Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Expert sågar Sveriges ”kanske-politik” i EU

Ylva Nilsson, mångårig EU-korrespondent för flera svenska tidningar och nyligen utkommen med boken ”Så förs svensk EU-politik: med ett tvärsäkert – kanske”, är kritisk till Sveriges självbild i EU. Det berättar hon i Expressens Ledarsnack. Hon tar upp exemplet när EU-kommissionen föreslog totalförbud mot ålfiske, och då Sveriges position var ja till förbud till alla utom svenskar.

– Så länge Sverige uppträder på det viset förlorar vi naturligtvis i inflytande, säger Ylva Nilsson.

Enligt henne har Sverige en självbild av att vi är lite bättre och duktigare än alla andra medlemsländer, och vi säger i regel nej till alla nya förslag, vilket gör oss till ointressanta som allierade för andra länder.

– Det är otroligt slående att regeringen skryter om hur mycket pengar vi lägger på FN, där vi ju inte egentligen får något tillbaka. EU däremot, där vi får fördelar direkt och till och med pengar tillbaka, där vill vi inte lägga en krona, fortsätter Ylva Nilsson.

Toppnyheter

Heléne Fritzon och Stefan Löfven. Arkvibilder.  TT.
EU-valet 2019

S-draget: Skickar en halv miljon sms under valdagen

En halv miljon sms är Socialdemokraternas sista drag för att locka väljare under valdagen, rapporterar Expressen.

Totalt kommer 565 384 personer nås av sms med en uppmaning om att gå och rösta ”för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter!”

Enligt tidningen skickas sms:en ut till personer i områden där stödet för S är stort, men valdeltagandet lågt.

Enligt såväl Financial Times och Politicos sammanvägningar av den senaste tidens opinionsmätningar ser Socialdemokraterna ut att få behålla sina fem mandat i Europaparlamentet.

17 min
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined