Expert: Så sprids desinformation om corona
Människor som saknar tillit och misstror myndigheter är mest mottagliga för desinformation om coronaviruset. Det säger Patrik Oksanen som tillsammans med Henrik Sundbom presenterar en rapport om desinformation vid tankesmedjan Frivärld. I en intervju med fPlus beskriver Oksanen vilka de olika grupperna som sprider osanningar om viruset är och vad som går att göra för att hindra att desinformationen får fäste.
Patrik Oksanen har en lång bakgrund som journalist och är idag senior fellow vid Frivärld. Han menar att desinformationen om coronaviruset kommer från en mängd olika håll.
– Det finns en lång rad aktörer som bedriver desinformation om coronaviruset; statliga aktörer, ideologiska aktörer, kommersiella aktörer, konspirationsteoretiker och så kallade ”nyttiga idioter”.
– Det allvarliga är att det slår undan tillit i samhället för institutioner, myndigheter och media.
Vad kännetecknar desinformation om corona?
– Alla kan hitta någonting i den, ta en bit som man kan förvränga eller ljuga om. Eftersom coronaviruset är på allas läppar runtom i hela världen blir det väldigt lättspritt och tacksamt att använda.
Några av narrativen i desinformationen om coronaviruset som rapporten tar upp handlar om konspirationer om biologisk krigsföring, vissa narrativ påstår att det är amerikaner som ligger bakom andra kineser som medvetet eller omedvetet släppt ut viruset i Wuhan.
– Det här bygger på gammal desinformation, förklarar Oksanen.
– Redan under Koreakriget fanns det kinesiska påståenden om att USA använde biologiska krigsmedel. Sars-viruset påstods även vara av amerikanskt ursprung.
Oksanen pekar på att rapporten inte analyserar spridningen av desinformationen i storlek men att det är tydligt att den sprids av en lång rad aktörer med ”räckvidd”.
– Vi har inte mätt någon volym. Men WHO pratar om en informationsepidemi. Vi ser att den sprids av en lång rad aktörer med räckvidd.
– Faktum är att dessa narrativ bärs av personer som kinesiska ambassadörer, Irans förre president och Serbiens utrikesminister. Sedan förs det vidare i etablerade kanaler genom återgivning av dessa personers uttalanden.
Hur ser det ut i svensk media?
– I Sverige är media ganska slarvig vad det gäller återrapporteringen. Man återger till exempel uttalanden om att Sverige är ansvarslöst i hanteringen av corona som sagts i kinesisk statlig media utan att sätta det i en kontext.
– Det finns flera anledningar för Kina att attackera Sverige på detta sätt. En anledning handlar om avledning, säger Oksanen och pekar på att man ska komma i håg att det är den kinesiska auktoritära ledningen som inte klarat av att hantera viruset i dess tidiga stadie.
Vilka är mest mottagliga för desinformationen?
– De som saknar tillit i samhället och som inte litar på myndigheter och medier. De står delvis utanför samhället och lever sitt informationsliv i alternativa kanaler.
Oksanen menar att det finns variationer mellan vilka politiska grupper som främst sprider desinformationen vidare, men att det finns krafter både till höger och vänster representerade.
– Även om den är störst i högerpopulära kretsar så betyder inte det att det är den enda målgruppen som är mottaglig. På vänsterkanten finns det grupper av konspirationsteoretiker, liksom det finns den alternativmedicinska djungeln.
Vad är syftet med de här narrativen?
– Den ryska statens intresse är att skapa splittring och försvaga väst för att kunna skörda ryska intressen längre fram. Liksom de vill att den egna befolkningen ska känna sig lugn och trygg med sitt samhälle som styrs av Putin och få en sämre bild av liberala samhällen.
– Kinas intresse är att utnyttja den här krisen och istället för att vara syndabocken kunna peka finger åt andra och använda sin ekonomiska styrka för att skapa en världsordning där den kinesiska statens intressen är styrande.
Vad kan man göra för att förhindra spridningen av desinformation?
– Det finns ju de grundläggande, nästan söndertjatade, råden om att vi alla som individer måste vara källkritiska, detta stämmer såklart fortfarande. Man brukar säga drick ett glas vatten innan du delar något du har reagerat starkt på, vidare. Men jag tror också att vi måste komma dit att det ska vara töntigt och skämmigt att dela konspirationsteorier.
Oksanen beskriver medias roll som central.
– Det är viktigt att svensk media kan förklara dessa fenomen bättre, särskilt när det dyker upp påhopp som Kina gör. Idag återges det nästan lite kittlande i stil med ”till och med kommunistpartiet i Kina pratar om Sverige och coronasituationen”.
Myndigheterna har även en roll att fylla i den egna kommunikationen med medborgarna, säger Oksanen.
– I ett sådant här krisläge så måste myndighetskommunikationen vara framåtsyftande. Idag är det lite för mycket av seminariekänsla och fokus på vad som sker här och nu. Svenskarna behöver bli informerade om vad som ska komma.
– Demokratierna i väst måste sätta press på de stora tech-bolagen att ta ett större ansvar för vad deras algoritmer exponerar. Det handlar inte om att yttrandefriheten ska inskränkas, men Google och Facebook ska inte premiera desinformation. Med dagens algoritmer som baseras på känslor finns det en sådan effekt som desinformationen drar nytta av.