TT
Brotten mot företagen

Expert: Polisen chanslös mot nya brottsvågen – här är orsaken

Fem år efter polisens omorganisation får de kriminella krafterna fortsätta att diktera villkoren i den svenska handeln, menar säkerhetsexperten Per Geijer. Och nu ser han en allvarlig sjuka med farliga konsekvenser sprida sig inom kåren. "Den stolthet och det kall som omgärdat polisyrket är på väg att försvinna", säger han till fPlus.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer är riktigt orolig. Det har snart gått fem år sedan polisen påbörjade sin stora omorganisation men ingen förbättring är i sikte. Brottsligheten ute i butikerna visar inga tecken på att minska. Tvärtom är stölder, hot och misshandel en del av vardagen för många handlare. Per Geijer pratar om en verklighet där polis och rättsväsende har lämnat walkover och där de kriminella krafterna får diktera villkoren.

– Vi ser också att allt färre personer lagförs eller döms. Varannan butik har också valt att ändra i sitt sortiment på grund av brottsligheten och många butiker uppger att det blir svårare att rekrytera. Det är enormt höga och skrämmande siffror, säger Per Geijer.

Svensk Handel är säkra på sin sak. Polisnärvaron måste bli bättre och det måste kosta att begå brott. Polisen har som mål att öka antalet polisanställda till 10 000 fram till 2024. Efter att ha kämpat i flera år ser man nu också för första gången på flera år en nettoökning av antalet poliser från 20 040 stycken 2018 till 20 452 2019.

När fPlus intervjuade dig för 1,5 år uttryckte du en oro för att polisen inte skulle klara av sin omorganisation. Hur ser du på det idag?

– Det finns väl tyvärr en risk för att jag fick rätt. Vi ser inte fler poliser på gator och torg, snarare tvärtom. Jag tror att man gravt har underskattat utmaningarna med den här omorganisationen och det krav på chefskap som finns för att ro den i hamn.

Statistiken visar att polismyndigheten får större anslag än någonsin, men ändå har man svårt att rekrytera personal och få poliser att stanna?

– Jag tror så här. Man blir inte polis för lönens skull och jobbet är förenat med en hotbild som blivit värre de senaste åren. Men polisyrket har omgärdats av ett kall och en känsla av stolthet av att bära landet. Men om det kallet börjar att naggas i kanten så finns det inte så mycket kvar som är attraktivt. Jag tror att det är det som vi ser börja hända och det är så klart mycket oroande. Jag tror också att det är svårt att vända den utvecklingen. Här finns det mycket att jobba på från polisens sida.

Om vi titta på dagens situation. Hur har det kunnat bli så här?

– Vi började märka av en förändring i slutet av våren 2014. Innan det hade handelns största problem varit de grova rånen vilket nu blivit mycket bättre framförallt på grund av att utbudet av kontanter minskat kraftigt. Men då började handlare höra av sig till oss och berätta dels om att stölderna och stöket ökade men kanske framförallt att polisen hade försvunnit. Man fick ingen hjälp längre. Och de larmen har bara ökat hela tiden.

– När sen polisens stora omorganisation påbörjades 2015 skapade det en i princip lamslagen poliskår. Man var tvungen att söka om sina tjänster och ingen visste riktigt hur det skulle bli. Alla som har jobbat någonstans där det sker en stor omorganisation vet att det i princip innebär att man trycker på paus-knappen. Det tråkiga när det händer hos polisen är att konsekvenserna blir stora och påtagliga. Det skapade ytor för många av de här individerna som ställde till problem att röra sig mer fritt och skapa de ytor man ville ha. Man märkte ju att det inte verkade finnas någon som sa stopp. De fick trycktesta systemet och insåg att det inte stod pall.

Om du ser tillbaka. Vad har gjorts för att komma till rätta med den här utvecklingen?

– För att svara på den frågan tror jag att vi först måste analysera den attityd som rått kring den här typen av brottslighet. Alltså ordningsstörningar, stölder, ringa misshandel och skadegörelse. Den har varit väldigt förlåtande och det har funnits en slags uppfattning om att gärningspersonerna egentligen vill väl. Om de begår brott så är det snarare samhället som har misslyckats. Det har resulterat i att folk har kunnat göra i princip vad som helst på andras bekostnad.

– Och rent konkret är det inte mycket som har gjorts. Vi har fått bort benämningen snatteri. Det heter ringa stöld numera. Vi har delvis fått till stånd en snabbare lagföring. Men det kan fortfarande gå ett år från att en vanlig stöld begås till att personen hamnar inför domstol. Det är en riktigt akilleshäl i det svenska rättssystemet, för om man plussar på våra straffrabatter blir konsekvensen att en person kan begå väldigt många brott i det mellanrummet.

Vilka åtgärder vill du se för att komma till rätta med situationen?

– Vad vi ser idag är också en ökande känsla av otrygghet där privatpersoner och företagare inte vågar gå ut på kvällen. Jag tycker att det är uppenbart att den här förlåtande och omhändertagande attityden inte fungerar. Man behöver markera tidigare och framförallt prioritera dagens och de framtida brottsoffren större.

När du säger prioritera de framtida brottsoffren. Vad menar du med det?

– Tittar man på återfallsrisken så är den i princip 100 procent för en person som lagförs för ett stort antal brott. Det betyder att den här personen med all sannolikhet inte kommer att avbryta sin verksamhet. Då har samhället ett ansvar för de människor som kan tänkas komma i vägen för de här personerna och bli nya brottsoffer. Det är liksom ett totalt misslyckande att samhället inte prioriterar detta mer. 

Finns det några bra konkreta förslag på hur den här utvecklingen ska kunna stävjas?

– Vi har ett lagförslag om tillträdesförbud i butik som ligger hos riksdagen nu. Det hoppas vi verkligen på. Det skulle vara ett ordentligt kliv framåt. En person ska inte kunna begå brott gång på gång i samma butik. Det är fruktansvärt upprörande för personalen i den enskilda butiken.

– Sen har det blivit bättre inom polisen efter att Anders Thornberg tog över som Rikspolischef. Nu har man en ledning som poliserna har förtroende för men problematiken kvarstår. Man hinner inte med det grundläggande polisarbetet utan tvingas åka omkring och släcka bränder. Och vi ser att de kriminella lika snabbt är ute på gatan igen. Jag tror att det finns en känsla inom poliskåren att man inte får vara polis.

Hur ser du på framtiden. Kommer samhället att klara av det här?

– Som det är idag kan en person gång på gång begå brott eftersom man känner att det inte finns något som hindrar en. Till det ser vi en ökad polarisering i samhälle vilket betyder att utbudet på alternativa vägar blir färre för de här individerna. Risken är att man ser en större chans att lyckas i samhället genom att slå in på den kriminella banan. Det är också de kriminella personerna som många ser upp till om man bor i ett område som präglas av hög kriminalitet. Det är oroande och jag hoppas att vi som samhälle kan bryta den utvecklingen och det är viktigt att vi lyckas med detta snart. Annars vet jag inte riktigt.

Toppnyheter

WHO:s  generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Sjukdomsutbrottet i Kina

WHO: Virusutbrottet ännu inte en global hälsokris

För andra dagen i rad meddelar Världshälsoorganisationen WHO att det kinesiska virusutbrottet ännu inte är så allvarligt att det föreligger en global hälsokris.

– Det är en kris i Kina men ännu inte globalt. Men det kan mycket väl komma att bli det, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens på torsdagen.

Han påpekade också att viruset förvisso kan vara dödligt i speciella fall, men att det i det allra flesta fall ger mildare symptom. De som dött av viruset har i samtliga fall haft bakomliggande sjukdomar som gjort dem extra känsliga.

Han sa också att mycket om viruset ännu är oklart, bland annat exakt varifrån det har spridits.

2 tim
Människor i Peking bär ansiktsmasker för att skydda sig. NICOLAS ASFOURI / AFP
undefined

Tre forskarlag arbetar på vaccin mot nya viruset

Tre olika forskarlag arbetar på att få fram ett vaccin mot det coronavirus som just nu härjar i Asien, skriver AFP. Richard Hatchett som leder Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, sa under ett framträdande i Davos i dag att han hoppades att kliniska tester av ett vaccin ska kunna ske till sommaren.

– Målet är att utveckla vaccin mycket fort, sa Hatchett.

Han påpekade att även om virusutbrottet har avstannat till sommaren är det en stor fördel att ha ett vaccin på plats inför framtiden.

3 tim
Tågpersonal mäter kroppstemperaturer på passagerare i Hangzhou. China Daily CDIC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Viruset är värsta tänkbara för Kinas ekonomi

För Kina är det mystiska sjukdomsutbrottet värsta tänkbara scenario, skriver CNN:s Pekingbaserade reporter Sherisse Pham i en analys.

Landets ekonomi tog hårt stryk efter handelskriget mot USA och nu hade myndigheterna hoppats på en konsumtionsfrisk framtid. Men i stället har Pekings stora nyårsfirande ställts in och trots att helgen som kommer är årets största reshelg i Kina uppmanas nu miljontals resenärer att i stället stanna hemma. Många flyg- och tågbolag erbjuder gratis avbokning. Allt detta på bara några dagar.

Redan nu oroas investerare av hur Kinas växande reseindustri ska påverkas av virusutbrottet. Pham konstaterar att om kinesiska myndigheter inte lyckas stoppa spridningen av sjukdomen kan effekterna på lång sikt bli riktigt tuffa.

6 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Maud Olofsson/Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. TT
Vårbudgeten

Olofsson besviken på M och KD: ”Omoget beteende”

En samlad opposition bestående av M, KD, SD och V har kört över regeringen i riksdagen och tvingat den att ändra i budgeten. Tidigare Centerledaren Maud Olofsson säger till Aftonbladet att hon är mycket besviken på KD och M.

– Jag tycker att det är ett omoget beteende, säger hon och menar att Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) gör det ännu svårare att återskapa Alliansen.

– Jag vet inte vad M och KD har att vinna på det här, säger Maud Olofsson.

Enligt den tidigare partiledaren kräver svenska folket ordning och reda i riksdagen och att regler följs. Regler skapar stabilitet – och i länder utan ansvarsfullhet går det inte bra, menar hon.

2 tim
Annika Strandhäll, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. TT
undefined

Januaripartierna attackerar Vänsterpartiet

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt får försvara sig mot januaripartierna efter att Vänstern i går gick samman med SD för att köra över partierna om välfärdsmiljarderna.

”Nu krokar ni arm”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter, och menar att SD nu ges ett historiskt inflytande.

Både Lööf och S-profilen Annika Strandhäll har delat en ledartext från DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki, som skriver att de partier Sjöstedt ”brukar kalla blåbruna har fått en röd kamrat”.

”Jonas, en spade är en spade och ändamålet helgar inte alltid medlen”, skriver Strandhäll med riktning till V-ledaren.

Sjöstedt har tagit diskussionen med båda politikerna.

”Bästa Annika, du vet att vi aldrig förhandlar med SD. Du vet att vi gärna hade förhandlat med er och skapat en stabil majoritet – men att ni vägrar att förhandla med oss”, skriver han.

I en intervju med Expressen riktar även MP:s språkrör Per Bolund kritik mot Vänsterpartiet för att man ”accepterar Sverigedemokraterna som stödparti”.

Idag 11:31
Per Bolund (MP) under förra veckan. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP ger inte upp hoppet om ”friåret” trots pengabristen

Trots att oppositionens ändringsbudget tar delar av pengarna från Miljöpartiets politiska satsning ”utvecklingstid” – ett omarbetat friår – ger språkröret Per Bolund inte upp hoppet om att det ska genomföras. I en intervju med Expressen konstaterar han att ”bara” 200 miljoner var avsatta för reformen i årets budget och att satsningen ska skalas upp senare.

Han menar också att oppositionspartiernas agerande är ”djupt skadligt” för den ekonomiska politiken.

– Det är så klart helt unikt att Vänsterpartiet genomför politik tillsammans med Sverigedemokraterna och det är jag väldigt, väldigt oroad över, säger Bolund.

Idag 10:32
Läs mer om Vårbudgeten
Donald Trump. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Majoritet av amerikanerna tror att Trump är skyldig

63 procent av den amerikanska befolkningen är antingen säkra på eller finner det troligt att president Donald Trump har gjort sig skyldig till någon form av brott, rapporterar Washington Post och hänvisar till en undersökning gjord av Pew research center.

Svaren skiljer sig dock beroende på vilket parti man sympatiserar med.

Bland republikanska väljare är det bara runt en av tre som tror att Trump brutit mot lagen och 59 procent av dessa anser att han ändå borde få sitta kvar.

2 tim
Adam Schiff inför dagens förhandlingar.  Mary Calvert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schiff: Trump kan fuska i nästa presidentval

Donald Trump missbrukade sin makt som president när han försökte få Ukraina att påverka det amerikanska presidentvalet – och när han blev påkommen försökte han stoppa utredningen av sina egna handlingar. Det var budskapet från Adam Schiff, som leder Demokraternas riksrättsåtal mot Trump, när han i dag började lägga fram sin sak i senaten.

Schiff avfärdade också republikanernas argument att saken borde avgöras av det amerikanska folket i det kommande valet istället för genom riksrätt.

– Presidentens misskötsel kan inte avgöras vid valurnan eftersom vi inte kan vara säkra på att valet kommer att avgöras på ett ärligt sätt, sa Schiff.

Igår 19:50
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jan Tore Sanner. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringsbildningen

Källor: Han tar Jensens plats som finansminister

Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli ny finansminister i Norge, enligt uppgifter till NRK och Dagens Næringsliv.

Utnämningen väntas offentliggöras av statsminister Erna Solberg på fredagen, tillsammans med en lång lista ministerbyten, både nya och gamla namn. Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen hade posten tidigare. Efter att FRP lämnade regeringen i veckan bildar Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti minoritetsregering, men väntas söka fortsatt stöd från FRP i Folketinget.

Sanner är i dag utbildningsminister.

2 tim
Monica Mæland och Sveinung Rotevatn. TT
undefined

Nya ministernamn läckta – Norges regering stuvas om

Monica Mæland (Høyre) blir Norges nya justitieminister när luckorna efter Fremskrittspartiet ska täppas igen, uppger källor för Bergens tidning och Aftenposten. Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli finansminister och Sveinung Rotevatn (Venstre) blir klimat- och miljöminister, uppger källor för Dagens Næringsliv och NRK.

Det arbetas intensivt med att fylla luckorna i den norska regeringen efter att Fremskrittspartiet lämnade tidigare i veckan, skriver NRK, som fått en lista med nya namn som bekräftats av flera källor nära processen.

Statsminister Erna Solberg planerar att offentliggöra ändringarna i regeringen på fredagen klockan 11, skriver NRK.

3 tim
Partiledarna i det nya regeringssamarbetet. Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: En bragd av Solberg – men något viktigt saknas

När det nya norska regeringssamarbetet presenterades på torsdagskvällen var det med en känsla av att den riktiga entusiasmen och samarbetsviljan mellan de fyra partierna saknades, skriver NRK:s politiska kommentator Lars Nehru Sand i en analys.

”Om nivån de bästa dagarna inte är högre än det vi såg i dag varslar det om hur låg den kan bli de sämsta dagarna”, skriver han.

Hans slutsats är att sammanhållningen i den nya fyrklövern kan bli ett problem under åren fram till stortingsvalet 2021, men att det också är en bragd att Erna Solberg fått ihop samarbetet över huvud taget.

SVT:s Marie Nordstrand skriver att just Solberg är samarbetets stora vinnare. Enligt Nordstrand är Solberg den enda som kan vara nöjd med den kompromiss som nåddes i den känsliga abortfrågan där varken kristdemokratiska KRF eller liberala Venstre fick helt som de ville.

17 jan 2019
Läs mer om Norska regeringsbildningen