TT
Brotten mot företagen

Expert: Polisen chanslös mot nya brottsvågen – här är orsaken

Fem år efter polisens omorganisation får de kriminella krafterna fortsätta att diktera villkoren i den svenska handeln, menar säkerhetsexperten Per Geijer. Och nu ser han en allvarlig sjuka med farliga konsekvenser sprida sig inom kåren. "Den stolthet och det kall som omgärdat polisyrket är på väg att försvinna", säger han till fPlus.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer är riktigt orolig. Det har snart gått fem år sedan polisen påbörjade sin stora omorganisation men ingen förbättring är i sikte. Brottsligheten ute i butikerna visar inga tecken på att minska. Tvärtom är stölder, hot och misshandel en del av vardagen för många handlare. Per Geijer pratar om en verklighet där polis och rättsväsende har lämnat walkover och där de kriminella krafterna får diktera villkoren.

– Vi ser också att allt färre personer lagförs eller döms. Varannan butik har också valt att ändra i sitt sortiment på grund av brottsligheten och många butiker uppger att det blir svårare att rekrytera. Det är enormt höga och skrämmande siffror, säger Per Geijer.

Svensk Handel är säkra på sin sak. Polisnärvaron måste bli bättre och det måste kosta att begå brott. Polisen har som mål att öka antalet polisanställda till 10 000 fram till 2024. Efter att ha kämpat i flera år ser man nu också för första gången på flera år en nettoökning av antalet poliser från 20 040 stycken 2018 till 20 452 2019.

När fPlus intervjuade dig för 1,5 år uttryckte du en oro för att polisen inte skulle klara av sin omorganisation. Hur ser du på det idag?

– Det finns väl tyvärr en risk för att jag fick rätt. Vi ser inte fler poliser på gator och torg, snarare tvärtom. Jag tror att man gravt har underskattat utmaningarna med den här omorganisationen och det krav på chefskap som finns för att ro den i hamn.

Statistiken visar att polismyndigheten får större anslag än någonsin, men ändå har man svårt att rekrytera personal och få poliser att stanna?

– Jag tror så här. Man blir inte polis för lönens skull och jobbet är förenat med en hotbild som blivit värre de senaste åren. Men polisyrket har omgärdats av ett kall och en känsla av stolthet av att bära landet. Men om det kallet börjar att naggas i kanten så finns det inte så mycket kvar som är attraktivt. Jag tror att det är det som vi ser börja hända och det är så klart mycket oroande. Jag tror också att det är svårt att vända den utvecklingen. Här finns det mycket att jobba på från polisens sida.

Om vi titta på dagens situation. Hur har det kunnat bli så här?

– Vi började märka av en förändring i slutet av våren 2014. Innan det hade handelns största problem varit de grova rånen vilket nu blivit mycket bättre framförallt på grund av att utbudet av kontanter minskat kraftigt. Men då började handlare höra av sig till oss och berätta dels om att stölderna och stöket ökade men kanske framförallt att polisen hade försvunnit. Man fick ingen hjälp längre. Och de larmen har bara ökat hela tiden.

– När sen polisens stora omorganisation påbörjades 2015 skapade det en i princip lamslagen poliskår. Man var tvungen att söka om sina tjänster och ingen visste riktigt hur det skulle bli. Alla som har jobbat någonstans där det sker en stor omorganisation vet att det i princip innebär att man trycker på paus-knappen. Det tråkiga när det händer hos polisen är att konsekvenserna blir stora och påtagliga. Det skapade ytor för många av de här individerna som ställde till problem att röra sig mer fritt och skapa de ytor man ville ha. Man märkte ju att det inte verkade finnas någon som sa stopp. De fick trycktesta systemet och insåg att det inte stod pall.

Om du ser tillbaka. Vad har gjorts för att komma till rätta med den här utvecklingen?

– För att svara på den frågan tror jag att vi först måste analysera den attityd som rått kring den här typen av brottslighet. Alltså ordningsstörningar, stölder, ringa misshandel och skadegörelse. Den har varit väldigt förlåtande och det har funnits en slags uppfattning om att gärningspersonerna egentligen vill väl. Om de begår brott så är det snarare samhället som har misslyckats. Det har resulterat i att folk har kunnat göra i princip vad som helst på andras bekostnad.

– Och rent konkret är det inte mycket som har gjorts. Vi har fått bort benämningen snatteri. Det heter ringa stöld numera. Vi har delvis fått till stånd en snabbare lagföring. Men det kan fortfarande gå ett år från att en vanlig stöld begås till att personen hamnar inför domstol. Det är en riktigt akilleshäl i det svenska rättssystemet, för om man plussar på våra straffrabatter blir konsekvensen att en person kan begå väldigt många brott i det mellanrummet.

Vilka åtgärder vill du se för att komma till rätta med situationen?

– Vad vi ser idag är också en ökande känsla av otrygghet där privatpersoner och företagare inte vågar gå ut på kvällen. Jag tycker att det är uppenbart att den här förlåtande och omhändertagande attityden inte fungerar. Man behöver markera tidigare och framförallt prioritera dagens och de framtida brottsoffren större.

När du säger prioritera de framtida brottsoffren. Vad menar du med det?

– Tittar man på återfallsrisken så är den i princip 100 procent för en person som lagförs för ett stort antal brott. Det betyder att den här personen med all sannolikhet inte kommer att avbryta sin verksamhet. Då har samhället ett ansvar för de människor som kan tänkas komma i vägen för de här personerna och bli nya brottsoffer. Det är liksom ett totalt misslyckande att samhället inte prioriterar detta mer. 

Finns det några bra konkreta förslag på hur den här utvecklingen ska kunna stävjas?

– Vi har ett lagförslag om tillträdesförbud i butik som ligger hos riksdagen nu. Det hoppas vi verkligen på. Det skulle vara ett ordentligt kliv framåt. En person ska inte kunna begå brott gång på gång i samma butik. Det är fruktansvärt upprörande för personalen i den enskilda butiken.

– Sen har det blivit bättre inom polisen efter att Anders Thornberg tog över som Rikspolischef. Nu har man en ledning som poliserna har förtroende för men problematiken kvarstår. Man hinner inte med det grundläggande polisarbetet utan tvingas åka omkring och släcka bränder. Och vi ser att de kriminella lika snabbt är ute på gatan igen. Jag tror att det finns en känsla inom poliskåren att man inte får vara polis.

Hur ser du på framtiden. Kommer samhället att klara av det här?

– Som det är idag kan en person gång på gång begå brott eftersom man känner att det inte finns något som hindrar en. Till det ser vi en ökad polarisering i samhälle vilket betyder att utbudet på alternativa vägar blir färre för de här individerna. Risken är att man ser en större chans att lyckas i samhället genom att slå in på den kriminella banan. Det är också de kriminella personerna som många ser upp till om man bor i ett område som präglas av hög kriminalitet. Det är oroande och jag hoppas att vi som samhälle kan bryta den utvecklingen och det är viktigt att vi lyckas med detta snart. Annars vet jag inte riktigt.

Toppnyheter

Coronavirusets spridning – Sverige

Beslut i kväll: Kraftigt utökade coronatester

På ett extra sammanträde i kväll kommer regeringen att fatta beslut om att anslå resurser för att kraftigt utöka antalet coronatester i Sverige, erfar Expressen.

Regeringens förhoppning är att få ned de höga sjuktalen bland anställda inom bland annat vården.

Redan i går kväll rapporterade Ekot att regeringen i dag planerade att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en strategi för hur fler svenskar ska kunna testas för det nya coronaviruset.

7 min
Bild från pressträffen.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

146 döda i covid-19 i Sverige – 36 nya fall inrapporterade

146 personer har dött i covid-19 i Sverige, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på måndagseftermiddagen. Det är en ökning med 36 fall sedan Folkhälsomyndighetens uppdatering på söndagen – och den största ökningen av inrapporterade dödsfall på ett dygn hittills, vilket delvis kan förklaras med att det varit helg.

– Det är ett väldigt högt tryck på IVA, framför allt här i Stockholmstrakten, och de gör ett jättejobb, säger han.

I hela världen har över 700 000 personer smittats.

– USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi.

Under pressträffen ber också Taha Alexandersson från Socialstyrelsen svenskarna att stanna hemma i påsk.

– Belasta inte regionerna ytterligare.

Följ pressträffen via länken nedan.

1 tim
Illustrationsbild.  TT.
undefined

Direktör får sparken – åkte på semester mitt i stabsläge

Hylte kommun hade just gått upp i stabsläge och en krisledningsgrupp hade tillsatts när kommundirektören Per Borg valde att åka på semester till Thailand. Detta trots att kommunen samtidigt avrådde alla anställda från att göra resor som inte var absolut nödvändiga. Nu har han fått sparken, rapporterar lokala medier.

– När det är skarpt läge är det viktigt att ha ett tydligt ledarskap och det hade varit angeläget att vår högste ledare hade varit på plats, har oppositionsrådet Anna Roos (C) sagt till Hallandsposten tidigare.

34 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Nya chocksiffror: 18 433 varslade senaste veckan

Varslen om uppsägningar når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff.

Senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18 433 personer, enligt myndighetens statistik. Hittills under mars har 36 800 personer varslats, att jämföra med tidigare rekordnoteringen på 22 217 från november 1992, enligt TT:s sammanställning.

– Det är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger analyschef Annika Sundén.

– Hälften av varslen under mars lades under förra veckan, fortsätter hon.

Krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen, uppger Arbetsförmedlingen.

– Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i samma omfattning, säger Sundén.

4 tim
Illustration: Ett öde Drottninggatan i Stockholm. TT
undefined

Analys: Värre än alla andra kriser, men ljusglimtar finns

Skrämmande siffror och betydligt fler än prognosen för bara en vecka sedan. Så beskriver SR Ekots ekonomikommentator Kristian Åström den rekordhöga varselstatistiken för mars.

– Väldigt få har förutsett den kraftiga nedgången som vi nu ser.

Växande arbetslöshet riskerar att slå mot delar av ekonomin som hittills varit relativt skonade, som banker och fastighetsägare, enligt Åström.

Viktor Munkhammar skriver för DI att tvärstoppet i ekonomin talar för att en ”större del” av de som nu varslats förlorar jobbet.

Jämfört med de värsta månaderna under finanskrisen och 1990-talskrisen är varslen nu närapå dubbelt så många, nämner han.

Men påminner samtidigt:

”Mitt i allt elände ska vi inte heller glömma att en del branscher tvärtom skriker efter arbetskraft”, skriver Munkhammar och nämner sjukvård och distansförsäljning.

44 min
Eva Nordmark. Henrik Säll /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om jättevarslen: ”Prövande tid väntar oss”

Läget är mycket allvarligt. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar till TT efter att Arbetsförmedlingen presenterat nya rekordhöga varselsiffror.

Hon säger att ytterligare åtgärder kommer att behövas.

”Samtidigt kommer inte skattebetalarna kunna rädda alla företag och alla jobb, hela samhället kommer att påverkas av krisen. Sverige har en tung och prövande tid framför sig och den ska vi ta oss igenom gemensamt som ett samhälle”, skriver Nordmark i kommentaren.

Under den senaste veckan varslades 18 433 personer om uppsägning och totalt i mars har 36 800 personer varslats.

3 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Ett offer för coronasmittan begravs i Madrid. Olmo Calvo / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

812 nya dödsfall i Spanien – liten nedgång sedan i går

812 personer i Spanien har dött i covid-19 det senaste dygnet, meddelar spanska myndigheter enligt El País. Det är en liten nedgång jämfört med söndagens dygnssiffra på 838 som var landets högsta hittills.

Totalt har 7 340 personer i Spanien bekräftats döda i covid-19. Bara Italien, med 10 779, har en högre dödssiffra.

Landet har samtidigt gått om Kina i antal bekräftat smittade. Spanien har nu 85 195 bekräftade coronafall – att jämföra med Kinas 81 470.

Spanien införde på måndagen nya restriktioner som innebär att majoriteten av landets 47 miljoner invånare sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

3 tim
Människor i skyddsutrustning flyttar kroppen efter en person  Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstal i Iran stiger till 2 757 – över 40 000 fall

Antalet dödsfall orsakade av coronaviruset i Iran steg med 117 personer under det senaste dygnet och ligger nu på 2 757. Samtidigt har antalet bekräftat smittade nu passerat 40 000 personer.

Det meddelade Kianoush Jahanpour, som är talesperson för landets hälsodepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Jahanpour vårdas 13 911 personer i landet på sjukhus, av dem uppges läget vara kritiskt för 3 511.

Trots att Iran är ett av de länder där coronautbrottet slagit till hårdast finns inget officiellt utegångsförbud. Landet har dock beslutat att förbjuda alla utlandsresor fram till den 8 april.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer