Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Expert: Därför är kapitalskatten högre än du tror

Den verkliga kapitalskatten landar ofta betydligt högre än förväntat. Nu larmar Skattebetalarna om att inflationen på kort tid stigit kraftigt vilket innebär en rejäl skattehöjning på kapitalinkomster.

Kapitalinkomstskatten är i normalfallet 30 procent i Sverige. Det gäller exempelvis vid aktievinster och skatt på bankränta. Men den verkliga skatten kan bli mycket högre eftersom skattesystemet inte tar hänsyn till inflationen.

Enligt Skattebetalarna har Sveriges höga kapitalskatter i en internationell jämförelse, särskilt på aktier. I flera EU-länder dras exempelvis ingen skatt alls på aktieförsäljningar eller om innehavet varat en viss tid. Den genomsnittliga kapitalvinstskatten i EU och OECD är 14 procent.

– Det oroar att regeringen börjat tala om att höja kapitalskatterna. Sverige riskerar att råka ut för kapitalflykt som i sin tur hämmar investeringar, arbetstillfällen och tillväxt, säger Sofia Linder, Skattebetalarnas chefekonom, till fPlus.

Tre räkneexempel

Med hjälp av Ekonomifakta har Skattebetalarna gjort uträkningar som visar hur hög den svenska kapitalskatten verkligen är när hänsyn tagits till inflationen. När vi säljer aktier i en värdepappersdepå måste vi betala en kapitalinkomstskatt på 30 procent av den nominella värdeökningen – som alltså inte tar hänsyn till inflationen.

Om vi 2011 köpte aktier för 1 000 kronor vardera i Investor, ABB och en fiktiv OMX 30-aktie har inflationen ökat med 7 procent när vi säljer aktierna åtta år senare.

  • Investor säljs för 2 800 kronor, den nominella värdeökningen är 1 800 och kapitalskatten 540. Inflationen äter upp 70 kronor och avkastningen blir därför 1 730. Den verkliga kapitalskatten landar därför på 31,2 procent (540/1 730).
  • ABB – som inte gått lika bra – säljs för 1 140 kronor med den nominella värdeökningen 140 och kapitalskatten på 42 kronor. Inflationen gör dock att den verkliga värdeökningen stannar på 70 kronor och den verkliga kapitalskatten blir då hela 60 procent (42/70).
  • Kapitalskatten för den fiktiva OMX 30-aktien landar på 37,2 procent.

Skattebetalarna uppger att den verkliga skatten beror på hur hög inflationen varit under ägandetiden men också på hur hög den nominella värdeökningen varit. Enligt Sofia Linder kommer den verkliga kapitalskatten alltid att vara högre än 30 procent så länge vi har inflation. De senaste åren har Sverige haft en extremt låg och till och med negativ inflation och därför har den verkliga kapitalskatten inte blivit så kännbar för svenskarna.

Rejäl skattehöjning på kapitalinkomsterna

Men Sofia Linder varnar nu för att inflationen på kort tid ökat från 0 till 2 procent vilket innebär en rejäl skattehöjning på kapitalinkomsterna.

– Om inflationen stiger ytterligare blir effekterna ännu mer synliga vilket riskerar att undergräva kapitalbeskattningens legitimitet, säger hon.

Skattebetalarna är bekymrat över att både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson efter Januariavtalet gjort utspel om att höja skatten på kapital. Organisationen menar att Sverige borde gå i motsatt riktning.

– Konkurrenskraftiga kapitalskatter är en förutsättning för en stark välfärd och Sverige behöver snarare lägre kapitalskatter för att öka företagandet och investeringarna i landet, säger Sofia Linder.

Skattebetalarna får medhåll av Företagarna som menar att kapitalskatter är skadliga både för företagandet och Sveriges tillväxt. Företagarna jobbar för att få ner skattesatsen till runt 20 procent.

Sänkning kan skapa tusentals jobb

Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall från Timbro skriver i en debattartikel att alla kapitalskatter gör det mindre lönsamt att spara, investera och driva företag samtidigt som det ger förhållandevis små skatteintäkter till staten.

En färsk studie från forskningsinstitutet IFO i München visar att en lägre kapitalskatt kan skapa tusentals jobb och höja levnadsstandarden med 30 000 kronor om året för ett hushåll med två vuxna.

Den 18 september lämnar regeringen sin höständringsbudget och budgetpropositionen för 2020 till riksdagen med förslag på vad som ska hända med kapitalskatterna.

Toppnyheter

Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

3 tim
Anders Rubin S-kommunalråd i Malmö / statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna i Malmö / TT
undefined

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet 2022

Kommunalrådet Anders Rubin (S) i Malmö tror att Stefan Löfven kommer att avgå före valet.

– Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin till Aftonbladet som frågat S-kommunalråd i landet om partiets framtid.

Fortsätter partiet med Löfven som ledare i valet finns risken att väljare uppfattar partiet som en förvaltare av en politik som Socialdemokraterna inte står för menar han.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson vill inte kommentera Löfvens framtid som partiledare men säger att den sänkta värnskatten gjort det svårt för partiet att förklara för väljarna vad man står för.

14 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

2 tim
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Idag 16:59
Illustration.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

150 prover analyserade och nu får fler labb virustesta

Ytterligare åtta laboratorium i Sverige ska få analysera prover vid misstanke om viruset covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten enligt TT. Tidigare har alla prover skickats till myndighetens laboratorium i Solna.

Det rör sig om laboratorier i Umeå, Uppsala, Örebro, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg. Om några prover visar sig vara positiva ska de skickas till Folkhälsomyndigheten för bekräftelse.

Än så länge har myndigheten analyserat 150 prover. Ett av dessa har varit positivt.

Idag 15:34
Läs mer om Coronavirusets spridning
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Johnsons rådgivare avgår efter kritik: ”Mediehysteri”

Boris Johnsons rådgivare Andrew Sabisky har sagt upp sig på grund av ”mediehysterin” de senaste dagarna. Det skriver han på Twitter.

”Jag ville hjälpa regeringen, inte bli en distraktion. Därför bestämmer jag mig nu för att avgå”, skriver han.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Andrew Sabisky ska sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Sabisky har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Boris Johnson har i nuläget inte kommenterat vare sig kritiken mot rådgivaren eller hans avgång.

3 tim
Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
undefined

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

Idag 13:34
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Idag 09:29
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer