Maja Kocijancic/arkivbild på en iransk tekniker som jobbar på en industri för uran utanför staden Isfahan. EU-kommissionen/TT
Kärnavtalet med Iran

EU: ”Extremt oroade – Iran måste backa från planerna”

EU är ”extremt oroat” över Irans planer på att anrika mer uran än överenskommet. Det säger EU:s talesperson Maja Kocijancic till AFP.

– Vi uppmanar starkt Iran att stoppa detta och vrida tillbaka alla aktiviteter som strider mot de åtaganden som har gjorts, säger Kocijancic.

Iran har meddelat att landet kommer att höja anrikningen av uran över 3,67 procent, som är den gräns som fanns med i kärnenergiavtalet från 2015. President Hassan Rouhani har sagt att Iran kommer att anrika ”så mycket som krävs”.

De europeiska länder som har skrivit under avtalet är Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Läs mer

Tidigare

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer