Foto: Thomas Johansson/TT
Europas bilindustri

EU har enats om utsläppen från bussar och lastbilar

För första gången, efter tuffa förhandlingar mellan branschen och politiker, har EU:s lagstiftare enats om vilka utsläppskrav som ska gälla för tunga fordon, skriver TT via Industrinyheter.se.

Koldioxidutsläpp från bussar och lastbilar ska minska med 15 procent till år 2025 och 30 procent till år 2030, jämfört med 2019 års nivåer. Det ligger i linje med vad den svenska fordonsindustrin har önskat.

Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Bil Sweden, är nöjd med EU:s beslut.

– Ska vi nå våra klimatmål och åtaganden i Parisavtalet så måste vi få ner utsläppen från transporter. Vi inom industrin gör omställningen mot elektrifiering och biodrivmedel, säger han till TT.

Den svenske EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) är delvis nöjd med resultatet.

– Det är bra att EU tar steg mot att minska koldioxidutsläppen från lastbilar även om vi tror det krävs högre ambitioner", skriver han i en kommentar till TT, enligt Industrinyheter.se.

Enligt uppgörelsen får företag som tillverkar mer än två procent el-fordon lägre krav på utsläppsminskning, skriver SR Ekot .

Europeiska branschorganisationen ACEA är inte lika nöjd. Organisationen hade velat se hälften så hårda mål, skriver Industrinyheter.se.

Beslutet måste godkännas i EU-parlamentet i en omröstning i mars.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer