Libanon

Världen erbjuder nödhjälp och ”djupa kondoleanser”

Ledare över hela världen uttrycker sina kondoleanser efter tisdagens jättelika explosioner i Beirut, skriver AFP.

Flera länder, såsom Kuwait, Qatar, Iran och Saudiarabien har erbjudit nödhjälp. Även Israel har gjort det – trots att länderna tekniskt sett fortfarande är i krig.

FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte sina ”djupaste kondoleanser” efter explosionerna, i vilka han uppger att även FN-personal skadats.

Även europeiska ledare, såsom Frankrikes Emmanuel Macron, uttrycker sitt medlidande. ”Frankrike är på Libanons sida. Alltid”, skriver han i en tweet på arabiska.

32 min
Räddningsarbetare söker efter överlevare i rasmassorna.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndigheterna kände till explosionsrisken i flera år

Myndigheterna i Libanon kände sedan sex år tillbaka till de 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen i Beirut – och vilka risker det innebar, rapporterar al-Jazira och hänvisar till offentliga handlingar och brev som publicerats online.

Lagret kom till Beirut i september 2013, när ett fraktfartyg tvingades gå i hamn och så småningom övergav lasten. Sedan dess har myndigheterna tagit emot ett flertal obesvarade brev som påpekar explosionsriskerna.

President Michel Aoun kallade i går hanteringen av ammoniumnitratet för ”oaccaptabel” och en utredning har inletts.

Det är fortfarande oklart exakt vad som fick ämnet att antända och orsaka explosionerna – som skadat tusentals och enligt Röda Korset dödat minst 100 personer.

3 tim
Skadade hus efter explosionerna i Beirut.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppemot 300 000 hemlösa efter explosionerna i Beirut

Mellan 250 000 och 300 000 människor befaras ha mist sina hem efter gårdagens massiva explosioner i Beirut i Libanon. Det uppger stadens guvernör Marwan Abboud, enligt AFP.

Han uppskattar samtidigt kostnaderna för de materiella skadorna till mellan tre och fem miljarder dollar – ”kanske mer”.

Myndigheterna arbetar nu med att förse de hemlösa med vatten, mat och husrum. Samtidigt säger landets handelsminister Raoul Nehme till Reuters att Libanon inte ens har tillräckligt med spannmål för en månad, då landets största reserver förstördes i explosionerna.

1 tim
Läs mer om Explosionen i Libanon
Amazons lager i Phoenix.  Ross D. Franklin / TT NYHETSBYRÅN
Amazonutmaningen

Uppgifter: Amazon kan utgå från lager i Eskilstuna

Trots att e-handelsgiganten själv varit tystlåten kring uppgifterna om sin Sverige-etablering tror Markus Varsikko, e-handelesexpert och konsult på Dash Retail, att en lansering kan ske så snart som i höst.

Till DI Digital uppger han att amazon.se kan slå upp sina digitala portar redan innan Black Friday i november. Varsikko tror också att en del av varorna som Amazon köper in kan hanteras i Eskilstuna.

Där har Amazons europeiska partner för logistik Kuehne Nagel nyligen hyrt ett lager, uppger DI Digital.

1 tim
Arkivbild.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”E-handel gynnas av Amazon – tuffare för butiker”

I går stod det klart att det blir ett svenskt intåg för Amazon. Men när e-handelsjätten etablerar sig i sitt första nordiska land väntas också den befintliga marknaden att bli tuffare. Det säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord till Göteborgs-Posten.

Enligt Andersson är det inte den digitala handeln som i störst mån drabbas, utan den fysiska butikshandeln.

– Under coronakrisen har vi sett att e-handeln tagit ett skutt uppåt, och med Amazons svenska inträde på marknaden tror jag att e-handeln kommer få ytterligare en skjuts, säger han till tidningen.

4 tim
TT
undefined

Amazon lanserar sajt i Sverige: ”Vi är optimistiska”

Nu har Amazon påbörjat sin lansering i Sverige. Det bekräftar e-handelsgiganten i ett pressmeddelande efter månader av spekulationer och läckt information.

Hittills har svenskar kunna beställa varor från Amazon via andra europiska länder men kommer snart kunna göra det via sajten amazon.se.

– Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende, säger Alex Ootes, en av de ansvariga cheferna, i pressmeddelandet.

Igår 11:05
Läs mer om Amazonutmaningen
Gardell, Lind, illustrationsbild av iddrotssupporterar TT
Coronavirusets spridning – Sverige

”Korselden mot Amanda Lind avslöjar märklig syn”

Kritiken mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind tas upp på flera tidningars ledarsidor.

Jesper Sandström anser i Svenska Dagbladet (obunden moderat) att kritiken avslöjar en ”märklig syn på ministerns roll”, att hon skulle vara branschens företrädare i regeringen. Det går tillbaka till 1970-talets syn att politiken ”är och bör vara en självklar och aktiv del av kulturen”.

I Aftonbladet (obunden socialdemokratisk) skriver Lotta Ilona Häyrynen att Amanda Lind hamnat i en korseld mellan skräniga hockeysupportrar och Jonas Gardell. Kulturarbetarna behöver se en framtid, konstaterar hon.

”Däremot är det inte Amanda Linds avgång som kommer rädda kulturlivet. Ingen miljöpartist kan få en s-regering att prioritera kulturen”, skriver hon.

Fredrik Hultman i moderata Barometern är inne på samma linje. Kritiken mot regeringens coronalinje är befogad, men inte den mot Lind personligen, anser han.

2 tim
Orange, illustrationsbild Skärmdump från Oranges Twitter, TT
undefined

Engelsk korre: ”Svenska medier svek folket”

Svenska journalister har inte samma yrkesetik som sina kollegor i Storbritannien. Det skriver Richard Orange, Sverigekorrespondent för brittiska The Telegraph, i en debattartikel i Aftonbladet.

Brittiska journalister känner inget ansvar för att hjälpa myndigheterna eller hålla läsarna lugna, något han menar är annorlunda i Sverige. Därför har svenska medier misslyckats i sin roll att ställa regeringen och myndigheterna till ansvar, menar han.

Samtidigt ser han fördelar med den svenska inställningen:

”Om man jämför hur de som bor i Storbritannien nu mår – de är arga, rädda och besvikna, medan folk i Sverige trots allt är ganska lugna – är jag inte längre helt säker på vilken etik som är den bättre.”

3 tim
Arkivbilder på Gardell, Lind. TT
undefined

Gardell: ”Amanda Lind har inte kunnat hävda sig”

Författaren och artisten Jonas Gardell fortsätter kritisera kulturminister Amanda Lind (MP). I SVT:s Aktuellt säger han att det är ”uppenbart” att hon inte kan något om kultur.

– Det är lika uppenbart att hon inte kunnat hävda sig i regeringen. Därför måste Amanda Lind släppa prestigen och gå åt sidan, säger han.

Gardell har under flera dagar kritiserat Lind för hennes agerande kring hur begränsningarna påverkar kulturen.

– Det är ingen som kräver att teatrarna ska öppna rakt av. Däremot kräver vi en förklaring, säger han.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Alexandra Stråberg och Anders Ferbe.  Tomas Oneborg / SvD / TT. Claudio Bresciani / TT /
De svenska krispaketen

En halv miljon permitterade – experter nöjda

571 000 personer är i dag permitterade i Sverige enligt Tillväxtverkets statistik. Trots stigande kostnader för regeringen väntas slutnotan dock halveras till 44 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

Och trots att över en halv miljon permitterats hyllas stödet av experterna.

Anders Ferbe, regeringens coronasamordnare, kallar permitteringsstödet för ”suveränt” eftersom alternativet varit massuppsägningar, något som på sikt kan skada svensk industri.

Även Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, tycker att stödet överlag varit positivt. Hon ser dock att arbetsmarknaden står inför andra utmaningar efter krisen när arbetssätten förändrats.

– Det [...] kommer behövas pengar till olika former av omskolningsstöd. Där har vi den stora utmaningen, säger hon till tidningen.

6 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringslivets oro: ”Vill inte att fler går i konkurs”

Flera av de stödåtgärder som regeringen satte in för att mildra den ekonomiska smällen från coronakrisen har löpt ut, noterar TT.

Svenskt Näringslivs biträdande chefsekonom Jonas Frycklund tillhör de som vill att stöden – särskilt omställningsstödet och de sänkta arbetsgivaravgifterna – ska förlängas.

– Vi vill inte se att fler [företag] går i konkurs under hösten för att man inte kunde få hjälp, säger han.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill också se en förlängning av stödåtgärder, särskilt riktat till småföretagen.

– Här verkar det som att regeringen helt har tagit semester, säger hon till nyhetsbyrån.

Finansminister Magdalena Andersson (S) skriver till TT att regeringen följer utvecklingen och man inte utesluter några åtgärder.

1 aug
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer