Affärsnytt norr
Företagsklimatet i Sverige

Ett brev från kommunen blev droppen

För glesbygdsbon och butiksentreprenören Harriet Danielsson kan de nya avgifterna för tobakstillstånd bli nådastöten. Nu funderar hon på att lägga ned. "Det känns som att de inte vill att man håller på", säger hon till fPlus.

Ett brev betyder så mycket brukar det heta. För Harriet Danielsson som driver en liten butik i Lidsjöberg norr om Strömsund i Jämtland blev ett brev från kommunen droppen som fick bägaren att rinna över.

Det innehöll nämligen den tillståndsansökan för att få sälja tobaksvaror som är lag sedan den 1 juli i år. För det tillståndet ska Strömsunds kommun ha 9 300 kronor.

– Jag reste ragg på en gång. Brevet innehöll heller inga förklaringar eller motiveringar till varför jag ska betala för tillståndet, säger en upprörd Harriet Danielsson.

Hon är uppväxt i trakten men har bott i Stockholm i så gott som hela sitt liv. När hon och hennes man flyttade tillbaka för fem år sedan beslöt hon sig för att öppna den gamla lanthandeln igen.

– Då var det annat ljud i skällan. Det blev en enorm positiv uppmärksamhet.

Affären har öppet under sommarhalvåret när många turister rör sig i området men det är svårt att komma upp i en omsättning som det går att leva på, berättar hon.

– Det är en balansgång och jag har fått lägga in egna pengar i butiken. De första tre åren fick jag också glesbygdsbidrag men det går inte längre.

Nu är hon osäker på om hon vill fortsätta att driva butiken.

– Jag vet inte. Det här kändes som en nådastöt. Dels är 9 000 kronor väldigt mycket pengar för en lanthandel, men det är också en känsla av de inte vill att man kämpar på och driver den här butiken.

– Men samtidigt vill jag göra det för alla människor här uppe och alla turister. Jag får se hur det blir, konstaterar Harriet Andersson.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

2 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

3 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

3 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer