TT
Brotten mot företagen

Expert: Polisen chanslös mot nya brottsvågen – här är orsaken

Fem år efter polisens omorganisation får de kriminella krafterna fortsätta att diktera villkoren i den svenska handeln, menar säkerhetsexperten Per Geijer. Och nu ser han en allvarlig sjuka med farliga konsekvenser sprida sig inom kåren. "Den stolthet och det kall som omgärdat polisyrket är på väg att försvinna", säger han till fPlus.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer är riktigt orolig. Det har snart gått fem år sedan polisen påbörjade sin stora omorganisation men ingen förbättring är i sikte. Brottsligheten ute i butikerna visar inga tecken på att minska. Tvärtom är stölder, hot och misshandel en del av vardagen för många handlare. Per Geijer pratar om en verklighet där polis och rättsväsende har lämnat walkover och där de kriminella krafterna får diktera villkoren.

– Vi ser också att allt färre personer lagförs eller döms. Varannan butik har också valt att ändra i sitt sortiment på grund av brottsligheten och många butiker uppger att det blir svårare att rekrytera. Det är enormt höga och skrämmande siffror, säger Per Geijer.

Svensk Handel är säkra på sin sak. Polisnärvaron måste bli bättre och det måste kosta att begå brott. Polisen har som mål att öka antalet polisanställda till 10 000 fram till 2024. Efter att ha kämpat i flera år ser man nu också för första gången på flera år en nettoökning av antalet poliser från 20 040 stycken 2018 till 20 452 2019.

När fPlus intervjuade dig för 1,5 år uttryckte du en oro för att polisen inte skulle klara av sin omorganisation. Hur ser du på det idag?

– Det finns väl tyvärr en risk för att jag fick rätt. Vi ser inte fler poliser på gator och torg, snarare tvärtom. Jag tror att man gravt har underskattat utmaningarna med den här omorganisationen och det krav på chefskap som finns för att ro den i hamn.

Statistiken visar att polismyndigheten får större anslag än någonsin, men ändå har man svårt att rekrytera personal och få poliser att stanna?

– Jag tror så här. Man blir inte polis för lönens skull och jobbet är förenat med en hotbild som blivit värre de senaste åren. Men polisyrket har omgärdats av ett kall och en känsla av stolthet av att bära landet. Men om det kallet börjar att naggas i kanten så finns det inte så mycket kvar som är attraktivt. Jag tror att det är det som vi ser börja hända och det är så klart mycket oroande. Jag tror också att det är svårt att vända den utvecklingen. Här finns det mycket att jobba på från polisens sida.

Om vi titta på dagens situation. Hur har det kunnat bli så här?

– Vi började märka av en förändring i slutet av våren 2014. Innan det hade handelns största problem varit de grova rånen vilket nu blivit mycket bättre framförallt på grund av att utbudet av kontanter minskat kraftigt. Men då började handlare höra av sig till oss och berätta dels om att stölderna och stöket ökade men kanske framförallt att polisen hade försvunnit. Man fick ingen hjälp längre. Och de larmen har bara ökat hela tiden.

– När sen polisens stora omorganisation påbörjades 2015 skapade det en i princip lamslagen poliskår. Man var tvungen att söka om sina tjänster och ingen visste riktigt hur det skulle bli. Alla som har jobbat någonstans där det sker en stor omorganisation vet att det i princip innebär att man trycker på paus-knappen. Det tråkiga när det händer hos polisen är att konsekvenserna blir stora och påtagliga. Det skapade ytor för många av de här individerna som ställde till problem att röra sig mer fritt och skapa de ytor man ville ha. Man märkte ju att det inte verkade finnas någon som sa stopp. De fick trycktesta systemet och insåg att det inte stod pall.

Om du ser tillbaka. Vad har gjorts för att komma till rätta med den här utvecklingen?

– För att svara på den frågan tror jag att vi först måste analysera den attityd som rått kring den här typen av brottslighet. Alltså ordningsstörningar, stölder, ringa misshandel och skadegörelse. Den har varit väldigt förlåtande och det har funnits en slags uppfattning om att gärningspersonerna egentligen vill väl. Om de begår brott så är det snarare samhället som har misslyckats. Det har resulterat i att folk har kunnat göra i princip vad som helst på andras bekostnad.

– Och rent konkret är det inte mycket som har gjorts. Vi har fått bort benämningen snatteri. Det heter ringa stöld numera. Vi har delvis fått till stånd en snabbare lagföring. Men det kan fortfarande gå ett år från att en vanlig stöld begås till att personen hamnar inför domstol. Det är en riktigt akilleshäl i det svenska rättssystemet, för om man plussar på våra straffrabatter blir konsekvensen att en person kan begå väldigt många brott i det mellanrummet.

Vilka åtgärder vill du se för att komma till rätta med situationen?

– Vad vi ser idag är också en ökande känsla av otrygghet där privatpersoner och företagare inte vågar gå ut på kvällen. Jag tycker att det är uppenbart att den här förlåtande och omhändertagande attityden inte fungerar. Man behöver markera tidigare och framförallt prioritera dagens och de framtida brottsoffren större.

När du säger prioritera de framtida brottsoffren. Vad menar du med det?

– Tittar man på återfallsrisken så är den i princip 100 procent för en person som lagförs för ett stort antal brott. Det betyder att den här personen med all sannolikhet inte kommer att avbryta sin verksamhet. Då har samhället ett ansvar för de människor som kan tänkas komma i vägen för de här personerna och bli nya brottsoffer. Det är liksom ett totalt misslyckande att samhället inte prioriterar detta mer. 

Finns det några bra konkreta förslag på hur den här utvecklingen ska kunna stävjas?

– Vi har ett lagförslag om tillträdesförbud i butik som ligger hos riksdagen nu. Det hoppas vi verkligen på. Det skulle vara ett ordentligt kliv framåt. En person ska inte kunna begå brott gång på gång i samma butik. Det är fruktansvärt upprörande för personalen i den enskilda butiken.

– Sen har det blivit bättre inom polisen efter att Anders Thornberg tog över som Rikspolischef. Nu har man en ledning som poliserna har förtroende för men problematiken kvarstår. Man hinner inte med det grundläggande polisarbetet utan tvingas åka omkring och släcka bränder. Och vi ser att de kriminella lika snabbt är ute på gatan igen. Jag tror att det finns en känsla inom poliskåren att man inte får vara polis.

Hur ser du på framtiden. Kommer samhället att klara av det här?

– Som det är idag kan en person gång på gång begå brott eftersom man känner att det inte finns något som hindrar en. Till det ser vi en ökad polarisering i samhälle vilket betyder att utbudet på alternativa vägar blir färre för de här individerna. Risken är att man ser en större chans att lyckas i samhället genom att slå in på den kriminella banan. Det är också de kriminella personerna som många ser upp till om man bor i ett område som präglas av hög kriminalitet. Det är oroande och jag hoppas att vi som samhälle kan bryta den utvecklingen och det är viktigt att vi lyckas med detta snart. Annars vet jag inte riktigt.

Toppnyheter

Ibrahim Baylan under dagens pressfika med regeringen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Baylan: Missuppfattning att vi försökte rädda ekonomin

Regeringens första prioritet har alltid varit att begränsa smittan och rädda människoliv. Först därefter har politikerna försökt mildra effekterna på ekonomin under coronakrisen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Expressen.

– Det finns en hel del missuppfattningar, säger Baylan.

– Vi har valt lite olika vägar. Vilken väg som senare visar sig ha varit rätt vet vi inte förrän i efterhand, fortsätter han.

Ministern menar också att han tror att andra ibland sprider en felaktig bild av den svenska strategin för att på så sätt visa att man själv har gjort rätt.

1 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre procent av göteborgarna hade covid-19

Drygt 3 procent av alla göteborgare som fick ett provtagningskit hemskickat under vecka 27 testade positivt för covid-19, rapporterar GP.

Av de 17 000 test som slumpmässigt skickades hem i brevlådan lämnades cirka 6 000 tillbaka för analys. Testet skickades hem till personer i olika stadsdelar och i olika åldrar.

Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ansvarig för projektet, säger att man hoppades få in runt 10 000 svar från undersökningen, som är den hittills största i Göteborg.

Testet visar bara de som hade en pågående covid-19-infektion och inte om de testade har antikroppar.

2 tim
Taha Alexandersson under torsdagens pressträff Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ofta långa vårdtider: Måste säkra personal

Personer som vårdats på sjukhus för covid-19 har ofta vårdats under en lång tid. Det säger Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson på torsdagens pressträff.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 eller fler vårddygn.

Hon påpekar att det ställer krav på att bemanningen är långsiktigt hållbar.

– När vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att patienterna får så bra vård som möjligt, men vi måste också säkerställa att det finns personal.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Johansson: Tydligt att M inte vågar skilja sig från SD

När Moderaterna hoppade av samtalen om en migrationspolitisk överenskommelse skedde det 90 minuter efter att Sverigedemokraterna gått ut och sagt att de inte trodde på en bred överenskommelse, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i på Aftonbladets debattsidor. ”Det är uppenbart att Moderaterna numera inte vågar skilja sig alltför mycket från SD, och att partierna samordnar sin politik i allt högre utsträckning”, fortsätter han.

Inlägget är ett svar till Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, som tidigare i veckan skrev att det följer ett socialdemokratiskt mönster när Morgan Johansson tidigare inte velat debattera frågan med henne i SVT.

I sitt svar nu skriver Johansson att det är regeringen i dag som fått strama upp den generösa asyl- och arbetskraftsinvandringspolitiken som Tobias Billström (M) drev igenom under regeringen Reinfeldt.

2 tim
Stefan Löfven på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Volymmål bryter mot moralisk princip

Statsminister Stefan Löfven står fast vid sin linje att säga nej till ett fast volymmål i migrationspolitiken. I en intervju med Aftonbladet säger han att ett volymmål bryter mot internationella konventioner.

– Dessutom bryter man mot en moralisk princip. Så det är inte aktuellt.

Frågan om ett volymmål har varit en av stötestenarna i migrationssamtalen mellan partierna. Moderaterna har velat se ett ett volymmål, med argumentet att det ger förutsägbarhet och långsiktig hållbarhet.

Idag 06:15
Nyamko Sabuni under en intervju i tisdags. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni vill ha nya samtal om migration: Låt oss försöka

Att migrationsförhandlingarna bröt samman är ett stort nederlag och samtalen bör nu återupptas, skriver L-ledaren Nyamko Sabuni på DN Debatt.

”Min uppmaning till Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är denna: Låt oss försöka på nytt”, skriver hon.

Annars, fortsätter Sabuni, är risken att Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet kommer kunna styra villkoren efter nästa val. I stället borde de fem partierna som står för en ”stram men human flyktingpolitik” komma överens, tycker hon.

Igår 20:24
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
EU:s stödfond

Löfven träffar Macron inför EU-toppmötet

I går träffade statsminister Stefan Löfven Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och i dag ska Löfven träffa Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Mötena sker inför EU-toppmötet i helgen där Reuters rapporterar att EU:s långtidsbudget och coronastödpaket ska diskuteras.

Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson säger i P1-morgon att det varit ett intensivt resande de senaste veckorna för Frankrikes, Italiens och Spaniens ledare när de besökt olika ledare för de så kallade sparsamma länderna, där Sverige ingår.

– Det visar hur viktigt det här är för Frankrike och Tyskland som lagt fram paketet.

6 tim
Arkivbilder: Alice Bah Kuhnke (vänster), Abir Al-Sahlani (vänster) TT
undefined

”EU-stöd får inte gå till att montera ner demokratin”

När EU-ledarna samlas för att diskutera stödpaketet i coronakrisens spår så får fokus inte flyttas från den viktiga frågan om våra skattepengar ska gå till länder som inte respekterar rättsstatens principer. Det skriver den centerpartistiska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani på Aftonbladets debattsida. Hon nämner Ungern och Polen och skriver också att miljardbelopp försvinner varje år på grund av korruption och penningtvätt. Sverige får inte godkänna en ny EU-budget som möjliggör nedmonteringar i demokratin, menar hon.

Hon får medhåll från parlamentarikerkollegan Alice Bah Kuhnke (MP). Hon skriver i en debattartikel på ETC att EU-parlamentet nyligen tagit ett gemensamt ställningstagande om EU:s budget som går ut på att EU-pengar ska villkoras med demokratiska principer. Nu föreslår hon att Sverige och andra progressiva länder krokar arm med parlamentet och säkerställer att medlen går till länder som lever upp till EU:s grundläggande värden.

3 tim
YANN SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sverige får inte låta euron krascha”

”Det är sant att EU:s coronapaket har svagheter som måste rättas till, men att använda vårt veto skulle vara ansvarslöst”, skriver Anders Wijkman, Anders Ljunggren, Ulf Dahlsten, Olle Wästberg och Magnus Ryner i en replik på Expressen debatt.

De befarar att det skulle vara en otjänst som i själva verket riskerar leda till Eurons kollaps. Samtidigt vidhåller de att det finns brister i paketet.

Men att låta länderna återgå till sina gamla valutor kan inte vara eftersträvansvärt. Det skulle äventyra hela EU-samarbetet. Debattörerna argumenterar:

”Vi behöver EU för fredens skull, för en gemensam aktiv klimatpolitik, för att möta framtidens utmaningar och för att vi inte ska hamna i kläm i det kalla kriget mellan USA och Kina”.

För Sverige att lägga ett veto i ministerrådet skulle därför vara ansvarslöst och riskera att stärka positionen för nationalistiska länder som Ungern och Polen.

”Det kräver att euron bevaras, att Sverige aktivt medverkar till en transfereringsbudget inom eurons ram och dessutom stöder ett stimulanspaket som entydigt adresserar den omfattande ekonomiska och sociala kris som följt i spåren på pandemin”, avslutar debattörerna.

5 tim
Läs mer om EU:s stödfond
Johanna Norin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Sandviks vinst rasar – aktien faller efter rapport

Verkstadsjätten Sandvik rapporterar en nedgång på 43 procent i det andra kvartalets justerade rörelseresultat jämfört med i fjol. Resultatet var över analytikernas estimat.

Orderingången sjönk med 27 procent.

”Andra kvartalet 2020 var ett av de mest utmanande kvartalen i vår historia. Aldrig tidigare har vi upplevt en så signifikant nedgång i orderingången under en så kort tidsrymd, samtidigt som vi hanterat både frågor kring arbetsmiljö, hälsa och säkerhet och logistiska utmaningar på en global nivå”, skriver bolagets vd Stefan Widing i rapporten.

Och fortsätter:

”Om det inte blir nya nedstängningar borde vi ha det värsta bakom oss, men vi förväntar oss att återhämtningen blir långsam”.

Aktien är ned nästan 4 procent.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Postnord vände resultat till vinst trots pandemi

Det svensk-danska statliga företaget Postnords resultat steg markant trots kraftigt förändrade förutsättningar, skriver Postnord i sin delårsrapport.

Anledningen är framför allt prishöjningar och ökad e-handel.

”Paketvolymerna ökade med hela 15 procent och totalt hanterades 49 miljoner paket under kvartalet, i nivå med rekordet i det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet 2019”, skriver vd Annemarie Gardshol.

Men ”framtiden är ovanligt oviss” enligt Gardsol. Tidigare har Postnord vädjat om att de kommer att behöva statligt stöd då effektiviseringar och höjt porto inte räcker, skriver Expressens Dina Pengar.

3 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sats omsättning minskade en fjärdedel under coronakvartalet

Gymkedjan Sats ebitda-resultat minskade med 28 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Omsättningen minskade med 26 procent och antalet medlemmar med 5 procent. Det ska dock inte handla om att medlemmar lämnade gymkedjan i större utsträckning än i fjol utan att färre teckna medlemskap under perioden än tidigare.

"Kvartalet domineras av covid-19 och den nedstängning som pågått och avsevärt påverkat den finansiella prestationen”, står det i rapporten.

Antalet medlemmar var 652 000 vid utgången av andra kvartalet, en minskning från 687 000 medlemmar vid utgången av andra kvartalet i fjol.

3 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbilder/Charterresenärer på Arlanda 2 juli. TT
undefined

Flygresenärer tillbaka på Arlanda: ”Nog lika säker i Tyskland som jag är här”

Svenskarna reser återigen ut i Europa i takt med lättade reserestriktioner och SvD har träffat flera av dem på Arlanda.

En resenär på väg till Hamburg säger att han är ”lika säker i Tyskland som i Sverige”.

– Jag har bara tur att de häver avrådan. Då slipper jag sitta i karantän, men jag hade tänkt att åka i alla fall.

En barnfamilj väntar på planet till spanska Malaga. Framför allt har de varit noga med att se över att försäkringarna gäller som de ska. Pappan i familjen konstaterar att ”man kan få corona där lika väl som här”.

Idag 04:20
Läs mer om Flygbranschens framtid