Henrik Sundbom
Coronavirusets spridning – globalt

Expert: Så sprids desinformation om corona

Människor som saknar tillit och misstror myndigheter är mest mottagliga för desinformation om coronaviruset. Det säger Patrik Oksanen som tillsammans med Henrik Sundbom presenterar en rapport om desinformation vid tankesmedjan Frivärld. I en intervju med fPlus beskriver Oksanen vilka de olika grupperna som sprider osanningar om viruset är och vad som går att göra för att hindra att desinformationen får fäste.

Patrik Oksanen har en lång bakgrund som journalist och är idag senior fellow vid Frivärld. Han menar att desinformationen om coronaviruset kommer från en mängd olika håll.

– Det finns en lång rad aktörer som bedriver desinformation om coronaviruset; statliga aktörer, ideologiska aktörer, kommersiella aktörer, konspirationsteoretiker och så kallade ”nyttiga idioter”.

– Det allvarliga är att det slår undan tillit i samhället för institutioner, myndigheter och media.

Vad kännetecknar desinformation om corona?

– Alla kan hitta någonting i den, ta en bit som man kan förvränga eller ljuga om. Eftersom coronaviruset är på allas läppar runtom i hela världen blir det väldigt lättspritt och tacksamt att använda.

Några av narrativen i desinformationen om coronaviruset som rapporten tar upp handlar om konspirationer om biologisk krigsföring, vissa narrativ påstår att det är amerikaner som ligger bakom andra kineser som medvetet eller omedvetet släppt ut viruset i Wuhan.

– Det här bygger på gammal desinformation, förklarar Oksanen.

– Redan under Koreakriget fanns det kinesiska påståenden om att USA använde biologiska krigsmedel. Sars-viruset påstods även vara av amerikanskt ursprung.

Oksanen pekar på att rapporten inte analyserar spridningen av desinformationen i storlek men att det är tydligt att den sprids av en lång rad aktörer med ”räckvidd”.

– Vi har inte mätt någon volym. Men WHO pratar om en informationsepidemi. Vi ser att den sprids av en lång rad aktörer med räckvidd.

– Faktum är att dessa narrativ bärs av personer som kinesiska ambassadörer, Irans förre president och Serbiens utrikesminister. Sedan förs det vidare i etablerade kanaler genom återgivning av dessa personers uttalanden.

Hur ser det ut i svensk media?

– I Sverige är media ganska slarvig vad det gäller återrapporteringen. Man återger till exempel uttalanden om att Sverige är ansvarslöst i hanteringen av corona som sagts i kinesisk statlig media utan att sätta det i en kontext.

– Det finns flera anledningar för Kina att attackera Sverige på detta sätt. En anledning handlar om avledning, säger Oksanen och pekar på att man ska komma i håg att det är den kinesiska auktoritära ledningen som inte klarat av att hantera viruset i dess tidiga stadie.

Vilka är mest mottagliga för desinformationen?

– De som saknar tillit i samhället och som inte litar på myndigheter och medier. De står delvis utanför samhället och lever sitt informationsliv i alternativa kanaler.

Oksanen menar att det finns variationer mellan vilka politiska grupper som främst sprider desinformationen vidare, men att det finns krafter både till höger och vänster representerade.

– Även om den är störst i högerpopulära kretsar så betyder inte det att det är den enda målgruppen som är mottaglig. På vänsterkanten finns det grupper av konspirationsteoretiker, liksom det finns den alternativmedicinska djungeln.

Vad är syftet med de här narrativen?

– Den ryska statens intresse är att skapa splittring och försvaga väst för att kunna skörda ryska intressen längre fram. Liksom de vill att den egna befolkningen ska känna sig lugn och trygg med sitt samhälle som styrs av Putin och få en sämre bild av liberala samhällen.

– Kinas intresse är att utnyttja den här krisen och istället för att vara syndabocken kunna peka finger åt andra och använda sin ekonomiska styrka för att skapa en världsordning där den kinesiska statens intressen är styrande.

Vad kan man göra för att förhindra spridningen av desinformation?

– Det finns ju de grundläggande, nästan söndertjatade, råden om att vi alla som individer måste vara källkritiska, detta stämmer såklart fortfarande. Man brukar säga drick ett glas vatten innan du delar något du har reagerat starkt på, vidare. Men jag tror också att vi måste komma dit att det ska vara töntigt och skämmigt att dela konspirationsteorier.

Oksanen beskriver medias roll som central.

– Det är viktigt att svensk media kan förklara dessa fenomen bättre, särskilt när det dyker upp påhopp som Kina gör. Idag återges det nästan lite kittlande i stil med ”till och med kommunistpartiet i Kina pratar om Sverige och coronasituationen”.

Myndigheterna har även en roll att fylla i den egna kommunikationen med medborgarna, säger Oksanen.

– I ett sådant här krisläge så måste myndighetskommunikationen vara framåtsyftande. Idag är det lite för mycket av seminariekänsla och fokus på vad som sker här och nu. Svenskarna behöver bli informerade om vad som ska komma.

– Demokratierna i väst måste sätta press på de stora tech-bolagen att ta ett större ansvar för vad deras algoritmer exponerar. Det handlar inte om att yttrandefriheten ska inskränkas, men Google och Facebook ska inte premiera desinformation. Med dagens algoritmer som baseras på känslor finns det en sådan effekt som desinformationen drar nytta av.

Toppnyheter

Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan
Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

2 tim
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

3 tim
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Professor: Röriga skatter skadar Sverige – dags att reformera

Reformerna på 90-talet gav Sverige ett skattesystem i världsklass – sedan dess har det blivit allt sämre. Det är dags för en ny skattereform, skriver ekonomiprofessorn John Hassler i Expressen.

Skatternas skadeverkningar är mycket större än de skulle behöva vara. Finanspolitiska rådet presenterade nyligen en rapport om hur skattesystemet skulle kunna förbättras. Bland annat borde de svårbegripliga jobbskatteavdragen avskaffas och den statliga skatten borde sänkas till 5 eller 10 procent. Momsen föreslås bli 21 procent på alla varor och tjänster och kapitalinkomstskatten blir enhetlig på 30 eller 35 procent.

Johan Hassler efterlyser nu att de politiska partierna lägger all taktik åt sidan för att få till stånd en välbehövlig skattereform.

1 tim
undefined

”Fel fokus i frågan om 3:12-reglerna”

Diskussionen om 3:12-reglerna borde ta fasta på vad som ger ökat entreprenörskap och jobbskapande, skriver entreprenören Bertil Wahlström på SvD Debatt.

Fyra forskare skriver på SvD Debatt att en ”betydande bieffekt” av 3:12-regelverket har blivit att gynna individer med hög inkomst som skatteplanerar. Det är tråkigt att forskarna inte fokuserar på huvudeffekten – att stimulera entreprenörskap och därmed sysselsättning i ägarledda företag, menar Bertil Wahlström.

Han skriver också att i en internationell jämförelse är 20 procent skatt ingen låg nivå på kapitalinkomstskatt. Många länder har dessutom särskilda nedsättningar för familjeägda företag och långa innehav. Problemet att Sverige har för hög beskattning på arbete blir inte bättre om skatten på entreprenörskap görs sämre, skriver Bertil Wahlström på SvD Debatt.

2 tim
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer