Polisen i Sätra/Gunnar Appelgren. TT
Dödsskjutningarna i Sätra

Expert: Kan vara början på en våg av skjutningar

En eskalerande våldsspiral kan vara under uppsegling i Stockholm, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och gängexpert, efter de tre morden i förorten Sätra i veckan.

Appelgren säger till SVT Nyheter att det är för tidigt att säga om morden hänger ihop, eller om de har något att göra med den blodiga konflikten mellan Östberganätverket och Bredängsnätverket. Han påpekar dock att det normalt är så att gängskjutningar går i vågor, och att det nu ser ut som att vara en ny på väg.

– Det är extremt viktigt för oss att hålla stor närvaro i området nu men också att frihetsberöva centrala individer, att få in dem innan något mer händer.

Sätra

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer