Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Expert: Så smyghöjs bensinskatten – ”Otrolig höjning på sikt”

Regeringen, C och L tonar ned konsekvenserna av att skatten på bensin höjs med 15 öre. Men expertuträkningar visar att betydligt större höjningar är på väg. ”Politikerna kringgår den demokratiska processen. På sikt innebär det här en otrolig höjning”, säger skatteexperten Robert Lönn till fPlus.

Den senaste tiden har svenska bilägare fått ta emot flera tuffa besked, vilket bland annat har gett bränsle till Bensinupproret 2.0 som nu samlar drygt 600 000 medlemmar på Facebook. På fredag ska gruppen samlas på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera mot de stigande bensinpriserna.

Trots att regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet nu sänker skatten på bensin med 16,25 öre per liter och 12,6 öre per liter diesel för att kompensera för kravet på att allt större och större andelar biobränslen måste blandas in i drivmedlen så ökar bensinpriset vid pump. Anledningen är att den automatiska KPI-uppräkningen av bensinpriserna som M och KD frös nu återinförs. Resultatet är att skatten på bensin höjs med 15 öre per liter och 10,25 öre per liter diesel.

Automatiska höjningar år efter år – utan stopp

Emil Källström (C) skriver på Aftonbladets debattsida att det enda som nu sker när skatten höjs med 15 öre är en så kallad indexering, och han menar att det inte handlar om någon aktiv höjning från politikerna. ”Det är för övrigt en mindre uppräkning än den höjning som skett i år med budgeten som M och KD fick igenom”, skriver han.

Men Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv, berättar att indexeringen innebär att det sker automatiska höjningar år efter år, utan stopp.

– Det är anmärkningsvärt att det etableras ett helt nytt system för automatisk skattehöjning på drivmedel, där riksdagens årliga beslutsfattande i praktiken rundas. På 20 år innebär överindexeringen en 50-procentig höjning av skatterna utan att riksdagen fattar några beslut. Det är ett otroligt märkligt upplägg, säger han till fPlus.

”Kringgår den demokratiska processen”

De här automatiska höjningarna finns för bensin och diesel, men även på några andra mindre punktskatter, berättar Robert Lönn och menar att det handlar om rena smyghöjningar. Politikerna får ta lite gnäll nu, men sedan kommer höjningarna att rulla på av sig själva, tror han.

– Politikerna kringgår den demokratiska processen, de behöver ju inte fatta beslut. På sikt innebär det här en otrolig höjning, det blir en ränta på ränta-effekt, säger han.

Läggs ovanpå allt annat

Och ovanpå det här läggs Bonus-malus-systemet och WLTP som innebär att utsläppsvärdena för en rad bilar och husbilar kommer att bli högre utan att fordonsskatten justeras nedåt, vilket fPlus tidigare har rapporterat om. Inte minst ifrågasätts miljöeffekterna av förslagen av flera experter. Husbilsbranschen har redan fått känna på konsekvenserna och jätten Kabe har varslat 25 personer. Även tjänstebilar riskerar att åka på en ordentlig smäll eftersom förmånsbeloppet på flera tjänstebilar höjs som en följd av fordonsskatten. Vissa modeller kan drabbas av belopp på uppemot 30 000 kronor, enligt tjänstebilsexperten Ronny Svensson. ”Piskan viner stenhårt i ryggen på dem som har bränsleslukande bilar”, sa han nyligen till Dagens Industri. Dessutom ligger det nya reseavdraget i pipen, vilket innebär att omkring 200 000 människor kan förlora sin avdragsmöjlighet.

Marginalerna är i flera fall redan små, inte minst då även externa faktorer i omvärlden har drivit upp bensinpriserna den senaste tiden.

”Krävs ett helhetsgrepp”

Robert Lönn menar att vi ser ett lapptäcke av åtgärder som kan fördyra transporterna i Sverige. Även trängselavgifter, vägskatter och liknande borde räknas in i pusslet, påpekar han. Hans poäng är att politikerna har tänkt i stuprör och varken kommunicerat eller tagit hänsyn till den sammantagna effekten för människor, företag, konkurrenskraft och sysselsättning.

– Det här är en transportfråga. Problemet är att allt höjs, inte bara bensinen. Frågan är ju jättestor men behandlas i stuprör utan att hänsyn tas till målkonflikter mellan till exempel miljö och konkurrenskraft. Det krävs ett helhetsgrepp, så att de sammanlagda konsekvenserna faktiskt kan behandlas och överblickas. Man borde samordna och inte glömma konkurrensperspektivet i det här. Företagen måste ju kunna konkurrera, säger han.

– Just nu är det ett väldigt pusslande, fortsätter han.

Dubbelt styrmedel

Att det bubblar ett missnöje på landsbygden är inte så konstigt, menar Robert Lönn. När det blir dyrare att transportera varor och människor, så slår det inte bara mot plånböckerna utan också mot kompetensförsörjningen.

– Ett starkt skäl för att åtminstone avskaffa överindexeringen är att reduktionsplikten som har införts successivt tvingar drivmedelsdistributörer att blanda in större andelar biobränslen, vilket kan tvinga drivmedelsbolagen att höja priserna. Med reduktionsplikten blir överindexeringen av skatten ett dubbelt styrmedel, eftersom kravet i sig ökar incitamenten för omvandling. Därför kan indexmodellens styreffekt inte längre motiveras, säger han.

– De sammantagna kostnaderna för transporter kan få negativa effekter på tillväxt och sysselsättning, säger han.

Toppnyheter

Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Efter två års handelskrig: Trump bekräftar delavtal

Kina och USA har kommit överens om en första fas av ett nytt handelsavtal länderna emellan – efter ett nästan två år långt handelskrig. Det bekräftar USA:s president Donald Trump på Twitter efter en presskonferens där Kina sagt i princip samma sak.

Presidenten skriver samtidigt att förhandlingarna omgående tas vidare.

”Vi kommer att börja förhandlingarna om den andra fasen direkt, i stället för att vänta tills valet 2020”, skriver Trump på Twitter.

Handelsrepresentanten Robert Lighthizer bekräftar samtidigt att avtalet innebär sänkta tullar på vissa kinesiska varor.

USA kommer att behålla tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar från Kina men sänka dem från 15 till 7,5 procent på varor för 120 miljarder dollar.

1 tim
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina överens med USA om handelsavtalets utkast

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

2 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Idag 04:31
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Boris Johnson under sitt tal. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Nu måste vi börja läka brexitsåren

Tre och ett halvt års grälande om brexit är nog – nu måste Storbritannien få chansen att läka. Det var premiärminister Boris Johnsons budskap när han talade utanför 10 Downing Street efter gårdagens valtriumf.

– Jag uppmanar alla att förlika sig med brexit och att låta läkningsprocessen börja, sa Johnson.

Premiärministern lovade att lämna EU den 31 januari men också att arbeta för hela landet och alla väljare, inte bara de som röstade på honom.

2 tim
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Labour väljer ny partiledare tidigt nästa år

Labourpartiet kommer att välja en ny partiledare tidigt nästa år. Jeremy Corbyn lämnar sin post i samband med det, meddelar partiledaren enligt Bloomberg.

Corbyn antydde även tidigare i dag att hans tid som partiledare var på väg mot sitt slut, då han sa att han inte ska leda Labour i nästa val. Han öppnade också upp för en ”bra diskussion” om partiets framtid.

Labour förlorade nästan 60 platser i parlamentet i och med valet. Valresultatet är det sämsta för partiet sedan 1935. Samtidigt gjorde Boris Johnson och hans konservativa parti succé och fick majoritet i parlamentet.

3 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Justitieutskottet röstar för riksrättsåtal mot Trump

Representanthusets justitieutskott röstar ja till en av riksrättspunkterna mot USA:s president Donald Trump, rapporterar flera medier.

Utskottet röstade ja till båda punkterna: maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning.

Processen går nu vidare till representanthuset som på onsdag ska rösta om huruvida det ska bli ett riksrättsåtal mot presidenten. Trump skulle i så fall bli den tredje amerikanska presidenten i historien att ställas inför riksrätt. Den första var Andrew Johnson 1868 och den andra Bill Clinton 1998.

2 tim
Lindsey Graham i mitten. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Senaten uppmanas ändra strategi för riksrättsåtalet

Senaten borde byta strategi kring riksrättsåtalet, skriver republikanen Jim Banks i ett brev till topprepublikanen Lindsey Graham. Det rapporterar Politico som har läst brevet.

Riksrättsutredningen är för närvarande kvar i det demokratledda representanthuset. Men om punkterna mot Trump får stöd där går de vidare för omröstning i senaten, som är republikanernas starka fäste.

Graham, som är ordförande för senatens justitieutskott, har sagt att han vill genomföra en snabb utredning. Men det är viktigt att ”vi bekämpar eld med eld och säger till dem att nog är nog”, menar Jim Banks, som vill att Demokraternas granskning av Trump utreds noggrant. Han hänvisar till den granskning som har gjorts av utredarna bakom Rysslandsutredningen.

”Med största respekt, herr ordförande. Jag uppmanar dig att använda samma filosofi under det kommande riksrättsåtalet”, skriver han.

I en intervju med Fox News kallar Graham riksrättsutredningen för ”nonsens”.

Igår 21:19
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
SUN YILEI / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street tillbaka under nollan efter Trumps bekräftelse

En mängd utspel och uppgifter om handelskriget hänger över fredagens handel på Wall Street. Vid 17-tiden är utvecklingen:
• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: -0,1%
På en presskonferens som inleddes klockan 16 meddelade Kina att man nått stora framsteg i samtalen om handelsavtalets första fas och att man i princip är redo att underteckna det. Det ska medföra ökad import från USA och utfasade strafftullar.

Strax därefter bekräftade Donald Trump att man är överens om fas ett.

I Asien var uppgångarna kraftig i natt och i Europa har de varit måttliga under dagen – till följd av den minskade osäkerhet som utfallet i det brittiska nyvalet leder till.

2 tim
undefined

Börsen avslutade veckan i dur efter nyval och avtal

Boris Johnsons tydliga brexitseger och ett handelsavtal mellan USA och Kina stärkte handeln på Stockholmsbörsen under fredagen. Vid stängning var utvecklingen som följer:
• OMXSPI +0,6 procent
• OMXS30 +0,7 procent
Dagens stora vinnare var Hexagon som stärktes successivt över dagen och stängde nästan 6 procent högre, i topp av storbolagsindexet.

I andra änden återfanns medicinteknikbolaget Getinge som backade närmare 3 procent efter att ha fått en sänkt rekommendation från Pareto Securities.

Hansa Biopharmas aktie rasar 40 procent efter beskedet om att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget gör Imlifidase-studien.

Forskningsbolaget Immunicums vd Carlos de Sousa lämnar posten med omedelbar verkan och aktien föll över 13 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Storytel med rekommendationen köp och riktkurs 170 kronor. Aktien steg över 3 procent procent.

Kambis storägare och medgrundare Anders Ström har sålt 1,3 miljoner aktier i bolaget. Aktien rasade 10 procent.

Idag 08:02
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klarnas vd: Mest sannolikt med notering på Wall Street

Betaltjänsten Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski siktar på en börsnotering i USA inom två år. Det säger han i en intervju med Bloomberg enligt Direkt.

– En börsnotering skulle sannolikt ske i USA eftersom det finns en större förståelse för teknikbolag som vårt och därför att USA kan vara för största marknad om ett år eller två, säger han till nyhetsbyrån.

Innan en eventuell notering på Wall Street kommer Klarna ta in ytterligare kapital i en finansieringsrunda, enligt vd:n.

Idag 08:51
Läs mer om Dagens börs