Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

Ett år efter avtalet: Nya strider i Göteborgs hamn

Efter upplösningen av hamnkonflikten i Göteborg förra året har Hamnarbetarförbundet gett sig in i en konflikt i Lissabons hamn som kan slå mot den svenska utrikeshandeln. Detta trots att inte svensk organisation är berörd av den portugisiska konflikten, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Förra veckan satte Hamnarbetarförbundet Fartyget Wes Janine i blockad och varslar om ytterligare en blockad denna vecka.

– Hamnarbetarförbundet klarade av ett år av fredsplikt, men nu började det uppenbarligen klia i fingrarna på dem igen, säger Sveriges Hamnars förhandlingschef Joakim Ärlund till sajten.

Hamnarbetarförbundet hävdar att det inte bryter mot den fredsplikt som man skrev under i förra årets kollektivavtal och menar att blockaden är en sympatiåtgärd för att stödja deras systerorganisation SEAL i Portugal.

Men det är inget annat än ett missbruk av systemet då Sverige har bland de mest generösa regler som finns i Europa, anser Joakim Ärlund.

– Att i det här läget, när Sverige och världen befinner sig i en pågående pandemi med kris i stora delar av samhället, gå ut och konflikta om en sak som inte angår Sverige och skada Sveriges import och export – det är djupt oansvarigt, säger Joakim Ärlund.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer