Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Expert: Därför är kapitalskatten högre än du tror

Den verkliga kapitalskatten landar ofta betydligt högre än förväntat. Nu larmar Skattebetalarna om att inflationen på kort tid stigit kraftigt vilket innebär en rejäl skattehöjning på kapitalinkomster.

Kapitalinkomstskatten är i normalfallet 30 procent i Sverige. Det gäller exempelvis vid aktievinster och skatt på bankränta. Men den verkliga skatten kan bli mycket högre eftersom skattesystemet inte tar hänsyn till inflationen.

Enligt Skattebetalarna har Sveriges höga kapitalskatter i en internationell jämförelse, särskilt på aktier. I flera EU-länder dras exempelvis ingen skatt alls på aktieförsäljningar eller om innehavet varat en viss tid. Den genomsnittliga kapitalvinstskatten i EU och OECD är 14 procent.

– Det oroar att regeringen börjat tala om att höja kapitalskatterna. Sverige riskerar att råka ut för kapitalflykt som i sin tur hämmar investeringar, arbetstillfällen och tillväxt, säger Sofia Linder, Skattebetalarnas chefekonom, till fPlus.

Tre räkneexempel

Med hjälp av Ekonomifakta har Skattebetalarna gjort uträkningar som visar hur hög den svenska kapitalskatten verkligen är när hänsyn tagits till inflationen. När vi säljer aktier i en värdepappersdepå måste vi betala en kapitalinkomstskatt på 30 procent av den nominella värdeökningen – som alltså inte tar hänsyn till inflationen.

Om vi 2011 köpte aktier för 1 000 kronor vardera i Investor, ABB och en fiktiv OMX 30-aktie har inflationen ökat med 7 procent när vi säljer aktierna åtta år senare.

  • Investor säljs för 2 800 kronor, den nominella värdeökningen är 1 800 och kapitalskatten 540. Inflationen äter upp 70 kronor och avkastningen blir därför 1 730. Den verkliga kapitalskatten landar därför på 31,2 procent (540/1 730).
  • ABB – som inte gått lika bra – säljs för 1 140 kronor med den nominella värdeökningen 140 och kapitalskatten på 42 kronor. Inflationen gör dock att den verkliga värdeökningen stannar på 70 kronor och den verkliga kapitalskatten blir då hela 60 procent (42/70).
  • Kapitalskatten för den fiktiva OMX 30-aktien landar på 37,2 procent.

Skattebetalarna uppger att den verkliga skatten beror på hur hög inflationen varit under ägandetiden men också på hur hög den nominella värdeökningen varit. Enligt Sofia Linder kommer den verkliga kapitalskatten alltid att vara högre än 30 procent så länge vi har inflation. De senaste åren har Sverige haft en extremt låg och till och med negativ inflation och därför har den verkliga kapitalskatten inte blivit så kännbar för svenskarna.

Rejäl skattehöjning på kapitalinkomsterna

Men Sofia Linder varnar nu för att inflationen på kort tid ökat från 0 till 2 procent vilket innebär en rejäl skattehöjning på kapitalinkomsterna.

– Om inflationen stiger ytterligare blir effekterna ännu mer synliga vilket riskerar att undergräva kapitalbeskattningens legitimitet, säger hon.

Skattebetalarna är bekymrat över att både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson efter Januariavtalet gjort utspel om att höja skatten på kapital. Organisationen menar att Sverige borde gå i motsatt riktning.

– Konkurrenskraftiga kapitalskatter är en förutsättning för en stark välfärd och Sverige behöver snarare lägre kapitalskatter för att öka företagandet och investeringarna i landet, säger Sofia Linder.

Skattebetalarna får medhåll av Företagarna som menar att kapitalskatter är skadliga både för företagandet och Sveriges tillväxt. Företagarna jobbar för att få ner skattesatsen till runt 20 procent.

Sänkning kan skapa tusentals jobb

Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall från Timbro skriver i en debattartikel att alla kapitalskatter gör det mindre lönsamt att spara, investera och driva företag samtidigt som det ger förhållandevis små skatteintäkter till staten.

En färsk studie från forskningsinstitutet IFO i München visar att en lägre kapitalskatt kan skapa tusentals jobb och höja levnadsstandarden med 30 000 kronor om året för ett hushåll med två vuxna.

Den 18 september lämnar regeringen sin höständringsbudget och budgetpropositionen för 2020 till riksdagen med förslag på vad som ska hända med kapitalskatterna.

Toppnyheter

Hatt, illustrationsbild TT
Den vikande arbetsmarknaden

Akut behov av arbetskraft: ”Finns 8  000 jobb”

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gör bedömningen att de gröna näringarna har stort behov av säsongsarbetare under de närmaste månaderna. Inom trädgårdsnäringen finns det 5 000 arbetstillfällen och inom skogsplantering 3 000, skriver Dagens Nyheter.

Coronakrisen gör behovet av att hitta svensk arbetskraft större än vanligt. Annars kommer många säsongsarbetare från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum.

– Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas riksförbund.

26 min
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv: Arbetsförmedlingens dystra siffror är bara början

För att förhindra massarbetslöshet i Sverige måste regeringen snabbt stärka systemet för korttidsarbete, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till nyhetsbyrån Direkt.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har nära 50 000 personer varslats på grund av coronakrisen, och allt fler skriver in sig som arbetssökande hos myndigheten. Enligt Svenskt Näringsliv är det av högsta vikt att staten snabbt göra om systemet för korttidsarbete så att staten står för i princip hela lönekostnaden.

– Det gäller att företagen kan övervintra så att vi inte får massarbetslöshet och en konkursvåg, som blir väldigt svår att reparera. Det finns en framtid också, säger Mattias Dahl till Direkt.

3 tim
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
undefined

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

Idag 10:00
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Tomas Eneroth. Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Regeringen säkrar visst inrikesflyg – inför trafikplikt

Regeringen inför en temporär allmän trafikplikt, 105 miljoner avsätts för att vissa kritiska flyglinjer ska fungera. Det meddelade Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

Syftet är att samhällsviktiga transporter av bland annat sjukvårdsmaterial och viss personal ska upprätthållas.

Beslutet gäller linjer från Arlanda till norra Sverige, samt Gotland och trafiken ska nu skyndsamt upphandlas av Trafikverket.

Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

1 tim
undefined

Regeringen, C och L säkerställer vissa flyglinjer

Regeringen inför en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer till och från Norrland och Gotland.

– 105 miljoner avsätts för att vissa kritiska flyglinjer ska fungera, meddelade Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör.

Syftet är att säkerställa en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål, enligt ett pressmeddelande.

1 tim
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Räkna med att semestra i Sverige i år

Man ska inte räkna med att kunna resa utomlands på semester i sommar – det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han säger att det blir ”problematiskt” att resa i världen, med inställda flyg och mycket gränskontroller.

– Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Tegnell.

Han tror till och med att det kommer att bli svårt att resa till Sveriges grannländer. Så sent som i fredags förlängde UD sin avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygbolaget Bra i kris – ansöker om rekonstruktion

Svenska flygbolaget Bra har ansökt om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

”Sedan coronakrisen bröt ut har biljettförsäljningen för flygbolaget Bra och flygbranschen i stort minskat i en aldrig tidigare skådad takt”, skriver bolaget.

De hoppas kunna återuppta flygningarna igen efter sommaren. Först då kommer bolagets kunder kunna få kompensation för uteblivna resor. Den kommersiella chefen Ulrika Matsgård säger i en kommentar att de ska göra sitt ”yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen”.

Bolaget förlänger också sitt flygstopp.

Idag 07:58
Illustrationsbild. Lefteris Karagiannopoulos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norwegians passagerarflyg minskade 60 procent i mars

Inställda avgångar och minskad efterfrågan till följd av covid-19 satte som väntat avtryck i Norwegians trafiksiffror för mars. Den totala passagerartrafiken föll 60 procent jämfört med samma månad förra året, enligt ett pressmeddelande.

Kapaciteten var 40 procent lägre än planerat. Antal passagerare uppgick till 1,15 miljoner, vilket var 61 procent färre jämfört med mars 2019.

– Till följd av globala reserestriktioner och kraftigt minskad efterfrågan har Norwegian under mars löpande behövt ställa in avgångar, säger flygbolagets koncernhef Jacob Schram i en kommentar.

Idag 07:57
Läs mer om Flygbranschens framtid
Kvinna i en av New Yorks parker. Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

”New York kan behöva begrava döda i parkerna”

New York har drabbats hårt av coronaepidemin i USA – så pass att det kan bli tal om att gräva ner döda i New Yorks parker. Det skriver demokratiske politikern Mark Levine, som sitter i stadens fullmäktige, på Twitter.

”Gravar kommer grävas med plats för tio kistor i rad. Åtgärden kommer vara värdig, ordnad och temporär, men det kommer vara svårt för New York-borna”, skriver han.

Hela New Yorks delstat har i nuläget 123 000 bekräftade fall och över 4 000 dödsoffer.

25 min
Bent Høie. Arkivbild. Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges hälsominister: Epidemin under kontroll

Coronavirusepidemin i Norge är nu under kontroll. Det menar hälsominister Bent Høie under en presskonferens på måndagen, enligt norska Dagbladet.

Norrmän som har viruset överför det nu till 0,7 personer, ett tecken på att smittspridningen alltså är under kontroll. Innan landets stränga åtgärder infördes smittade varje person ytterligare 2,5 personer.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått tillsammans, säger Bent Høie.

1 tim
Sjukvårdare i Kina. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter elva veckor avslutas Wuhans karantän

Karantänen i kinesiska mångmiljonstaden Wuhan, där coronaviruspandemin startade för snart tre månader sedan, kommer att avslutas på onsdag. Men invånare får bara vistas ute om de kan bevisa att hälsan är god och att man bor i ett ”epidemifritt” område. Det skriver South China Morning Post.

I nuläget bedöms 99 procent av stadens 7 000 bostadsområden vara just ”epidemifria”. Myndigheterna i Wuhan kommer fortsättningsvis att uppmana invånarna att endast gå ut om det är absolut nödvändigt.

Elva veckor har gått sedan invånarna i staden från förbjöds att lämna hemmet för att förhindra spridning av coronaviruset.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Daniel Reinhardt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordic Choice Hotels inleder samarbete för att trygga våldsutsatta kvinnor och barn

I och med coronakrisen ökar också våldsbrotten mot två utsatta grupper - kvinnor och barn. Därför ska Nordic Choice Hotels nu bidra med akutboenden när de svenska jourhemmen blir fulla, säger hotellkedjan i ett pressmeddelande.

Det är tillsammans med Her House Foundation som hotellkedjan ska bidra med trygga boenden för kvinnor och barn på utvalda hotell och lägenheter runt om i Sverige. De uppmanar även andra aktörer att bidra med kunskap och pengar under pågående kris.

– Coronan har lett till en oro att resa och mötas vilket innebär att vi nu har kapacitet att bidra med boenden för kvinnor och barn. Det handlar om att i väntan på ett långsiktigt boende kunna tillbringa en natt eller två i den trygghet som ett dygnet-runt öppet hotell ger, säger Christian Lundén, Director of Projects Nordic Choice Hotels, i pressmeddelandet.

2 tim
Läs mer om Företagarhjältarna under coronakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer