TT
Stormakten Kina

Expert: Flera missförstånd om Kinas framväxt

Sedan kalla krigets slut så har Beijing betraktat USA som sin huvudsakliga geopolitiska rival medan USA bara alldeles nyligen på allvar har uppmärksammat Kinas ambitioner. Samtidigt finns det flera missförstånd i vad Kinas framväxt betyder och grundar sig i. Det skriver Daniel Blumenthal, direktör för Asienstudier vid American Enterprise Institute i The Atlantic.

Kina försöker inte finna en plats på världscenen utan snarare återerövra en central position vilken man anser är naturlig, anser Blumenthal som också menar att trots Xi Jinpings skärpta styre så är det nuvarande ledarskapet mer fragilt än föregångarnas. Omstöpningen mot ett högteknologiskt samhälle kan skynda på en legitimitetskris för Kommunistpartiet som redan påbörjats, skriver han.

Under finanskrisen 2008 var många av uppfattningen att Kina var på väg att ta över USA, vad man missade att se då var hur stressade Kina var vid denna tid. Sedan dess är det en osäkerhet som drivit dem framåt, mer än någonting annat, menar Blumenthal.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

3 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer