5G-nätet

Expert: Den svenska 5G-linjen påminner om coronahanteringen

5G rycker närmare i Sverige. Och med det är steget till självkörande bilar på gatorna och smarta fabriker plötsligt väldigt nära i tid. Den nya tekniken innebär stora möjligheter men medför också en annan sårbarhet och behov av riskbedömningar. Sveriges sätt att förhålla sig till 5G går att jämföra med hur man agerar i coronakrisen, menar 5G-experten och professor i telekommunikation Per Ödling.

– De 5G-nät som rullas ut nu bör i höst få full 5G-funktionalitet vilket betyder att vi kan börja använda maskin-till-maskin kommunikation med garanterad säkerhet, vilket kommer påverka alltifrån hur industrin till vården arbetar, beskriver Per Ödling som utöver att vara forskare även arbetar på Ericsson.

Vinsterna med den nya tekniken är många även om det, liksom inför liknande teknikskiften, är svårt att helt överblicka vilka innovationer och produkter som kommer genereras av 5G.

Diskussionen om 5G har sedan start kantats av säkerhetsfrågor av olika slag. Det kinesiska företaget Huawei är en av de världsledande aktörerna på just 5G-tekniken som nu ska sjösättas. Dess roll i USA och Europa har varit ifrågasatt och länder har hanterat detta på olika sätt. Flera länder har helt bannlyst Huawei från 5g medan andra tillåter företaget i vissa delar av nätet.

I Sverige har den politiska linjen på senare tid utgått från att inte prata om ”enskilda leverantörer” och att betona att ansvaret ligger hos operatörerna. Något som Anders Ygeman påpekade senast i samband med Telias 5G-lansering.

Huawei deltar i de tidiga testerna

I de tester som mobiloperatörer i Sverige redan gör av 5G så ingår Huawei tillsammans med Ericsson och Nokia. Vilken roll det kinesiska företaget kommer spela i den stora utbyggnaden är ännu inte klart.

Huawei kommer inte att göra något dumt om inte den kinesiska staten tvingar dem till det.

Per Ödling menar att det är felaktigt att utgå ifrån att det kinesiska företaget till vardags ägnar sig åt spionage, men då de lyder under kinesisk lag så kan detta ändras över tid, beroende på omvärldssituationen.

– Huawei kommer inte att göra något dumt om inte den kinesiska staten tvingar dem till det, men de har sådan lagstiftning att de kan göra det.

Det är först om det blir en stor geopolitisk konflikt som nationalstaten Kina kommer ta till de verktyg som de har, menar han.

– Men fram till dess håller de inte på daglig basis på med spionage.

Post- och telestyrelsen är den myndighet som ansvarar, i samråd med Säpo och Försvarsmakten, för att operatörerna kan garantera de nya krav som ställs om att nationens säkerhet inte äventyras med den nya tekniken.

Både PTS och operatörerna betonar särskilt Säpos roll, men myndigheten själv tonar ned sin betydelse. Presstjänsten på myndigheten säger att besluten slutligen ligger hos PTS och att de ”bara är en liten del” i processen.

I det inriktningsdokument som finns på Säpos hemsida ”Inriktning för samråd med Post- och telestyrelsen (PTS) inför tilldelning av frekvenstillstånd” listar Säpo kriterier och principer som ska ligga till grund för bedömningar av aktörer på 5g-området.  Där finns bland annat ägarförhållanden och kopplingar till andra länders regeringar liksom länder eller organisationer som bedriver cyberoperationer mot Sverige framlyfta.

Ödling spår mot bakgrund av skepsisen mot Huawei att vi kommer se en viss försiktighet med inköp av just Huawei-utrustning i Europa och Sverige. Statliga kunder, som Försvarsmakten, kommer inte teckna avtal med den operatör som använder Huwaei vilket kan betyda att det i sig innebär att leverantörer väljer bort den kinesiska leverantören.

Operatörerna efterlyser tydlighet

Hur operatörerna själva resonerar är ännu fortfarande höljt i dunkel. I de begränsade testerna av 5G på mobilnätet som genomförts under de senaste veckorna har Huawei tillsammans med Ericsson och Nokia använts som leverantörer.

Vi har inga synpunkter på vilka leverantörer som tillåts, men vi vill ha en tydlighet så det inte kommer som en överraskning.

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen sade tidigare i år till Dagens Nyheter i en intervju om 5G i Sverige att han är optimistisk inför 2020: ”Tekniken slår alltid politiken i det långa loppet”.

Hos operatören Tre vill man av affärs- och integritetsskäl inte kommentera vilka leverantörer som är aktuella i den upphandling som görs just nu.

– Vi har inga synpunkter på vilka leverantörer som tillåts, men vi vill ha en tydlighet så det inte kommer som en överraskning, säger Tre:s kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

Han menar att processen sakta men säkert gått framåt men att det ännu inte är klarlagt från myndigheterna vad som egentligen kommer krävas av operatörerna. Men om bara några veckor, 30 juni, ska ansökningar i ett första skede inför nätauktionerna i höst vara inlämnade.

Inte heller Tele 2 vill kommentera hur de ser på olika leverantörer medan upphandling pågår. Men konstaterar att 5G kommer få ”extremt stor betydelse” för Sverige.

– Vi tycker att det är synd att auktionen för 5G-spektrum har skjutits upp gång på gång, då det är en stor investering för oss operatörer, säger kommunikationsansvarig Joel Ibson och fortsätter:

– Vi uppskattar så mycket tydlighet och långsiktighet som möjligt kring vilka regler som gäller och när investeringar kan ske.

Sverige förlitar sig på experterna

Storbritannien har nyligen deklarerat att Huawei inte kommer tillåtas att vara del i utbyggnaden av 5G i landet och därmed bytt fot i frågan. Har man gjort en annan bedömning än Sverige? Per Ödling pekar på att Sverige i denna fråga förlitar sig på experter.

– Sveriges bedömning är inte svag, vi har myndigheter som har rätt att stoppa Huawei om de inte uppfyller säkerhetskraven. Så vi har inte ett svagt regelverk. Men det vi i Sverige har gjort är att vi förlitar oss på experter istället för politiker. Det liknar vår modell som vi har för corona.

Det går alldeles utmärkt att köra 5G i Sverige utan Huawei, det hotar inte utbyggnaden på något sätt.

Ödling menar att Storbritanniens beslut att porta Huawei dessutom har mindre med Kina och tekniken att göra och mer med relationen till USA och Europa.

– I Storbritannien håller man i och med Brexit på att glida ifrån Europa. De känner sig nervösa och vill hålla sig väl med Trump och Europa.

Huaweis närvaro på den svenska marknaden är emellertid inte nödvändig för att säkra 5G-utbyggnaden i stort, enligt Per Ödling.

– Det går alldeles utmärkt att köra 5G i Sverige utan Huawei, det hotar inte utbyggnaden på något sätt. Det finns fortfarande två leverantörer, vilket innebär mindre monopol än vad Facebook och Google har på sina respektive områden.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt