TT/Privat
Näringsliv

Expert: Därför är Sverige ett lätt byte för trollfabriker

”Sverige har utsatts för trollfabrikers smutskastning som arbetat strategisk i syfte att sänka Sverigebilden”, säger Sofia Ulver, docent i marknadsföring vid Lunds universitet, i en intervju med fPlus. För företagen som har haft den gamla Sverigebilden som narrativ är det viktigt att man skapar ett nytt, konstaterar hon.

– Ser man det liberala välfärdssamhället som ett hot och vill smutskasta den sortens stat då är det perfekt att använda Sverige.

Det säger Sofia Ulver, docent i marknadsföring vid Lunds universitet. Hon menar att Sverige under de senaste åren blivit mer komplext.

– Sverige består inte längre av vita lintottar. Det är mer ett globaliserat multikulturellt land. Så företagen kan inte längre leva på att marknadsföra oss med den gamla stereotypen.

Hon menar att bilden av Sverige ändrar sig från dag till dag.

– Men om den förut var väldigt homogen så har den verkligen förändrats de senaste åren. Sverige har utsatts för trollfabrikers smutskastning som arbetat strategisk i syfte att sänka Sverigebilden. Många utländska makter verkar ligga bakom denna smutskastning, till exempel Ryssland och Kina.

Hur påverkar den nya Sverigebilden företagen?

– Rent relationsmässigt får man vara duktig på att övertyga om att det inte är ett osäkert land och att man kan investera här. Det är ändå så att Sverige fortfarande är ett välfärdssamhälle där en stor del av befolkningen har liberala värderingar. Vi har även en hög svansföring och det kan företagen luta sig på utan att ljuga.

För företagen som har haft den gamla Sverigebilden som narrativ är det viktigt att man skapar ett nytt, konstaterar hon.

– Man måste på något sätt möta det nya narrativet som arbetats fram i många decennier – och som beskriver Sverige både felaktigt och rättvist. Nu måste företagen fundera på: Vad är det i det svenska som vi står för?

Företagen blir mer politiska

Globalt sett har varumärken blivit mer politiska och börjat ta ställning i känsligare frågor, menar hon. 

– Den senaste trenden visar på mer risktagande strategi hos många stora varumärken. Företagen har blivit mer politiska.

Ett av de mest tydliga exemplen handlar om Nike och deras kampanj med den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick. Colin Kaepernick blev en medborgarrättskämpe då han 2017 ställde sig på knä när den amerikanska nationalsången spelades, som en protest mot den amerikanska polisens brutalitet mot afroamerikaner. När Nike senare valde att fronta en kampanj med Kaepernick hotade många att bränna upp sina Nikeskor och kläder.

I Sverige är ett av de tydligaste exemplen Ben & Jerry’s Sverige. I juni 2018 gick de in i debatten om den så kallade Gymnasielagen. Inför att lagförslaget, som handlade om att ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande, skulle röstas igenom publicerade de ett inlägg på sin hemsida: ”Aktivistiskt ledarskap gör att det omöjliga blir möjligt– 9 000 nya möjligheter! Hoppa på kärlekståget med oss!”

Efter att inlägget fått spridning möttes det av hård kritik. Men enligt Soledad Piñero Misa, chef för socialt engagemang på Ben and Jerry’s i Norden, var det viktigt att stå upp för en ”mer human flyktingpolitik”, berättade hon i en intervju med Aftonbladet.

– Vi är inget vanligt glassföretag. Ben and Jerry’s grundades av två aktivister, och vi har alltid tagit ställning i olika frågor, sa hon då.

Ben and Jerry’s gick in i en väldigt laddad politisk fråga och fick ta mycket hat på nätet. Det var ett väldigt starkt politiskt ställningstagande, konstaterar Sofia Ulver. Hon berättar att hon ofta blir kontaktad av företag som hör av sig när de drabbas av kritik i sociala medier.

– Vissa får jättemycket hat i flashbackliknande forum och så kallade ”shitstorms” i kommentarsfälten. Då får man bestämma sig om man blir rädd eller klarar av det.

Hur påverkar en hatstorm ett företag?

– Det beror helt på hur de hanterar det. Om konflikten får pr-spridning och om företagen har smarta sätt att ta hand om det man har kommunicerat vinner man likasinnade. Då blir det framgångsrikt. Men man ska ha i åtanke att det är framförallt de större företagen som har lite muskler som vågar tänja på gränserna och ta ställning.

Varför tar företag politisk ställning?

– Jag tror att det beror på att reklambyråerna pushar företagen att våga ta stegen. Det räcker inte längre att bara ta 'etisk' ställning. Man måste stå för något ännu mer tydligt. Det man vinner är större än den förlust som man gör än om man inte tar ställning. Om man tar ställning förlorar man visserligen en grupp som bojkottar men man riskerar att förlora mer om man inte tar ställning.

En av de stora frågorna som blivit mer och mer politiserad är miljödebatten, konstaterar hon.

– Miljödebatten har inte alls varit känslig tidigare men sedan Trump kom in på banan och bland annat drog sig ur Parisavtalet har miljödebatten blivit mycket mer politisk. Det finns en spänning mellan Greta Thunberg och Trump-symboliken. Vi har inte sett så många företag ännu som säger att 'Nu måste vi få politiker att ändra lagar och regler', som till exempel outdoor-tillverkaren Patagonia lite försöker, men det kan bli vanligare framöver.

Hon menar dock att det fortfarande är relativt ovanligt att de svenska storföretagen tar tydlig ställning.

– Storföretag som Ikea och Volvo har profilerat sig för multikulturalitet. Men de har inte uttryckt någon konkret ställning inom ett politiskt känsligt ämne, som till exempel Ben & Jerry's gjorde 2018.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

undefined

Så blev Sara världens yngsta dollarmiljardär

Hon började med, om inte två tomma händer, så bara 5 000 dollar. Idag är Sara Blakely världens yngsta dollarmiljardär - och hon delar gärna med sig av tipsen för den som vill inspireras. Det rapporterar Mitt företag.

Att misslyckas, det är det bästa drivkraften för den som vill åstadkomma något. Det vara en sanning som Sara matades med varje dag när hon växte upp. Den som misslyckas har nämligen vågat prova något nytt, vara hennes pappas filosofi.

Den kraften tillsammans med en helt egen idé skapade företaget Spanx som tillverkar figursydda underbyxor och strumpbyxor. Det startade år 2000 och har idag sprängt miljardvallen, vilket alltså också gäller ägaren.

Och tipsen då? Inte så märkvärdiga egentligen men de kräver att man lever efter dem: Tro på dina idéer och bry dig inte om att andra säger nej, omge dig med människor som du litar på och som du kan lära dig något av, var inte rädd för att misslyckas.

Igår 13:58
Läs mer om Det globala entreprenörskapet
Tusentals manifesterade trots förbud. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Analyser: Tydligt att vi går våldsam sommar till mötes

Trots myndigheternas förbud samlades tusentals människor i Hongkong i dag för att minnas massakern på Himmelska fridens Torg för 31 år sedan. I en analys konstaterar Sky News Tom Cheshire att den stillsamma manifestationen var en mycket mer kraftfull protest mot Fastlandskina än förra årets våldsamma upplopp. Han påpekar också att polisen tycks ha hållit en relativt låg profil.

”Det är tydligt att vi går en lång, våldsam sommar till mötes. Men kvällen blev en stilla reflektion över vad kampen handlar om”, skriver han.

SVT:s Tilde Lewin ser tillbaka på den förändring Kina genomgått sedan 1980-talet. Hon påpekar att den dåvarande ledaren Deng Xiaoping 1984 sa att om Kina inte blivit lite mer som Hongkong när det var dags för britterna att lämna över provinsen så fick väl överlämnandet dröja lite.

”I dag tvingas Hongkong bli mer och mer som Kina, inte tvärtom. Och just nu går det snabbt”, skriver Lewin.

2 tim
Människor uppmanades att hålla avstånd under protesterna. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals hongkongbor manifesterade trots förbud

Trots att alla manifestationer till minne av massakern vid Himmelska fridens torg för 31 år sedan är förbjudna i Kina, valde tusentals Hongkongbor på torsdagen ändå att samlas och tända ljus hedra offren, rapporterar flera medier.

Förbudet motiveras med smittskyddsskäl, och arrangörerna uppmanade de tiotusentals som deltog i demonstrationståg att samlas i grupper om åtta för att inte bryta mot restriktionerna.

Uppgifter gör gällande att flera personer har gripits och att polisen har använt pepparsprej mot demonstranterna.

6 tim
Parlamentsledamöter på torsdagen hedrade minnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbjudet att vanära Kinas nationalsång i Hongkong

På torsdagen röstade Hongkongs parlament igenom lagen som gör det förbjudet att vanära Kinas nationalsång, rapporterar AFP. Omröstningen dröjde, då ledamöter från demokratirörelsen protesterat i salen.

Lagen innefattar även att nationalsången ska spelas och sjungas i ”lämpliga sammanhang” och att bryta mot den kan ge fängelsestraff i upp till tre år och över 60 000 kronor i böter.

Lagförslaget har, likt den planerade säkerhetslagen, lett till stora protester mot vad som ses som att Fastlandskina kopplar ett hårdare grepp om Hongkong.

Idag 09:12
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Viruset mutation undersöks i Göteborg: Blir nog snällare

Coronaviruset muterar – och blir troligtvis en snällare variant. Det visar forskning från Göteborgs universitet, skriver Göteborgs Posten.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolog på GU, tillhör Folkhälsomyndighetens expertgrupp.

– Om jag får spekulera tror jag det går mot ett snällare virus, som kommer göra att dödligheten sjunker. Så gör alla virus när de kommer från ett annat djur, de brukar bli snällare, säger han till GP.

Mutationen är viktig att undersöka för att kunna ta fram vaccin.

1 tim
Bild från regeringens presskonferens.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Kritiken visar på minskad politisk enighet

Stefan Löfven slipper gå till historien som den statsminister som förstörde en sommar för svenskarna. Det skriver SvD:s Göran Eriksson om regeringens besked om att häva reserestriktionerna under coronapandemin.

”Om resebeskedet var efterlängtat av väljarna, så var regeringens besked på förmiddagen om utökade tester något som länge har efterlysts av oppositionen.”

Just testandet men också de ekonomiska konsekvenserna är något som hittills varit det som debatterats mest, säger Ekots Fredriks Furtenbach.

Efter beskedet om de nya resereglerna som presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten, kritiserade SD och KD beslutet.

”Det är ett tecken på minskad sammanhållning mellan partierna. Det är ytterst sällan partierna har kritiserat besked från Folkhälsomyndigheten.”

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Spansk vårdpersonal. PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Var tredje virussmittad spanjor fick aldrig symptom

Var tredje coronavirussmittad person i Spanien tycks inte ha fått några symptom alls. Det visar en ny stor antikroppsstudie, rapporterar AP.

– Det är en väckarklocka. Det visar att ett utbrott inte kan kontrolleras genom att bara ta hänsyn till de som har symptom, säger Marina Pollán, chef för landets epidemiologiska centrum.

Totalt visade sig bara drygt fem procent av de 63 000 personer som testades ha antikroppar.

3 tim
En man på Waterloo station i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Munskyddstvång införs i engelska kollektivtrafiken

Från och med 15 juni blir det obligatoriskt att bära någon form av munskydd i den engelska kollektivtrafiken. Det meddelade den brittiska regeringen på torsdagen, skriver flera medier. Det måste dock inte röra sig om ett medicinsk munskydd, även exempelvis en halsduk går bra.

– Forskning antyder att ansiktsskydd ger ett visst, om än begränsat, skydd mot att viruset sprids, säger transportminister Grant Shapps.

Tvånget införs samma dag som icke nödvändiga butiker i landet åter får öppna.

3 tim
Man i skyddskläder i Wuhan där smittan startade. HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya dokument visar WHO:s frustration över Kina: ”Får minimalt med information”

I coronapademins tidiga skede hyllades Kinas hantering av smittan av Världshälsoorganisationen (WHO). Men internt på WHO rådde stor frustration över att Kina undanhöll och försenade viktig information. Det visar dokument som AP tagit del av, skriver Expressen.

Redan 6 januari klagade epidemiologen Maria Van Kerkhove över att WHO fick ”ytterst minimal information” och att det gjorde att man inte kunde planera.

WHO:s chef för nödsituationer, Michael Ryan, jämförde med Sarsutbrottet som Kina länge inte informerade om.

– Det är exakt samma scenario, där vi gör oändliga försök att få uppdateringar om vad som pågår, sa han.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mikael Damberg. SVT
Polisvåldet i USA

Mikael Damberg: Bra att demonstrationerna stoppas

Trots pandemin och risken för smitta har polisen gett tillstånd till två demonstrationer till stöd för Black lives matter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det är polisens beslut, men att det är bra att polisen också upplöser demonstrationerna om för många deltar, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Det är ytterst olämpligt att så många människor samlas på en och samma plats.

Under onsdagskvällen kom tusentals personer till centrala Stockholm och under torsdagskvällen tågade hundratals demonstranter i Malmö.

– Det är viktigt att de som vill manifestera ska kunna göra det, men man kan göra det digitalt, säger Damberg i Aktuellt.

3 tim
Mitt Romney. SAUL LOEB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Romney berömmer Mattis Trumpkritik: ”Kraftfull”

Republikanske senatorn Mitt Romney berömmer den tidigare försvarsministern James Mattis kritik mot Donald Trump, skriver Politico. I en text i The Atlantic gick Mattis hårt åt Trumps sätt att hantera reaktionerna efter George Floyds död. Romney kallar nu kritiken ”mycket kraftfull”.

Tidigare i dag berömde även en annan republikansk senator, Lisa Murkowski, Mattis. Hon sa också att hon ”vacklar” i om hon ska ställa sig bakom Trumps återvalskampanj eller inte.

4 tim
George Floyds kista. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åtta tysta minuter när Floyd hedrades i hemstaden: ”Du har förändrat världen”

De hundratals närvarande hedrade George Floyd med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad, vid en minnesceremoni i hemstaden Minneapolis på torsdagen, skriver AFP.

Tystnaden representerade den tid som en polis pressade sitt knä mot Floyds hals vilket ledde till hans död.

– Det var inte coronapandemin som dödade George Floyd, det var en annan pandemi. Rasismens och diskrimineringens pandemi, sa familjens advokat Benjamin Crump under sitt tal.

Huvudtalare var människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton.

– Du förändrade världen George. Och vi ska fortsätta kämpa, sa han.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA