Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Expert: Därför är kapitalskatten högre än du tror

Den verkliga kapitalskatten landar ofta betydligt högre än förväntat. Nu larmar Skattebetalarna om att inflationen på kort tid stigit kraftigt vilket innebär en rejäl skattehöjning på kapitalinkomster.

Kapitalinkomstskatten är i normalfallet 30 procent i Sverige. Det gäller exempelvis vid aktievinster och skatt på bankränta. Men den verkliga skatten kan bli mycket högre eftersom skattesystemet inte tar hänsyn till inflationen.

Enligt Skattebetalarna har Sveriges höga kapitalskatter i en internationell jämförelse, särskilt på aktier. I flera EU-länder dras exempelvis ingen skatt alls på aktieförsäljningar eller om innehavet varat en viss tid. Den genomsnittliga kapitalvinstskatten i EU och OECD är 14 procent.

– Det oroar att regeringen börjat tala om att höja kapitalskatterna. Sverige riskerar att råka ut för kapitalflykt som i sin tur hämmar investeringar, arbetstillfällen och tillväxt, säger Sofia Linder, Skattebetalarnas chefekonom, till fPlus.

Tre räkneexempel

Med hjälp av Ekonomifakta har Skattebetalarna gjort uträkningar som visar hur hög den svenska kapitalskatten verkligen är när hänsyn tagits till inflationen. När vi säljer aktier i en värdepappersdepå måste vi betala en kapitalinkomstskatt på 30 procent av den nominella värdeökningen – som alltså inte tar hänsyn till inflationen.

Om vi 2011 köpte aktier för 1 000 kronor vardera i Investor, ABB och en fiktiv OMX 30-aktie har inflationen ökat med 7 procent när vi säljer aktierna åtta år senare.

  • Investor säljs för 2 800 kronor, den nominella värdeökningen är 1 800 och kapitalskatten 540. Inflationen äter upp 70 kronor och avkastningen blir därför 1 730. Den verkliga kapitalskatten landar därför på 31,2 procent (540/1 730).
  • ABB – som inte gått lika bra – säljs för 1 140 kronor med den nominella värdeökningen 140 och kapitalskatten på 42 kronor. Inflationen gör dock att den verkliga värdeökningen stannar på 70 kronor och den verkliga kapitalskatten blir då hela 60 procent (42/70).
  • Kapitalskatten för den fiktiva OMX 30-aktien landar på 37,2 procent.

Skattebetalarna uppger att den verkliga skatten beror på hur hög inflationen varit under ägandetiden men också på hur hög den nominella värdeökningen varit. Enligt Sofia Linder kommer den verkliga kapitalskatten alltid att vara högre än 30 procent så länge vi har inflation. De senaste åren har Sverige haft en extremt låg och till och med negativ inflation och därför har den verkliga kapitalskatten inte blivit så kännbar för svenskarna.

Rejäl skattehöjning på kapitalinkomsterna

Men Sofia Linder varnar nu för att inflationen på kort tid ökat från 0 till 2 procent vilket innebär en rejäl skattehöjning på kapitalinkomsterna.

– Om inflationen stiger ytterligare blir effekterna ännu mer synliga vilket riskerar att undergräva kapitalbeskattningens legitimitet, säger hon.

Skattebetalarna är bekymrat över att både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson efter Januariavtalet gjort utspel om att höja skatten på kapital. Organisationen menar att Sverige borde gå i motsatt riktning.

– Konkurrenskraftiga kapitalskatter är en förutsättning för en stark välfärd och Sverige behöver snarare lägre kapitalskatter för att öka företagandet och investeringarna i landet, säger Sofia Linder.

Skattebetalarna får medhåll av Företagarna som menar att kapitalskatter är skadliga både för företagandet och Sveriges tillväxt. Företagarna jobbar för att få ner skattesatsen till runt 20 procent.

Sänkning kan skapa tusentals jobb

Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall från Timbro skriver i en debattartikel att alla kapitalskatter gör det mindre lönsamt att spara, investera och driva företag samtidigt som det ger förhållandevis små skatteintäkter till staten.

En färsk studie från forskningsinstitutet IFO i München visar att en lägre kapitalskatt kan skapa tusentals jobb och höja levnadsstandarden med 30 000 kronor om året för ett hushåll med två vuxna.

Den 18 september lämnar regeringen sin höständringsbudget och budgetpropositionen för 2020 till riksdagen med förslag på vad som ska hända med kapitalskatterna.

Toppnyheter

Skolungdomar i Stockholm strejkar för klimatet Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Svenska klimatstrejkare: ”Stödet för oss har ökat”

På 109 platser i Sverige strejkade skolungdomar för klimatåtgärder i dag. 18-åriga Lovisa Bjärnlid från Stockholm var en av de som valde bort skolbänken för demonstrationståget.

– Det krävs tuffare lagar och att politiker tar sitt ansvar och vågar ställa krav på företagen. Vi som konsumenter kan medverka till en förändring, men politikerna behöver hjälpa till, säger hon till TT.

Isabelle Axelsson har deltagit i skolstrejker under det senaste året och tycker sig se ett ökat tryck på makthavarna.

– Det känns inte alltid som att vi har kommit långt, men vi har faktiskt kommit långt under det senaste året. Jag tycker att stödet för oss har ökat, säger hon.

2 tim
Klimatstrejk i München, Tyskland.  Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bara en avkoloniserad värld kan vända krisen”

Jag stejkar inte bara för klimatet – jag strejkar för att avkolonisera framtiden, skriver klimataktivisten Jamie Margolin som grundade den amerikanska rörelsen Zero Hour i en debattext i New York Times. 17-åriga Margolin menar att västs kolonisering är roten till klimatkrisen. En avkoloniserad framtid går ut på att de mest välbärgade nationerna och företagen slutar exploatera fattigare samhällen. I stället bör de rika stötta andra fattigare länder i att hantera klimatkrisen och dess konsekvenser. ”Bara en avkoloniserad värld kan vända klimatkrisen”, skriver Margolin.

De som slogs mot slaveriet jämrade sig inte över kostnader, deras mål var klart och tydligt: Gör det olagligt. Så skriver Eric Beinhocker, professor i socialpolitik på Universitetet i Oxford, i The Guardian. Beinhocker uppmanar till att kriminalisera miljöfarliga kolutsläpp i världens länder. Det räcker inte att minska det – vi måste stoppa det, skriver han.

4 tim
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gymnasium ”tar ställning” och blir helt vegetariskt

Klara Teoretiska gymnasium i Göteborg går över till helt vegetariska luncher, skriver GöteborgDirekt. Efter att ha testat en vegetarisk dag i veckan, och senare två, beslutar skolan nu att helt slopa köttet.

Skolans rektor Jennie Arpjord anger bland annat klimathotet som en anledning till omställningen. Hon säger också att det är ett sätt för skolan att ta ställning i köttdebatten.

– Vi vill vila på värden som är viktiga för att skapa en bättre värld, säger hon till tidningen.

Reaktionerna från skolans elever har varit blandade, säger hon. Vissa har blivit ”jättestolta och glada” medan andra är tveksamma.

4 tim
Läs mer om Klimatomställningen
KD:s Andreas Carlson och M:s Johan Forssell. TT
Den svenska kriminalpolitiken

Förhandlingarna strandade – M och KD är missnöjda

Fredagens samtal om gängkriminaliteten har inte lett till någon uppgörelse, rapporterar flera medier. Samtalen fortsätter under lördagen.

Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de åtgärder som regeringen har lagt fram inte räcker till, och har uppmanat dem att återkomma med nya förslag.

– Vi har gett regeringen i uppgift att komma tillbaka i morgon. Det regeringen har lagt på bordet är helt otillräckligt för Moderaterna, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

KD:s representant Andreas Carlson säger till Aftonbladet att ”regeringen har till i morgon på sig att komma med ett nytt bud”.

3 tim
Rasmus Ling.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP: Straffrabatten för unga vuxna kan behöva ses över

Miljöpartiet vill se över om straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 21 år kan snävas åt.

– Vi vill inte ta bort principen, men finns det justeringar som man vill göra så ska vi diskutera det, säger Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för partiet, till TT inför dagens samtal om gängkriminaliteten mellan partierna.

– Men det finns inte ens på kartan för oss att man skulle ändra den för barn, säger Ling och syftar på unga under 18 år.

På dagens möte ska justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) lägga fram en lista på ett 30-tal förslag mot gängen. De handlar om straffskärpningar, nya verktyg för rättsväsendet och om brottsförebyggande insatser. Regeringen hoppas att samtliga sju partier, förutom regeringspartierna S och MP även M, KD, C, L och V, i bästa fall ska kunna enas om förslagen på listan.

Idag 07:52
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Illustrationsbild.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street inleder svagt upp i veckofinalen

Wall Street öppnade svagt uppåt på fredagen och närmar sig en ny rekordnivå, skriver CNBC. Efter drygt en timmes handel var utvecklingen:
• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,3%

Under dagen kom uppgifter om att handelsrepresentanter från Kina och USA träffats för första gången på två månader. Det ökar förhoppningarna om att de hittills allt frostigare relationerna länderna emellan ska tinas upp. Tidigare under dagen rapporterade bland annat Politico att sammanlagt 400 kinesiska varor beviljas undantag från de strafftullar som USA införde i fjol.

Kinas centralbank har beslutat att sänka sin ettåriga referensränta LPR till 4,20 procent. Det är det tredje landet på kort tid att sänka räntan och föder förhoppningar om att centralbankerna ska stå redo att dämpa den ekonomiska smällen från handelskriget, skriver Direkt.

3 tim
Omni
undefined

Haldex förlorare på sval Stockholmsbörs

Stockholmsbörsens ledande index höll sig kring nollstrecket hela eftermiddagen och avslutade dagen åt lite olika håll.
• OMXS: –0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent

Breda OMXS-index nosade på en ny rekordnivå, men missade med en hårsmån. Indexet stängde på den högsta nivån hittills under gårdagen när förra fredagens notering passerades. Storbolagsindexet OMXS30 har en bit kvar till den senaste toppen som nåddes april 2015.

Ericsson avslutade veckan näst högst bland jättarna på OMXS30-listan, upp 1,8 procent efter ett köpråd från DZ Bank. Mest klättrade Tele2, som stängde på plus 1,9 procent.

Verkstadsbolaget Haldex stannade på minus 10,5 procent, sedan den tyska storägaren ZF Friedrichshafen meddelat att man klivit ur bolaget helt. Försäljningen skedde till en kurs som låg 16 procent under torsdagens stängningskurs. 

Idag 07:54
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer