Dagens börs

Evolution Gaming och SBB vinnare på negativ börs

Efter två dagars uppgång vände Stockholmsbörsen ner vid lunchtid på fredagen. Den utvecklingen höll i sig ända in i mål och vid stängning var facit som följer:
• OMXS30: -0,5%
• OMXSPI: -0,2%
Dagens vinnare var bland annat SBB som summerade dagen med en uppgång på omkring 4 procent. Det efter att bolaget meddelat att man köper en portfölj med förskolor från norska förskolekedjan Læringsverkstedet, för 4,3 miljarder norska kronor.

Även Evolution Gaming gick starkt och klättrade runt 4 procent utan kända nyheter.

Också H&M steg, om än betydligt mer blygsamma 0,3 procent, efter att familjen Persson köpt ytterligare cirka 4,2 miljoner aktier i klädjätten för nästan 0,6 miljarder kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.

På rapportsidan syntes fastighetsbolaget Diös som sjönk drygt 3 procent efter ett minskat förvaltningsresultat med 11 procent för det andra kvartalet. De totala intäkterna under det andra kvartalet uppgick till 450 miljoner kronor, jämfört med 464 i andra kvartalet 2019.

Mindre bra gick det även för SEB och Astra Zeneca som för dagen hamnade i botten av storbolagslistan med en nedgång på omkring 1,5 procent vardera.

Stockholmsbörsens utveckling var ungefär i linje med övriga Europabörser i dag. I New York håller börserna stängt på grund av morgondagens nationaldag.

New York-börserna i går
S&P 500: +0,5%
Nasdaq: +0,5%
Dow Jones: +0,4%

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Expertförslag: Obligatorisk förskola och studentpremie

Den som klarar gymnasiet och högskolan snabbare bör få en premie. Och förskolan bör bli obligatorisk från fyra års ålder. Det föreslår den så kallade Omstartskommissionen, enligt SR Ekot.

Omstartskommissionen är en expertgrupp som Stockholms Handelskammare tillsatt för att ta fram förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft efter coronakrisen. Ytterligare ett förslag är att förskolan ska innehålla mer färdighetsträning.

– Satsa några timmar per dag med mera strukturerad utbildning och kunskapsuppbyggnad i naturligtvis framför allt språk för alla barn, säger Susanne Ackum, ansvarig för utbildningsfrågor i Omstartskommissionen, till Ekot.

3 tim
En frisör som klipper sin stamkund.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De flesta konkurser sker under återhämtningen”

Det krävs ändringar i utformningen av stöden till företag i kris till följd av pandemin. Det skriver bank- och industrimannen Olof Sjöström på SvD Debatt.

”De flesta konkurserna sker under återhämtningen. Då ökar omsättningen och nya krediter behövs för att finansiera ökning av lager och kundfordringar”, skriver han.

Sjöström ger flera förslag på hur de utlovade miljarderna från regeringen ska nå företagen. Bland annat tycker han att hyresstöd är viktigt eftersom hyran ofta är en stor kostnad för mindre företag.

Igår 18:51
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer